» »

VIA opozarja na nezdružljivost

VIA opozarja na nezdružljivost

The inquirer - Težave z združljivostjo imajo starejši južni mosti (southbridgi) tega podjetja, ki ne prenašajo trdih diskov SATA-II, na kar je VIA svoje stranke tudi opozorila.

Vprašljivi so južni mostički VT8237, VT8237R, VT6420 in VT6421L, ki niso združljivi z novim standardom. Tako trdi disk SATA-II priključen na ploščo s tem čipom ne bo deloval. VIA pripravlja novo rešitev, VT8237R Plus, ki bo rešila težave z združljivostjo. Če kupujete nov trdi disk, ki podpira SATA-II, raje preverite združljivost, v kolikor si lastite ploščo z VIA naborom veznih čipov. Trdi disk namreč ne bo prepoznan.

Hiter pogled na VIA domačo stran nam pove, da so vse novejše plošče opremljene z modelom južnega mostička VT8237R, kar zagotovo ne bo dobro vplivalo na ugled podjetja.

29 komentarjev

Jst ::

Zaradi takšnih in podobnih malenkosti nekateri pravimo AMDjevim sistemom nestabilni.


ps: slovnična napaka: "shouthbridgi"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()

kuglvinkl ::

VIA dela tut plate za drugi tabor. In gor so enaki SB...

+ ICH6 ni ne vem kakšno čudo tehnike.
Your focus determines your reallity

TheJack ::

Kdor zavestno kupi plato z Viinim čipstom, si zasluži vse kar ga potem doleti.

Poldi112 ::

Jst
nezdruzljivost !== nestabilnost
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

jerry2000 ::

Jaz imam novi IBM disk Sata 2 160Gb nova serija in plato A8v Deluxe in mi dela b.p. Nobene nezdružljivosti ne vidim, tako da mora iti za raco.
Jerry and Tom

totek24 ::

Meni pa na Abit KV8Pro ne delajo SATA-II diski. Tstirano danes tako informativno. Drugace pa je to plata pa pol :D
Če kdo kaj rabi: http://www.bolha.com/index.php/ukaz/show/kat/-4/userid/totek

swar ::

VIA pac.A so mel kdaj kaksno stvar oni sploh dobro? :\

cekr ::

Za normalnega uporabnika so izdelki VIA čisto vredu. Jim prav nič ne manjka.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

TheJack ::

Normalen uporabnik izgleda ne uporablja X2 procesorjev in SATA II diskov....:\

Se ne bi oglašal, če bi bil to prvi tak Viin fiasko. Pa še zdaleč ni. Če so bili Viini čipseti v času KT266A in KT333 edina kolikor-toliko sodobna izbira za athlone, danes ni več nikakršnega razloga da bi kdorkoli kupoval to sranje od čipseta.

In še nekaj... Jst ima čisto prav. Viini čipseti (KT133, KT133A, KT266...) so takorekoč edini krivec za to, da se je sistemov z athloni takrat prijel sloves nezanesljivosti in problematičnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

Dr_M ::

mam 2 plate z Via chipsetom (ena kt600 in ena kt800) in 3 sata2 diske. 2x 160gb hitachi v raid0 na kt880 in 1x 250gb hitachi na kt600. dela vse bp.
za to pa so poskrbeli hitachijevi inzinirji, ki so ocitno najboljsi na svetu :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Dr_M ::

Viini čipseti so takorekoč edini krivec za to,

pravzaprav je tuki se SIS in ALI, ki so zelo pripomogli k temu...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

yimi ::

talking about nestabilnost...
Doma imam 2 computerja. Prvi ima asusovo A7N8X-E Deluxe plato z N-Force 2 Ultra čipovjem in amdja 2600+, drugi pa ASROCK plato z VIA KT400 čipovjem in amd 1800+, pa sem imel, kar se tiče nestabilnosti, probleme edino s prvim (zaradi enga cheap hladilnika in preveč tiste cheap bele termalne paste, se je pregreval). na 2. pcju laufa freebsd z vsemi možnimi sevisi (apache,ftp, samba, postfix,...) in ima uptime....dokler štroma ne zmanka.

jest10 ::

Nestabilen je bil edino KT133. Drugo je čisto ok za normalnega uporabnika. KT333 in KT880 sta pa super.

Azrael ::

Samo ugibam, ampak ali ni bil največji problem plat z KT 133 in ekvivalentov za Intel (Appolo BX, BX 133 pro) bolj ali manj v južnem mostu 686?
Nekoč je bil Slo-tech.

Dr_M ::

Azrael: ja res je. KT133A je biu zelo dober cip (NB), ampak ga je nazaj vlekel 686B, ki je imel zelo veliko bugov.
ampak vecina se jih je odpravla s pomocjo biosov in popravkov za OS-e.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

TheJack ::

To, da se jih vedno najde vsaj pet, ki z >vstavi en kos harvera< nimajo nobenih težav, četudi gre za najhujši kup smeti pod soncem, ni nič nenavadnega. Celo najbolj problematičen hardver veliko ljudem, verjetno celo večini ne bo povzročal težav. Tudi diski neslavnih IBMovih serij DTLA in Ericsson večini ljudi niso crknili. Oz. so crknili po normalno dolgi delovni dobi.
Še bolj zmuzljivi so kompatibilnostni problemi. Če nekega hardvera nimaš spojenega skupaj z drugim hardverom, težav pak ne boš imel.

Gre preprosto za to, da nek hardver, oz. v našem primeru hardver neke prav določene firme, povzroča težave bolj pogosto kot je ''industrijski standard'', tj. bolj pogosto kot ekvivalentni hardver drugih proizvajalcev.

In VIA tu notri paše 100%. Ne vem sicer kakšni so podatki (procenti) o problemih čipsetov posameznih proizvajalcev, ampak rad bi videl junaka ki trdi, da Viini čipseti niso v povprečju bolj problematični od ostalih.

Naj še jaz delim nekaj izkušenj. Dva kolega sta kupila kompjuter in v obeh je bila plata z Viinim čipsetom. Šlo je za različne čipsete, različnih generacij, na platah različnih proizvajalcev. Oba sta v roku dveh mesecev zamenjala plato zaradi ''nepojasnjenih sesuvanj'' (besede serviserja). Prvemu so v komp nato vgradili plato z Intelovim, drugemu pa s SiSovim čipsetom. Težav od takrat nimata več.
Sam sem svoje težave opisal tule. (rešilo se od takrat še ni nič). Če preberete linke, ki sem jih dal v tistem topicu in še malce pobrskate po spletu, boste ugotovili, da Via ni nikoli rešila težav z implementacijo AGPja na svojih čipsetih (človek na Ars Technica jih sicer opravičuje s tem da ''today everyone optimizes for Intel'', ampak kako potem pojasniti, da so težave z AGPjem eventuelno rešili vsi, od SiSa do nVidie?). Odrešil jih je šele PCI-E.

Na splošno je danes problemov sicer manj kot včasih, ko si moral najprej probati ene par PCI slotov da je kartica sploh začela delati. Da težav s Soundblasterjem in neštetih drugih ne omenjam. To, da SATA II in Athloni X2 in niso združljivi samo z Viinimi čipseti, ne bi smelo presenetiti nikogar.

Naj si vsak misli svoje. Moje mnenje je kakršno je in za vsak slučaj bom še enkrat ponovil: kdor pri današnji bogati izbiri čipsetov zavestno kupi plato z Viinim, si je popolnoma sam kriv za vse kar ga bo doletelo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

Dr_M ::

moj stric prodaja nek program za gostince in velikokrat zravn proda tut se racunalnik (seveda cenovno ugoden za gostinca).
not daje vedno plate z VIA chipsetom in nikol nima nobenih problemov.
na zacetku se je neki matru s SISom, ampak pravi, da takega sranja se ni videl v zivljenju.
tut jest pravim, da je SIS se slabsi od VIE.

jest sm doma do zdel oz se mam TRI plate z VIA chipsetom in edina tezava ki sm jo mel, je bla epox KT133A & 686B, je ta, da sm mel tezave z aurealovo zvocno kartico na NT sistemih. mogu sm nalozit en patch, potem pa je use delalo bp.

ne recem, da tezav ni. so in to prekleto veliko, ampak potem je tut intel crap, ker na i915 in i925 ne delajo pentium D procesorji.
pa NF4...SATA2, firewall....

itd...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Poldi112 ::

Se strinjam. Meni je crknil epox nforce2 po 13 mesecih.
Trenutno imam najcenejso plato ki sem jo nasel (10k) in ima polno enih zadev (sata+pata+lan+sb+...) in mi ne dela acpi.

Res je da via ni nek vrhunski proizvajalec, ampak dosti je odvisno tudi od izdelovalca plate.
S qdi sem imel se najvecje probleme, pa je bil gor intelov chipset (mislim da tx - za P1).
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

TheJack ::

Moje mnenje je kakršno je in je takšno predvsem zaradi izkušenj, pa tudi zaradi stvari ki jih preberem na netu, torej testih in forumih. Zato vztrajam pri svojem. Stavil ne bom, ampak če bi se bog si vedi kje dejansko našli natančni in dokumentirani podatki o problematičnosti posameznih čipsetov, bi bila Via daaaleč na prvem mestu. Tudi če bi šli preverjat koliko testiranj prestane posamezen čipset preden dobi zeleno luč za proizvodnjo, bi bila Via po testiranjih na zadnjem mestu. Saj je logično. Kdo naredi čipset in potem čez par mesecev še ''A'' varianto? Se potrošnike uporablja kot beta testerje? Seveda - tako je ceneje in ''večina itak nima težav''.

Kar se SiSovih čipsetov tiče, z njimi ravno nimam dosti izkušenj, ampak SiS735 na K7S5A mi ni povzročal nobenih težav.

Ampak okej, naj tole ne preraste v flamewar. Jaz Vie preprosto rečeno fizično ne prenesem in ne morem si pomagati da se ne bi oglasil, ko jo kdo omeni.:D

Azrael ::

Ko sem z VIA Appolo pro BX prišel na Intel BX sem samo rekel: bogi lastniki AMD procesorjev.

Verjamem, da tudi VIA čez kakšno generacijo odpravi napake, samo slab glas seže daleč, ko nikoli ne veš ali boš dobil končno verzijo ali boš beta tester.

Ko pogledamo nazaj je lahko reci to je OK, to je slabo, to je zanič. Ko pa se kopuje nekaj novega je loterijo, specifikacije so že krasne, kaj pa realnost? Pri VIA je tveganje še malo večje.
Nekoč je bil Slo-tech.

jerry2000 ::

TheJack: V novici piše, da SATA II diski NE DELAJO na dotičnih VIA jožnih mostovih. Ni če in morda in delno, ampak NE DELAJO. Novica ni točna, ker imam SATA II disk Hitachi in A8V plato z dotičnim southbridgom.

Torej je novica zavajajoča. Ker naj kao 100% ne bi delovalo.
Jerry and Tom

Dr_M ::

jerry2: dela zato, ker majo hitachiji v firmwareu nastavljeno na SATA in ne na SATA2.:)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Jeebs ::

Ena mala napača v novici...

imajo starejši južni mosti (shouthbridgi)

Mislm da je ''southbridge'' in ne ''shoutbridge''. :))
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

MrStein ::

TheJack:
"Ne vem sicer kakšni so podatki (procenti) o problemih čipsetov posameznih proizvajalcev, ampak rad bi videl junaka ki trdi, da Viini čipseti niso v povprečju bolj problematični od ostalih."

1.) Ja, res NE VEŠ !!! (po potrebi preberi večkrat)
2.) Jaz bi tudi rad videl junaka, ki pokaže te številke, ki dokazujejo, da VIA bolj "crkuje" kot drugi. Zelo rad.

"[dva VIA sistema]...Oba sta v roku dveh mesecev zamenjala plato zaradi ''nepojasnjenih sesuvanj''"
Imamo v hiši četrti PC z VIA čipsetom (north+south bridge). Nič ''nepojasnjenih sesuvanj''. (smo pa v firmi zamenjali celo serijo Intel mama plat, po uradnem Intelovem "sori, ne dela prav" obvestilu ).

AGP problemov tudi nisem imel, bom pa še prebral tvoje omenjene linke.

"...kot včasih, ko si moral najprej probati ene par PCI slotov da je kartica sploh začela delati."
Nikoli. Sem vse PCI slote zafilal. Pa včasih kaj premešal (le zato, da vidim, če pozicija res lahko probleme povzroča). Vedno delalo.

"Da težav s Soundblasterjem ... ne omenjam."
Bom jaz : Problem je bil v SB.

"To, da SATA II in Athloni X2 in niso združljivi samo z Viinimi čipseti, "
Abit AV8, VIA K8T800 Pro/ VT8237 chipset. Abit trdi, da dela z X2.

"Naj si vsak misli svoje."
Ja, si mislim svoje ;)


"Stavil ne bom, ampak če bi se bog si vedi kje dejansko našli natančni in dokumentirani podatki o problematičnosti posameznih čipsetov, bi bila Via daaaleč na prvem mestu. Tudi če bi šli preverjat koliko testiranj prestane posamezen čipset preden dobi zeleno luč za proizvodnjo, bi bila Via po testiranjih na zadnjem mestu."

Mislim, da ta tekst govori kar zase. ( ne poznam, .... ampak 100% je tak ...)

Ja, naj ne preraste v flamewar.

PS: Glede tvojega AGP problema :
Kljub temu nisem popolnoma zadovoljen. Prvič, sploh ne vem kaj točno sem naredil, ko sem ugasnil AGP Read/Write. Drugič, še vedno ne vem kje je bil vzrok sesuvanj. In tretjič, na dotični računalnik kanim nekje v prihodnosti naložiti linux, v katerem gotovo ni AGP Read/Write opcije. Zato bi težavo rad rešil hardversko.

0.) Rešil si problem, pa nisi zadovoljen ? Kaj bi pa še rad ???
1.) /
2.) Softverska nastavitev. Očitno, a ne ?
3.) Ja in ? Zakaj misliš , da ima linuxov gonilnik (ki je 100% drugačen kot oni za Windows, pa še dve verziji sta, spet 100% različni) isti problem ?

Hardvesko ? Kak ? Novi čip bi zalotal ???
Taki problemi se rešujejo softversko. Ponavadi v BIOS-u. A ker tvoja plata več nima upgradov (spet je ziher VIA za to kriva >:D ), je treba v driverju rešit.

PPS: Hvala za namig o START/RUN/smartgart !
PPPS: Se ti Kyro II nič ni rušil ? Sem imel tudi H4500 , sem dobesedno probal vse, ampak v Unreal in DeusEx se je vedno po 5-25 minutah obesil (slika zmrznila, zvok/muzika špla dalje).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Dr Evil ::

VIA je za svoj denar čist v redu čipset.V bistvu je skoraj enako stabilen kot nforce le,da ni osnovan za potrebe g33kov.Kar se tiče PCI slotov in vrstnega reda kartic pa lahko rečem,da ima tud NFORCE 2 s tem probleme in ta napaka ni znana samo Vii.


BTW SIS je zares slab čipset,sem ga doživel v akciji.

TheJack ::

MrStein: Menda resnično ne misliš, da se bom šel zdele s tabo od stavka do stavka...? Eh, ja. Ampak samo danes, prav?

Na prvih nekaj odstavkov tvojega posta sem že odgovoril: ''To, da se jih vedno najde vsaj pet, ki z >vstavi en kos harvera< nimajo nobenih težav, četudi gre za najhujši kup smeti pod soncem, ni nič nenavadnega.''
Itd.

Jaz bi tudi rad videl junaka, ki pokaže te številke, ki dokazujejo, da VIA bolj "crkuje" kot drugi. Zelo rad.

Ne boš ga. Ker jasno VIA te podatke skriva bolj kot kača noge. Poleg tega ni problem v crkovanju ampak v splošni problematičnosti/nezdružljivosti. Lahko pa človek glede na dejansko stanje sklepa, kdo najmanj testira in kdo kar kupce uporabi za beta testerje (hint: VIA).

Abit AV8, VIA K8T800 Pro/ VT8237 chipset. Abit trdi, da dela z X2.

Abit trdi? Kaj mene briga kaj Abit trdi! VIA trdi, da X2 ne dela z njihovimi čipseti! In da bodo izdali (kot običajno) novo revizijo.

Rešil si problem, pa nisi zadovoljen ? Kaj bi pa še rad ???

Nisem rešil problema. Izklopil sem zmožnost grafične kartice da piše/bere v sistemski ram. To precej vpliva na zmoglivosti in še zdaleč ni rešitev.

2.) Softverska nastavitev. Očitno, a ne ?

?

3.) Ja in ? Zakaj misliš , da ima linuxov gonilnik (ki je 100% drugačen kot oni za Windows, pa še dve verziji sta, spet 100% različni) isti problem ?

Težava NI softverska! Če kartica preko AGPja piše oz. bere iz sistemskega rama (kar grafične kartice pogosto počno) se sistem sesuje. Je jasno? Kriva je Viina nepopolna implementacija AGPja ki pri določenih HW kombinacijah povzroča težave. In te težave so relativno pogoste. Težav z AGPjem, kot rečeno, VIA ni nikoli rešila.

PPS: Hvala za namig o START/RUN/smartgart !

Ni za kaj.



Naj povzamem sedaj svoje skromno mnenje (si zaslužim veselje, po tem silnem trudu ki sem ga vložil v post): VIA smrdi. Tako obupne firme in proizvodov računalniški svet ne pozna. Če gre jutri out of business, bi geeki plesali po ulicah. Kdor kupi plato z Viinim čipsetom, ni moj prijatelj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

MrStein ::

Na kratko :

'To, da se jih vedno najde vsaj pet, ki z >vstavi en kos harvera< imajo težave, četudi gre za najboljši izdelek pod soncem, ni nič nenavadnega.''

Kaj mene briga kaj VIA trdi! Abit trdi, da X2 dela z njihovimi čipseti! (še link, pa Gigabyte trdi enako, pa Asus tudi , hecno ...)

Popravek: aha, zgleda da je problem le z K8T890. (ti si pisal "Viinimi čipseti", množina)


Izklopil sem zmožnost grafične kartice da piše/bere v sistemski ram. To precej vpliva na zmoglivosti in še zdaleč ni rešitev.

Prej nič nisi napisal, da ti je to zmogljivost zmanjšalo.

Težava NI softverska! Če kartica preko AGPja piše oz. bere iz sistemskega rama (kar grafične kartice pogosto počno) se sistem sesuje. Je jasno?

Aha, preveril si z osciloskopi in primerjal z pravilnimi vrednostmi , ali kako ?

Še moje mnjenje: Dokler bo VIA imela ugodno ceno in bo lepo delovala, jo bom kupoval, pa če ga sam Jezus Kristus sovraži.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

DSmidgy ::

Izklopil sem zmožnost grafične kartice da piše/bere v sistemski ram.
Imam isti problem na poceni plati z Intel čipom. Mogoče pa samo nekateri proizvajalci plošč malo preveč šparajo z elektronskimi elementi. In VIA čip je eden najcenejših in verjetno zato ta čip dajo na plošče, na katere dajo tudi cenene el. elemente.

kuglvinkl ::

Sem imel VIO im preklinjal kdaj pa kdaj (KT133), znori glih nisem.

Se pa ne spomim teh težav z nf2.

BTW: inženirji bežijo iz te firme... (anand).
Your focus determines your reallity


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Plošča ne zazna diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
161781 (1514) schurda
»

Trdi disk 500GB

Oddelek: Kaj kupiti
493677 (1904) Deflector
»

Ne zazna dodatnega SATA diska - epox matična

Oddelek: Strojna oprema
111358 (1242) dolegar
»

sata problem .....!!!

Oddelek: Pomoč in nasveti
81411 (1276) jan01
»

VIA opozarja na nezdružljivost

Oddelek: Novice / Matične plošče
294066 (3306) kuglvinkl

Več podobnih tem