» »

Konec podpore za piratske kopije MS Windows

1 2
3
»

Matako ::

Mislim, da je tale reverzni inžiniring saj pri nas dobil en tak zlovešč, nelegalen prizvok samo zato, ker se tako bombastično sliši. Drugače je to čisto navadno razstavljanje. Otroci to počnejo stalno, in ostali tudi, pa ni šel še nihče v zapor.

Keč je, saj v EU, ta:

(povzeto po tej strani )

Reverse engineering a program you have legitimately bought and studying or modifying its code is perfectly LEGAL, at least in the European Union, as long as
* You do it only for your personal use or for "educational purposes" (i.e. study)
* You do not use big chunks of the code for applications you SELL


Z drugimi besedami: dokler ostane v glavi in doma je vse kul, zakon začneš kršiti, ko stvari objavljaš itd. Takrat rata tudi vse malo manj jasno.

Npr. VBidiš super Parkerjev kuli, kako lepo klika. Jasno ga razšraufaš in se pri tem veliko naučiš o tehnoligiji kulijev, ki so ti bili prej totalna neznanka. To je tipični obratni inženiring. Isto lahko narediš z motorjem svojega avta, da se prepričaš, da notri niso neki mutirani bencin uživajoči hrčki.

Kontroverzen del pride potem, ko to znanje uporabiš. Po eni strani je to tvoje znanje kot vsako drugo, ki si ga pridobil od rojstva naprej in jasno, da bo vplivalo na tvoje sposobnosti izdelave kulijov in avtomobilskih motorjev. Stvari se ne da odučiti. Po drugi strani pa če narediš nek res zelo podoben izdelek te lahko kao tožijo izdelovalci le tega, da si ga *prekopiral* (ne pa da si naredil obr. inž.!!!). Samo ni nujno da dobijo.

Zdaj čisto druga stvar pa je če si se v neki pogodbi *prostovoljno* odrekel, tej pravici. Oziroma obljubil, da tega ne boš počel. To je stvar konkretnih licenc npr. MS in še veliko drugih firm.

Skratka jaz bi še naprej šaril po Winsih ne da bi zaradi tega kaj manj spal. Bi pa manj dobro spal, če bi šel recimo izdat kako knjigo a la "Inside Windows" - to je potem zloraba obratnega inž.

Poldi112 ::

Ti kar napisi kako se zaobide zascito ce mislis resno da ga nihce resno ne jemlje.
Ampak ne upas, ane?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Jeebs ::

Men pa v bistvu neki ni jasno. Najprej se je spreminjal serial key (al nekaj takega), da je WU deloval. Kaj potem sedaj preverja ta nova zadevščina Genuine_karkoližeje?
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

B-D_ ::

@Matako: Za take zadeve obstajajo patenti. Lahko je zadeva tvoja ideja, toda če je to idejo pred tabo že nekdo patentiral si najebu. Pridobitev ideje z reverse engeneering ali lastno pametjo sploh ni več pomembna na koncu.

@Jeebs: Zdej ni več zaščita na ravni serijske, zdej je na ravni neke ActiveX kontrole glede katere pa @the moment na Slashdotu že javno objavljajo, da je bila polomljena v 24 urah in podajajo link do metode. Baje je vse skup ena client side skripta, zato jo je blo pa tko enostavno polomt. (morda bi kdo kako novico o tem objavil?)

davidb ::

Ma kakšna skripta?
Samo v IE v tools... nekaj odkljukaš kot je že bilo napisano. In to je vse. Ni potrebno nobeno skriptanje in spremembe datotek ali registrov. Za to ne rabiš 24ur. Sploh pa je MS verjetno to zaščito namensko naredil bolj tako tako. Za lokalnega guruja to ni problem, za navadnega uporabnika ki so mu drugi nastavili in instalirali wine- piratske seveda je pa to lučka da si kupi original.

prosim ne mi dat grdega naziva, ker nisem povedal točno kaj naredit.

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: davidb ()

boštjan ::

kar je davidb omeno deluje,samo najt je treba,drugač pa mate skupek popravkov AutoPatcher
NF7-S,2500+@2200MHz,MSi 5900SP,LCD Philip 190X6,Maxtor DM+9 120GB SATA,
2*256 3200/A KHX, PSU 420W DF chieftek

Go-ahead ::

Podvprašanje,

A tista skripta omogoči tudi avtomatski update?

B-D_ ::

V bistvu je to v tistem microsoftowem windowsupdate sajtu. Kot nek critical patch brez katerega windowsupdate ne deluje več. Potem ko ta patch inštaliraš ti pa teži s tem da morš met genuine windowse da lahko downloadaš naprej patche.

Se pa strinjam da ni to neka zelo zahtevna zadeva in je pomoje to bolj namenjeno temu, da ujamejo tiste ljudi ki prodajajo windowse v narejenih računalnikih kot OEM verzijo, na koncu pa se izkaže da so samo pobrali 30 jurjev in notri dali piratsko verzijo. Kdor hoče piratirat bo s tleskom prsta zadevo polomil, toda menim da v tem primeru to sploh ni namenjeno kot "antipirati" ampak "anti-nategovalni-trgovci", ki sestavljajo compe in jih prodajajo s fejk OEM različicami Windowsov, ki niso nič drugega kot piratske kopije.

Sicer je pa to dobra poslovna poteza... ko nekoga ujamejo mu pošljejo originalne winse, tožijo njegovo sestavljalno firmo, firma mora plačati za vse piratske windowse plus kazni = PROFIT.

MrStein ::

BigWhale:
Preberite si EULA pogodbo. Prepovedano je ...

EULA je WC papir.
To je mnenje nekaj nemških odvetnikov. Javno objavljeno mnenje. Mogoče kdo najde direktni link : HP od revije c't

Če kaki odvetnik trdi drugače, se priporočam.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Stepni Volk ::

MrStein - nemški zakoni in pravno mnenje pri nas ne veljajo.

MrStein ::

To že, ampak :
- naši zakoni so "kompatibilni" z nemškimi (EULA pa je itak ista)
- kateri slovenski odvetnik pa si je vzel dan dva časa in razmotril EULA-e s tega stališča ?

Šibko mnenje je še vedno več kot nobeno mnenje.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Stepni Volk ::

Šibki tok te malce strese... močni ubije.

Pravno mnenje je le to: mnenje. Kaj se bo potem dejansko zgodilo, je stvar sodišč, lobiranja, politike... in do končne razsodbe, bo podano veliko "pravnih mnenj".

MrStein ::

Pol bom pa tak rekel:

EULA: no reverse eng
zakon (slovenski): revers eng

Po moje uradni list premaga figov list.

Preberite si EULA pogodbo. Prepovedano je poseganje v software, prav tako reverse engineering.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

paglavec ::

Hihi. Prepovedano je posaganje v software. Že mogoče, sam kam bi pa potem uvrstili vso tisto goro jezičkov in opcij, ki so namenjenju prilaganju windowsow lastnim potrebam. Saj navsezadnje je tisto o active x tudi opcija windowsov. Kaj vam tle ni jasno?!

Matako ::

EULA je WC papir.

Ja samo malo dražji ;) Ne ampak resno, EULA je samo pogodba s firmo in kot taka ni noben zakon niti ne more SAMA PO SEBI uveljavljati nekih parapravosodnih "prepovedi". Kršenje EULE , pa tudi če jo podpišeš z lastno krvjo, ima direktno za posledico lahko samo prekinitev pogodbe. Jasno, vsaka firma lahko dela VSE kar lahko mi tukaj naredimo v primeru, da izvejo, da se nek PRAVI zakon krši. Recimo vsak lahko prijavi kršitev zakona o avtorskih pravicah, kjer ta velja. Ne moreš pa nikomur prijaviti kršitve zakona, o prepovedi obratnega inžiniringa, ker ta kolikor vem bolj kot ne nikjer ne obstaja (ne , v ZDA tudi ne).. V EU obstaja edino zakon, ki ŠČITI pravico do obratnega inžiniringa (za lastno uporabo, itak), čeprav se mi zdi osebno tudi ta popolnoma nepotreben.

Zdaj, jasno v EULA lahko piše karkoli. Magari ukinitev pravice svobodnega gibanja ali pa uvedba obveznega mučenja živali - samo nič ne pomaga. Stvari morajo biti nekje v nekem zakonu, da se lahko zakonsko obravnavajo. Saj se že sliši logično.Tako da folk, kar mirno... Pa malo manj strahu pred korporacijami in nekimi bombastičnimi papirji, ki jih talajo okoli. Temu se reče potrošniška osveščenost, btw.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Microsoft ::

dj_digi, ti lahko spreminjas background kolker ti pase, samo nesmes pa kopat za kodo, ki to dela.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

MrStein ::

Seveda lahko.

Še citat iz zakona : "Upravičeni uporabnik primerka računalniškega programa lahko brez dovoljenja avtorja opazuje, proučuje ali testira delovanje programa..."

In če EULA vseeno to prepoveduje : "Pogodbena določila, ki so v nasprotju z drugim in tretjim odstavkom tega člena, so nična." (ono zgoraj je tretji odstavek)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

KontraCepec ::

Ahhh. Glavno je, da že obstaja odličen popravek za te popravke :D

Sicer pa... itak je veleznano, da se je M$ obogatil in dosegel tako prevlado predvsem s slabo zaščito svojega programja. Piratski windowsi so se razpasli po vseh kotičkih sveta. Na vsakem računalniku so tekli. In če se ve da ima neko stvar vsak in se na to 100% računa, postane ta stvar standard. Velike firme morajo standarde upštevat, da je čim manj kolobocij pri delu, hkrati pa si wareza ne more privoščit saj se ji to slej ko prej maščuje... in evo kdo na koncu služi $$

Tako da eno je gotovo. M$ Windows in vse ostalo bodo za rajo VEDNO na voljo brezplačno. To se enostavno splača.
Krijejtiv
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izboljšan sistema boja proti piratstvu Windows 7 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
19355444 (49763) CoolBits
»

Naslednik WGA je tu

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
3110378 (8366) Bistri007
»

Microsoft tožen zaradi Genuine Advantage (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
5711726 (7120) MrStein
»

Microsoft dnevno komunicira z vašim računalnikom (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
10012871 (9484) CaqKa
»

Konec podpore za piratske kopije MS Windows (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
11719019 (7551) KontraCepec

Več podobnih tem