» »

Ali lahko industrija strojne opreme zamaje Hollywood?

Ali lahko industrija strojne opreme zamaje Hollywood?

Slo-Tech - Na že malo oddaljeni 3GSM konferenci v Barceloni, je nekdo predavateljem zastavil silno zanimivo vprašanje. Spraševal se je, zakaj telekomunikacijska industrija (po klasifikaciji teoretikov, ki se ukvarjajo z avtorskim pravom, ta skrbi in je lastnica fizične plasti) pusti lastnikom vsebin, predvsem Hollywoodu (vsebinska plast, ali bolje, plast vsebine), da z vsiljevanjem DRM zaščit ogrožajo prodajo strojne opreme. Skrajno nenavadna trditev? Poglejmo zakaj morda niti ne. Pri tem deloma povzemamo mnenje komentatorja na Ars Techica.

Hollywood, kot glavi producent vsebine, je v primerjavi s telekomunikacijskimi velikani in strojnimi giganti (Intel, IBM) pravi palček Če ljudi preseneti, koliko denarja je zgorelo zaradi zadnje upodobitve King Konga, je to pravi drobiž v primerjavi z vsoto, ki jo je potrebno odšteti za gradnjo ene same tovarne, kjer se proizvaja centralne procesorje. Običajno se ta številka vrti okrog pet milijard dolarjev (zato ne čudi dejstvo, da je posredoval bivši nemški premier, ko je AMD samo razmišljal, da Fab 36 ne bi postavil, kot vse ostale, v Dressdnu). Koliko King Kongov (tako finančno zajetni filmi so poleg tega precej redki) se lahko posname s tako vsoto denarcev, ali, koliko delov visoko tiražnih nadaljevank?

Samo za polovico te vsote (5 mrd zelencev) bi lahko, denimo IBM, kupil nekaj manjših studiev, ki bi producirali zaščit in avtorskih pravic prosto vsebino. Če lahko prej omenjeno podjetje ogromno zasluži s prodajo strojne opreme, ker pomaga pri razvoju Linuxa, zakaj ne bi moglo investirati tudi v vsebino? Koliko HTPC-jev, mrežne opreme in diskovnih polj bi lahko prodali, če bi potrošniki vedeli, da so na spletu na voljo terabajti prostih vsebin, v visoki ločljivosti, ki za predvajanje zahtevajo strašno močan procesor, napredno grafično podporo in veliko prostora na diskih? Meni všečna misel.

Vendar, poziv telekomunikacijski industriji po mojem mnenju ni bil naslovljen na prava vrata. Lastniki omrežij imajo običajno tudi interes, da si blagajno polnijo tudi s prodajo (svoje) vsebine. In so seveda zainteresirani za DRM recimo. Pravi naslov so kot kaže so proizvajalci strojne opreme.

10 komentarjev

Matrin ::

Pravzaprav bi bil bojkot DRM-ja s strani AMD-ja, Intela, IBM and co. edina pametna poteza za njih. Razen če jim bodo proizvajalci programske opreme plačevali ogromno odškodnino. Največ denarja poberejo te firme najverjetneje tako od piratov, ki dobijo zastonj programje, potem pa potrebujejo hodo mašinje da lahko najnovejše stvari poganjajo (grafične in procesorja pač ne moreš piratizirat). Ko bo treba vsee stvari plačat, si ne bodo mogli privoščiti igre in hkrati najnovejše opreme.

Moje osebno mnenje je, da mora mlinček ki ga kupiš tudi delati. OS bi moral biti za uporabnika zastonj (vštet v ceno matične ali procesorja, tako kot firmware, vedno navoljo popravki in novejše verzije). Dodatne programe že kupiš, ampak ko prineseš škatlo domov, vzameš iz nje mlinček, vse priklopiš in pritisneš gumb in vse bi moralo laufat.

jype ::

No, tale z OSom je malce drasticna. Jaz nocem OSa, ki mi ga nameni proizvajalec.

Zato imam blazno rad proizvajalce, ki mi to odlocitev prepuscajo, ali pa vsaj omogocajo, da lahko stvar sprogramiram po svoje.

Se bi mi pa zdelo odlicno, ce bi kitajski proizvajalec DVD enot (hja, ce bi imel dovolj denarja...) tozil MPAA zaradi DVD CSS, ker so licencni pogoji tehnologije v nasprotju z antitrust zakonodajo ali kaj temu podobnega. Pravzaprav so clani MPAA kartel, ki se je zmenil, da bo potrosnike oskodoval tako, da jim bo drasticno omejil kakrsnekoli "fair use" moznosti, ter zanje obilno in ekstra zaracunal, ce jih kdo zeli.

madmitch ::

Potrošnik ima X sredstev. Če bo moral za mehko robo plačevati (več), bo posledično namenil manj za trdo. Samo stvar moči, PR in nerganja proizvajalcev ene in druge je, kam ga bo šlo več. Z DRM bodo slednji sigurno na izgubi.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

nodes ::

potem so vsi, ki piratizirajo samo žrtve tega dvo boja.

>:D

madmitch ::

Žrtve sigurno ne, je pa piratiziranje v veliki meri sigurno odraz, po mojem mnenju, prenapihnjenih cen.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

BigWhale ::

Ne, piratiziranje je odraz mentalitete naroda. Ljudje bi piratizirali, ce bi bili CDji zastonj na policah trgovin, kjer bi moral pustiti mail in telefonsko.

Zato, ker se jim ne bi dalo v stacuno... :P

poweroff ::

To, da bi moral biti OS zastonj, je moto Ubuntu Linuxa. In ta distro je dejansko zastonj. Si si ga že naložil?
sudo poweroff

Bistri007 ::

To, da bi moral biti OS zastonj, je moto Ubuntu Linuxa. In ta distro je dejansko zastonj. Si si ga že naložil?

Ne, ker je preveč CHEAP!!! :)
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

poweroff ::

Se pravi govoriš o nečem, česar niti ne poznaš. Zanimivo.
sudo poweroff

Bistri007 ::

Ah, Matthai - to je vic.
A: Zakaj ne uporabljaš Linuxa?
B: Ker je preveč cheap :)
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V ponedeljek se začne proces Pirate Bay (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
23520832 (13050) Mavrik
»

Deset najbolj piratiziranih iger (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
20116706 (10467) BigWhale
»

Trusted Computing na pohodu (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
24519601 (15154) Skip
»

Trusted computing, film (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
11915202 (10548) para!
»

Večina monitorjev ne bo predvajala HD-DVD filmov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
12612074 (8299) scala

Več podobnih tem