»

Prodaja iger in opreme julija slabša

Trije mušketirji

Ars Technica - Nedavno zbrani podatki za julij, ki je posredovala NPD Group, kažejo, da se prodaja videoiger in pripomočkov slabša. Pretekli mesec so tako v ZDA prodali le za 848,9 milijona dolarjev iger in pripadajoče opreme, kar je 29 odstotkov manj kot mesec prej. Prodaja strojne opreme se je skrčila za 39 odstotkov, programja pa za 26 odstotkov. Še vedno je najbolj zaželena konzola Nintendov Wii, ki so jih prodali kar četrt milijona, kar je 16 odstotkov manj kot leto prej. Na drugem mestu sledi Microsoftov Xbox 360, ki je dobil 200 tisoč novih lastnikov, kar je nekoliko več kot v enakem obdobju lani. Sonyju je šlo še najslabše, saj so prodali zgolj 121 tisoč PlayStationov 3, približno toliko PSP-jev in 108 tisoč PlayStationov 2. Najbolj prodajana igra julija je bila NCAA Football 10. Klik!

13 komentarjev

Bosta Sony in YouTube sodelovala?

CNet - Kot poroča ArsTechnica, se Sony in YouTube dogovarjata, da bi Sony dovolil YouTube na svoje spletne strani naložiti nekaj filmov v vsej dolžini. Kakšnih natančnejših informacij še ni, prav tako obe podjetji ne dajeta uradnih izjav. Prejšnji teden je Disney sklenil dogovor z YouTubom, tako da so sedaj na spletu na voljo njihove krajše vsebine, a to ni natančno to, kar bi YouTube iskal. Stran se bo po napovedih Credit Suisse letos spopadla s pol milijarde dolarjev izgube (240 milijonov prihodkov in 711 milijonov odhodkov), tako da mrzlično išče poti, kako v malho spraviti kakšen nadomestni dolar. Če bo posel s Sonyjem uspel, bodo začeli konkurirati strani Hulu, ki pa je omejen na ZDA. Počasi, počasi se tudi založniki začnejo zavedati novih časov in novih način distribucije vsebine.

4 komentarji

DRM nepopularen zaradi imena

Wired News - Eden od vodilnih, odgovornih za napredne tehnologije pri produkcijski hiši HBO, Bob Zitter, se pritožuje nad nepopularnostjo DRM-a, sistema za nadzor avtorskih pravic v digitalnih vsebinah. Po njegovo se ga vsi izogibajo zaradi zlobnega imena (Digital Rights Management), ki pravzaprav čisto solidno predstavi samo delovanje, zato predlaga preimenovanje v DCE oz. Digital Consumer Enablement. Pravi, da tovrsten naziv mnogo bolje opiše tehnologijo, ki omogoča uporabnikom nove načine uporabe multimedijske vsebine, in obenem upa, da se bo povišalo odobravanje strank, saj trenutno HBO zaradi neuveljavljenosti DRM-a ne prodaja vsebine na sodobne načine.

Izvorna novica.

Ne morem se odločiti, ali ima Bob odličen smisel za humor, ali slabo znanje o DRM-ju...

18 komentarjev

Vboot Kit omogoča zaobid varnostnih mehanizmov Windows Viste

Schneier.com - Indijska raziskovalca Nitin in Vipin Kumar iz NVlabs, sta na konferenci Black Hat Europe 2007 v Amsterdamu predstavila Vboot Kit.

Gre za poseben zagonski nalagalnik (boot loader), ki omogoča zaobid varnostnih mehanizmov Windows Vista. Zagonski nalagalnik se zažene iz CD-ja, se naloži v pomnilnik ter nato naloži operacijski sistem Windows Vista. Pred tem prestreže interrupt 13, ki omogoča dostop do diskovnih pogonov.

Na predstavitvi sta prikazala kako Vboot Kit teče z jedrnimi privilegiji in podeli sistemske pravice ukazni vrstici, celo če ta ni digitalno podpisana s strani Microsofta. Raziskovalca sta prepričana, da bi bilo mogoče z Vboot Kitom brez preverjanja digitalnih podpisov med delovanjem sistema "nadgraditi" gonilnike ali pa npr. prestreči z DRM zaščitene digitalne vsebine v fazi ko je zaščitena vsebina dešifrirana.

Predstavitev je pokazala, da je z nadzorom nad strojno opremo še vedno mogoče pridobiti nadzor nad programsko opremo, kar bo industrija verjetno izrabila...

6 komentarjev

Test poceni avdio slušalk

Zmagovalni model Sennheiser CX300

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Ob nakupu novega računalnika vas malomarni prodajalci, kljub temu da ste pri njih nabavili pošastno hitro konfiguracijo, pogosto založijo s cenenimi tajvanskimi zvočniki. Ako jih želite zamenjati, imate na voljo nekaj opcij -- lahko nabavite večje, boljše in dražje zvočnike, kar ima vsekakor svoje prednosti, po drugi strani pa se mnogi odločajo, da bodo kupili slušalke.

Te namreč ponavadi ponujajo najboljše razmerje med kakovostjo in ceno ter so primerne tudi za okolja, v katerih so zvočniki preveč moteči. Pri THG so si ogledali 10 tovrstnih slušalk, vse so bile cenejše od stotih dolarjev, zato bo članek najbrž prebralo večje število zvoka željnih bralcev.

12 komentarjev

Ali lahko industrija strojne opreme zamaje Hollywood?

Slo-Tech - Na že malo oddaljeni 3GSM konferenci v Barceloni, je nekdo predavateljem zastavil silno zanimivo vprašanje. Spraševal se je, zakaj telekomunikacijska industrija (po klasifikaciji teoretikov, ki se ukvarjajo z avtorskim pravom, ta skrbi in je lastnica fizične plasti) pusti lastnikom vsebin, predvsem Hollywoodu (vsebinska plast, ali bolje, plast vsebine), da z vsiljevanjem DRM zaščit ogrožajo prodajo strojne opreme. Skrajno nenavadna trditev? Poglejmo zakaj morda niti ne. Pri tem deloma povzemamo mnenje komentatorja na Ars Techica.

Hollywood, kot glavi producent vsebine, je v primerjavi s telekomunikacijskimi velikani in strojnimi giganti (Intel, IBM) pravi palček Če ljudi preseneti, koliko denarja je zgorelo zaradi zadnje upodobitve King Konga, je to pravi drobiž v primerjavi z vsoto, ki jo je potrebno odšteti za gradnjo ene same tovarne, kjer se proizvaja centralne procesorje. Običajno se ta številka vrti okrog pet milijard dolarjev (zato ne čudi dejstvo, da je posredoval bivši...

10 komentarjev

Spielbergov film Munich zaradi DRM ne bo deležen nagrade

Ars Technica - Munich, novi film Stevena Spielberga je pred kratkim začel igrati v kinih. Govori se že, da je velika verjetnost, da bo zanj dobil tudi oskarja. Vendar upajmo, da si bo komisija v ameriki lahko film celo ogledala.

Njihovi kolegi iz Britanske akademije za film (BAFTA) si filma namreč niso mogli ogledati. Najprej so bile težave na britanski carini, kasneje pa se je izkazalo, da jim je studio poslal DVD, ki je bil regijsko zaščiten za regijo 1 (amerika, kanada), Velika Britanija pa spada v regijo 2. Tako so lahko za film glasovali le člani akademije, ki so si film ogledali v kinu.

Filmska industrija je tako okusila, kako lahko njihova lastna zaščita deluje proti njim. Nesmiselno regijsko kodiranje si je industrija izmislila, da bi lahko nadzorovala izdajo DVD-jev, glede na to, kdaj film igra v neki regiji, in seveda, da lahko nadzira cene, ki so različne po regijah.

Upajmo, da se bodo ustvarjalci teh vsebin, ki jih članice MPAA tako ščitijo, uprli temu sistemu, ki jim je konec...

23 komentarjev

Microsoft tožijo, Sony BMG uvaja nove "DRM luknje"

BBC - Kot smo navajeni v sodobnem civliziranem svetu: kjer so težave, je tudi tožba.

Microsoft namreč že toži domačin iz Chicaga, ker je postal lastnik konzole Xbox 360 iz nesrečne serije z napako. Kupec seveda zahteva zamenjavo konzole in odškodnino, kot divjemu zahodu pritiče.

Kot posledica tožbe na osnovi patenta družbe Eolas je moral Microsoft tudi spremeniti Internet Explorer. Tožba je bila sicer vložena že leta 2003.
Veliko težji udarec je Microsoft doživel v Južni Koreji, kjer so koncernu dosodili kazen $33 MIO. Poleg tega mora programski gigant v 180 dneh na tržišče poslati dve različici operacijskega sistema: enega z Media Playerjem in Instant Messengerjem, drugega brez. Podobno kazen je koncernu lani dosodila že naša širša domovina: EU. Pri tem je EU spoznala, da so tovrstne tožbe tujih koncernov "koristne" in namerava to početi tudi v bodoče ...

Sony BMG po drugi strani krepko po grbi tepe njihova DRM zaščita z rootkitom, o kateri smo večkrat poročali. Koncern v tem...

18 komentarjev

Rootkit na Sony DRM zgoščenkah

Slo-Tech - Mark Russinovich je med rutinskim pregledom svojega računalnika naletel na presenetljive rezultate pri uporabi orodja RootkitRevealer; kljub temu, da vzorno skrbi za varnost sistema, je program na njegovem trdem disku odkril sledi rootkita. Odločil se je zadevo raziskati in na koncu ugotovil, da skupek ZlobneKode™ izvira z varnega avdio CDja, ki ga je nedavno kupil na Amazonu. Zgoščenke, ki imajo vgrajeno Sonyjevo DRM zaščito, tako s sabo prinašajo poleg namenskega predvajalnika, s katerim lahko na široki paleti različnih platform uživate v glasbi, še programje, ki na vašem sistemu deluje podobno kot software za oddaljen nadzor in prikrito zbiranje podatkov. Podrobna tehnična disertacija je na voljo na Markovem žnevniku.

O novici nas je obvestil delfi, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.

Vsekakor vzpodbudna poteza megalomanskih založb, ki z dviganjem zaupanja pri uporabnikih iz dneva v dan višajo prodajo legalnega avtorskega materiala.

51 komentarjev

Applov OS X na PCjih

The Register - Po poročanju The Registra naj bi obstjal OS X -- Maklar -- ki deluje na x86 mašinah. To različico naj bi posodabljali vzporedno z Mac različicami, zato je x86 različica že opremljena z vsemi funkcijami OS X 10.2 (Jagwyre). Vendar pa ni verjetno, da bi Apple tak OS izdal, saj bi to verjetno pomenilo ogromen padec prodaje strojne opreme. Obstaja pa možnost, da bi uvedel podobno vrsto registracije kot Windows XP, le da bi bila težja oz. 'nemogoča' za crackanje, saj bi bilo ključev več in bi se sproti obnavljali s serverja: tako bi lahko še vedno istočasno razvijali x86 verzijo ter preprečevali zunanjo uporabo običajnih PCjih. Najbolj verjetno pa ima Apple x86 OS X kot rezervni načrt, če bi njihova dosedanja strategija začela propadati. Klik!

Jaz bi bil zelo vesel, če bi lahko OS X poganjal na svojem PCju -- pa tudi, če bi moral kupiti original. To pa se verjetno še ne bo zgodilo, zato bom ostal pri sojem hroščatem -- vendar poceni -- Windows XP PCju. ...

10 komentarjev

Fluorescenten multi - plasten disk

GameURL - Kaj spet to? Vse kaže, da bo to naslednik CD - in DVD - ja. Gre za disk velikosti in oblike običajnega CD - ja, vendar z drugačno zgradbo - zadeva je povsem prozorna, nanjo pa se lahko shrani v 20 (čez nekaj časa se bo ta številka povečala na 100) plasti, na 20 plasti pa gre približno 95 GB podatkov. Ja, kar veliko placa je to. Pa še cena za produkcijo enega diska - 1$. Sedaj pa lahko samo še čakamo.....

2 komentarja