» »

Gran Turismo HD bomo plačevali po delih

Gran Turismo HD bomo plačevali po delih

Ars Technica - Ena največjih uspešnic na Sony-jevih konzolah PlayStation je nedvomno dirkačina Gran Turismo. V naslednji izdaji, imenovani HD, nam bodo njeni stvaritelji postregli z zanimivim konceptom plačevanja, kjer ne bomo več odšteli visoke vsote za celotno igro, ampak jo bomo plačevali po koščkih, kolikor nam bo pač všeč. Osnovna različica ne bo vsebovala prog in avtomobilov, saj bo oboje potrebno kupovati kasneje po cenah od 0,45 do 0,85 dolarja za jeklene konjičke in od 1,70 do 4,30 dolarja za steze. Na voljo bodo še dražje, omejene serije, kar bo v končni fazi izdelovalcem najbrž prineslo obilo dobička, ker je kupce lažje pretentati s pogostimi nakupi majhnih vrednosti kot pa z enim, višjim zneskom. Več o novem konceptu na Ars Technici.

27 komentarjev

BendeR ::

lol, kero nategovanje. :\
:=)

simnov ::

jo kako je to neumno kot , da bi pri nfs plačal za vsak spojler

Gregor P ::

Še ena izmed iger, ki je očitno ne bom nikoli igral:\
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Pouh ::

Tako je prav! Od naivnezev treba izcuzati cimvec denarja. ;((
Naj bo boljsi tisti, ki ima najvec dnarja!;((

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Pouh ()

Nagi Bator ::

Me prav veseli da nisem nikoli igral teh dirkacin! Glede na to da kolk sem slisal imas na voljo nekaj 100 avtov in verjetno vsaj nekaj 10 prog, te lahko vse skupaj pride tudi cez 1000$
Cisti podn! Se ne dotaknem tega niti s palco!;(

Kiki de Lupis ::

Me zanima koliko ljudi se bo pustilo na suho nategnit. Sem sicer ljubitelj dirkalnih iger in serija GT je celo ena od ljubših a na tak način se mi zdi, da ne bo nikoli najljubša; pa verjetno nisem edini.
Deeply shocked

LapD ::

Sej boš kmal mogu za feltno v igri plačat več kokr, da si jo greš kupit pa montirat na svojega pravega konjčika.

fatg ::

ta koncept sam po sebi ni slab. Malo denarja, malo igre. Za par dolarjev boš posedoval legalno igro in čisto vest. Če ti bo všeč, boš vsebino po kosih dokupil, če ne, pa ne boš preveč na izgubi. Problem je seveda v izvedbi ideje, torej predvsem v tem, da bodo male koščke drago prodajali. Čeprav tele cene niso tako strašne, ocenjujem na lev uč. Boš pač zbirčen pri nakupih, ne boš imel 100 avtomobilov, ampak samo 10 najljubših in dal za to $8,50. Je res tok grozno?

Pa še: v kinu plačaš približno 800 SIT za uro pasivne zabave, recimo 500 sit za 10 minut v bump caru (ugibam!), 5+ jurjev za en petkov večer v pubu. Koliko je potem vredna igra, ki ti ponuja npr. 100 ur aktivne zabave?

MOGOČE to ni slabo za igralce, kaj pa je res, bo pa čas pokazal.

klemen22 ::

In kako bodo tisti brez interneta kupovali te zadeve? Ni mi jasno. Pa kaj mislite da se bodo avtorji odpovedali temu trgu?
Seveda bo še vedno ena full verzija za polno ceno igre tako kot vsi GTji do sedaj. BO pa to verjetno dodatna opcija za tiste ki ne morejo naenkrat pljunit 15k sit.
Glede tistih avtov in prog pa: sej tudi današnje igre vsebujejo po X dodatkov (poglejte HL2 ki ga bodo izcuzali s kar tremi dodatnimi epizodami). In če bomo čez čaz imeli možnost uporabe novih avtov in prog. Zadeva se sliši odlično. Torej za 4k sit dobim povprečno kar10 dodatnih prog. Ali bi vam bilo ljubše da bi dobili v škatljici in s ceno ene 6-8k sit kolikor se prodajajo dodatki pri ostalih igrah.;)
Seveda to drži ob predpostavki da bo še vedno mogoča navadna verzija igre! V tem primeru dodatno plačevanje avt in prog ne izgleda slabo, za dodaten izziv.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Vajenc ::

Odličen marketinški pristop... in katastrofa za uporabnike (non pirate wanabe). Do sedaj so bili demo-ti, sedaj boš plačal že za pokušino.

fatg ::

klemen22:
In kako bodo tisti brez interneta kupovali te zadeve? Ni mi jasno. Pa kaj mislite da se bodo avtorji odpovedali temu trgu?

hja, tukaj sta 2 faktorja. Prvi je ta, da omreženost strmo narašča. Lahko si predstavljam, da bo čez par let delež neomreženih uporabnikov zanemarljiv. Drugi faktor je ta, da če je procent uporabnikov brez neta zadosti nizek, se podjetjem preprosto ne splača več prilagajati njim.

Vajenc: demoti bodo po mojem ostal.

Vajenc ::

Vajenc: demoti bodo po mojem ostal.

To je en nov pristop, kot npr. mesečna naročnina na WoW. Brez problema postane to praksa.

Vesoljc ::

meni se tudi zdi tole sprejemljivo
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

xbox360 ::

Novica je čist zgrešena.
Kot prvo gre za GT4 HD, ki bo v bistvu nekakšen pre beta za GT5. Kar pomeni, da bodo počasi iz te igre delali na petki. Verjetno pa s tem denarjem financirali razvoj petke, saj očitno so denar od prejšnjih iger "zapili".
No vseeno gre za molzenje fanov, to pa vsekakor ne pomeni, da bodo takšne stvari navada pri igrah. Čeprav bog dej, da jim ne uspe, da ne bi še kdo drug dobih podobnih idej.

Poleg tega se naj bi tudi pojavila napaka pri prevodu, saj naj bi igra ima dva načina in samo v drugem načinu bo pač možno kupovati avte in steze.

Tako da tisti, ki je napisal novico se naj še enkrat pozanima kako in kaj.

Nerdor ::

OK, spet bom eno "modro" rekel. Namreč, med vrsticami lahko razberemo ta podatek. Namreč, večni problem pri GT je v temu, da imajo vse od avtomobilov in do felten, spoilerjev vse so licenčna imena, ki koštajo. Namreč, avtorji niso "zapili" denarja, plačani kot programerji so toliko kot vi, če ne še manj. Problem je v temu, da levji delež, gre za plačevanje masnih stroškov, avtomobilski industriji, da lahko uporabljajo njihove avtomobile ozr. natančno zmodeliran model in znamko avtomobila. Da imaš BMW v video igri, moraš najprej kontaktirati BMW legalne predstavnike v Munichu in jih poveprašati, kakšno bi "licenčnina" za uporabo njihvega imena in katere modele svojih avtomobilov, ti bodo dovolili. (avtorji GT se niso mogli zmišljevati, katero znamko in kater model, bodo po njihovi volji dali v igro. To so se odločile firme, lastnice avtomobilske licence)

Manjši del denarja je šel v fizikalne raziskave določenih tipov avtomobila (zbiranje telemetrije), snemanje zvoka motorja, snemanje "tekstur" pravil drikališč in pridobivanje licenčnice za dirkališča.

Če rezumuiram, avtorji GT-ja so mogli plačati:
- licence za vsak avtomobil posebej direktno pravi avtomobilski firmi
- (skoraj) vsak avto so pretestirali na pravem dirkališču in posneli telemetrijo vozne lastnosti avta
- posneli in zmodelirali realna dirkališča in pridobivali dovoljenja za uporabo le teh v igri
- plačali so masne licence za uporabo avtorske glazbe v igri. Sej ste opazili, da se vam v spodnjem kotu v GT4 izpiše izvajalec in naslov glazbenega komada
- in še številne raziskave v razvoj realno-simulacijskega modela skupaj s grafičnim pogonom.

Če razumiramo, koliko licenc in pogodb so podpisali avtorji GT, je cena nekako opravičljiva.

Aja, zakaj se plojčevina ne zmečka v GT !? Lenoba avtorjev!? NE, problem je v temu, da firme niso dovolile, da bi se njihvi licencirani modeli avtomobilov lahko zmečkali, da bi potem igričarji sodili, kater avto je bolj varen, kater avto se bolj zmečka. Čeprav so avtorji GT predlagali večjim avtomobilskim firmam, da naj bi bila merodajna ocena Evropske zveze, pri trkih - ECPA, ali nekaj takega, so firme to odklonile in zato verjetno nikoli ne bo zmečkanja avtomobilov v GT.

Edit: po moje jih je avtomobilska industrija prisilila v takšen način plačevanja, ker verjetno hočejo več denarja, bolj natančne analize ozr. izpis podatkov, koliko igračkarjev igra določen model in tip avtomobila. In ne zaradi pohlepa avtorjev. Namreč, znano je, da so si avtomobilske firme v laseh zaradi najmanjše malenkosti in tisto majhno razliko poudarjajo, kot zelo pomembno. Namreč, problem je v temu, da s tem ko igramo GT, dejansko se preizkuša virtuelni model avtomobila in se morebiti igračkar lahko odliča za znamko svojega novega avtomobila. Tukaj pač avtom. firme ne bodo sedele križem rok.

Se opravičujem, za rahlo predolg komentar. :)
... for lifetime!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

opeter ::

Edit: po moje jih je avtomobilska industrija prisilila v takšen način plačevanja, ker verjetno hočejo več denarja, bolj natančne analize ozr. izpis podatkov, koliko igračkarjev igra določen model in tip avtomobila. In ne zaradi pohlepa avtorjev. Namreč, znano je, da so si avtomobilske firme v laseh zaradi najmanjše malenkosti in tisto majhno razliko poudarjajo, kot zelo pomembno. Namreč, problem je v temu, da s tem ko igramo GT, dejansko se preizkuša virtuelni model avtomobila in se morebiti igračkar lahko odliča za znamko svojega novega avtomobila. Tukaj pač avtom. firme ne bodo sedele križem rok.


Hudo, zelo hudo... se popolnoma strinjam z Nerdorom. Pri takih igrah imajo avt. firme pač prvo besedo in vse je nekako tako, kot je bilo napisano. V tem poslu je izlgeda precej denarja oz. se vrtijo zelo velike vsote. Firme potem delajo statistike. Točneje: zdaj bodo lahko delali statistike na to temo, saj se bo takoj videlo, kdo bo kupil BMW skozi net (koliko Download-ov bo) in koliko igralcev bo kupilo recimo Chevroleta. Tukaj pa lahko potem kategoriziramo različne avtomobile po znamkam, verjetno bodo BMW-ji in različne italijanske znamke dosti držaje od Azijskih :\
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

ripmork ::

Nerdor in opeter:
zelo realno razmišljanje, avtomobilske firme imajo res večino niti tu v rokah.
Dobro razloženo koliko ogromno dela je potrebno vložit v igro danes.

Sicer je po eni strani ta model kupovanja avtov dosti zanimiv, ker boš avte kupoval kot v realnosti(jasno po dosti nižji ceni:D ) in bodo imeli igralci še bolj prepričljiv občutek, da si neki virtualni model res lastijo, po drugi strani pa se meni osebno res ne bi dalo za vsak avto ali progo doplačevat pa to...raj kupim pa potlej igram brez nekih omejitev v tem smislu.

Je zanimiv koncept, a tudi meni v glavnem smrdi po nategovanju kupcev, navsezadnje se vse začne in konča pri denarju v glavnem.

phantom ::

Kaj pa kakšen multiplayer?
Kaj potem bosta dva igralca dirkala samo po stezah, ki jih imata oba? Kaj pa avtomobili? Tisti, ki bo premožnejši, si bo kupil boljši avto in zmagal za šalo.
~
~
:wq

Matek ::

Sounds like real life :D .

IMHO bo kul za folk, ki se ne misli ubadat s single player kampanjo. V multiplayerju je pri večini iger tako, da rabiš samo določen kos igre (par najboljših stez, nekaj najboljših avtomobilov).
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

opeter ::

Tisti, ki bo premožnejši, si bo kupil boljši avto in zmagal za šalo.


Kot je MadManMato napisal: "Sounds like real life :D ."
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

vasquez ::

Sounds like real life


In potem, ko ga razbiješ, ga moraš še enkrat kupiti 8-)

mtosev ::

hehe dobri so
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

jlpktnst ::

1.) če bi bilo res 5$ za osnovno verzijo je to mogoče celo preveč
2.) dodatki bodo 100% predragi
3.) zakaj hudiča moraš plačati grdim industrialcem da lahko simuliraš njihov avto, pa saj niti *realen* ni? kaj sem torej ukradel? torej ko jaz naredim mizo lahko imam vse pravice do takih miz in nihče ne sme naredit podobne mize? ni logike v tem...

klemen22 ::

Ja halo. Jasno je da bojo proizvajalci avtomobilov zahtevali plačilo licenčnine za uporabo njihovih modelov in sam znamke saj gre vendarle za trademark. Se tako ni samo v igrcah.
Sicer pa poglej: zakaj nimajo v GTAjih licenčnih avtomobilov? Preprosto zato ker se jim ne splača in ker se igra že sama dovolj prodaja in ker licence tudi verjetno ne bi dobili. Pri drikačinah je to seveda nekako drugače saj je pri strankah oz. igralcih drug občutek ali vozijo v igri BMW M3 ali pa ne HLM F3 oz. kakšno drugo no-name ime.

In še glede cene: ja poglej Wow in podobne. Na začetku kupiš igro za 50usd samo zato da jo imaš in kasneje še vsakomesečna naročnina. Je pa res da imajo potem avtorji večji interes razvijati igro. In nekaj takega d aupam tudi v GTju kjer bodo potem verjetno nove kvalitetnejše proge dostkrat godne za nakup.
Glede avtov bi bilo pa fino tole da bi uvedli sistem kjer recimo par urc lahko preizkusaš avto ki ga kupiš in če ti odgovarja ga vzameš:D
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: klemen22 ()

sleby ::

najprej bo treba kupt hdtv, ps3, potem se bom pa sele ukvarjal s tem problemom:)
vsekakor pa upam, da bo tut polna verzija (hint: chip, torrent;))

PaX_MaN ::

Če bi si hotel kupit avto, ne bom šel špilat igre, da bi ga pretestiral, ampak bom šel do prodajalca in ga poskusno zapeljal po mestu. Takega, zaresnega.Avto, ne prodajalca:D. Sumim, da bodo ravno zaradi tega, ker bo na škatli/spletni strani napisano, da so to licenčni avti, prodali več iger, kot pa zaradi same igralnosti in vsega.
"Wow in podobne" sploh nimajo singleplayerja, če smo že pri tem:D.

Jst ::

Se mi zdi ista fora z hl2 in njihovimi ep1, ep2...

Sicer sem hl2 kupil prek steama, pravtako ep1, se mi taksna distribucija zelo dopade.

Kako se bo pa tole obneslo? Pomoje super, enkratno. Razen pirati bodo jezni, hehe!
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tor Project: FBI plačal univerzi milijon dolarjev za vdor v Tor

Oddelek: Novice / NWO
76499 (5400) Markoff
»

Mrežni kabel za 340 dolarjev za prenos zvoka nič boljši od stokrat cenejšega (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
5421184 (16407) Okapi
»

Intel z vlaganji v ultrabooke žuga Applu

Oddelek: Novice / Ostale najave
4113957 (11854) 71GA
»

StarCraft II prihaja julija (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Igre
6419701 (17713) ahac
»

Znižanje strojne zmogljivosti PS3

Oddelek: Novice / Procesorji
325281 (3586) Mr.B

Več podobnih tem