» »

Vista ne bo podpirala starih DVD pogonov

Vista ne bo podpirala starih DVD pogonov

The inquirer - Preden poklikate svojo najljubšo trgovino z računalniško opremo, naj vas pomirim. Beseda starejši se nanaša na DVD pogone, ki so bili izdelani pred več kot šestimi leti.

Kot poroča Inquirer, je Microsoft oznanil, da prihajajoči operacijski sistem Vista ne po podpiral DVD pogonov, izdelanih pred letom 2000. Po besedah razvijalcev pri Microsoftu, naj bi bil razlog v regijski zaščiti, ki nima ustrezne programske podpore ali pa je ta slabo napisana. Kot pravijo uradni viri, odločitev naj ne bi imela za uporabnike večjih posledic, saj je povprečna starost enot okoli tri leta, kasneje pa pride do tehnične zastarelosti ali okvar.

Tokrat se z njihovo odločitvijo strinjam...

86 komentarjev

«
1
2

overlord_tm ::

anti ms novica :p ... zaščite pa naj si v rit vtaknejo

tx-z ::

Mah staro gor al pa dol, neumni so;) Skos neke standarde menjujejo, najprej sata diski, pol pci 16x al kva za grafične....:\
tx-z

overlord_tm ::

vse v sodelovanju z proizvajalci HW, da vsi fino zaslužjo. HW ki dela samo v visti in vista podpira samo nov HW :\

Bistri007 ::

The Inquirer :\
Še malo, pa bomo Lady citirali.

Sicer pa, zdi se mi da je ta "novica" v tej HW-Lady pomanjkljivo napisana, saj se regijska zaščita nanaša samo za predvajanje video DVDjev, na pa podatkovnih.

Azrael ::

Če bo za neko napravo zanimanje, se bo tudi našla rešitev, tudi v WinXP delajo naprave, ki imajo zadnje driverje za Win2k ali celo NT4.

Drugače ali to novico lahko razumemo, da bo moral biti HW za poganjati Visto iz leta 2000 ali novejši? No, vsaj datumi v BIOS in firmware zapisih? Enako, kot je WinXP alergičen na datum BIOSa matičnih plošč, ki je pred letom 1998?
Nekoč je bil Slo-tech.

Tomi ::

Bistri007: piscev ni nikoli preveč. Ker vidim, da te to očitno zanima, napiši par novic, da vidimo, kakšne so.
metrodusa.blogspot.com

Nerdor ::

Mislim, da je vsem jasno, da bodo novi Vista podpirali DRM zlo, tako da se lahko veselite novih Windowsov... :\

Ta regijska zaščita se nanaša na celovitim DRM sistemom. Regijsko zaščiten pogon je samo osnova, je še cel kp pogojev.... Video in glazba bosta zaklenena na računalnik, ne bo možno vrteti back up DVDjev in podobno...
... for lifetime!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

Microsoft ::

Itak, da novica zavaja. Vse, kar se bo nardilo, je to, da se video DVDji ne bodo predvajal na DVD pogonih, ki so izdelani med letom 1998 - 2000 (prej jih ni blo). Sam novica pa zgleda glih tko, da bodo delali samo DVDji, ki so kuplen bli leta 2017. Podn in zavajanje.

Tomi, vcasih se tkole vprasas, kak smisel ma pisat take MS novice, ker bodo itak v sekundi poflejmane. Kr poglej prejsno novico. Ze sam naslov je totalno atni-MS, da ne govorimo o tem, kako so se Odprtokodniki vkampirali v novico in kar neki serjejo o nekem Linuksu. Tko, pol pocas veselje zgubis za take novice. Jst ga trenutno nimam. Recimo, cez dva dneva pride MS v Las Vegas. Pa dvomim, da bom kaj napisal. Ker je itak brezveze. Vsebina bo menda o novi Visti, samo folk bi itak samo flejmal. Zakaj pol pisat novice? Zato, da bom mel v profilu vecje stevilo napisanih novic?! Da bom dobil avatar Pisun?!
Boh pomagi.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Jaka83 ::

Eh pubeci, ne verjamite vsega kar piše rumeni "The Inquirer".

Nerdor ::

Microsoft: teli Vista se bodo 99% bralcem ST in še marsikje priskutili zaradi DRM
... for lifetime!

Dr_M ::

eni pa res nimate drugega dela, kot ob take stvari se spotikat?

men osebno se ne zdi nic spornega, da ne bodo delal dvdji starejsi od 00.

darkolord ::

Ja že njihovi testni tako stari DVD pogoni so skoraj vsi že odslužili svoje...

Dr_M ::

ja a se kdo dejansko uporablja ksn creative 2x dvd pogon?? :)

MrStein ::

Teac-ova CD rom enota iz 1998 mi še čist v redu služi.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Dr_M ::

MrStein: mal si temo falil. se 1x naslov preber :)

Jaka83 ::

MrStein: Si falil? Govora je o DVD pogonih.

Microsoft ::

Pa to, ce se vpiknem v sam nalslov. Da Vista ne bo podpirala starih DVD pogonov. Kar itak ni res. Jih bo. Vse, kar ne bo podpirala "od tastarga", je predvajanje regijsko zascitenih DVDjev na DVD pogonih, naretih pred 2000. msdn blog

Ce je to res, je ze naslov zavajujoc. Sicer me pa popravte, ce sem se kaj zmotil.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Roadkill ::

Če še jast malo žolča zlijem sem. Vsi ki jamrate, da je novica zavajujoča ste faking sitni in bedni.
Lepo se vidi, da se je avtor dejansko potrudil in opozoril bralce na to, da je "problem" veliko manjši, kot ga prikazuje članek na Inquirerju.
Mal jebene objektivnosti ne škoduje.

Poleg tega se pa ms freaky nehite obnašat, kot da je to najboljša poteza microsofta ta mesec, ker veste da ni. Nič ni dobrega na tem, pa če se magari odločijo, da ne podpirajo *samo* ene DVD-ROM enote.
Ü

darkolord ::

Nič ni dobrega na tem

Seveda je, take stare stvari vso stvar upočasnjujejo, večajo in komplicirajo

Microsoft ::

Roadkill, dej no. To je "nasa" tema. Problem je, ko pridejo Odprtokodniki, pa zacnejo tezit, da Linuks podpira DVD pogone, ki so bili nareti leta 91. Sej ni druzga, kot to, da nas puste pri meru. Tko kot mi vas.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

ender ::

Kolikor sem bral, naj Vista ne bi podpirala RPC-1 pogonov - to pomeni vseh pogonov, ki nimajo regijske zaščite (sem spadajo tudi vsi novi pogoni, ki imajo "popravljen" firmware). (Da ne govorimo o ostalih stvareh - Vista naj tako tudi ne bi dovoljevala namestitve nepodpisanih gonilnikov).
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Jaka83 ::

Se pravi v bajti hraniš "staro" mašino, ki ima odklenjen DVD pogon in DVD filme zripaš tja brez regijske zaščite, potem jih pa zapečeš na DVD. Al pa še bolje, omisliš si sobni DVD predvajalnik brez regijske zaščite. Kdo pa sploh še gleda DVDje na računalu?

Dr_M ::

Kdo pa sploh še gleda DVDje na računalu?

jest npr doma nimam dvd predvajalnika, ker ga enostavno ne rabim. vse filme laufam na compu in gledam na tvju. tko mam se iz casov ko niti divxov ni se blo.

Jaka83 ::

Danes so DVD predvajalniki, ki predvajajo tako DiVX/XViD/MP3/SVCD/VCD/PHOTO/DVD in še kaj bi se našlo, že smešno poceni. Po vsem tem se vprašaš kaj se ti bolj splača.
Jaz sem tudi do nedavnega prakticiral predvajanje preko računalnika in več metrskega kabla do dnevne za sliko in zvok, samo mi je nekako ljubše tako, da lepo butnem DVD v predvajalnik ob TVju in uživam brez skakanja okol in brez problemov z brezžičnimi radijskimi remote-i za opravljanje miške.

RejZoR ::

@Kissmy
Si morda pomislil, da je čedalje več špilov na DVD ploščkih?
Prav rad bi te videl igrat GTA:SA al pa FEAR na DivX/DVD sobni komponenti...

Sam mam Pioneerjevo DVD enoto (120S) pa mam odlkopljeno in uporabljam samo LiteON-ov pekač 16x10x40 izpred parih let. Samo ko dobim novega Jokeja oz kakšen nov DVD špil ga vštekam nazaj (neki se ne šteka z mojo plato pa tud tko je v precej bogem stanju).
Itaq pa dobiš dobre DVD pekače! za 10k SIT. Sploh še kdo kupuje samo DVD bralne enote? Sam vem da bom kupu pekač ker je brezveze kupovat samo bralno zadevo...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

ender ::

Jakoslav: saj ni point v tem, da lahko (za enkrat?) kupiš sobni predvajalnik tako poceni - point je v tem, da nam M$ brez potrebe odvzema od svoboščin, ki smo jih imeli do sedaj.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Jaka83 ::

ender: Hočeš rečt, da zapira pot piratom? :D Veš dobr se zavedam tega, samo vse se da obit, če se SF3 da obit, se bo tudi to.

ender ::

Jakoslav: ne, ravno piratom to ne bo pomenilo nobenega problema - nasprotno, gre za omejevanje tistih, ki niso pirati, in kupujejo legalne filme iz drugih regij. In morda bodo nekateri od njih ravno zaradi tega postali pirati.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Roadkill ::

Dejmo pretiravat, ja.
Zadeva praktično ne bo imela efekta in je nepomembna. Inquirer je pač iz tega naredil senzacijo, da ima čm več obiskov na strani.

Ta poteza Microsofta kaže samo na to, da gre povsem brezobzirno na pot ki vodi v DRM, kar jih pa itak ni "sram" priznat.
Ta korak ni škodljiv skoraj za nikogar. Kaj pa naslednji?
Ü

MrStein ::

Uf, da obrazložim...

"...saj je povprečna starost enot okoli tri leta, kasneje pa pride do tehnične zastarelosti ali okvar. "

Moja enota je stara 8 let in nič ni zastarela ali (p)okvarjena.
Jaz (ali enota sama) bom povedal, kdaj bom nehal uporabljat, ne Microsoft.

In ja, to je CD enota. Tak stare DVD enote jaz nimam.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Saladin ::

heh...
XPji ne znajo pravilno uporabljat niti 5.25 palčnih disketnih enot, zdej so pa že DVD pogoni zastareli?
Bullshit.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

B-D_ ::

Folk bo dojel da jih piece of shit omejuje in da jim ne deluje popolnoma dober hardware ker se je en butec tko odločil.

Reakcija? Poklicali bodo lokalnega pc guruja ki jim bo lepo razložil da je TC en piece-of-shit, enako DRM in podobne neumnosti, ter jim inštaliral workaround gonilnike, ki bodo nategnili glupe winse, da bodo mislili da uporabljajo nek nevemkakšen moderno-debilno-"varen" dvd pogon, v resnici pa bo zadeva zgolj emulacija in wrapper za gonilnik starega pogona.

Problem rešen, stari pogon bo spet deloval, vsem uporabnikom na svetu pa bo še enkrat dokazano v praksi (in v njihovem "jeziku") kako jim take nesmiselne zaščite resno škodijo.

Plus še en žebelj v M$ win krsto... ako v pohlepnosti res hočejo uničit uporabnost sistema, medtem ko linux počasi vsak dan bolj dosega že uporabniško prijaznost za desktop uporabnika, pa naj temu bo tako. Saj si sami serjejo. Bomo videli kdaj se bodo kekci, ki bodo vedno bolj najebavali na račun kvazi"varnosti", dojeli, da se ni več vredno jebat in enostavno preklopili na resnično varen sistem, ki jih ne smatra za kriminalce.

Microsoft ::

Ti si res bogi.:\


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

mercutio ::

"Problem je, ko pridejo Odprtokodniki, pa zacnejo tezit, da Linuks podpira DVD pogone, ki so bili nareti leta 91."

To si sam zmišljuješ, noben ni omenil Linuxa razen tebe.

Pa da ne bo sam Inquerer:
OSNews
Neowin

GupeM ::

O Čem je potem pisal B-D_, če ne o Linuxu. Ravno o takšnih je pisal Microsoft.

Ker ste vsi nakaj pametni glede zaščite pa naj se jevi nekdo ki ima DVD enoto izpred 2000. Pa ne zdj s CD enotami srat, kot nekateri ki ne znajo brat. Pa še rima se :D .

mercutio ::

"O Čem je potem pisal B-D_, če ne o Linuxu. Ravno o takšnih je pisal Microsoft."

Do tistega posta od MS ni nihče omenil Linuxa.

RejZoR ::

Mercuito, res rad bi videl DVD optično enoto iz leta 91'...
S tem mislim retail zadevo ne kakšen skrivni prototip...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

mspiller ::

Bolj kot za tisti procent starih DVD pogonov, ki jih je samo se za odtenek, me skrbi za DVD pogone, ki so popatchani na RPC-1. Teh pa ni vec tako malo. Recimo pri meni so 3/3. Nekatere rac. firme so celo same updatale firmware na RPC-1 na zeljo strank. Kolikor sem dojel iz komentarjev ne bodo vec delovali tudi taksni za predvajanje DVDjev. Comment?

MasterBlaster ::

Ker ste vsi nakaj pametni glede zaščite pa naj se jevi nekdo ki ima DVD enoto izpred 2000.


Jaz imam še Pioneer DVD-104 in ga še vedno uporabljam ravno zaradi tega, ker nima tray-a.
Tk je pa pika .

BoLhCa ::

Pa kaj mate tok proti Microsoftu? Če vam ni všeč bejžte na linux, mac-a al karkol, sam ni se treba spotikat ob vsak znak, ki je povezan z Microsoftam. Kr neki no! Bog ne daj, da je novica o kaki luknji... Sej ste k podivjane mame pri frizerju. Sam tekmujete kdo bo več povedal kok je Microsoft u kurcu in da linux nima tega~:\ Mal manir pr teh novicah nebi skodlo.

Lp

mspiller ::

Mislim da bo tale Pioneer DVD-104, se vedno deloval, ker je RPC-2 sodec po tem da obstajajo RPC-1 firmware patchi. In glede na to, da sem nasel reviewje, katerih je vecina iz jan-2000, mislim da si ga tudi kupil tam nekje.

Jux ::

A se je vsem fanboyem zmešalo, wtf? A se lahko prosim kakšna novica ne komentira s tipičnimi Microsoftovimi izpadi. Damit! Oboji se naučite sprejemati kritike na svoj račun, ne linux in ne windows niso popolni.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Looooooka ::

jao.
ce lahko za linux greste downloadat patche in module, ki jih je treba pol na roko dodajat v kernel pol vas pac kksn gonilnik, ki ne bo bil podprt s strani microsofta ne bo ubil.Al pa kksn firmware al pa karkol.SJ STE GEEKI.stop crying.
Linux pa userfriendly je pa se leta away od tega da bo uporabn za ne-geeke.

Mavrik ::

Pa vi dejansko pričakujete da vam bo Vista zadovoljivo delala na pre-2000 hardveru?
The truth is rarely pure and never simple.

Saladin ::

Pa vi dejansko pričakujete da vam bo Vista zadovoljivo delala na pre-2000 hardveru?

To smo že od XPjev pričakovali...
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

darkolord ::

To smo že od XPjev pričakovali...

Ja, ker je izšel 2001

Saladin ::

Pa vi dejansko pričakujete da vam bo Vista zadovoljivo delala na pre-2000 hardveru?

To smo že od XPjev pričakovali...

Ja, ker je izšel 2001


...moj velik disketnik in ISA kartice še vedno ne delajo nanj.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saladin ()

Jaka83 ::

...moj velik disketnik in ISA kartice še vedno ne delajo nanj.

:\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jaka83 ()

Saladin ::

Nekaterim ni jasno, da se še danes na ISA mrežni, ISA zvočni, voodooju in C500 da naredit ogromno za bagatelo.
Še več pa če ne bi XPji jebali z gonilniki.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dogodek: Hekanje nacistične Enigme in digitalna varnost z blockchainom

Oddelek: Novice / Obvestila
447037 (4819) jype
»

Poslušanje radia na letalu

Oddelek: Zvok in slika
4311508 (10015) [D]emon
»

Zaščita pred zaganjanjem tujih aplikacij na Xbox 360 končno premagana

Oddelek: Novice / Varnost
279784 (7962) Looooooka
»

Novice iz Intelovih logov

Oddelek: Novice / Procesorji
73334 (2864) elasto_mania
»

2500+ Barton zdaj ali AMD 64 3000+ čez par mesecev? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
583033 (2413) boštjan

Več podobnih tem