»

Tuš kupil Voljatel

Finance - Kot poročajo Finance, je skupina Tuš kupila Voljatel. V Voljatelu nakupa niso ne potrdili in ne zanikali, v Tušu pa so nakup neuradno potrdili. Po nakupu licence Vege (še pomnite tovariši?), so zdaj še kupili ponudnika širokopasovnega dostopa do interneta Voljatel. Cena naj bi bila 15 milijonov evrov.

Obenem so dobili tudi licenco za wimax, kajti Voljatel je 50 % lastnik pojetja Tok telekomunikacije, ki je eden izmed lastnikov licence za wimax. Kot kaže, se nam naslednje leto obeta še bolj zanimivo dogajanje v svetu telekomunikacij.

Ko boste nakupili kruh in ostala živila, vas bodo pri blagajni že čakali paketi za dostop do interneta ...
"Gospod, a bi še en mega interneta?"

22 komentarjev

Wimax licenco dobila Telekom in Tok telekomunikacije

Finance - Kot poročajo Finance, bi naj Wimax licenco za naslednjih 10 let dobila Telekom Slovenije in Tok telekomunikacije (naveza z Voljatelom). Licenca se bo podelila za 10 let in v roku 3 let mora ponudnik storitve pokriti s fiksno brezžično povezavo najmanj 60% slovenskega prebivalstva (zopet ni govora o površini) od tega vsaj tretjino na podeželju.

Ponudnik mora tudi omogočiti prehajanje uporabnikov iz enega v drugo omrežje in gostovanje. Za licenco je Telekom ponudil 100 milijonov SIT, Tok telekomunikacije pa 40 milijonov in en tolar. Ponudbo so še oddali Stelkom - 140 mio SIT, Nexom (firma iz ZDA) - 76,6 mio SIT, Simobil 40 mio SIT in Wimax telecom (firma iz Avstrije) - 40 mio SIT.
Izvirni članek!

49 komentarjev

Obeta se nam občutna podražitev praznih CD-jev

Finance - Predlog uredbe o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje pravi, da bi se naj nadomestilo, ki ga bi plačevali imetnikom pravic, zvišalo za 540 odstotkov - s sedanjih pet na 32 tolarjev. (Članek v Financah) Vendar se IPF s tem nadomestilom ne strinja!

Zdi se jim OBČUTNO PRENIZKO!

Obvestilo na njihovi strani in članek v Financah.

Očitno bomo morali za vsak backup SVOJIH podatkov plačati kar nekaj tolarjev tudi našim ubogim umetnikom oz. njihovim "predstavnikom" iz IPF!

170 komentarjev

10-Gigabitna povezava med Ljubljano in Mariborom

Telekom Slovenije - Telekom Slovenije je v telekomunikacijskem centru v Dravljah v Ljubljani priključil desetgigabitno "ethernet povezavo", na IP-hrbteničnem omrežju med Ljubljano in Mariborom.

Po napovedih Financ naj bi nadaljevali z nadgradnjo in zagotavljanjem tako zmogljivih povezav z drugimi regijskimi vozlišči v Sloveniji. Še letos načrtujejo terabitno povezavo v Sloveniji.

Visoko zmogljivo IP omrežje je dobra novica za ponudnike multimedijskih storitev in za široko pasovno povezovanje oddaljenih enot podjetij za poslovanje v realnem času. Tudi IP telefonija bo zagotovo imela svoj prostor v tem omrežju.

Vir: Telekom Slovenije.

33 komentarjev

Tretji operater mobilne telefonije: Tuš mobil

Finance - Po poročanju časnika Finance, je z današnjim vpisom v register nacionalnih ponudnikov storitev mobilne telefonije, postal tretji slovenski operater mobilne telefonije Tuš mobil, ki je del skupine Tuš. Tuš mobil je odkupil koncesijo podjetja Vega (Western Wireless), ki je pred kratkim oznanilo svoj odhod s slovenskega trga mobilne telefonije. Odkup Vegine koncesije in dogovor z družbo Mobitel o uporabi njihovega omrežja omogoča, da lahko Tuš mobil s poslovanjem prične takoj.

Več v izvorni novici v Financah.

47 komentarjev

Brezžični Rhode Island (WiMax)

Slo-Tech - Rhode Island, najmanjša ameriška zvezna država, se je resno podala v projekt, ki bi njenim prebivalcem omogočil brezžični dostop do svetovnega spleta kjerkoli v državi. Tako je, postavili bodo WiMax sistem na površini 1.045 kvadratnih milj, ki bo segal od "meje" do "meje".

Projekt, vreden 20 milijonov dolarjev, so začeli graditi v mestu Providence, s postavitvijo prve antene na streho knjižnice "Brown's Sciences Library", najvišje točke v državi. Letni stroški vzdrževanja naj bi se vrteli okoli 5 milijonov dolarjev, zato uporaba verjetno ne bo brezplačna za vse uporabnike. Univerza, šole, vrtci in druge izobraževalne institucije bodo lahko omrežje uporabljali brezplačno, med drugim tudi zato, ker je univerza dovolila splošno uporabo frekvenčnega območja, ki je navadno rezervirano le za izobraževalne institucije.

Več si lahko preberete v The Brown Daily Heraldu.

14 komentarjev

Brezžično na splet

Volja - Brezžičen internetni dostop sam po sebi ni ne vem kakšna novost. O prednostih in pomankljivostih smo že razpravljali na forumu, v večini primerov pa je bila kot glavni razlog za neuporabo te pogruntavščine navedena previsoka cena namestitve. Korak naprej so naredili pri Voljatelu, kjer so pred kratkim za konkurenčno ceno ponudili brezžičen dostop na Internet na območju Ljubljane. Lokacije baznih postaj so:
  • Stegne
  • Črnuče
  • Šarhova ulica
  • Topniška ulica
  • Voljatel BTC
  • Tivolska ulica
Maksimalni domet posamezne postaje je 5 km. Več informacij tukaj!

10 komentarjev

Zgodba Jerovšek Computers: druga plat medalje

Finance - V intervjuju Financ z Matjažem Jerovškom - lastnikom podjetja Jerovšek Computers, ki je sicer v stečaju, smo izvedeli še njegovo zgodbo o stečaju enega od največjih slovenskih računalniških podjetij v preteklosti. Stečajni upravitelj in upniški odbor "zlivajo gnojnico" po Jerovšku, saj jim pred uvedbo stečajnega postopka ni uspelo "natakniti vrv okoli vratu", kot početju dotičnih pravi Jerovšek.

Odgovor na njihov poskus z zanko pojasnjuje kot zavrnitev podpisa osebnih menic, s katerimi bi mu "zaplenili vse trenutno in prihodnje premoženje". Na intervju s Financami bi tako prišel le "v gatah". Strinja pa se, da je uprava podjetja slabo poslovala, on pa nastopal kot slab nadzornik. Vendar uprave ni predstavljal le Jerovšek sam. Danes je obravnan kot "dežurni krivec", kriv za vse, "vse zajebal, vse nategnil", še sočno pridodaja.

Ovadbo zoper njega zavrača in jo razume kot ovadbo zaradi razlike med "bilančno vsoto zalog in vrednostjo, po kateri je on (stečajni upravitelj) zaloge...

6 komentarjev

Slovenska reakcija na mobilno afero Ericsson

vir: Finance
Finance - Pri Mobitelu najprej zavračajo obvestilo Ericssona iz leta 2000, ko se je slednji "pohvalil" z dobavo opreme za UMTS. Takrat naj bi šlo le za podpis pisma o nameri za dobavo testnega sistema UMTS. Zaradi zamude pri dobavi sistema pa je Mobitel odstopil od pisma o nameri. Mobitelov šef, Anton Majzelj, tudi pojasnjuje, da dobro ve, kaj je takrat podpisoval v pogodbi in da ga ne zanima, s čim se Ericsson hvali dandanes. Ericssonovo opremo v vrednosti milijon evrov so na Mobitelu izbrali brez razpisa, ki po zakonu ni potreben. Kljub vsemu z Ericssonom še vedno dobro sodelujejo.

Mobitel torej zanika kakršnekoli nepoštene posle, prvi mož nadzornega sveta Mobitela, sicer šef SiOLa Miran Kramberger pa dodaja, da gre za medsebojno obračunavanje med mobilnimi operaterji v vse ostrejši svetovni konkurenci. Kot zanimivost naj še...

6 komentarjev