»

Walkman kraljuje na Japonskem

*Pirova zmaga

vir: engadget
engadget - Kar štiri leta so minila, odkar je Apple tudi na Japonskem zavzel prvo mesto na področju prenosnih predvajalnikov glasbe s svojim glavnim orožjem, iPodom. A očitno so pred nami novi časi, saj je konec avgusta glede na raziskavo tokijske družbe BCN Inc. največji tržni delež s 43 odstotki v rokah držal Sony s svojimi predvajalniki Walkman. Čeprav so iPodi zasedli drugo mesto z 42,1%, je moralni zmagovalec vseeno Apple.

Deloma začuda, deloma pa razumljivo v delež iPodov ni vključen iPhone, ki je trenutno v obliki 3GS najbolj popularen pametni mobilnik na Japonskem. Razumljivo, ker v raziskavo niso bili...

35 komentarjev

Panasonic CF-Y5

RegHardware - Na RegHardware so si podrobneje ogledali Panasonicov prenosnik CF-Y5, pripadnika serije Toughbook, ki je znana po svoji izjemni odpornosti na različne negativne vplive iz okolice. Sicer ne gre za običajen neuničljiv laptop, ki ga lahko povozite s tankom in o kakršnih smo že poročali, temveč je zadeva ustvarjena za poslovno uporabo. Morda se vam ob tem zdi čudno, da prenosnik zdrži 100 kilogramov pritiska, a če vam povem, da so Panasonicovi inženirji po testiranju ugotovili, da se sile na torbo z računalnikom med prerivanjem po japonski podzemni brez težav približajo omenjenim številkam, boste razumeli. Kot vsak dostojen odporen...

8 komentarjev

Fujitsu prvi s Flash diski

Digital Trends - O trdih diskih brez premičnih delov se govori že zelo dolgo, zato je danes Fujitsu naredil pionirsko potezo in najavil, da je ultraprenosna modela njihovih LifeBookov, P1620 in B6210, po novem možno dobiti s takšnim diskom. Pri tem ciljajo predvsem na poslovne uporabnike, ki potrebujejo računalnike za delo na terenu (z novimi diski bodo dosegli še večjo robustnost). Zaenkrat so na voljo 16 in 32 gigabajtne različice, kdaj pa bodo solid state drive dobili tudi bolj klasični (beri večji) modeli, v izvorni novici na Digital Trends ni omenjeno.

8 komentarjev

Maci brez trdih diskov

več strani - Že res, da Samsung ponuja prve dostopne hibridne diske, ki uporabljajo - sicer skromno količino - flash pomnilnik, a Apple je šel še dlje. Za zdaj sicer le na papirju, a nam obljubljajo prenosnik, ki se bo tradicionalnim diskom v zameno za flash popolnoma odpovedal.

Applovi načrti so smeli. Novost nameravajo lansirati že v drugi polovici letošnjega leta, s čimer pa vseeno ne bodo postali prvo podjetje z brezdiskovnimi prenosniki. Sony je z Vaio UX1 s 32 GB to že storil, podjetje SanDisk pa julija napoveduje 1,8-palčne flash pogone enake kapacitete.

Novi MacBooki bodo tako gotovo uporabljali nov način shranjevanja podatkov, pojavljajo pa se špekulacije, da bodo kmalu sledili še Maci Mini. Appla seveda po glavi najbolj tepe cena, ki je prebližno osemkrat višja od običajnih diskov - zato Sonyjev UX1 stane kar 2000 funtov (3000 evrov) - a se bo iz zagate reševal z iPodi Nano in iPodi Shuffle, ki takšen pomnilnik že posedujejo, tako da lahko zavoljo velikih naročil iztržijo nekoliko...

60 komentarjev

Samsung ponuja hibridne diske

več strani - Ta teden je Samsung kot prvi proizvajalec trdih diskov začel sestavljalcem notesnikov ponujati hibridne trde diske MH80, ki prihajajo v izvedenkah z 80, 120 in 160 GB. Opremljeni so z osminko ali četrtinko gigabajta flash pomnilnika, ki po besedah proizvajalca omogoča do dvakrat hitrejši zagon diska, hitrejši dostop do pogosto uporabljenih programov ij 70 - 90 % nižjo porabo energije (ki vam prinese pol ure avtonomije). Za zdaj jih lahko nabavijo le izbrani OEM-i, kmalu pa se obeta tudi širša dostopnost. Angleško in nemško.

3 komentarji

Hude obtožbe Appla: iSuženj?

Reuters - Pri Apple Computers Inc. so najavili, da bodo raziskali hude obtožbe britanskega časopisa Mail on Sunday. V novici, objavljeni 11. junija, so trdili, da iPodi nastajajo v nečloveških, malodane suženjskih razmerah v Kitajskih tovarnah Foxconna, Applovega poslovnega partnerja, ki fizično izdeluje omenjene iPode.



Foxconn se brani, da upošteva vse predpise, ki so v veljavi v tem delu Kitajske.

Po drugi strani se je Apple iz Indije umaknil še preden je dobro začel, ker je bila delovna sila predraga.

Podobno kot Ikea, ima kot kaže tudi Apple svojo temno stran.

35 komentarjev

Creative toži Apple

ZDNet - Singapurski Creative je v ponedeljek uradno napovedal, da bo tožil Apple zaradi kršitev patentne zakonodaje v zvezi z iPodi. Creative trdi, da iPodi in iPodi Nano kršijo Creativov patent za vmesnik v njihovem predvajalniku Zen, ki jim je bil odobren lanskega avgusta. Tako skušajo doseči prepoved prodaje iPodov in tudi finančno odškodnino. Omeniti velja, da Creative ni prvo podjetje, ki želi pridobiti delež Applovih dohodkov od iTunes in iPoda z navedbami o kršitvi patentov. Hongkonški Pat-rights in Contois Music & Technology sta Apple že tožila s podobnimi navedbami. Klik!

13 komentarjev

Diskete prihodnosti?

Hartware.net - Verbatim je predstavil zanimivo rešitev za shranjevanje in prenos manjše količine podatkov. Nekoč popularne 1.44 diskete, ki so služile temu namenu, so danes že zastarele, imajo premajhno kapaciteto. Nov Verbatimov izdelek ni nič drugega kot navaden USB flash pomnilnik v obliki CD plošče, s premerom 6 centimetrov in debelino skoraj enega centimetra.



Kapaciteta posameznega flash pomnilnika je 16 MB, kar po mnenju proizvajalca zadostuje za 100 dokumentov, 20 prezentacij, 15 digitalnih fotografij in pet mp3-jev. Kupcem bo stvarca na voljo v torticah (podobno kot pri DVD-jih in CD-jih), s po tremi flash pomnilniki. Zanj bo potrebno odšteti približno 20 Evrov, kar pomeni 6,66 Evra...

67 komentarjev