» »

Vpliv 3D zvoka na izrisovanje slik (FPS)

Vpliv 3D zvoka na izrisovanje slik (FPS)

Slo-Tech - Splošno znano je, da lahko zvok v igri odžre dokaj visoko število sličic pri izrisu na zaslon ( FPS) v igrah. Vendar koliko natančno? Je nakup samostojne zvočne kartice v času močnih in dvojedrnih procesorjev še smiseln, ali je bolje denar ta vložiti v procesor, oziroma v grafično kartico?

Odgovore na zastavljena vprašanja so poizkušali poiskati na 3DCenter. Ob bok so postavili danes najbolj uporabljeni AC'97 kodek, Realtek ALC658 in vsem znano zvočno kartico Audigy2, podjetja Creative.

Metodologija testa je bila domiselno sestavljena, saj so poizkušali izvedeti tudi, koliko vpliva surova moč procesorja na sposobnost izrisovanja sličic. Tako so testirali (poleg izklopljenega zvoka kot reference) obe rešitvi pri enaki frekvenci procesorja (2 GHz), dodali pa so meritev zmogljivosti kodeka pri procesorju, ki je bil na 2.4 GHz.

V igri Far Cry, na najzahtevnejših nastavitvah – Sound 5.1 + EAX 2.0, se na zaslon izriše 69 FPS (ALC658), če pa zvok obdela Audigy, pa 78. Če frekvenco procesorja dvignemo za 400 MHz (na 2.4 GHz), rešitev z ALC658 celo prehiti Audigy za 2 FPS. Takšno razmerje je podobno tudi pri Half-Life 2. Le pri UT 2004 se na zaslon izriše več FPS z zvočno kartico (53), kot pa z navadnim kodekom in navitim procesorjem (50).

Pri tem je treba upoštevati, da so v tem testu primerjali samo ti dve rešitvi. Z drugimi kodeki so lahko seveda rezultati drugačni. Nekatera izdelovalci matičnih plošč na plošče nameščajo celo okrnjene Creativove rešitve, SoundBlaster Live! 24-bit, ki razliko gotovo zmanjšajo.

Morda bi lahko izbirali med več, na matično ploščo pricinjenih zvočnih rešitev, če ne bi Creative v slogu mastodonta, pomendral vse pod seboj ( Soundstorm).

59 komentarjev

«
1
2

G-man ::

Ja, zdaj sem ravnokar reinstaliral OS in programe in sem audigija 2 kar pustil neinstaliranega in raje uporabljam kar soundstorm. Je čist dovolj, ko pa se mi bo zahotelo spet kaj snemat, bom pa že priključil zadevo.

borchi ::

Če frekvenco procesorja dvignemo za 400 MHz (na 2.4 GHz), rešitev z ALC658 celo prehiti Audigy za 2 FPS.

ergo, treba bo navit audigy-ja, da ne bo ozko grlo. pol pa še mrežno, ...
l'jga

jest10 ::

No jaz imam vklopljen navaden stereo, tako da kakšnega velikega padca FPSjev nebi smelo biti.

profii ::

ja sam res nabavš audigiya pa si 400mhz navil:D

billy ::

Tudi pri navadnem zvoku je padec FPSja, mogoče ni tako očiten kot pri EAXu, ampak padec je :)

jest10 ::

Seveda je. Samo gotovo dosti manjši kot tukaj

Dr_M ::

jest se vedno prisegam na samostojne zvocne kartice. sm meu z integriranimi prevec tezav, da bi jih uporablju.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Person ::

Jaz pa opazim nenormalno razliko pri integrirani zvočni AC'97, če imam vklopljen zvok 5.1 ali pa če imam 7.1.
Call of duty lavfa brez opaznih razlik, če je 5.1, 4.0, 2.0
Pri nastavitvi 7.1 pa je praktično nemogoče igrati.
Let's make something useful!

billy ::

probaj zaganjat timedemo v call of duty. To kaj je med igro ne opazis, se posebaj ce mas kaj zmogljivega, ki lahko izrise tudi vec kot 300fps

Jaz sem imel več kot 10 fps razlike zradi prehoda iz onboard na aduigy2

Vlady ::

Še sreča da mam audigy platinum k ma 24-bitni sound procesor gor nalotan, ki mi obdela vse zvočne efekte za 5.1 >:D
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Jst ::

Jaz imam trenutno v (domačem) računalniku SB Live!, pa je "na-uč" razlika, če uporabim integririano na Abitki IC-7. Seveda negativno za integrirano.

Pa je Live! stara že ene 4 leta; vsaj jaz jo imam toliko časa. Razmišljam, da bi si kupil Audigy2ZS, ampak zvok, ki ga spravi iz sebe na NAD ojačevalec ter Jamo zvočnike, ni prav navdušujoč. Ga Awe64Gold poseka v kvaliteti ter barvi zvoka. Pa je Audigy bog proti awe-u na papirju. Za postorski zvok ter zvok v igrah se strinjam. Ampak AudioCD ter stereo zvok pa ni šans.

Sem imel idejo, da bi imel obe (Awe ter Live!, oziroma Live! bi zamenjal za Audigy2ZS), pa Creative ne zna narediti driverjev. Sploh pa ne za Linux, kateri je moj domač entertainment sistem. Zato pač prisegam na konvencionalni način: player, ojačevalec, zvočniki.

Jst ::

Sploh je pa Audigy 2 Platinum zanimiva zaradi tiste posebne enote, ki jo daš v režo namenjeno za cdrom. Ampak so žal moja ušesa (preveč) razvajena.

HeMan ::

Pol če maš zunanji ojačevalec pa stereo zvok se bl splača awe? Men nek prostorski zvok ni pomemben, važen da je bogat in čist. Kukr se le da na kompu :) Zaenkrat mam integrirano, ker mi stari live neki serje, pa sm razmišlu da bi mogoče kako bolšo uzel. Audigy je bla prva misel, zdej bom pa mal po netu pgoledu kaj je ta awe za ena :)

Roadkill ::

Zakaj še noben ni omenil, da je glavna razlika med audigy in on board kartico v kvaliteti?
Meni se jebe, če bi mi zaradi audigyja izrisovali 50fps manj (vem, da mi jih ne), on-board kartice ne bi uporabljal. Preprosto sem bil tako šokiran, ko sem opazil kako gnile so on boarg kartice, da nisem moral vrjet, kako jih določen folk hvali.
Pa sploh audiofil nisem.

Soundstroma nisem sprobal, sem pa sprobal integrirani zvočni na gigabytovih platah in na DFI lanparty plati. Pri vseh se je slišalo ogromno šuma, ko ni bilo zvoka in pri vseh si slišal delovanje IDE napraj, USB naprav in še česa... Uglavnem groza.

Zdej imam Audigy 2 ZS in ima moje življenje spet smisel. Meni je važno samo da imam nad 40fps, od tu naprej mi je pa zvok veliko bolj pomemben kot fps.
Ü

miguelslo ::

Imel sem Audigy 2 in to je bil višek kvalitete :O

zdaj uporabljam pa Soundstorm, ki pa se ne more primerjat z Audigy 2, kot nekateri tako oh in sploh oglašujejo ;(( Soundstorm sux ;(
_____

Dr_M ::

miguelslo: ce znas soundstorm pravilno uporabljat, je zadeva odclicna, ce ne, je pa sranje, kot pravis.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Person ::

@billy:

Realtek AC'97 on board:

COD - Timedemo1:
2.0 - 18,5 s - 83,1 fps
4.0 - 20,9 s - 73,4 fps
5.1 - 23,8 s - 64,4 fps
7.1 - 74,1 s - 20,7 fps

Hm, od 2.0 pa do 5.1 so razlike po 10 fps, med 5.1 in 7.1 pa kar 44 fps:\
Me zanima, kk bi se kak audigy 2 obnesel oz. kakšna druga 7.1 zvočna kartica:\

Gigabytova matična & AMD 64 3000+
Let's make something useful!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Person ()

Roadkill ::

Dr_M: Kako se pa zvočna lahko uporablja narobe/prav?
Ü

Roadkill ::

Uglavnem integriran Realtek AC'97 je najslabša stvar, kar sem jo jaz do sedaj slišal, Audigy je pa pač zvočna, kot mora bit. Zame več kot odlična. Razlika med live! 5.1 in audigy 2sz je pa (zame) zanemarljiva. Še najbolj očitna je razlika v driverjih, ki zadnje čase tudi creativu kar uspevajo. So pa kičasti za popizdit.
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

jest10 ::

Roadkill: Dokler uporabljaš tako karico na rač. zvočnikih več izgubiš kakor pridobiš. Kaj ti pomaga dobra zvočna ob povprečnih zvočnikih.

Person ::

Mah, mislim, da bom jaz nabavil Live! 24bit 7.1 (ugodna cena, ne vem kake kvalitetne pa itak ne rabim)
Da mi bo razbremenila CPU ...;)
Let's make something useful!

ender ::

Roadkill: novejši SoundBlasterji in kvaliteta ne sodijo v isti stavek. Res je, da so precej boljši od kakršnekoli on-board rešitve, vendar zvok, ki ga proizvajajo ni prav kvaliteten. Za igre verjetno res ni boljše kartice, vendar je to samo zato, ker Creative izumlja nove rešitve za pospeševanje zvoka, med tem, ko na samo kvaliteto zvoka ne pazijo.

Glede tega, kako Creativu "uspevajo" driverji pa samo tole: imam Audigy2 in 0404, in edini način da kartici delujeta hkrati je, da uporabim za Audigija 3rd party gonilnike.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

piscanc ::

fantje malo ste zgresili temo....

ampak ce se ze kregate kateri zvocni cip je bolsi morate gledati iz vseh vidikov ne pa samo podprtost v igrah....
prva stvar je cena...
on-board zvocne so zelo poceni... za razliko od samostojnih...
za vse tiste ki tako zelo hvalite live serijo zvocnih... a ste slucajno gdaj poslusali kako boljso zvocni z Via cipom??
recimo terratec 6dmx fire??
creative je med najbiljsimi v igrah... se strinjam zaradi popolne hardverske podpore za EAX, ne pozabite da ostali zvocni cipi EAX emulirajo, ali ga pol-strojno pospesujejo...
a je gdo od vas probal audigy laufat kot pol-profesionalno zvocno kartico??
tukaj via cipi potolcejo bilo katero creative serijo (se vedno se omejujemo na zvocne kartive ki se proizvajajo za domace uporabnike).

glede razlike med fps-ji...
logicno da ima creative prednost, saj eax pospesuje 100% stojno, vecina ostalih pa ne...
pa se nekaj okoli 24 bitnega zvoka, Via je imela cipe, ki so znali kodirato 24bitno ze dolgo pred creativom...

LP, Marko

Caligula ::

DR_M kako ti rata met problem z onboard zvocno?

frudi ::

Soundstroma nisem sprobal, sem pa sprobal integrirani zvočni na gigabytovih platah in na DFI lanparty plati. Pri vseh se je slišalo ogromno šuma, ko ni bilo zvoka in pri vseh si slišal delovanje IDE napraj, USB naprav in še česa... Uglavnem groza.

to se pa absolutno strinjam. v primarni kišti imam dfi nf3 ploščo s tem sranjem od zvočne, v ljubljani pa abit nf7s s Soundstormom. ko sem enkrat za foro na obe probal priklopit E2c slušalke, nisem mogel verjeti, koliko šuma daje od sebe ta ac97 codec na dfi plošči. ob tem pa se še jasno sliši 'brnenje' med premikanjem miške, scrollanjem, branjem z diska... obup skratka. pa imam vse kanale razen wave na mute. še dobro, da primarno uporabljam odprte slušalke (hd555), ki prepuščajo toliko okoliškega zvoka (med drugim šumenje računalnika), da ravno zaduši to šumenje iz zvočne :)
na Soundstormu pa se ni slišalo nikakršnih motenj, nič šuma, nič brnenja... ob tem je pa še glasba zvenela opazno lepše. nvidia je z ukinitvijo Soundstorma iz novejših čipovij naredila kolosalno kozlarijo, ki jim je zlahka ne bom odpustil :\. kaj ti pomaga pet jurjev cenejša plošča, če moraš potem zapravit parkrat toliko za spodobno zvočno...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Dr_M ::

Caligula: sm prklopu domac hifi gor, pa je zvocna crknla. pomagu samo reboot. ko sm odklopu zadevo, je spet crknl. spet samo reboot.
na eni drugi plati...kr na1x je ful potihem spilal. sm preveru use sliderje kar sm jih nadju, ko sm dau use do konca, je samo hrescal, glasnost je bla pa se vedno nizka.

samostojne zvocne mi nikol takih problemov delale. edini problem je ta, da creative ne zna driverjev pisat, ampak zato pa so dobri ljudje, ki to znajo uredit. :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Aggressor ::

Bah, sam čakam na extreme fidelity, ki naj bi prišel ven v naslednjih mesecih. Upam, da je res kaj na njem in vsi ti hvalospevi, ki jih je slišati zadnje tedne, nosijo vsaj delček resnice. Ker to bi pomenilo, da se je Creative dejansko odločil napraviti korak naprej. Ne pomnim več, kdaj je to napravil nazadnje. Upam tudi, da ne bodo gonilniki obup, ampak to bi bili že dve dobri stvari v enem paketu, kar se sliši kar predobro. :D
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

mat3jc3k ::

< offtopic >

Mene pa zanima kasne driverje bi vi strucnjaki priporocal moji lubici Audigy 2 value
Ker sm slisu za ene optimizacije... pa ne mi zdej dajat od Creative-a driverjev ene , ki so narjeni za Audigy2 Value
pa se neki a so isti driverji za Audigy2 ZS/Value/Ordinary/

< /offtopic >

To je res, ja da so integrirane en bull.... vendar je to po moje odvisno, katero
plato kupis in pa ce imas sreco,ni nujno da vse tako slabo delajo... podobno kot pri mp3 Canyon eni delajo, eni ne...da se razumemo, to leti na tisto sport varjanto z 256 MB in 512 MB nizko-cenovni razredkako je pa z visoko-cenovnim razredom, ne vem ampak ziher imajo kaj dobrega.

Ah Ku*c itak je vse tole offtopic :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mat3jc3k ()

AtaStrumf ::

ULi-jev in ATi-jev nov čipset bosta imela Realtek-ov ALC850 HD audio namest AC'97, ki res sux (DFI NF3 LP S754; obupno škrtanje, ARGHHHH; saj bi dal Live-a not pa se bojim Creative-ovih gonilnikov). Baje je zvok na ALC850 dost boljši, CPU overhead pa tud ni tako grozen. Vprašanje je samo kdaj bo to v štacun. Nvidia je že poslala x16 SLi ven, tako da upajmo da kmalu.

Pyr0Beast ::

Jst mam tagana, pa se ne sliš šuma na gigabajtki z Nf2 čipovjem. Winamp 100% Zvočna 5% out, ojačevalc 45% :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Dr_M ::

AtaStrumf: ti pa mal zaostajas. realtek ma ze ALC882 :) in to je se vedno AC97.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Tic ::

Winamp 100% Zvočna 5% out, ojačevalc 45%

A ne bi bilo bolje 100, 60, 20, ali kaj podobnega.... ;)
persona civitas ;>

B-D_ ::

Ugasneš zvok pa maš natanko 0 šuma in 0 manj frejmov kot je maksimalno možno. Tweakin' to the max :P

Z-lot ::

Mastodonti so že davno izumrli :P

lunamit ::

Jaz sem imel pri Far-CRY-ju težave z zvokom na Audigy1. V readme piše da moraš v gonilnikah znižat stopnjo strojnega pospeševanja in je ok. Problem je nastal ko je bilo veliko zvočnih izvorov, takrat so FPS padli pod 20 ne glede na grafične nastavitve.
Enake težave tudi pa svežem instalu windows in najnovejših gonilnikih za zvočno.
Ne vem ali je težava tudi z Audigy2. Če je potem far-cry ni najboljši za testiranje, ker ga pač programerji niso dobro podprli.

Tako, da je vsaj en post kolikor toliko ontopic 0:)
There are 10 types of people. Those who understand binary and those who don't.

Person ::

Fora je, a če daš hardwarsko podporo na manj, potem ti EAX ne dela ... torej nimaš več prostorskega zvoka ... kar pa pomeni, da je bistveno manj požrešna zadeva.
Sem pa še nekaj zanimivega odkril pri COD:

Če tukaj prestaviljam sampling kvaliteto, potem dobim zanimive rezultate:

800*600 (windowed) - Realtek AC'97 - zvočniki 7.1 @ Call of duty (timedemo 1)

LOW: 18,1 s - 84,7 fps
MEDIUM: 18,6 s - 82,7 fps
HIGH: 74,5 s - 20,6 fps

Zelo zanimivi rezultati ... imam občutek kot da se pri kombinaciji high & 7.1 izklopi strojna podpora za zvok & obremeni procesor maksimalno;(

Ima kdo kakšen predlog? Upam, da bo samostojna zvočna to težavo odpravila.
Let's make something useful!

Hux ::

Jaz se pa vedno uporabla 100 let stari liveplayyer 5.1 in to na Slusalke navadne stereo lol.
Dvojederni procesor? you must be joking me si je kdo mogoce cene ogledal predno je pisal ta clanek?

Vlady ::

Ni ga čez EAX4 >:D No problemos spljoh glede FPS-jev :D
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

AtaStrumf ::

Dr_M tako pravjo na AT-ju. Ako oni lažu mene i ja lažem vas :D.

matjash ::

Tisti ki imate probleme s šumi na integriranih zvočnih poglejte če imate jeziček phone v zvočnih nastavitvah na mute, ker meni je to povzročalo tiste grozne šume, ko sem phone izklopil, ni blo več problema.
... bolje pozno kot nikoli.

CaqKa ::

jaz mam sblive pa morem dat cd na mute.

Paramedic ::

Nekaj morm vprašat, čeprav je 50% offtopic. A obstaja kak programček, ki direktno predvaja zvok iz mikrofonskega vhoda, brez snemanja vmes?
End transmission.

CaqKa ::

humm.. idi v windows sound mixerja pa si tam naštelaj da ti prikazuje nastavitev glasnostni mikrofona.. pa more delat.. brez kakega extra programčka.

Paramedic ::

Dej mal bolj pojasni.
V windows obstaja možnost, da greš v tistega čarovnika za glasnost slušalk in mikrofona, kjer je vmes tudi testiranje hkratnega govora in poslušanja - to bi rabu, brez zaganjanja tega čarovnika, ker dolgo traja, da do sem pridem in dve okni sta, ki hočeta bit v ospredju! Grdo v glavnem. Če je kak lepši način, pa kar na plano z njim. Rabim pa to za tvtuner, ker prenosnik nima line in.
End transmission.

CaqKa ::

tisti zvočnik ki ga imaš poleg ure spodaj v taskbaru.. dvakrat klikni pa si naštelaj mikrofon na bolj naglas.

Paramedic ::

Eh, Cakqa, kr pusti. Al pa še enkrat premisli kje imam problem. Poslušat hočem zvok, ki prispe na vhod za mikrofon, za to rabiš nekaj kar ga predvaja.
End transmission.

Person ::

Eh, mogoče pa nima aktiviranega slajderja za mikrofon.
Let's make something useful!

CaqKa ::

za poslušat vhod od mikrofona ne potrebuješ nobenega posebnega programa
glasnost morš naštelat.

no razn če imaš kakšno integrirano zvočno ki si deli vhod mikrofona z izhodom suba ali pa kaj podobnega.. tisto morš pogledat v navodila kak preklopiš.

Jan987 ::

jest mam pa integrirano zvočno k ma svoj vhod za mikrofon pa me zanima če se da tisto kar jest govorim istočasno predvajat po zvočnikih?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

No Audio Output Device is installed Windows 7 Realtek AC97

Oddelek: Zvok in slika
6796 (756) MPodlesnik
»

Zvocna kartica & FPS (Frames per second)

Oddelek: Pomoč in nasveti
61447 (1376) Dr_M
»

Vpliv 3D zvoka na izrisovanje slik (FPS) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zvočne kartice
597910 (6705) matjash
»

Kako ste zadovoljni z zvočnimi "kartami" (codeci) na nForce3 in nForce4 platah?

Oddelek: Strojna oprema
311695 (1281) Tic
»

Digital out

Oddelek: Zvok in slika
5936 (792) Modri dirkač

Več podobnih tem