» »

Maci brez trdih diskov

Maci brez trdih diskov

več strani - Že res, da Samsung ponuja prve dostopne hibridne diske, ki uporabljajo - sicer skromno količino - flash pomnilnik, a Apple je šel še dlje. Za zdaj sicer le na papirju, a nam obljubljajo prenosnik, ki se bo tradicionalnim diskom v zameno za flash popolnoma odpovedal.

Applovi načrti so smeli. Novost nameravajo lansirati že v drugi polovici letošnjega leta, s čimer pa vseeno ne bodo postali prvo podjetje z brezdiskovnimi prenosniki. Sony je z Vaio UX1 s 32 GB to že storil, podjetje SanDisk pa julija napoveduje 1,8-palčne flash pogone enake kapacitete.

Novi MacBooki bodo tako gotovo uporabljali nov način shranjevanja podatkov, pojavljajo pa se špekulacije, da bodo kmalu sledili še Maci Mini. Appla seveda po glavi najbolj tepe cena, ki je prebližno osemkrat višja od običajnih diskov - zato Sonyjev UX1 stane kar 2000 funtov (3000 evrov) - a se bo iz zagate reševal z iPodi Nano in iPodi Shuffle, ki takšen pomnilnik že posedujejo, tako da lahko zavoljo velikih naročil iztržijo nekoliko nižjo ceno pri proizvajalcih flash pomnilnika. Upajmo.

Več o tem na RegHardware, vnunet.com in hartware.de.

OPOMBA: Kot vedno, ko se vesti tičejo Appla, je treba jemati vse z rezervo, saj uradnih izjav ni.

60 komentarjev

«
1
2

Road Runner ::

vse skupaj so zgolj govorice. apple ne obljublja nicesar.
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

edge540 ::

Jaz bi to z veseljem mel. Samo po pištolo stopim, ker drugače mi ne bodo odobrili kredita.

Beat-O ::

Apple ima z 1,6 mlrd dolarjev vredno pogodbo že kakšno leto ali dve zagotovljene ogromne količine NAND pomnilnika, zato ga dobijo ugodneje.

Tako kot Racer D pogrešam v novici malo več poudarka na tem, da gre za popolne špekulacije in govorice. Vsaj kakšen "naj bi" več, ne bi škodil.
http://www.toshl.com/

BigWhale ::

A nima flash neko omejitev kolikokrat se da pisati na flash preden le ta crkne? Nekje sem enkrat zasledil nekaj taksnega...

d0rK ::

Tudi jaz nekaj o 1.000.000 prepisih.

Odyn ::

Ja, kar niti ni tako veliko... To je vsaj pri tem klasičnem flash pomnilniku, ki je v karticah. Je še kakšna druga varianta?

SleepLess ::

Raje imam 2 leti hiter disk kot pa celo zivljenje pocasnega :P

bond007 ::

JA flash naj bi bil glede trajnosti malo kritičen. Vseeno pa mislim, da so poskrbeli, da se vse celice približno enako obrabljajo (prepisujejo) in da dosežejo neko normalno življensko dobo...

darkolord ::

V praksi se to zlo malkrat zgodi

hamax ::

to pa je približno?

edit: leti na bondov pos.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hamax ()

RejZoR ::

Novejši NAND čipi imajo kontroler, ki skrbi za enakomerno uporabo vseh blokov, ko pa že presežejo število življenskih ciklov pa poskrbi da se na tisto mesto ne zapisuje in bere več sploh. Teoretično bi se velikost diska nato s časom zmanjševala, ampak načeloma še noben USB ključ do zdej ni doživel česa takega...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

ALTbla ::

na usbju pa ne hranis swapa in ostalih catch filov ki se redno prepisujejo.. se mi pa zdi da bi bla bolja varianta kaksna reza za kaksno gb kartico za uporabo s taksnimi stvarmi, ki bi jo lahko po letu dni ko se obnuca enostavno zamenjal za par €.. sicer pa zmanjsevanje prostora tudi ni slaba resitev.. sicer pa taksne tiske lahko ze nekaj casa kupis, ampak cene so astronomske.. spodobne velikosti bi me stal kot cel prenosnik, tako da zaenkrat ne hvala :\

BigWhale ::

Ja, problem je, da sedaj USB kljuce ljudje uporabljajo za obcasno pisanje.

Ze sam syslogd ti non-stop zapisuje v log datoteke, ki so v /var/log... :) Prestavljajte si, da imas masino 24/7 prizgano.

Kje je sele swap in browser cache....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Jst ::

Ene dve leti nazaj sem bral o tej težavi (omejena količina prepisovanja), a se mi dozdeva, da so težavo nekako rešili. Vsaj glede na to, da prodajajo spominske kartice z doživljensko dobo.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

nastyboy ::

Ja edini problem so res kakčni fileti, ki se stalno posodabljajo. Mogoče bo pa kmalu ratalo obratno. Imeli bomo flash diske, ki bodo imeli miniaturni "ta stari" disk.. posebaj za takšne filete. Čeprav če zgornja številka o prepisovanu drži. Ne vem no.. marsikoga bi zdržalo nekaj let.... vsaj dokler ne pride čas ko si celoten sistem spet spremeniš....(maks 10 let)

WarpedGone ::

Prou namenoma sm šou štet poste, kolk časa bo trajalo, da bo začel nekdo jamrat o omejenem številu vpisov v posamezno celico.

Trenutno je ta omejitev nekje ranga milijon pisanj, preden CELICA crkne. Crkne ENA celica in ne cela enota. Tut to, da celica crkne se pogrunta ob samem pisanju že in ne šele potem čez čas, ko češ stvar prebrat in dobiš CRC. Torej tuki ni nobenih izgub podatkov. Kontrolna enota, ki usmerja pisanje in branje, pisanje interno razporeja tako, da čimbol enakomerno (do neke pametne meje) obremenjuje vse celice. Kar pomeni da dolgo časa ne crkne nobena, ko pa že crkne kaj, se vse skup odrazi kot majno zmanjšanje celotne kapacitete enote. Počasno in rahlo manjšanje kapacitete pa ni noben problem. Stvar bo prej zastarela, kot pa postala neuporabna.

Recimo, maš 100GB enoto, kolk morš napisat gor da crkne 10% celilc? 10% * 100GB * 1.000.000 = 100 000 GB = 1000 TB.

Še velik težje kot odkrivat nove stvari, je preganjat neosnovan strah i.e. FUD:\

I say: aleluja.
Zbogom in hvala za vse ribe

gzibret ::

Mene pa zanima, koliko štroma pokuri tale flash v primerjavi z diski. A bodo na takšen način drastično podaljšali delovanje laptopov brez napajanja?
Vse je za neki dobr!

Dragi ::

Warped one
napačno:
100 000 GB = 1000 TB
pravilno:
100 000 gigabytes = 97.65625 terabytes

Sfalil si za eno ničlo ;)

Za foro sem pogledal kolk mesečnega prenosa imam preko interneta (du meter) na 1mb/256kb paketu:
januar: 80GBa
februar:118GBa
marec: 30GB do zdej

Po tej statisiki se upam zaokrožit nekje 100GB mesečno (filmi, igre, spletne strani....). Če prištejem zraven še programe (lokalno) in še če kopiram kaki dvd na disk (rip pa to), bi lahko reku nekje med 200 in 250giga mesečno. Iz tega se sklepa, da nekje v enemu letu dosežem za 2TB- 4TB prometa po disku. 100TB/4= 25let... :D

Če sem se kje zmotu naj me kar kdo popravi. 0:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dragi ()

WarpedGone ::

Eh, velikostni razred gor al pa dol:D
Zbogom in hvala za vse ribe

Jst ::

WarpedOne:

Se mi je že zgodilo, da določene datoteke iz USB ključka nisem mogel prebrati. V bistvu je bila slika in prejšnji dan je delala, naslednji pa ne. Ključek je bil pa tisti od Microsofta, ki si ga dobil ob izdaji (oziroma če si kupil box verzijo) XPjev 32MB.

Točno ta ključek, ki več ni za nikamor (32MB anyone) je sedaj pod hudim stresom. Napisal sem namreč programček, ki neprestano bere, piše, briše po celem ključku. To mi sedaj dela že 20min. Pa da vidimo, koliko dni bo zdržal, preden bo kaput.

Sam mislim, da ne bo, pa čeprav je že fajn star. Čeprav so se mi random napake pojavile ene petkrat.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

WarpedGone ::

Evo, take mam rad. Poročaj! :)
Zbogom in hvala za vse ribe

3p ::

Pri 32GB disku, če maš okoli 100MB/s prenos, pa pišeš non-stop gor, rabiš okoli 10 let, da dosežeš 1000000 ciklov prepisovanj (če krmilnik skrbi za enakomerno (ob)rabo)...

Res pa je, da se (sploh) v namiznem računalniku enostavno ne splača kar brezveze menjat trdega diska za flash, pa za to plačat več. Zakaj le? Da bo sosed fauš ker si ti Flash gordon?

BigWhale ::

Jaz sem pa prav namenoma stel kdaj se bo kak smartass pojavil. ;>

Warped,

Omejitev torej obstaja, kaksna je ne vem, zato sem pa vprasal. :)

WarpedGone ::

Ja, omejitev obstaja. Problem je, da se iz nje dela show-stopperja. Milijon pisanj v celico so dosegl šele nedavno. Od začetka je bla meja ranga tisoč, pol so počas splezal na sto tistoč pa zdej počasi plezajo proti milijon. S pametnim pristopom/kontrolerjem se da to omejitev spravit čist v uporabne meje.

Edit/rant:

U bistvu je podobno z vsako novo tehnologijo. Primerja se z obstoječo in poudarja njene slabosti naspram obstoječi tehnologiji.
Pozablja/ignorira pa se da flash kuri precej manj kot disk, da se posledično ne pregreva, da ma teoretično neomejeno hitrost prenosa (paralelnost!) in možnost za bistveno krajše dostopne čase, da je bistveno bolj fleksibilen glede dimenzij, da je BISTVENO bolj odporn na mehanske dejavnike in še kaj. Vedno znova se izpostavlja ta 'navidezna' šibkost.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

BluPhenix ::

Mah, ne vem kaj toliko rinejo ta flash naprej. SEdaj so omejeni nekje na 100.000 prepisov.

Ene dve leti nazaj sem bral o tej težavi (omejena količina prepisovanja), a se mi dozdeva, da so težavo nekako rešili. Vsaj glede na to, da prodajajo spominske kartice z doživljensko dobo.

JA prodajajo USB ključe z doživljenjsko garancijo. Ampak je treba vedet kaj to pomeni. To se ne nanaša na tvojo življenjsko dobo, ampak na normalno življenjsko dobo naprave, za katero garancija velja. Recimo, da ima kartica deklarirano, da preživi 100.000 zapisov, tebi pa crkne po 20 zapisih. Ali pa da ima v specifikaciji napisano, da deluje 5 let ob normalni uporabi in tebi crkne po 1 letu... Take stvari so to. V bistvu so lepo obhod normalne garancije, saj normalna velja za kakršnokoli uporabo, ta pa samo za tipično.

Sicer pa je teko, kot so že omenili, kontrolerji pri flash pomnilniku so zadnje čase narejeni tako, da ne nikoli pišejo na "iste" lokacije, delujejo tako, da so lokacije približno enako krat napisane. Nekje sem zasledil, da stalno spreminjajo alokacijsko tabelo.

Vsekakor zaenkrat še niso zamenjava za trde diske in dvomim, da kdaj bodo. Mala kapaciteta, velika cena.

NE vem zakaj se ne lotijo problema drugače, da bi sistem, oz. njegove glavne dele vpisali na flash, ki bi bil doma na matični plošči. Grafika in pogosto se spreminjajoče datoteke pa na disk. No, nekaj grafike bi lahko šlo tudi v flash zdej. Lepo 1GB flasha na plosci in bi bilo marsikaj olajšano in marsikaj bi delovalo precej hitreje.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

darkolord ::

Lepo 1GB flasha na plosc

1 giga ni nič. Kapacitete se počasi in vztrajno večajo (kar je dobro!)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

enigma ::

Compact Flash kartica je pravzaprav IDE flash disk.
Potreben je le ustrezen mehanski pretvornik.
Po cenikih precej ceneje, kot namenske rešitve.
Je kdo že kaj testiral v tej smeri?

BluPhenix ::

1 giga ni nič. Kapacitete se počasi in vztrajno večajo (kar je dobro!)

Za osnovo sistema več kot dovolj. No razen če bi hotel, da taka plošča stane 100€ več kot taka brez flasha.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

jype ::

BluPhenix> Vsekakor zaenkrat še niso zamenjava za trde diske in dvomim, da kdaj bodo. Mala kapaciteta, velika cena.

Hja, se bodo pač trdi diski delili na dve kategoriji.

Vsekakor je flash disk bistveno hitrejši in ugodnejši kot 15krpm SAS disk, kapaciteta na evro je pa nekje tam-tam.

BluPhenix ::

V bistvu sem s tistim hotel povedat, da bo verjetno katera druga tehnologija dokončno zamenjala trde diske. Flash je alternativa, za tiste ki vejo, kje ga rabijo.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

WarpedGone ::

Ja, že dolgo se obljublja MRAM. Ampak kr nekako ne rata narest koraka v mainstream. Zdele bodo par let terali Flash, tko da ga sterajo do fizikalnih meja, pol pa MRAM.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

MrStein ::

WarpedOne:
možnost za bistveno krajše dostopne čase

To ni možnost, ampak dejstvo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

driver_x ::

Compact Flash kartica je pravzaprav IDE flash disk.


za to so se že pred leti dobile posebne verzije linuxa, ki niso zapisovale v /var/log. kar dosti se uporablja v namenskih napravah.

borchi ::

> za to so se že pred leti dobile posebne verzije linuxa, ki niso zapisovale v /var/log.

ni dovolj, če samo nimam system loggerja zagnanega?
l'jga

poweroff ::

OK, moj primer. Ključek 1 Gb kapacitete sem kupil konec lanskega leta, gre za Flash Voyager (dela na USB 2.0) z 10 letno garancijo. Gor imam vse datoteke, ker računalnik v službi/doma uporabljam večinoma kot terminal in večino stvari delam iz USB ključka (zaradi prenosljivosti).

USB ključek uporabljam pod Windows in Linuxom, gor je zaenkrat fat32, planiram pa LUKS crypto system na katerem bo gor reiserfs.

Je že res, da si občasno (recimo mesečno ali pogosteje) delam backupe, zanima pa me, koliko tvegam s tako uporabo (če odmislimo dejstvo da utegneš tako majhno zadevico hitro izgubiti)?
sudo poweroff

r5r ::

Ljudje, besedno zvezo "USB ključ" in vse njene izpeljanke in sklone sovražim - me zmrazi (podobno kot nekateri ne prenesejo sklanjanja besede Linux po prvi moški sklanjatvi). Ključ odklepa, tole pa shranjuje, tako da po mojem mnenju je za naziv tega izdelka bolj primerna besedna zveza USB pomnilnik ali USB Flash. :\
And it makes me wonder.

kriko1 ::

Ja, samo USB pomnilnik je predolgo (pa še jezik se ti lahko zaplete pri mn :P), USB Flash pa ne vsebuje nič slovenskega. Mar ni tudi v angleškem jeziku ponekod USB key?

BigWhale ::

> ni dovolj, če samo nimam system loggerja
> zagnanega?

As nor! Kako si predstavljas imet masino brez loggerjev? To je tko k da bi mel avto brez vseh kazalcev luci in ven ne bi nic videl... ;>

---

> Ljudje, besedno zvezo "USB ključ"

To je zato, ker je stvar obesek, ki gre na obesek za kljuce... :)

In lahko je tudi kljuc! Sploh ce naj posnames svoj private key, ki ti odklepa racunalnik... :P

BluPhenix ::

Je že res, da si občasno (recimo mesečno ali pogosteje) delam backupe, zanima pa me, koliko tvegam s tako uporabo (če odmislimo dejstvo da utegneš tako majhno zadevico hitro izgubiti)?

Precej. Flash lahko odense "nenapovedano", ter ko ga odnese ga ne odnese 1 bit, ali pa 1 byte, ampak lahko cel blok, tako da je izhuba lahko precejšnja. Svetujem pogostejše backupe, oz. vedno, ko daš kaj novega pomembnega gor. Sej si na linuxu verjetno lahko tako narediš, da naredi backup vsakič, ko ga vtakneš v računalnik. Sicer je problem med enim in drugim vtikom, ampak saj vsaj 2x na dan ključek verjetno vtakneš v računalnik?

Ne, vedno je bilo USB keyholder, ali pa keychain (kar je tudi precej smešno). USB pomnilnik je tudi napačno, polek tega pa tudi USB ni slovensko. pač USB Flash je ime, tako kot je USB kratica je Flash ime. Saj tudi za DDR se mi nekako ne zdi, da bi uporabljali slovneski izraz. Pač USB ključ, ključek se je prijelo. Raje to, kot kaj drugega.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

r5r ::

Se v Sloveniji že dobijo adapterji za priklop CF na IDE, ali je še vedno tujina v igri?
Že nekaj časa nazaj sem razmišljal, da bi vgradil 4 GB CF glede tako nizke cen.
And it makes me wonder.

borchi ::

> As nor! Kako si predstavljas imet masino brez loggerjev? To je tko k da bi mel avto brez vseh kazalcev luci in ven ne bi nic videl... ;>

nonsense! dokler moje root geslo "prime" in na disku ni 100Gb pedofilskega materijala, nihče ne potrebuje loggerja. tudi potem ga ne potrebuješ, zanimive fantke daš na dvd, root geslo obrneš, da ga je sedaj treba vtipkat od zadaj naprej (zato je za take primere najbolje imet kar kakšno kratko geslo, npr "ana", ki se prebere enako ob spredaj in zadaj) in pičiš dalje...

ok, resno. zakaj bi npr. joe blow na notebook-u rabil logger?
l'jga

darkolord ::

Precej. Flash lahko odense "nenapovedano"

Tako hudo pa spet ni. Vsaj nič manj hudo kot pri trdih diskih, tam pa verjetno ne delaš backupa po parkrat na dan, ane?

BluPhenix ::

Disk se navadno, tudi potem ko ga odnese da še vedno prebrati. Odvisno koliko $$ vložiš v to. Ko pa flash odleti preprosto odleti. Ok?

Flah je tudi izpostavljem drugačnim okoliščinam kot diski, ki lepo ždijo v PCju. Flash se prenaša, na soncu, na mrazu ipd. tudi to nekaj vpliva.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

WarpedGone ::

Ko pa flash odleti preprosto odleti. Ok?


Znaš razlozit zakaj bi blo tko?

Nobene potrebe ni, da bi "odletelo vse", če je le interno stvar dost modularna.
Zbogom in hvala za vse ribe

driver_x ::

Sicer se na tehnologijo v Flash-ih ne spoznam, poznam pa nekaj ljudi, ki jim je USB ključ odpovedal poslušnost. Kar naenkrat in v celoti. Meni se je to zgodilo v MP3 predvajalniku. Po drugi strani poznam pa bistveno več primerov, ko je odpovedal trdi disk. Še posebej radi to počnejo HDD-ji v prenosnikih.

EDIT: vsekakor bolje imeti podatke na flashu IN na disku, kakor samo na enem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: driver_x ()

Jst ::

Torej, moj 32MB Microsoftov 1.0 USB shranjevalnik sem mrcvaril skoraj 50 ur.

Vedno sem pisal celih 32MB, vedno drugačni random podatki, dokler je bilo še kaj prostora. Tudi branje je bilo vedno po vseh podatkih, vendar ne sekvenčno, kakor je bilo zapisano, ampak random. (mogoče sem tukaj naredil napako) Torej, kaj se zgodilo:


Popolni prepis random podatkov: 1183krat.
Branje vseh podatkov: 2490krat.
Skupno napak za 98200 bytov oziroma 12krat se je zgodilo, da "nekaj" ni bilo enako prebrano, kot zapisano.

(Čudno okrogla cifra napak...)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

kixs ::

Meni je crknila 2GB SD kartica, stara nekaj mesecev, uporabljena morda ene 10x in samo 1x, da je bila skoraj polna (fotke na pocitnicah).

Tako, da se to tudi dogaja.

Drugace pa imas lahko tudi PC brez HDD. Enostavno kupis IDE2CF. :) Res je samo CompactFlash, vendar dobis tudi velike kapacitete 16GB...

lp

hamax ::

kje pa bi ta ide2cf lahko dubu pri nas?
zanimivo bi blo sprobat mal to. ce le ni cena pretirana

edit: sm najdu v conradu za 23€. mogoce celo kupim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hamax ()

Alec999 ::

A je kdo slučajno tud vidu v Sloveniji SATA2CF ?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novosti z MacWorlda (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
13615185 (11286) trnvpeti
»

Novi produkti iz Apple-ovih logov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
579809 (8003) BladE_
»

iPod Nano hack in ostali dodatki za iPode (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
6211300 (8868) J4CK16
»

Obilo novosti iz Appla (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
518215 (6825) Nejc Pintar
»

Mac World Expo 2005 v San Franciscu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
628416 (6835) borchi

Več podobnih tem