» »

Ali britanska tajna služba MI5 skuša voditi "operacijo Root Canal"?

Ali britanska tajna služba MI5 skuša voditi "operacijo Root Canal"?

BBC - Direktorica britanske tajne službe MI5 Dame Eliza Manningham-Buller je v govoru, ki ga je imela 1. septembra poudarila, da bi bilo zaradi zaščite Britancev pred terorizmom potrebno omejiti nekatere svoboščine.

V čustveno obarvanem govoru je tako izjavila, da so te omejitve potrebne zato, da bi zmanjšali verjetnost, da bi bili njihovi državljani razstreljeni pri opravljanju vsakdanjih opravkov. Zanimivo je sicer, da podobnih predlogov z drastičnimi ukrepi ne slišimo takrat, ko bi bilo državljane potrebno zaščititi pred različnimi naravnimi nesrečami (npr. orkani), onesnaževanjem, revščino ali neodgovornimi politiki. Prav tako je vodja MI5 "pozabila" omeniti tudi možnost, da bi večjo učinkovitost represivnih organov dosegli tudi na drugačne načine, naprimer z bolj racionalno in učinkovito uporabo ukrepov, ki so represivnim organom že na voljo.

Vsekakor pa njen govor lahko razumemo v sklopu prizadevanj MI5, da bi telefonski prisluhi postali dokaz na sodišču (kar trenutno v Britaniji niso) ter prizadevanj po podaljšanju shranjevanja prometnih podatkov v mobilni telefoniji na tri leta. Trenutno se namreč shranjujejo samo do 12 mesecev.

Gre za znano taktiko, ki jo je v začetku 1990-tih uporabil ameriški FBI v Operaciji Root Canal, v okviru katere je bila izvedena javna kampanja, s katero so želeli doseči spremembo zakonodaje o prisluškovanju. V okviru kampanje, ki je bila na koncu uspešna, so predstavniki FBI ves čas poudarjali pomen prisluškovanja za borbo proti kriminalu, kasneje pa se je izkazalo, da so pri tem pogosto navajali lažne podatke. Ali bo taktika tudi v Britaniji tako uspešna kot v ZDA, pa bo pokazal čas.

12 komentarjev

AndrejS ::

Treba se bo nekako znebit terorizma.
Ali bi bil boljši način da zli-vzhod zravnajo z zemljo ? Tako bi vsaj zaščitili svoje državljane!

poweroff ::

Zakaj Vzhod? Saj imamo teroriste tudi pri nas. IRA, ameriški desni ekstremisti, itd. Vse zravnajmo z zemljo.
Potem bomo gotovo varni.
sudo poweroff

asPeteR ::

Ljudje, "boj proti terorizmu" je nateg. Boste videli.

:|
http://blog.stegnar.com

Jux ::

To je vsakemu, ki ima eno ped soli v glavi, jasno.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

BBB ::

Žal imam občutek, da večina ljudi je premalo soljeno hrano. Sicer nam bi vladali drugače misleči ljudje, vsaj v demokratičnih državah.

Airskull ::

Zanimivo je sicer, da podobnih predlogov z drastičnimi ukrepi ne slišimo takrat, ko bi bilo državljane potrebno zaščititi pred različnimi naravnimi nesrečami (npr. orkani), onesnaževanjem, revščino ali neodgovornimi politiki.

Resnično dvomim da je pisec vsaj enkrat prebral svojo umetnost. Se tudi sam strinjam da je boj proti terorizmu bolj kot ne izgovor za uvedbo policijske države ampak ni pa vam treba pretiravat s takšnimi nesmisli kot zgoraj.
Every word of this is a lie, and my readers should put no trust in it at all.

Ziga Dolhar ::

Dobra ideja, prisluškovanje orkanom, pridržanje brez sodnega naloga za poplavne reke in podobno.

Way to go, Matthai! 0:)
https://dolhar.si/

poweroff ::

Ja, zadevo res lahko azumeš na dva načina. Kaj pa takole: neomejeno priddržanje za direktorje korporacij, ki onesnažujejo okolje, prisluškovanje politikom, ki ne odpravljajo revščine, dodatne milijarde za preprečevanje naravnih katastrof, nakup dodatne opreme za prisluškovanje naravi, eee, opazovanje naravnih pojavov, including vpliv tople grede in Kjota...

Saj, če se človek potrudi lahko razume... 8-)
sudo poweroff

Ziga Dolhar ::

Matthai, vsekakor, sam nekako ne vidim, kako se v to vklapa "boj proti naravnim nesrečam" :).
https://dolhar.si/

Airskull ::

Poleg tega je v članku do katerega je link, dobesedno omenjeno samo prisluškovanje, o ostalih svoboščinah lahko samo ugibamo.
Every word of this is a lie, and my readers should put no trust in it at all.

poweroff ::

Retencija lokacijskih podatkov je ekvivalent tajnega sledenja, morda celo vpliva na svobodo zbiranja. Prisluškovanje ima za posledico tudi omejevanje svobode govora. Itd. Tako da gre za kar lep paket svoboščin.

Ziga: hotel sem reči, zakaj pristajamo na drastične ukrepe ko gre za boj proti terorizmu, ne pa ko gre za boj proti revščini in onesnaževanju? Slednj adva namreč povzročata več smrti.
sudo poweroff

Ziga Dolhar ::

Matthai, mene bolj skrbi to, da na take ukrepe pristajamo že, ko gre za teroristične napade.
https://dolhar.si/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Šifrirni algoritem A5/1, ki se uporablja za šifriranje GSM pogovorov, je padel

Oddelek: Novice / Zasebnost
276971 (4885) poweroff
»

Ali si lahko obetamo DNK profiliranje vseh državljanov? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
13615674 (12766) poweroff
»

Domače branje: "Wright, Peter. 1987. Spycatcher. New York, London: Penguin Books."

Oddelek: Novice / Domače branje
54498 (4226) poweroff
»

Ko ima policija težave, SOVA priskoči na pomoč (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
11116955 (14953) Brane2

Več podobnih tem