»

Vista ne bo podpirala starih DVD pogonov

The inquirer - Preden poklikate svojo najljubšo trgovino z računalniško opremo, naj vas pomirim. Beseda starejši se nanaša na DVD pogone, ki so bili izdelani pred več kot šestimi leti.

Kot poroča Inquirer, je Microsoft oznanil, da prihajajoči operacijski sistem Vista ne po podpiral DVD pogonov, izdelanih pred letom 2000. Po besedah razvijalcev pri Microsoftu, naj bi bil razlog v regijski zaščiti, ki nima ustrezne programske podpore ali pa je ta slabo napisana. Kot pravijo uradni viri, odločitev naj ne bi imela za uporabnike večjih posledic, saj je povprečna starost enot okoli tri leta, kasneje pa pride do tehnične zastarelosti ali okvar.

Tokrat se z njihovo odločitvijo strinjam...

86 komentarjev

Grafični pogon v Windows Vista ne bo sestavni del jedra

OSNews - Na OSnews poročajo, da jim je Microsoftov infrastrukturni arhitekt Giovanni Marchetti prišepnil, da jedro prhajajočega operacijskega sistema Windows Vista ne bo vsebovalo grafičnega pogona s kodnim imenom Avalon, ali pač. Slednji bo gnan ločeno, izven jedra. Pravi, da so se za to potezo odločili, ker naj bi pri prejšnjih različicah oken grafični strežnik večkrat poskrbel za sesutje sistema. Tako gonilniki ne bodo več šarili po jedru, kar jim bo onemogočilo zrušitev celotnega sistema. Ta poteza bo tako Windows približala operacijskim sistemom Unix, ki imajo grafični strežnik ločen že od vsega začetka.

Uporabniki smo lahko le veseli, saj bo tako možno spisati tudi kak konkurenčni grafični vmesnik, kot jih poznamo že pri Linuxu.

78 komentarjev

Vista brez ponovnih zagonov

Slashdot - Na eWeeku poročajo o novi tehnologiji, ki jo bo Microsoft vgradil v prihajajoči operacijski sistem Vista. Restart Manager, kot se novotarija za zdaj imenuje, je namenjen lažjemu nameščanju posodobitev, saj bo v večini primerov odpravil nadležen ponovni zagon, ki je trenutno stalnica po vsaki najmanjši nadgradnji.

Tudi v primeru, da se Restart Manager ne bo mogel izogniti ponovnemu zagonu, bo pred tem napravil posnetek sistema, tako da bo po postavitvi sistema uporabnika pričakalo natanko takšno okolje kot pred posegom, tj. z vsemi prej odprtimi programi. Windows Vista lahko navkljub zakasnelemu izidu druge beta različice pričakujemo v drugi polovici prihodnjega leta, so optimistično razpoloženi v Redmondu.

213 komentarjev

Microsoft in Intel podprla HD DVD standard

Slashdot - Že dolgo traja bitka za prevlado kralja naslednje generacije DVD-jev med Toshibinim HD DVD ter Sony-evim Blu-ray standardom, danes pa se je tehtnica prevesila na Toshibino stran. Dva izmed največjih velikanov v računalniški industriji, Microsoft in Intel, ki bosta pri dokončnem rezultatu bitke vsekakor odigrala pomembno vlogo, sta se namreč odločila, da bosta zaradi boljše združljivosti s trenutno obstoječo DVD tehnologijo in zarad večje enostavnosti za končne uporabnike, podprla Toshibin HD DVD standard. Vendar modri disk še ni mrtev - Sony ima na svoji strani še vedno Samsung in Panasonic, da ne omenjamo nekaterih velikih filmskih studijev.

13 komentarjev

HD-DVD ter BluRay podpora v eni sami enoti?

Design Technica - Tokrat se je izkazal Samsung. Choi Gee-sung je namreč za Financial Times Deutschland povedal, da načrtujejo prav takšno enoto. Izdelava same enote bo kar zahtevna, pričakujemo pa jo lahko naslednje leto, sicer bodo kupci preveč zmedeni ob poplavi različnih formatov.

Choi Gee-sund je dejal še da podpirajo enotni format, a zaradi nedavnih dogodkov to izgleda malo verjetno. Tako se bodo potrudili z združitvijo obeh v enem pogonu. Samsung sicer podpira Sony-jev BluRay standard, ki podpira več funkcij, a je tudi dražji za proizvodnjo.

Sam pogon, če bo sploh obstajal, bo verjetno kar drag, saj bodo že samo licence pobrale velik odstotek cene, a ima potencial postati uspešen, sploh če se bo razdivjala huda bitka na področju naslednje generacije optičnih medijev in pogonov.

2 komentarja

Windows Vista se bo nalagala hitreje

CNet - Microsoft je prišel do spoznanja, da dalj časa kot je njihov operacijski sistem naložen na računalniku, počasnejši je. Zato so sklenili, da bodo v svoj prihajajoč sistem vgradili dve novosti.

Prva bo t.i. Degunker - odmaševalnik, ki bo avtomatsko defragmentiral sistem, preverjal programe v "pladnju", ipd ... Druga stvar pa bo t.i. SuperFetch, ki naj bi poskrbel, da se bodo najpogosteje uporabljani programi zaganjali hitreje (zaradi tega bo vse ostalo delovalo počasneje).

Sistem nas baje ne bo opozarjal, da postaja počasnejši, ampak bo sam na podlagi zagonskega časa le-to ugotavljal in sprožil potrebne procese za svojo pohitritev.

Obljubljajo, da bo sistem nekaj tednov po namestitvi dejansko hitrejši kot takoj po sami namestitvi.

No, pa da vidimo...

125 komentarjev