» »

Google kaznoval BMW

Google kaznoval BMW

BBC - Ameriška družba Google, ki upravlja z najbolj razširjenim spletnim iskalnikom na svetu, je ponastavila položaj spletne strani nemškega proizvajalca avtomobilov BMW na izhodiščno mesto. “Smrtno kazen”, kot Googlov ukrep zaradi njegovih drastičnih posledic označujejo nekateri komentatorji, si je BMW prislužil zaradi “preoblačenja” (cloaking) svoje spletne strani, ki je zavajala uporabnike iskalnika.

Googlova preiskava je namreč odkrila, da se je BMW-jeva spletna stran izpisala na prvem mestu zadetkov, ko so uporabniki vpisali iskalni niz “rabljeno vozilo” (nemško: “gebrauchtwagen”). Ko so uporabniki kliknili na zadetek, so bili prestavljeni na BMW-jevo izhodiščno nemško stran, ki pa ima malo skupnega z rabljenimi avtomobili.

BMW-jevo spletno mesto, ki temelji na javanski kodi in je Google zaradi tega ne more prečesati, je namreč precej svobodno obogateno s ključnimi besedami, ki so privabile Googlov sistem za indeksiranje. Čeprav takšno početje ne krši nobenega zakona, pa je v nasprotju s pravili, ki jih postavljajo spletni iskalniki. Google na svoji spletni strani tako od izdelovalcev zahteva, da naj bo opis vsebine, ki je namenjen spletnemu iskalniku, enak vsebini, ki jo prikaže spletna stran. Ker se BMW ni držal tega pravila, je Google preprosto izbrisal spletno stran www.bmw.de iz svojih zadetkov.

51 komentarjev

«
1
2

crazy kure ::

hehe, pravilno, kaj se pa norca delajo

BluPhenix ::

Whoa hud udarec. Sicer dvomim, da bodo rabili dosti časa da bodo spet prišli kamor prej ampak je dober znak: ne zaj... se z nami :D

Ampak kaj ko je takih strani še ogromno....
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Keyser Soze ::

Jp, ker jaz pač vedno ko iščem BMWja prvo pogooglam za stranjo.:\

Ne ga srat no. Deutschland fabrika, ki se imenuje BMW. Eko pa maš naslov.

christooss ::

Ah no glede na to da majo tud angleške, pa švedske pa druge strani. Mislm da ne bo tacga upada.
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

gzibret ::

Ja, sam če pa vpišeš "www.bmw.de" pa ti vrne, da ne najde zadetkov.
Vse je za neki dobr!

DominusSLO ::

Jih je pa zato tolko več, če napišeš samo bmw.;)

.:joco:. ::

"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

AndrejS ::

... se pravi google lahko manipulira s podatki in svoje "partnerje" umetno dvigne zelo visoko na mesto zadetkov ...

christooss ::

Itak. In gladko to počnejo
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

BluPhenix ::

tako kot vsi, tako kot vedno.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Wox ::

Prvi zadetek ob vpisu BMW je BMW International. Ni panike.
Commodore 64

Matevžk ::

Ne ga srat no. Deutschland fabrika, ki se imenuje BMW. Eko pa maš naslov.

Prej je pač bmw.de dobival zadetke na geslo 'gebrauchtwagen', torej je link videlo veliko več ljudi, kot si jih je to želelo. Zdaj ga nekaj časa ne bo videl nihče, da se stvar "zgliha" :D Ne gre pa zato, da bi google hotel od te strani odvrniti oboževalce bmw-ja, ki dejansko želijo priti na to stran ... ti bodo verjetno razmišljali po tvoji (pravilni) logiki in bodo vpisali URL. To je to ...
lp, Matevžk

gzibret ::

> Prvi zadetek ob vpisu BMW je BMW International. Ni panike.

Vpiši "www.bmw.de" - tega naslova ni. So ga izbrisali.


PS - narekovaji označujejo točni citat oz. točno vsebino, ki bi jo naj izpisali v iskalnik in niso sestavni del besedila za iskalnik. Da ne bo spet kakšen narobe razumel.
Vse je za neki dobr!

_sem_ ::

Drekc na palci. Če ne znajo uredit za vse enako je precej bedasto da se javno znašajo nad par firmami ki jim niso plačale za legalno izboljšanje rezultatov iskanja.
Primer: poskusite z googlom najti neposredni link do kakšnega povprečnega hotela v večjem mestu. Stotisoč možnosti za on-line booking, pravega telefona nikjer.

BluPhenix ::

plačale za legalno izboljšanje iskanja.... ti to resno?

Jaz iščem rabljene avtomobile, prvi zadetek na googlu je pa bmw.de? Kakšno izboljšanje iskanja je to? Pač poslužili so se svinskih fint zato, da privlečejo več ljudi. To ni prav da tako delajo, kam bi prišli če bi vsi tako delali.

_sem_ malo si preberi kako deluje pagerank. Če da neka agencija da ta pa ta hotel v metadato ni nič narobe, saj nudijo rezervacije v tem hotelu. BMW pa ne prodaja rabljenih avtomobilov. Veliko hotelov tudi prepušča bookinge takim velikim stranem kot pa da se sam z njimi ukvarja. Predvsem delajo to kakšni srednje manjši hoteli, hosteli in podobno. Enkrat sem hotel rezervirati sobo, pa so mi po telefonu rekli naj grem na ta pa ta page in tam bookiram, v kolikor imam imternet. To delajo velikokrat zato, ker lahko ob internetnem bookingu poberejo neko akontacijo, pri telefonskem pač ne morejo.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Keyser Soze ::

Pa sej Google ni nobena državna ustvnova ali pa kaj podobnega. So privat firma, ki poslujejo tako kot hočejo in s komer hočejo. Dokler ne gredo čez meje zakonov.

Pač velike škode BMWju ne bodo naredil. In to je pomojem bolj opozorilo kakšnim bolj neprepoznavnim firmam, naj ga ne serjejo, ker jih lahko marsikaj doleti. Pač, je treba igrat po pravilih močnejšega partnerja, če nimaš nobenih skritih adutov v rokah.

sverde21 ::

lol pwnd :D >:D
<?php echo `w`; ?>

Matevžk ::

plačale za legalno izboljšanje iskanja.... ti to resno?

Mislim, da je hotel reči "plačale za legalno izboljšanje iskalnega ratinga svoje strani".
lp, Matevžk

Phoebus ::

No, BMW prodaja tudi rabljene avtomobile. Gre se za posebne, t.i. "BMW premium selection" avtomobile- to so rabljeni avtomobili, ki so temeljito pregledani, mlajši od enega leta in imajo manj kot 10.000km; zanje daje prodajalec (BMW partner) polno BMW garancijo, ki je zelo podobna garanciji pri novih vozilih!

Da smo natančnejši- BMW.de vsebuje tudi opis BMW premium selectiona!!! (klik), tako da lahko mirne duše dajo na opis spletne strani tudi "rabljena vozila".

Gre se za podlo googlovo potezo (zgornji link dokazuje da je na straneh zapisano o rabljenih BMW vozilih).

para! ::

Jah, več kot očitno je Google naredil napako. Morda ne znajo nemško?

lp
Death before dishonor!

ShowDown ::

Tudi ostali proizvajalci imajo v svojih mrežah rabljena vozila pa ne uporabljajo nobenih fint. Smola pač. Kdor išče težave jih tudi najde.:P

asPeteR ::

Kaksna novica je to? Ali je Google "ponastavil" stran, ali jo je zbrisal? Zdaj se pa zjasni.
http://blog.stegnar.com

para! ::

ShowDown, probi še enkrat pomislt, pa boš pol vidu, da to ni nobena finta, ampak čisto navadno (dovoljeno) vplivanje na pagerank. Google jim je zbrisal/ponastavil stran, ker naj ne bi prodajali rabljenih avtomobilov. Štos je le v tem, da dejansko jih prodajajo, zato je tudi keyword "gebrauchtwagen" za bmw.de popolnoma korekten.

lp
Death before dishonor!

Phoebus ::

ShowDown: Tole ni nobena fintA: http://www.avto-motiv.si/ . Pa tudi link ki sem ga dal zgoraj na BMW strani ni finta.

AndrejS ::

Če dam "gebrauchtwagen" je na 10 mestu : www.ford.de/gebrauchtwagen/

Zakaj le je google zbrisal BMW in ne tudi Forda ?

Road Runner ::

ampak res. bmw prodaja rabljene avte. kje je zdj problem?
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

para! ::

Problem je Google.

lp
Death before dishonor!

n0_body ::

problem je k je bmw.de ... dwigwow si rating .... s čimer pac google ni zadovoljen ... to je pa to ....

para! ::

n0_body, ti nisi lih bister, BMW namreč prodaja tud rabljene avtomobile, zato je takšno dvigovanje rankinga dovoljeno.

Lp
Death before dishonor!

klemen22 ::

Google je zajebal. Oz. morda dobivajo mesečno "izplačilo" morda od koga ki je na zadetkih nižje spodaj in hoče prilesti na vrh. Zelo dvomim da je pri tehle pagerankih vse tako čisto kot se prikazuje.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: klemen22 ()

n0_body ::

bistri Para!
"Google has handed out one of its most effective punishments to BMW amid allegations the German car manufacturer was abusing techniques for boosting its position in search engine results." ..ocitno ne :P

para! ::

Preberi še enkrat vse komentarje, pa boš videl, da res nisi lih bister :)

lp
Death before dishonor!

ShowDown ::

Bistvo je to da ko ti napišeš gebrauchtwagen dobiš ven rezultate nekoga ki se ukvarja SAMO z rabljenimi vozili. Proizvajalci ki je mimogrede ukvarjajo s tem pa bi bli za njimi. Brezpredmetno se je prepirat. Google lahko dela kaj jim paše. Mi z našim mnenjem nebomo vplivali na BMW-jevo 'svobodo'. Have a nice day.|O

para! ::

ShowDown, ne to ni bistvo, to bi ti lahko bilo že jasno, če si kdaj iskal na googlu.

lp
Death before dishonor!

Kami ::

Ja najbolj smešno mi je, ko majo nekatere pc related strani v keywordsih free porn, serials pa take :P

urban99 ::

Google lahko manipulira z zadetki, tako kot vsi iskalci, ampak to tukaj sploh ni point. Point je ta, da Google ščiti neko kredibilnost svojega algoritma (in s tem seveda relevantnost zadetkov) po svojem ključu in skuša kaznovat vse, ki ga skušajo "prinest naokoli" in si tako zvišati svoj rang v iskalcu. Teh je precej in ni natančno jasno, kako Google to preverja , ampak to niti ni pomembno. Da je običajna kazen za tovrstno "goljufanje" izbris iz iskalca, je pa tudi že dolgo znano.

"Lekcija BMWju" je znak vsem SEOvcem, da se t.i. black hat metode lahko spremenijo v bumerang in kar je še pomembneje - pri tem ni važno, kako velik si*. To je absolutno pozitivno tako za "pošteno" konkurenco med stranmi, kot tudi za navadne uporabnike (in Google sam) - če bi se take prijeme toleriralo in bi se tovrstna praksa razširila, potem zadetki sploh ne bi bili več relevantni (=reklame) in na koncu koncev bi uporabniki menjali priljubljeni iskalec.

* seveda bi bilo fajn poznati ozadje cele zgodbe. Mene npr. zanima, če so BMW predhodno obvestili o ukrepih? Glede na velikost BMWja in morebiten udarec njegovemu ugledu oz. poslovno škodo, bi jaz pričakoval, da jih bodo pred kaznovanjem opozorili na nepošteno prakso, šele potem pa ukrepali.

Matevžk ::

Ja, nekateri tukaj ne razumejo.
BMW že prodaja rabljena vozila, vendar po googlovem algoritmu ne bi pristal na tako visokem mestu, če ne bi za dosego tega cilja uporabljal metod, ki se ne držijo napisanih (a ne uzakonjenih) pravil objavljanja na spletu.
lp, Matevžk

medioc0re ::

I can't recover the spell I'm under.

BigWhale ::

Google je evil.

klemen22 ::

BigWhale: ma dej dej kero kmečko razmišljanje maš. Google is evil, (MS is evil) itd itd. Torej je zate vsako večje podjetje Evil al kako?

p.s.: zdej sam še čakamo da postane SkyPe evil.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: klemen22 ()

64202 ::

Nic, zgleda bo treba na MSN saltat :P
I am NaN, I am a free man!

urban99 ::

klemen22, raje ne pametuj preveč, ker nimaš pojma o zadevi, ki je v novici - sem prebral tvoj prejšnji komentar in je to več kot očitno. Če pa ti je dolgčas in moraš nekaj pisat oz. če res hočeš debato o tem ali je skype evil (ali google) pa odpri novo temo - materiala je več kot dovolj.

klemen22 ::

Ja najbolš da nehate uporablat Googla pa bo mir.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Thomas ::

> Ja najbolš da nehate uporablat Googla pa bo mir.

Hja. Google temelji na enem enostavnem algoritmu, ki ga pa že vsi vedo.

Vendar, roko na srce, še Slotecha ne zna poindeksirati, kot bi si želeli.

Zadostuje, da pride en bolj agresiven indeksator, pa je Google precej zgodovina.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

urban99 ::

"Google temelji na enem enostavnem algoritmu, ki ga pa že vsi vedo."

Aja? Daj, razsvetli nas... ali pa spiši članek na to temo - če bo v angleščini, ti zagotavljam, da boš vsaj kak teden zvezda SEO scene. Če ne gre spet samo za modrovanje v obliki haikuja :)

CaqKa ::

verjetno je mislil, da vsi približno poznajo psevdo kodo ki za njim teče.

Thomas ::

Na link, urban.

Ker si pač bolj od nevednih, tega še nisi slišal.

Da pa ni Slotech popolnoma poindexiran, pa še mnoge druge strani, je pa tudi notorično dejstvo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

urban99 ::

"Ker si pač bolj od nevednih, tega še nisi slišal." - Thomas, zadrži tovrstno ego-modrovanje zase, tukaj res ne bi mogel bolj zgrešiti.

Link, ki si ga dal, poznam (vsi ga seveda ne), ampak to je čista instant teorija, torej zelo zelo okrnjena in morda celo že zastarela, "prave" stvari (oz. če hočeš "pravi algoritem"), ki so predmet tele novice, pa se začnejo odvijat šele v praksi, ki je polna deviacij. Osnova je npr. že superiornost prime domen vs. vsebina in podobno, o čemer v temle instant linku sploh ni govora.

Skrivnost googleovega rangiranja je zaradi same pomembnosti googla postala sveti gral web developerjev in okoli njega je nastala cela kvaziznanost, ovita v meglo domnev, ker uradnih potrditev oz. podatkov ni (so samo priporočila in bežni namigi, med njimi je tudi ta, da kodo "kršiteljev" kot je bil BMW ročno pregledujejo, beleive it or not), zato me vehemente trditve o poznavanju delovanja googla vedno nasmejejo. Pa ne da bi bil jaz kak SEO ekspert, da ne bo pomote.

"Da pa ni Slotech popolnoma poindexiran, pa še mnoge druge strani, je pa tudi notorično dejstvo."

Se absolutno strinjam, čeprav že samo dejstvo, da google dostikrat opravlja nalogo boljše od internega iskalca, tudi nekaj pove.

Roadkill ::

Glede pageranka in google na splošno priporočam tale blog: http://ruph.sopca.com/
Tip po mojmem mnenju vsaj približno ve kaj počne in precej raziskuje okoli googlovega pagerankinga.
In tuki se strinjam z urbanom. Googlov pagerank ni neka splošno znana zadeva. Obstaja mnogo različnih teorij o tem, kako zadeva dejansko deluje.
So pa to le približki... nekateri slabši, drugi boljši. Nekateri verjetno celo _dovolj dobri_.

Na tem blogu lahko tudi berete, kako poteka avtorjevo izdelovanje "nišne internetne strani", kjer probava svoje poznavanje pageranking algoritmov čim bolj izkoristiti, da bi dobil čim boljši rang.
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

EU Googlu naložila 2,42 milijarde evrov kazni (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
7330702 (27988) andromedar
»

Filmarji bi britansko blokado pornografije razširili še na spletne iskalnike

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
177035 (5368) Glugy
»

Microsoft vlaga pritožbo zoper Google pri Evropski komisiji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
7120734 (19270) dela
»

Kako je stran J. C. Penney goljufala v Googlovem iskanju

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
187033 (5282) darkolord
»

Google kaznoval BMW (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
5110697 (8921) n0_body

Več podobnih tem