» »

Hude obtožbe Appla: iSuženj?

Hude obtožbe Appla: iSuženj?

Reuters - Pri Apple Computers Inc. so najavili, da bodo raziskali hude obtožbe britanskega časopisa Mail on Sunday. V novici, objavljeni 11. junija, so trdili, da iPodi nastajajo v nečloveških, malodane suženjskih razmerah v Kitajskih tovarnah Foxconna, Applovega poslovnega partnerja, ki fizično izdeluje omenjene iPode.



Foxconn se brani, da upošteva vse predpise, ki so v veljavi v tem delu Kitajske.

Po drugi strani se je Apple iz Indije umaknil še preden je dobro začel, ker je bila delovna sila predraga.

Podobno kot Ikea, ima kot kaže tudi Apple svojo temno stran.

35 komentarjev

cile ::

Kar se tice Ikee se mi ne zdi fer, da se obesas 8 let star clanek. Sej ne recem da so nedolzni ampak jih ni za metat v isti kos kot ameriske megakorporacije.

opeter ::

Vse megakorporacije spadajo v isti koš. Ne glede ali je evropsko ali ameriško... zakaj pa evropske korporacije preseljujeo svoje tovarne na vzhod? Ker je delovna sila poceni...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Stepni Volk ::

Priljubljena Ikea se je posluževala enakih "komercialnih" prijemov, kot osovražene ameriške korporacije npr. Nike, GAP in tudi ostala računalniška podjetja.
Zakaj bi ji 8 let prineslo pomilostitev? Ko so angleški mediji prinesli resnico na plano, je Ikea spremenila stvari. Sama od sebe jih ne bi.
Iz podobnih nečloveških razmer prihajajo tudi marsikateri izdelki iz Azije. Pred leti je bil primer, ko je razneslo tovarno v kateri so otroci skupaj dajali petarde, rakete in podobno "zabavno" pirotehniko.
Uporablja se tudi zapornike itd...

Zgodovina sprememb…

Easx ::

In kaj je slabega ce uporabljajo tudi zapornike?

destiny ::

Nič, če ne delajo za istim trakom kot otroci!

DaMastermind ::

To je spet populističen način, kako moralizirati o izkoriščanju otroškega dela, s hkratnim izpostavljanjem grdih grdih multinacionalk. Nike in Ikea sta res že standardna, čeprav se je kasneje pokazalo, da po metodah bistveno ne izstopata. Hkrati pa je za nas, evropske intelektualčke to najlepši način, da si zatisnemo oči, da tudi gospod Karol iz Gosposke ulice ali domače podjetje Iskra za (sicer večji) denar prodajata robo, ki je bila izdelana v ravno takšnih razmerah. Vendar se obnju ne bo noben obregnil, ker sta naša in majhna, ne? Dokler je okvir moraliziranja velika grda multinacionalka - mali izkoriščani Kitajčki, ni nobene šanse, da se karkoli spremeni. Mogoče, ko bomo vsi kupovali v fair trade trgovinah...?

poweroff ::

Uporaba zapornikov pod nekimi pogoji (proti plačilu, strinjanje,...) je upravičena in celo koristna. Zaporniki se namreč izučijo nečesa in se lažje integrirajo v družbo.

Ni pa recimo upravičeno, ko so zapornike poslali gradit zaščitni blok okrog eksplodiranega jedrskega reaktorja v Černobilu.
sudo poweroff

kokos ::

Kar na splošno vse firme, ki so preselile/razširile proizvodnjo na kitajsko ali kak primerljiv konec sveta, pač niso Evil in Bad...
Tudi če ne izkoriščajo otroškega dela, sužnjev, karkoliže, je proizvodnja v teh deželah cenejša. Če ima kitajska BDP na prebivalca 1.060USD, ZDA pa 22.000, potem se to splača tudi s čisto "Fair" plačo tamkajšnjim delavcem.

Jst ::

Čaki malo!

A ni ravno to point outsourcinga v države tretjega sveta, da ti delajo v nečloveških (za zahodno družbo) razmerah?

WTF?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Stepni Volk ::

Sporna je tudi uporaba političnih zapornikov, oporečnikov itd... ki jih Kitajska premore kar nekaj.

kokos - ne gre za plačilo, temveč pogoje dela. 15 ur, zadrževanje delavcev le v poslopju tovarne, prepovedani obiski... preberi povezave.

destiny ::

Ni pa recimo upravičeno, ko so zapornike poslali gradit zaščitni blok okrog eksplodiranega jedrskega reaktorja v Černobilu.


Koga bi pa upravičeno poslal to delat?

opeter ::

Koga bi pa upravičeno poslal to delat?


Nikogar. Raje naj seva in eksplodira totalka...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

jype ::

destiny> Koga bi pa upravičeno poslal to delat?

Robote.

opeter> Nikogar. Raje naj seva in eksplodira totalka...

Pa ne na mojo solato!

Luka Percic ::

To ma matična država za raziskat ter preprečit. Nevem kaj novinarji applu težijo, naj težijo kitajski ki take mahinacije dovoli.

Z-lot ::

Luka Veliki, smo malček utopični, kaj?

lorenz ::

Kot da je v drugih tovarnah na Kitajskem kaj boljse . Vecina produktov se danes dela na Kitajskem , in to v taksnih ali pa se slabsih pogojih.
In kdo je kriv za to :
Polovico so si krivi sami , ker jih je prevec in imajo zelo niski standard , tako da se jih se vedno full dosti najde ki so pripravljeni delati se za manj in v se slabsih pogojih.
Drugo polovico pa smo krivi mi , ker smo pustili divjo globalizacijo , ki izkorisca slabe pogoje v Kitjski , in zelimo vedno cenejse produkte , ceprav s tem sami sebi kopljemo grob, Kitajce pa pocasi dvigamo iz groba.
Samo zamislite se ali bi bili pripravljeni dati za racunalnik recimo 50% vec , zato da bi ga naredili in sestavili Nemci , ki se v sluzbo vozijo z BMW, Golfi in Mercedesi, imajo visji standard , socialo , sindikate , lahko polno koristijo dobrode potrostnistva in imajo prepolne zelodce , lepe hise, sole ,bolnice ..... Ali pa recimo v Sloveniji , a bi ???????

Na dolgi rok sami sebi kopljemo grob.

Looooooka ::

odvisn od zlocina...
pedofile...psihopatske morilce,ki so to storili v okoliscinah,ki jih normalna oseba pod nobenim pogojem ne more opravicit...direkt zastonj delat.
Sicer ne za apple...ti ***** majo itak prevec denarja...ampak tko za drzavo.
Apple pa direkt pred sodisce.Pa ostale podobne firme tud.
In ja s tem mislm tud slovenske.Ta kapitalisticn trend da prestavs vso proizvodnjo nekam v 3 svet je primitivn sploh je pa na daljsi rok neumen.KO se bojo te drzave skopale iz revscine bomo ugotovil da doma ni ne delovne sile ne kvalificiranih delavcev.In pol bomo lepo vsi naj...
No ja ampak to je se tok dalec da tle se zmer ostane moralna odlocitev.Ce ne druzga pa vsaj to da se prvo poskrbi za domace delavce.
Itak bojo apple in ostali mel izgovor da jih drzava s svojimi nenormalnimi pogoji(minimalna placa in zavarovanje...) rine v propad ker ne morjo bit konkurencni XY firmi,ki ji monitorje limajo kitajski otroci...ampak vseen.
Firme kot so apple intel amd in podobne "nas izdelek v trgovini stane 400% proizvodne cene" bi si pa tko al tko lahko prvoscle normalno placane delavce.Sj majo vsak let vecji procent zasluzka...

poweroff ::

Ni pa recimo upravičeno, ko so zapornike poslali gradit zaščitni blok okrog eksplodiranega jedrskega reaktorja v Černobilu.

Koga bi pa upravičeno poslal to delat?


To je v nasprotju z mednarodnimi konvencijami. S tem, da so Rusi tja poslali manjše prestopnike - prekrškarje, tatiče, itd.

Jebiga, zato pa pač je vojska pa podobne službe. Riziko službe pač.
sudo poweroff

klemen22 ::

Popolnoma pravilno in samoumevno bi bilo, da se na takšna dela pošlje težke kriminalce. Mednarodne konvencije gor ali dol! Men se zdi en morilec ali posiljevalec zelo pripraven za takšna dela kakršna so bila v černobilu.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

DaMastermind ::

Na kakšen način se vse te teme o delu ljudi v nečloveških pogojih sprevržejo v pozive k nečloveškemu ravnanju z ljudmi? WTF??!! Ja, zaporniki, ampak vseeno ljudmi. In to ne glede na to, kakšen zločin so naredili. Kar se mene tiče največji napredek zadnjih stoletij ni pralni stroj, ampak zaton logike oko za oko, tisti, ki nečloveško ravna s kakršnim koli zločincem pa po svoji lasni logiki ne more biti nič boljši od zločinca samega. Želja po maščevanju zločincem z enakimi sredstvi izhaja iz ravno tako nesprejemljivega racia. In da tu končamo z logiko, ki je pravzaprav enaka logiki s flikanjem razsutega reaktorja - jaz nobenemu kriminalcu, ne glede na to, kaj bi mi naredil, ne bi šel posiljevat otrok (vam ni všeč pedofilija, prav, ne bi jih niti pobil, dal delat v nečloveške pogoje...).

Državno podprto nasilje po logiki pomeni prav to, z razliko, da malim wannabe diktatorjem omogoča, da samih sebe ne identificirajo kot storilcev takšnih kaznovanj. Sovjetom se da pri Černobilu pripisati vsaj varčevalni namen (zmanjšanje vzdrževalnih stroškov) ali brezbrižnost (brez poštene opreme so pošiljali tja tudi navadne delavce in vojake), ampak ostale izjave so pa tipično pozivanje k mučenju - in po naši ustavi baje sovražni govor.

EDIT: sorči za izbruh - sem šele kasneje opazil, da sta obadva s takšnimi izjavami že pod oznako persona rudis

Zgodovina sprememb…

Reso ::

Kitajci so si sami krivi za to kar imajo. Če nebi želeli delati v takih razmerah preprosto službe nebi vzeli in bi šli raje na podeželje gojiti riž :D . Kapitalistične firme v resnici samo pomagajo kitajski saj jim ponujajo dodatna delovna mesta če jih seveda želijo. Po mojem mnenju bi z odstranitvijo 'izkoriščevalskih' tovarn samo dobili novo afriko na kitajskem, tako kot je pa vsaj lahko še približno živijo.

poweroff ::

Popolnoma pravilno in samoumevno bi bilo, da se na takšna dela pošlje težke kriminalce. Mednarodne konvencije gor ali dol! Men se zdi en morilec ali posiljevalec zelo pripraven za takšna dela kakršna so bila v černobilu.

No, saj meni se tudi zdi popolnoma upravičeno, da se v takšna dela, kakršna so bila v Černobilu pošlje P2P pirate in persone rudis. Samo če mednarodne konvencije to prepovedujejo, jih pač tja ne smemo pošiljati. Vsaj dokler ne bo na oblasti Zveza komunistov Slo-Techa...
sudo poweroff

icko ::

Point vsega tega je da ima apple stroškov z proizvodnjo 1 ipoda recimo 20 usd. Kupujemo ga pa za...???
lp

dulkocar ::

"Kar se tice Ikee se mi ne zdi fer, da se obesas 8 let star clanek. Sej ne recem da so nedolzni ampak jih ni za metat v isti kos kot ameriske megakorporacije."

To me spomni na komedianta Billa Hicksa (RIP), ki je na obtožbe, da naj neha Kenedijev atentat omenjati, ker je bilo "že dolgo tega", rekel: "Potem mi pa nehajte omenjat Jezusa, je že dolgo tega ...". :))

Gavran ::

lorenz: "Samo zamislite se ali bi bili pripravljeni dati za racunalnik recimo 50% vec , zato da bi ga naredili in sestavili Nemci , ki se v sluzbo vozijo z BMW, Golfi in Mercedesi, imajo visji standard , socialo , sindikate , lahko polno koristijo dobrode potrostnistva in imajo prepolne zelodce , lepe hise, sole ,bolnice ..... Ali pa recimo v Sloveniji , a bi ???????"

Na prvi pogled je odgovor enostaven - le kdo hoče plačati več? Po razmisleku pa je odgovor lahko drugačen: da, če bi se zadeve proizvajale v Evropi, bi res stale več - ampak razlika bi se kompenzirala z večjim zaslužkom - zaradi višjih cen bi tudi plačo dobivali višjo, manjša bi bila stopnja brezposelnosti, kar bi povečevalo porabo,...

BigWhale ::

Zakaj je underage child labour slaba stvar?

Ce so izpolnjeni osnovni pogoji za delo, so ti otroci placani in se z njimi ne ravna slabo?

En tak otrok ponavadi prezivlja celo druzino. Ce ne bi delal, bi se potikal po ulicah in se verjetno ukvarjal s prosjacenjem in prostitucijo. Pa ceprav je underaged.

destiny ::

Otroci sploh ne bi smeli preživljati družine, ampak družina oz. starši njega.

Zase že vem da si ne bi želel preživeti otrpštva v tovarni, pa če so še tako odlični pogoji za delo.

Čar otroštva je ravno v tem, da si frej ko tiček na vej in se lahko potikaš po ulicah skoraj kolikor hočeš. Prosjačenje in prostitucija pa je spet druga stvar, ki bi se jo pa pomoje tudi dalo urediti ali pa vsaj omejiti.

mykeos ::

Matthai:kolikor se spominjam, Sovjetska Zveza ni podpisala konvencij SE in ILO o prepovedi prisilnega dela.morda me spomin vara....
Bonus falus pax in domus!

X6800,P5W DH DELUXE,G.SKILL 2GB 6400,7800 GTX,Silverstone ZEUS 550W

Luka Percic ::

"Čar otroštva je ravno v tem, da si frej ko tiček na vej in se lahko potikaš po ulicah skoraj kolikor hočeš. Prosjačenje in prostitucija pa je spet druga stvar, ki bi se jo pa pomoje tudi dalo urediti ali pa vsaj omejiti."

Tudi če pri tem umrje od lakote?
Z naše perpektive je tako delo nedopustno, iz njihove je to preživetje. Face it!

BigWhale ::

destiny:

In ce starsa nista sposobna preziveti druzine sedmih otrok? Potem otrokom ni dovoljeno delati?

Ah, ne govori o caru otrostva, to je subjektivna stvar. Nekomu je car otrostva to, da vsak tretji dan dobi zajtrk. :)

boštjan ::

eno je delo,eno je izkoriščanje.ponavadi majo v takih tovarnah starši kaj malo koristi od dela otroka
NF7-S,2500+@2200MHz,MSi 5900SP,LCD Philip 190X6,Maxtor DM+9 120GB SATA,
2*256 3200/A KHX, PSU 420W DF chieftek

destiny ::

Nekomu je car otrostva to, da vsak tretji dan dobi zajtrk.

Res je, in to je žalostno. Svoj delež tej socialni bedi pa prispeva izkoriščanje delavcev ali pa otrok.

BigWhale ::

A to si v Lady prebral? ;)

Tistih pet dolarjev na mesec, ki jih otrok prinese domov, je ponavadi dovolj za celo druzino.

Saj ne recem, da se kje otrok ne izkorisca, seveda se jih, tako kot se jih izkorisca tudi v bolj razvitih dezelah.

destiny ::

Ne, v Direktu :)

Zakaj pa ne bi rajš fotr prnesu 5 dolarjev, mulc naj se pa uči, da bo nekoč on prinesu 50$?

Stepni Volk ::

Dejstvo je, da "zahodne realnosti" ni splošna. Imamo področja, kjer je hrane dovolj in so otroci lahko otroci v zahodnem smislu pojmovanja. Drugje zaradi samega okolja ali zaradi pregoste naseljenosti ni mogoče biti "otrok zahodnega tipa".
In če smo že ravno pri tem, 100 let nazaj - korak dveh generacij, so otroci v Sloveniji še kako delali. In tudi sedaj delajo na kmetijah.
NeDelo je realnost mestne populacije.

Azija, Afrika, Južna Amerika so področja, kjer s tem, da otroci ne smejo delati v tovarnah z naročili ali v lasti "zahodnjakov", otrokom preostane delo v ostalih tovarnah, ki jih "mi" nikoli ne vidimo. Tu ni neke preproste moralne rešitve.
Povedano drugače: Lahko je moralizirati s polno ritjo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Foxconn P9657AA 8KS2H - P965 za skopuhe

Oddelek: Novice / Procesorji
323541 (2644) PrimozR
»

Apple iPhone gre v izdelavo, ter še 15 palčni MacBook za povrh

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
195189 (4361) sirotka
»

Applov spisek napak, Foxconn priznal kršenje delovne zakonodaje

Oddelek: Novice / Ostale najave
285216 (4346) Kilgore T
»

Procesorske novice

Oddelek: Novice / Procesorji
343229 (2256) PrimozR

Več podobnih tem