» »

Mozilla Firefox 2 RC2 je tu

Mozilla Firefox 2 RC2 je tu

Računalniške novice - Še en korak smo bližje k izdaji naslednje generacije precej popularnega brskalnika Mozille Firefoxa. Nova različica se tako hvali s kar nekaj spremembami, čeprav moramo priznati, da smo jih precej videli že kot razširitve stare verzije. Novi brskalnik tako vključuje JavaScript 1.7, novi upravljalnik tem in razširitev, ki so sedaj združene pod eno okno ter posodobljeni pogon za iskalnike, ki po novem podpira tudi predloge. Med zanimive nove zmožnosti spada tudi vgrajeni črkovalnik, ki bo preveril slovnično pravilnost zadev vpisanih v besedilna okenca. Prav tako je dobil tudi podporo SVG tekstu in si sedaj zna zapomniti, katere strani ste imeli odprte v zavihkih. Seznam vseh izboljšav in prenos najdete na uradni strani.

43 komentarjev

BoLhCa ::

NO pa da vidmo:)

Kenpachi ::

No sej ne rečem... Juhej in to, pač nova verzija mojega najljubšega browserja.... Ampak dokler ne bo 100% podpore tem extensionom, ki jih uporabljam sedaj na 1.5.0.7 (adblock, filterset, ietab, tab mix plus, foxgame, all-in-one gestures, downThemAll!, minimizeToTray), na žalost ne bom uporabljal FF2. Ja, RC2 sem že sprobal. Dobil je lepotno operacijo (na bolje po moje, ampak itak si lahko skin naštimaš po želji), pa recimo, da odpira strani hitreje kot pa defaultni FF1 (brez firetune-a. s slednjim jih FF1 odpira s svetlobno hitrostjo).

I say: wait till the full version.
Zaraki Kenpachi.

PerS ::

tista zadeva s shranjevanjem zavihkov je super... sem samo zaradi tega že skoraj prešaltal na opero :\

totek24 ::

Med zanimive nove zmožnosti spada tudi vgrajeni črkovalnik, ki bo preveril slovnično pravilnost zadev vpisanih v besedilna okenca.

Ta zadeva bo prisla prav marsikomu, ki "ne zna" pisat slovensko po forumih >:D
Če kdo kaj rabi: http://www.bolha.com/index.php/ukaz/show/kat/-4/userid/totek

jure1825 ::

Jaz bom tudi rajše še malo počakal, da se vse extensionse stestira pol bom pa novega firefoxa pobral, ker imam en kup extensionsov pa nebi rad brez njih ostal.
Čeprav mislim, da so zdaj dodali tudi nekatere stvari, za katere imam zdaj extensionse instalirane.

Good Guy ::

tole je že vse staro..

bon echo aka firefox je meu to že 2 mesca nazaj :\ :\
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

totek24 ::

Pa še gmail notifier deluje brez problema v FF2. Črkovalnik pa je tudi zanimiva zadeva :D Sem si downloadal slovenski slovarček in zadeva deluje super. Bo treba nekaterim to priporočat >:D
Če kdo kaj rabi: http://www.bolha.com/index.php/ukaz/show/kat/-4/userid/totek

PrimozR ::

tole je že vse staro..

bon echo aka firefox je meu to že 2 mesca nazaj :\ :\


Jup, nič novega, le manj bigov verjetno in večja stabilnost.

Kenpachi ::

Ja, sam bon echo takrat ni bil release candidate :)
Zaraki Kenpachi.

Good Guy ::

res da je biv v fazi testiranj amapk men deluje še vedno bp...
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

sidd ::

men tud deluje bp. zelo lepo, kr tako dalje ;)
no idea for signature
signed
I

Jux ::

Edina omembe vredna sprememba je spellchecking, ki mi odlično deluje. Bi moral še kaj extra novega opaziti? PS: A memory leak težave še vedno obstajajo? Ker zdele gledam... ff mi pobere 50% cpuja in 65mb rama.

Kar je kislo. Faking pet tabov mam odprtih.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Liker ::

No, koncno je tudi "najboljsi" browser pobral nekaj idej od "slabih" browserjev (crkovalnik - Konqueror, shranjeni zavihki - Opera)....

/sarcasm off

Vse kar znajo delat je kopiranje idej :P
Pa se slabse so izvedene...
Cakam kaj resnicno originalnega >:D

BoLhCa ::

Kje zaboga je ta črkovalnik in shranjevanje tabov?! Pri 1.5.0.7 sm mel extension-e zato zdej pa sploh ne najdem, lol:D

any hint? :)

Road Runner ::

crkovalnik je v uporabi ko si v kaksnem vnosnem polju (naprimer vnos sporocila tu na forumu. z desnim klikom ga pa enablas/disablas)

shranjevanje tabov pa vidis naprimer ko instaliras kak extension in kliknes restart firefox, se starta s tvojimi tabi. ali pa ce se ti sesuje firefox/OS te bo ob ponovnem zagonu vprasal ce bi rad svoje tabe nazaj. ce se da udi ko normalno zapres firefox obdrzati tabe pa nisem preprican
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Quikee ::

..ce se da udi ko normalno zapres firefox obdrzati tabe pa nisem preprican

se da.. edit/preferences/startup - Show my windows and tabs from last time =)

Kenpachi ::

Al pa uporabiš Tab Mix Plus extension, ki ti samodejno shranjeuje seje in jih potem oživi pri (zeloooo redkih :D ) crashih.
Zaraki Kenpachi.

BoLhCa ::

Eh.. mislil sm, da je to shranjevanje kot pri tab mix plus-u, ko si si lahko shranil več session-u, se pravi si odprl firefox in kliknil željen session.

Road Runner ::

ce te prav razumem je to kar ti zelis v bookmarks > bookmark all tabs, kjer si lahko vec strani shranis in jih kasneje z enim klikom vse spet odpres
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Roadkill ::

Heh.. vsi, ki pizdite, kako je Firefox KONČNO dobil funkcionalnosti, ki jih imajo drugi (opera recimo) že dalj časa.. naj vas spomnim, da so za vse te zadeve že par let obstajali extensioni.

Če niste opazili Firefox že par let ni dobil nove funkcionalnosti, le integracijo najbolj uporabnih extensionov.

Pa še za une, ki pravijo "haha, to je mel Bone Echo že dva meseca nazaj!!1!1"... Bon Echo je razvojno ime za Firefox 2.0...
Sepravi Bon Echo 1 je bil ubistvu Firefox 2.0 alpha1, BE2 - FF 2.0a2, zdej se je pa Bon Echo "preimenoval" v Firefox 2.0 RC1 in potem RC2.
Ü

Tear_DR0P ::

eeeem

ka kejdelajo na optimizaciji kode za FF? je kej manjši FF?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

christooss ::

Jst zdej uporabljam Firefox 2.0 ker ta pride z Ubuntujem in edino kar mi manjka je kompatibilnost Tabbrowser preferences extensiona.

Drugač je pa res kul
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

FireSnake ::

Sam, kake "znalce" pa tule srecas, to je pa za crknit od smeha!:D

Ob komentarjih kot so: A memory leak težave še vedno obstajajo se lahko samo nasmehnem.

Clovek, a ti ves kaj je to memory leak? Ce bi vedel, ne bi tega komentarja napisal.

Da ti malo pomagam:
Memory leak @ Wikipedia
bodi pozoren na fails to release memory when no longer needed

Mal cenzure zaradi žaljenja, ne škodi (pa čeprav je mogoče žaljenje na mestu)! //madviper
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madviper ()

Matevžk ::

In v čem ti vidiš težavo? Kolikor vem, je Firefox dejansko imel kar nekaj memory leakov. Se motim?
lp, Matevžk

[BISI] ::

Oktober bo zelo zanimiv mesec za brskalniske navdusence, ki jih je, sodec po komentarjih, ogromno na slo-techu. Cez dva tedna bomo ugledali Firefox 2, hkrati pa tudi Internet Explorer 7 (izid je napovedan za ta mesec) in bo na voljo kot samodejna nadgradnja za uporabnike legalnih windows xp sp2 (ilegalci ga pac ne bodo dobili serviranega na pladnu, ampak na dietnem krozniku). Iz marketinskega soocenja je sicer (ne)hote izpadla Opera, ki ze razvija prelomno, deseto razlicico Opere (ne vem zakaj, ampak zatrdili so, da bo desetka obracunala z microsoftovo sedmico - ??). Torej, oktober bo dober za vse nas. Naceloma.

Kar se tice optimizacij in podobnih vprasanj o Firefoxu... Firefox 2 izhaja (naceloma...) iz istega razvojnega drevesa kot Firefox 1.5. Iz tega izhaja dejstvo, da ne vsebuje toliko izboljsav/novosti v jedru kot bi vecina komentatorjev zelela (raznorazne "optimizacije", kot vecina navaja, zahtevajo vec truda pri velikih projektih, kot pa pri osebnih projektih, kjer lahko spreminjas apije iz ure v uro in se sklicujes na polno luno). Razlog je pac ta, da se zeli ohraniti temelje, s cimer se ohrani vecino razsiritev pri zivljenju (ponavadi zadosca ze sprememba podprte verzije Firefoxa) in da se v drugem drevesu dogajajo korenite spremembe, ki jih boste obcutili v naslednjem Firefoxu.
And then I saw her face... Mozilla Firefox

Roadkill ::

Se da tole drugo firefoxovo drevo kje sprobat?
Obstaja kak pre_Alpha_bleeding_edge_this_is_gona_crash_a_lot_RC1? :)
Ü

FireSnake ::

Doticni je imel v mislih Firefoxovo pozresnost glede pomnilnika in hotel izpasti pameten ;)
Ta problem je bil za nekatere perec, a jaz ne vem zakaj imamo potem 1GB+ pomnilnika :\

Glede (pravih) memory leakov v FF pa jaz nisem slisal...
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

BendeR ::

Kak pa bi reko temu, da ti FF po nekaj dnevni uporabi z dvema odprtima taboma popapa skoraj 1 giga rama (moj osebni rekord)? :P

Primer iz neowin foruma.



"over half my memory going to firefox....4 windows open....with 6 tabs all together....no extensions, just firefox default installed"
:=)

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: madviper ()

[BISI] ::

Aha, mogoce malo ponazorim, da bo vse skupaj malenkost bolj razmuljivo... Drevesa. Mnogo dreves, zdrav ekosistem. :))
Iz vsakega (neopuscenega) drevesa prihajajo nocne in urne izdaje (ang. nightly) za vse teer-1 platforme (win, mac os x, linux). Iz recimo "Firefoxovih" dreves (mocno poenostavljeno za lazje razumevanje...) izhajajo nocne in urne izdaje: trunk/Minefield/nestabilno, 1.8 branch/Deer Park/Firefox 1.5.0.x/stabilno in 1.8.1 branch/Bon echo/Firefox 2 v kratkem/v tem trenutku stabilnost ze na ravni 1.8 brancha.

Torej, najbolj bleeding_edge_this_is_gonna_crash_and_scare_your_sister je trunk, ki ga dobis tukaj. V primeru, da tudi s tem nisi zadovoljen, gres pa sem in snames zadnjo urno izdajo odvisno od platforme (gaius-trunk je win, argo-trunk je linux, xserve03-trunk je mac). Heh, seveda se vedno obstaja moznost, da nisi zadovoljen.. No, ce si ze kdaj slisal za cvs, sem ti ze prevec povedal, hehe. ;) V vsakem primeru poglej vedno Firefoxov tinderbox, da ne bos snel cesa ravno takrat, ko bo drevesce gorelo. :)
And then I saw her face... Mozilla Firefox

FireSnake ::

Kaj se je pa delalo v tem casu?

To bom pa se jaz stestiral.... enkrat ko bo cas :)
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Liker ::

@RoadKill:

Se razume, extensioni za cisto vse so obstajali ze vsaj par let.
Se dobro da Firefox sam obstaja sele 32 mesecev (2 leti in 3/4).
Skoraj ziher so bili developerji jasnovidni, pa so kar za naprej vse extensione spisali, saj to je ja najbolje, kajneda ;)
Aja, pa da ne bo kdo mislil da sem za IE, ker tisto je sele bull... (pa se windowse bi rabil, tisto bi bilo sele slabo)

Aja pa Memory Leak res ni prav izraz za FX-ov "problem".
Kratek test pokaze problem: Opera, Konqueror in FX. Odprte identicne strani, 8 tabov, 8 zahtevnih strani (veliko Flash-a, animacij, etc...).
FX "kuri" 83M memorije, Opera 48M, Konqueror celo samo 47M. Pa FX je clean install, brez extensionov, prav tako Opera (le da ima slednja prakticno vse vgrajeno :P) in Konqueror.

/sarcasm on
Se dobro da imam 2GB rama, drugace se browsat ne bi mogu normalno!
/sarcasm off

P.S.: Vedno ko dobim v roke nov linux sistem, najprej odstranim vse kar je povezano z FX-om.
Potem pa lahko nadaljujem...

P.P.S.: Cakam da se en od FX fanboi-ev javi da je itaq FX imel vse prvi :D

edit: dodal se podatek o Konqueror-ju

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Liker ()

Roadkill ::

Liker: Ja, očitno so uporabniki/developerji, ki pišejo extensione jasnovidni, ker shranjevanje tabom omogoča en izmed najstarejših firefoxovih pluginov - tabbrowser extension - 31. maj 2002. :*
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

Liker ::

Sicer bi tudi ti lahko preveril changelog od TBE, da bi potem vsaj navedel pravi datum od kdaj ta extension podpira session save/restore...
Drugace pa ti dam delno prav, 3 leta so vec kot par (2) let.

Vse kar mora Firefox naredit, da bo zame sprejemljiv, je znebit se Gecko pogona, ker tisto je res katastrofa, ki jo prekasa edinole Trident :(

LP

Road Runner ::

men se pa gecko glede na danasnje razmere zdi precej ok
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Liker ::

Kar se hitrosti tice ga reze vse po spisku, standardov pa tudi ne podpira 100%.
Potem je ze bolje uporabljat Maxthon ali za bolj drzne celo Opero.
Mislim, da bodo Geckota tezko zoptimizirali, ker je zadeva v osnovi ze kar precej v letih.
Verjetno bi bilo bolje ce bi naredili re-write, ali pa naredili kar celoten nov engine. (Ja, vem, da gre za to OGROMNO casa, a bi se splacalo...).
Seveda zgolj ugibam

Quikee ::

Hja.. Gecko 1.9 bo kar dosti spremenjen. Rendering bo v celoti prevzel Cairo (framework za vektorsko grafiko) - kar pomeni GPU pospešeno renderiranje ob uporabi pravilnega Cairo "backend-a". Tudi na standardih bodo delali. Žal pa bo izšel šele z Firefox 3.0 enkrat spomladi naslednje leto oz. verjetno šele kasneje.

Z Geckotom drugače ni čisto nič narobe. Epiphany, ki ga v tem trenutku uporabljam je zelo poskočen in hiter - uporablja pa Gecko 1.8.

Road Runner ::

kar se standardov tice mislim da je kar v rangu nekje z opero ter safarijem. vsi podpirajo kar dosti, vsak pa ima kaksne svoje buge. IE pac podpira malo manj in ima malo vec bugov.

glede hitrosti (izrisovanja?) pa kot broadband user ne opazam kaksnih razlik med browserji. morda odzivnost uporabniskega vmesnika, ampak mislim da ta ni odvisna od engina.
uporabljam namrec camino, ki uporablja isti gecko kot firefox, pa je vmesnik bolj odziven in izvajanje javascripta je bolj tekoce. tako da mislim da je bolj firefox bloated kot pa sam gecko
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Zgodovina sprememb…

[BISI] ::

Ahja, pa smo spet pri porabi pomnilnika in kritiziranju ter vzpodbujanju nasilne komunikacije - aja, slo-tech. :)
Da ne pozabim - BendeR: cestitke za dosezek (raziskovalcu iz neowina pa sporoci, da naj vklopi kolumno vm size)! ;)

Na nek nacin lahko zajemam vse komentarje v en odgovor, saj govorite vec ali manj vsi o isti stvari. Same temelje na katerih tece Firefox posplosujete in nato premesate v vam ustrezno formulo. Ne bo tako enostavno.
Najprej razcistimo s porabo pomnilnika. "Firefoxov memory leak" je za marsikoga njegova "enormna" poraba pomnilnika - mislim, da je tudi na slo-techu bilo ze nickolikorat napisano, da se Firefox prilagaja glede na ponujeno kolicino pomnilnika s strani operacijskega sistema. Kadar poskoci poraba pomnilnika, je to ponavadi napaka pri komunikaciji med plugin apijem in samim pluginom. Plugini so najvecja tezava, med drugim tudi skrbijo ob napakah za prekomerno obremenitev procesorja (kar se veckrat dogaja pri pregledovanju pdf datotek z originalnim Adobejevim pluginom). Odpravljanje hroscev v tem segmentu je najtezje, saj je izredno tezko najti oziroma reproducirati napako. Se pred Adobejevim prevzemom Macromedie, se je slednja kar pogosto vkljucevala v resevanje problemov in pomagala pri razumevanju delovanja flash playerja, tako da je bilo sodelovanje prav zgledno (nastal je tudi nov api, ki ga bodo druzno podprli Mozilla, Opera in Safari). Adobe pa nic kaj ni maral Mozille, zaradi tega se tudi razmislja o nadomestku originalnega pdf plugina, kar se bo zgodilo malenkost po prihodu novega backenda imenovanega Cairo (morda bo native podpora za pdf ze v Firefoxu 3).
Na stevilnih forumih se pojavlja "kontra" stavek kritikom Firefox bo pa kmalu uporabljal Cairo. Vse lepo in prav, potem pa se spet nadaljuje kreganje. Cairo backend ne bo naredil Firefoxa (ali katerega drugega Mozillinega programa) hitrejsega - trenutno je v odzivnosti celo pocasnejsi od Firefoxa s starim nacinom izrisovanja, ki je bilo specificno za vsako izmed teer-1 platform. Glavna naloga Caira v Mozilli bo poenotenje graficne plasti (torej predvsem redukcija obstojece kode). V drugem planu pa pridejo potem pohitritve, ki bodo Cairo v Mozilli popeljale vsaj do obstojecih zmogljivosti, kasneje pa tudi naprej. Glavni problem trenutne graficne plasti je namrec v tem, da se je ustavil razvoj tehnologije oziroma je prihodnost le-te vprasljiva - govora je seveda o Windows okolju (GDI). Ob tem so seveda stali pri miru stevilni hrosci povezani z izrisovanjem, kar zgolj multiplicira ucinke.
Racer D je omenjal odzivnost uporabniskega vmesnika in privlekel se primerjavo s Caminom. Camino je native aplikacija (kar seveda vsi vemo, a ne? :)), poleg tega uporablja tudi cocoa widgete. Vsi ostali mozilla projekti/produkti niso native in uporabljajo carbon widgete + quickdraw za izris. Zato so Camino, Epiphany in Galeon toliko bolj odzivni na posamezni platformi. Novost v Firefoxu 3 bodo cocoa widgeti in quartz, kar bo precejsnja izboljsava glede na trenutno stanje (cocoa je ze v trunk drevesu, link se nahaja malenkost visje... ne priporocam sicer uporabe, ampak ok).
V bistvu sem nekoliko zbegan le ob enem komentarju - zastarelost Gecka in primerjava s Tridentom, Prestom, KHTML, itd. :)
Ne cudi me sicer negativno mnenje o Gecku (heh, zakaj pa ne), ampak ocitno nepoznavanje brskalniskih jeder. Trident je veliko bolj zastarelo jedro od Gecka, bistveno spremenjeno ni bilo od leta 2000 (IE5.5). Prav smesno je, da ga je posekal Tasman in da ga Microsoft ni preselil na Windows platformo. V tem casu so se dogajala cuda pri Prestu in KHTML/Webcoru - oba sta namrec znatno izboljsala podporo spletnim standardom, prav tako pa sta v zadnjih dveh letih izdatno okrepila quirks mode (sicer domeno Mozille). Mozilla je imela leta 2001 ze dokaj solidne temelje. Sicer dalec od idealnega, a smernice so bile dobro zacrtane... Zatorej je primerjava s Tridentom skrajno zaljiva do ostalih jeder in bi jo lahko tudi izbrisali, saj zavaja bralce slo-techovih komentarjev. Splosna primerjava ostalih jeder z Geckom pa ni povsem na mestu iz enega samcatega razloga: vsa ostala jedra skrbijo za prikaz spletnih strani, v primeru Presta in KHTML tudi na mobilnih telefonih. Gecko ne sluzi zgolj prikazu spletnih strani, kar so pokazale nekatere novejse aplikacije temeljece na xulrunnerju (za Songbird ste seveda ze vsi slisali), ki predstavlja prihodnost Mozille oz. Gecka kot platforme.
Na tej tocki lahko zaenkrat koncamo. Brez zavajanja, prosim.
And then I saw her face... Mozilla Firefox

CaqKa ::

takšno osnovno stvar kot je shranjevanje tabov jim je končno uspelo dodat brez extenšna.. pa ko so tak bli ponosni na tote tabe... jaz sem še vedno na maxthonu. ;)

Roadkill ::

Upam, da je bil tole le slab poskus sarkazma, ker si v nasprotnem primeru en velik bedak.
Ü

CaqKa ::

/me bedak

Buio ::

kako je z adblockom pri 2ki??'
Buio

OmegaBlue ::

Deluje brez problema.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov napad na Firefox: Firefox ne zagotavlja anonimnosti

Oddelek: Novice / Varnost
385972 (3912) Matevžk
»

XiTi Monitor: Slovenija trenutno z najvišjim deležem uporabe Firefoxa (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
9110580 (7159) amigo_no1
»

V torek 24. oktobra 2006 izide Firefox 2.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
9411713 (8160) Mobidick
»

mozilla firefox dodatki

Oddelek: Programska oprema
92971 (2697) rikta33

Več podobnih tem