» »

Obilo novosti iz Appla

Obilo novosti iz Appla

Apple - Po tem, ko smo nekaj dni nazaj le ugibali ob govoricah, je danes dejansko prišlo do predstavitve nekaj novih izdelkov iz Cupertina.

Najprej je tukaj nova različica programa iTunes pod zaporedno številko 5. Opremljena je z rahlo izboljšanim izgledom, novo vrstico za iskanje in Smart Shuffle funkcijo (več vpliva na naključno predvajanje pesmi), omogoča pa tudi sinhronizacijo koledarja in kontaktov z Outlookom, organiziranje playlist v mape in omejevanje vsebin, namenjeno zaskrbljenim staršem.

Naslednja novost je dolgo pričakovani iTunes mobilni telefon. Aparat ROKR E1 je izdelala Motorola, njegova posebnost pa je izboljšana povezljivost z osebnim računalnikom (seveda s pomočjo Jabolčnega programja) in nadpovprečna zmogljivost predvajanja glasbenih datotek. Telefon, ki se prodaja za 250 dolarjev, sicer ne izgleda tipično Applovski, niti preveč revolucionarnih funkcij nima, tako da je v marsikaterem pogledu razočaral. Najbrž tudi zato, ker je izšel v senci novega iPoda.



Da, pravilno ste prebrali. Steve Jobs se je odločil umakniti iPod Mini iz prodajnih polic trgovin, na njegovo mesto pa bo stopil model Nano. Novosti je veliko - predvajalnik ima namesto trdega diska flash spomin, njegove dimenzije pa so manjše od Minijevih, a ima za razliko od Shuffla kljub vsemu vse čistokrvne iPodovske funkcije - vključno z barvnim zaslonom in Click-Wheelom. Barvna paleta je sicer malce manjša, zadevico se bo dobilo zgolj v beli in črni barvi, na voljo pa bosta dve različni kapaciteti - dvogigabajten malček bo stal 200, štirigigabajten pa 250 zelencev.



Očitno so se nekatere od govoric le uresničile.

51 komentarjev

«
1
2

Road Runner ::

za vse ki se sprašujete kaj pomeni "več vpliva na naključno predvajanje pesmi" to pomeni da lahko nastavite kolko možnosti je da se isti izvajalec oziroma album ponovi pri igranju komadov v party shuffle

RejZoR ::

No,zdej moram samo še prepričat mojega K500i da začne sukat AAC muziko :P Neki cajta nazaj mi je uspelo preko Nero encoderja. Morm probat novega od WinAMPa...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

NoOrdinary ::

a ta zadna slika sigurno ni fejk? mal prežive barve so mi sploh je pa zadeva minimalna...
brez ideje sem za podpis

iskra ::

iPod nano

Meni deluje kar pravo ... Je na Applovi strani že kar lep čas lepo razvidno, da si minija "skenslali" in dali nanota v prodajo. Šele zdej ugotavljam kako grd je mini >:D
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

iskra ::

NoOrdinary: sej pri Applu vse 5x retuširajo, da zgleda perfektno ;)
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Matako ::

ROKR: zeeh. Saj je dober telefon in vse samo... eh.
Nano: Kul! Tale tanek dizajn izgleda zelo moderno in praktično!

Po pravici povedano bi raje imel en bolj bogi telefon + nano.
/\/\.K.

Microsoft ::

Zadnja slika ni fejk, le roka je otroska.:P


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

urke710 ::

Fletna zadeva.... a predraga za moj okus.
d.i.g.

TribesMan ::

Microsoft kaj si hotel povedat s tem da je roka otroška?

Nano je pa slick... sam Apple malo pretirava z cenami v Evropi... v Ameriki 200 in 250USD pri nas 240 in 320 EUR... zlo ne fer cenovno politiko imajo.

Edit... cene so napačne... te cene veljajo za Francijo kjer imajo davek na nosilce podatkov... prave cene so 200 in 250 EUR... (se opravičujem appleu) :>

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Zgodovina sprememb…

Matek ::

WTF??

Tole mi pa res ni všeč :/
Sem mislu, da bo zadeva tako kot prej, pač direktno ista cena, sam v evrih (že tisto ni bilo čisto fer ...).

EDIT: Ta stran pravi drugače.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

root987 ::

Zanima me če se da kupit brezžične slušalke pa kakšna je potem kakovost predvajanga zvoka na telefonu... Ah jej, bo še treba malo na kak review počakat...
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Tic ::

Uff... hitr u trgovino po minija.
persona civitas ;>

TribesMan ::

Kolk časa zdrži motoROKR če ga uporabljamo kot MP3 player? So že kje navedeni kakšni podatki?

Edit... najdu neki...
Talktime² : up to 260-560 minutes
Standby Time² : up to 160-230 hours
Music Time²: : up to 15 hours using wired headset, up to 6 hours using Surround Sound feature
iTunes® Transfer Time²: : approximately 30 seconds for 4MB music file

Tole zgleda podpira samo USB1... torej 11Mbit/s... kar je okoli 1.3MB/s v teoriji... v praksi pa slab MB/s... In če maš 512MB rabiš 10 minut da nafilaš telefon. Full preveč. Baterija pa tud ni nevem kako vzdržljiva. Če tole kombiniraš še z uporabo mobitela težko prideš do več kot en dan. :/

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Zgodovina sprememb…

Road Runner ::

4MB/30s = 0.13MB/s


512MB / 0.13MB/s = 3940s = 1h 6min


recimo... :)

cojss ::

Ta čas se meni zdi bolj primeren za prenos pesmi z interneta na telefon, kot pa z računalnika. Za eno pesem pa bo menda treba odšteti dva dolarja, vsaj tako je pisalo v današnjem Delu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cojss ()

Z-lot ::

izgled ---> videz


Please.

MrStein ::

200 USD , 200 EUR.
To je za dobro četrtino dražje :'(
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Road Runner ::

cojss? za pesem 2 dolarja? explain?

TribesMan ::

U mater sem se zakalkuliral... Tole je pa uber počasno... 0.13MB/s je približno hitrost Bluetootha. Glih včeraj sem meril hitrost prenašanja iz laptopa na mobitel in je blo okoli 100kB/s... uglavnem čist prepočasi. Sam pomojem zna bit tole mal zablokirano z namenom. Apple, Motorola in Cingular verjetno želijo da bi folk kupoval MP3je ne pa jih prenešal na telefon iz računalnika.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Jux ::

za vse tiste, ki jih zanima kako bi po mojem mnenju moral zgledat iPhone - www.nokia.com/nseries in si poglejte nokio n91.,,, fotoaparat 2mpx, WIFI!!!!, 4gb diska, etc... očitno je motorola ROKR samo dokaz da ameri ne znajo naredit telefona.

Kar se pa tiče nano-ta. RESPECT. mel bi ga.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Keyser Soze ::

Najbolj zanimivo od vsega je dejstvo, da pri zastopnikih ni nobene novice o kakšni novih iPodih, iPhoneih, ipd. Kot da se ne dogaja nič.

Nano cene pri sosedih...

Kaj je s tole Kostenlose Laser-Gravur? Kakšen German besser sprechen mensch tukaj...:\

Edit: Heh,:8) , sem malo švoh pri klikanju. Tole pomeni graviranje... Precej "neet".

Zgodovina sprememb…

Jaka83 ::

Jux: Ja, telefon (Nokia) pa stane tud ohoho več ane.

TribesMan ::

Nevem če bi bil N91 "pravi" iPhone... za moje pojme je pretežak, prevelik in preobčutljiv za normalno uporabo (optika, disk, to ni ql če telefon po tleh pada). Sicer je ROKR grd, sam mislim da je bolje uravnotežen. Pa tud baterijo hitreje požre kot ROKR. Je pa definitivno "bolj" nabildan, sam za "average Joea" je ROKR verjetno boljši nakup. N91 je višji rang, bolj poslovni.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

nicjasno ::

Keyser: zastojn ti lasersko vgravirajo motiv po zelji....
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

Jux ::

@TribesMan
Govoriti o ROKR kot iPhone je najmanj škandalozno, ker ima vsak Series60 telefon od nokije isto funkcionalnost, notr pomnilniško kartico z 512 pa si na istem. Za vse tiste, ki si želite manjši telefon - hej, kaj pa recimo SE K750i, ali pa W800, N6230i? Izbire je ogromno.

N91 je pokazal vodilo kakšen bi moral bit pravi iPhone. In ja sigurno stane veliko - ampak je dejansko uporaben kot nadomestek iPod Minija. In fotoparat dela spodobne fotke. In zajema filme. Ne samo to, še celo WiFi ima. Zdej mi pa ti povej, s čem ROKR opravičuje svojo ceno, kaj je na njemu tako posebnega - v čem je boljši od vseh ostali telefončkov ki sem jih naštel (za Janeza Kranjskega)?

(btw: koliko sploh stane - edina cena, ki je objavljena je 250 USD z dvemi leti pogodbe, kar sploh ni poceni)
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jux ()

Roadkill ::

Tut meni recimo ni jasno, kaj se gre apple z iPhone. Resno dvomim, da se bo iPhone resnično prijel pri komurkoli drugemu, kot ekstremnimih apple freakih, ki bi še WC papir od appla kupili. Pa čeprav bi rola stala 2$ == 2€.

Ni stajliš in zgleda skoraj "cheap"...
Ü

TribesMan ::

Ahhh Jux mal si ti tole zamešal. Namen iPhonea je v tem da združuje iPod Shufflea in mobilni telefon v eni napravi, hkrati pa ponuja dostop do iTunes Storea. In veš kaj je še ql, ko boš "kupil" skladbo na iPhoneu, ti ne bo treba plačevati za prenos podatkov (sej veš GPRS pa to... 1SIT/kB...) N91 pa je multifunkcijska naprava, ki je telefon, dlančnik, fotoaparat, predvajalnik in še kaj. To preprosto ni ista klasa. To kar ti tukaj primerjaš je isto kot da bi ob bok postavil 12" ultralahki prenosnik in 17" desktop replacement.
Ubistvu še najbolj primerljiv telefon bi bil W800, ki je ubistvu direktna konkurenca ROKRju, in guess what tud w800 je nemarno grd. Zgleda da bo to posebna lastnost "walkman telefonov" :>
Po specifikacijah pa sta w800 in ROKR zelo podobna. Res je da ma W800 boljši fotoaparat, po drugi strani pa ima ROKR boljšo vzdržljivost baterije... vsakemu svoje pač.

Sicer pa ne bi mel nobenega od teh treh telefonov N91 je absolutno prevelika in pretežka (po volumnu je N91 tok velika kot 2 navadna iPoda), ostala dva sta pa grda. Sploh pa sem pristaš "preklopnih" telefonov...

Roadkill verjemi da bo iPhone veliko bolje prodajan kot W800 in N91 skupaj...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Jux ::

ok, point taken. Btw. K750i = W800+spominska kartica. Pa še lep stajliš črn je, če bolj na to tripaš.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

TribesMan ::

Vem vem, poznam k750. Lušten telefon, na žalost ga niso imeli v nobeni akciji pri mobitelu, oziroma sem imel podpisane anekse in sem lahko vzel sam UMTS telefon, tko da sem pol izbral Samsunga Z500, ki je še preklopni za povrhu pa mal manjši in lažji. Po karakteristikah pa zelo podoben K750 ali W800...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

cojss ::

@Racer D: Ne vem, tako je pisalo v Delu. Tudi meni se je zdelo malo čudno, zakaj dva dolarja. Pa tudi telefon je bil drugačen na sliki.

Stepni Volk ::

iPod nano... človek, bi ga kar imel. Toda zakaj že? Zaradi imena prav gotovo ne :)
Zanimiv bi bil tudi podatkov koliko zapisov in izbrisov prenese Flash spomin v tej fancy stvarčici... any clue?

root987 ::

Ima flash spomin kake probleme z zapisovanjem in brisanjem? Tu ne mislim na iPod nano, ampak na splošno.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Stepni Volk ::

Vse stvari imajo končno limito. Wikipedia o tem pravi: Multi Layer Cell jih imajo 10'000, Single Layer Cell 100'000 .

Kar pomeni, da če vsak dan 3x posnameš vse na novo, bo zadeva zdržala v najslabšem primeru 9 let.

Kako to poteka, si preberite v tem PDF dokumentu: JFFS : The Journalling Flash File System by David Woodhouse Red Hat, Inc.

Zgodovina sprememb…

Roadkill ::

Ipod nano naj bi k nam prišel naslednji teden in koštal:
- 1gb -> 56k sit
- 2gb -> 66k sit
Ü

MitjaP ::

1GB je mel v mislih 2 GB, z 2 GB pa 4 GB, ker 1 GB ne obstaja! 2 GB je pa startni model

TribesMan ::

Le Figaro lets us know that Bouygues Telecom will commercialize the so-called iPhone in France by the end of the month.
According to the information we could get, it would be available in the "chanel" for 119 Euros, with a 512 Mo memory.
Of course this offer will be related to a minimal suscription of which we don't know the details yet.


Zanimivo a ne? 120EUR je kr poceni... :>

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Jebiveter ::

Zanimivo... v Delu pise, da se pri EPLju ze hvalijo z "vec 100 prednarocili za iPod nano" 8-O

PS: A proda kdo iPod Mini po "primerni ceni" (glede na to da je obsolete)?:))
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Ziga Dolhar ::

Jst ti prodam praktično novega Shuffla 1 GB, uporabljanega ca. 5 ur :). [Dobil sem ga v servisni garancijski zamenjavi.]
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

perci ::

Jst kupim za 5 jurjev. Vec ne dam, itak je obsolete :D.

Ziga Dolhar ::

Prodam za minimalno 30 jurjev.

Brez heca.

(Šafl ni obsolit.)
https://dolhar.si/

Keyser Soze ::

O, pa je, pa je. Sedaj smo dobil Šufla in Minija v enem kosu. iPod Nano!

Jaz dam 6 jurjev.Ker sem ravno dobre volje. :D

CaqKa ::

>>> PS: A proda kdo iPod Mini po "primerni ceni" (glede na to da je obsolete)?

kak me raz* takšno obnašanje.. a zato ker je prišla nova stvar ven, ko je stara itak še povsem delujoča in ima dovolj funkcij pa ji je treba ceno spustit?
to me spomni na tisto foro z japonskimi in evropskimi avti.. ko japonca pripeleš iz trgovine je takoj 'vreden' še samo polovico.. dočim kako vw pa je še kr na vrednosti.. kje je logika.. poleg tega da je japosnki avto itak boljši.. kar je še bolj skregano z logiko..

ne rajši beg vržem tistega minija, kot pa da ga nekomu prodam z takim izsiljevanjem. ('zdaj je novo, jaz sem samo novih stvari vredn.' ma če ne znaš malega cenit pol vlkega tudi ne znaš)

perci ::

Lol, Caqka - kaj je pa tebe prijelo :D. JOKE je bil, a je tko tesko zastekat :\.

Stepni Volk ::

CaqKa - to sta dve rezlični stvari: uporabna vrednost in vrednost na tržišču.
Moj MP3 predvajalnik v obliki klasične kasete ima še danes po 4 letih "uporabno vrednost", nima pa vrednosti na tržišču.
Ker so zunaj novi modeli vseh oblik in barv, večji, zmogljivejši...
Tako je tudi z iPodi, VW in japončki.

Primer:
Toyota skupaj s PSA konzernom dela svojega malčka Aygo... od BMW-ja si je sposodila mali dizel za Yarisa, tehnologijo dizlov je zamenjala za bencinskega (VW FSi je Toyotin potomec).
Datsun/Nissan je tako v rokah Renault-a, Opel ima in Fiatove dizle (1.3 in 1.9)in Isuzu-jeve dizle (1.7, 2.0, 2.2, 3.0), prav tako renault (3.0).
Hondin 1.7 dizel je Isuzujev, se pravi Opel-ov, se pravi od GM-a.
Mazda je v 34% lasti Forda (odličilna večina), tako so tudi njeni motorji Ford-ovi oz. PSA-jevi (1.4, 1.6, 2.0 dizli).
Subaru je GM-ov.
Ostane Daihatsu.

Zakaj bi torej več dal za Aygo, če lahko za manj kupiš Citroen C1. Ista tovarna, isti deli, isti delavci.
Enako je z iPodi. NIč ni samo Applo-vo (niti japonsko, korejsko, nemško...) Zakaj bi kupil za isto ceno starega Mini-ja, če doiš Nano-ta?
MIni uporablja HDD, kar pomeni pomične dele = večjo porabo, manjša avtonomija. Nano je manjši, lažji... bazira na Samsungovem Flashu (glej iPod Nano - Raztelešenje), kar pomeni potencialno povečanje Modanja- večanja Flasha.
Media Markt zato Minije prodaja po 17p EUR KLIK= (nemčija) in 199 CHF = 31K SIT (Švica). In cena bo še padla, če ostanejo kje zaloge seveda :)

Zgodovina sprememb…

CaqKa ::

hočem povedat, da jaz ga vseeno nebi prodal pod 50% tiste cene ki jo imajo v trgovini.. ni šans.. pa če je zastarel ali pa ne. sej tole stanje vrednosti na tržišču me malo bega...
s tem imamo vedno več starih elektronskih naprav ki grejo na smetišče, ne znamo pa jih reciklirat, da nebi bile okolju nevarne.. nove se pa kupuje zato ker so pač kul...

in pol ti ne preostane drugega, kot da prodaš po 'smetarski' ceni.. ker itak boš na smetišče vrgel.. da bi se pa dalo zadev o reciklirat pa nihče ne pomisli (in stroške ki bi ob tem prišli).

Stepni Volk ::

Poglej Ocvirk tedna.
Kupiti nov par kartuš je dražje, kot kupiti nov tiskalnik s kartušami.

Če bomo tako nadaljevali, se bo še uresničila moja napoved: 50let laži in norčevanja!!!odgovor je tukaj"v vesolju nismo sami

Tržišče hoče nove in nove stvari. Kar zna biti zelo nadležno. Recimo si ravno ustvariš zaloge glasbe in filmov v enem formatu, ko ga industrija neha podpirati.
Enako z napravami. Zato pametni ali rečeno drugače, skopuhi ne kupujemo najnovejše tehnologije, ker jo prpeplačaš. Ne. Počakamo, da bo Nanoja zamenjal Piko...:D

CaqKa ::

jaz pravim da ko nucaš, potem nucaš in kupiš.. pa ne odlašaš.
da, industrija nas bo pokopala. v oni temi si pa pomojem offtopic.

aja pa še tole je treba upoštevat.. glede tega da nas bo industrija pokopala.. dandanes videvam, da dobivamo beta izdelke tudi v hardwareu.. samo vprašanje časa kdaj bo to prešlo na gospodinjske aparate... pol si bomo pa uporabniki sami sebi štrik zavezali... ker smo premalo izbirčni in kupujemo tolko kitajske robe.

root987 ::

Odvisno od tega kolk denarja maš. Če maš bogatega strica, boš verjetno kupoval bolj fancy izdelke priznanih proizvajalcev, če pa glede sorodstva in materialnega statusa nisi tako srečen, boš pa kupoval kitajsko robo, ki morda s časom niti ne bo tako zelo zaostajala za kvaliteto evropskih, ameriških in japonskih podjetij.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Ziga Dolhar ::

Keyser, če praviš, da [šafl] je [obsolit], potem nujno zanemarjaš njuno medsebojno razmerje: in jaz trdim, da nista substituta, kar pa precej bolj velja za razmerje med minijem in nanom. Zaradi tega je bil opuščen program minija, ne šafla.
https://dolhar.si/
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Po MacWorldu, ogled vseh novosti

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
155120 (3739) Tear_DR0P
»

Novosti iz Appla

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
235252 (4390) Sba
»

Novi produkti iz Apple-ovih logov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
579792 (7986) BladE_
»

Mac World Expo 2005 v San Franciscu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
628402 (6821) borchi
»

iPod. V barvah.

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
182823 (2823) rage

Več podobnih tem