»

Pridobivanje energije iz vozečih avtomobilov

Plošča pred trgovino

Slashdot - Japonci so lani predstavili svoj način pridobivanja električne energije iz kinetične energije nepregledne množice ljudi, ki se vsakdan vali po njihovi podzemni železnici. Podobne naloge, le da v nekoliko večjem merilu, so se lotili tudi Angleži. Na parkirišču pred veleblagovnico Sainsbury v Gloucesterju so v tla vgradili posebne plošče, čez katere potem vozijo avtomobili. Njihova teža potem pritisne nanje in proizvede dovolj kinetične energije za vrtenje generatorjev, ki ustvarjajo električno energijo za delovanje trgovine. Če bo eksperiment, ki naj bi v optimalnih pogojih zmogel pripraviti do 30 kW energije, uspešen, namerava Sainsbury podobne naprave postaviti pred vse svoje trgovine.

74 komentarjev

Microsoft najavil tri izdaje Halo 3

Daily Tech - Prihajajoči, tretji del Halo 3, bo po Microsoftovih navedbah na voljo v kar treh različicah. Običajni smrtniki bodo izbrali standardno izdajo ($60), tisti z debelejšimi denarnicami bodo lahko kupili enega od primerkov iz omejene serije ($70) in prejeli v lični metalni šatulji še dodaten disk ter knjigo s slikami in razširjeno zgodbo iz igre, za največje oboževalce pa bo na voljo t.i. legendarna različica ($130) s še več dodatne vsebine, vse skupaj zapakirano v čelado, ki jo nosijo junaki igre. Poroča DailyTech.

19 komentarjev

Mikroreaktorji za pridobivanje vodika

Slashdot - Mikroreaktorji za pridobivanje vodika se uporabljajo za predelavo organskih goriv kot sta metanol in propan v vodik, ki se ga nato uporablja v gorivnih celicah. Področja uporabe so predvsem pridobivanje goriva za potrebe vojske ali pa za potrebe manjših naprav.

Ekipi znanstvenikov z univerze v Ilinoisu je sedaj uspelo izdelati keramičen mikroreaktor, ki lahko deluje pri visokih temperaturah - do 1000 stopinj Celzija in je po besedah izumiteljev precej učinkovitejši od ostalih podobnih izdelkov. Cilj pa je izdelava mikroreaktorja, ki bi bil sposoben pridobivati vodik iz goriv kot je bencin ali dieselsko gorivo. Tako bi lahko prišli do vodika za gorivne celice kar na lokalni bencinski črpalki. Zainteresirani si lahko preberete izvirno novico, tisti tehnično bolj podkovani pa širši opis tehnologije.

11 komentarjev

Mini plinski motor

Daily Tech - Trenutno so gorivne celice najbolj realen predvideni naslednik baterij, morda pa se jim bo v bližnji prihodnosti pridružil že kak zanimiv izum za pridobivanje električne energije. Na ameriški univerzi MIT so naredili koncept zelo zanimivega stroja -- pomanjšanega motorja na plinski pogon s turbo polnilnikom. Zadeva ne izgleda kot tipičen avtomobilski motor, a je po principu delovanja zelo podobna, izdelana pa je iz posebnih mikrostruktur, s pomočjo katerih je možno zmanjšati dimenzije na velikost, uporabno za vgradnjo v prenosne naprave. Delujoč prototip bodo poskusili izdelati do konca letošnjega leta, projekt pa je zelo resen in ima najverjetneje svetlo prihodnost, saj ga financira...

15 komentarjev

Konec z 2 MB predpomnilnika pri AMDju

AnandTech - Seveda je govora o dvojedrnikih, ki imajo po en megabajt L2 predpomnilnika na jedro. AMD bo z njimi naredil konec, vsaj glede na DailyTech.

Razlog za to je preprost. AMD z Intel-om kaj kmalu ne bo zmogel več tekmovati po hitrosti, zato je že in še bo zniževal cene svojih procesorjev, da jih naredi konkurenčne. Ker predpomnilnik zasede veliko prostora, lahko uvidimo, zakaj bodo ponujali le še verzije s po pol megabajta na jedro. S tem namreč prihranijo precej denarja, saj na rezino pride več jeder.

Tako bodo pri AMD-ju v vseh proizvodnih obratih izdelovali enake dvojdernike, saj so tudi Turion X2 procesorji enaki, vsi imajo le po pol megabajta L2 predpomnilnika na jedro.

DailyTech in XtremeSystems.org

Na novico nas je prijazno opozoril Primoz78

Če želite X2 procesor na AM2 podnožju z 2 MB predpomnilnika, pohitite in ga naročite v kaki tuji spletni trgovini. Zaloga je _zelo_ omejena oziroma je sploh ni več, pride pa komajda še kakšna pošiljka.

13 komentarjev

High-tech pralnica perila

News.com - Kaj imata skupnega Internet in pralnica perila? Na prvi pogled mogoče ne veliko, vendar se najdejo tudi takšni, ki menijo, da precej.

Tako so se podjetje iz Massachusettsa odločilo, da ponudi univerzam rešitev, poimenovano LaundryView. S pomočjo te rešitve lahko študentje preko spleta preglejujejo število prostih pralnih strojev v pralnici, sistem je zmožen prikazovati tudi čas, ki ga do konca pranja potrebuje določen pralni stroj. Sistem bo posedoval tudi možnost obveščanja zaključka pranja preko mobilnega telefona ali dlančnika in ponujal statistiko uporabe za zadnja dva tedna, tako da se bojo lahko študentje odločali za obisk pralnice takrat, ko ne bo gneče. Za vse radovedne pa še prikaz delovanja sistema.

Tako bodo kronično preobremnjeni študentje pridobili še nekaj več časa za študij. Vsaj tako so rekli[0:)]

1 komentar