» »

Transrapid kot povezovalna os med državami arabskega polotoka

Transrapid kot povezovalna os med državami arabskega polotoka

ORF - Tehnologija magnetnega vlaka Transrapid, ki povzroča minimalen hrup in dosega hitrosti čez 300 km/h, se sicer v Nemčiji, deželi kjer Transrapid nastaja, ne prijemlje. Razlogi za to so velika konkurenca s strani vlakov ICE. Do sedaj je edina komercialna proga med letališčem Shanghai in izstopno postajo, v 30 km oddaljenem postajališču. Omenjeno progo vlak prevozi v pičlih osmih minutah in doseže hitrost 430 km/h. Podjetje, ki s progo upravlja, se sicer pritožuje, da prodaja kart ni zadostna, zato načrtujejo podaljšanje proge do metropolne province Hangzhou, za 160 km.

To ni edina možnost za razvoj Transrapida. Povezovanje s sistemom magnetne železnice načrtuje Katar, obstajajo pa tudi načrti za povezovanje celotnega arabskega polotoka. To območje praktično ne premore železniške infrastrukture, je pa opaziti zanimanje zanjo. Potovanje je mogoče zgolj z avtomobilom ali letalom. Prvotni obseg projekta vsebuje vzpostavitev povezave Katarja in Bahraina prek mostu. Kažejo pa se že možnosti vzpostavitve koridorja med Združenimi arabskimi emirati in Katarjem. Posebej naj bi tega bile vesele ženske, ker jim sicer potovanje z avtomobilom onemogočajo predpisi v konzervativni Saudski Arabiji - tam namreč ženske ne smejo voziti avtomobilov, še poroča ORF.

Izvajajo že študije povezovanja Kuvajta s sultanatom Oman, kar predstavlja progo dolžine 2000 km. Vse proge bodo praktično potekale skozi puščavo.

Kratka video predstavitev proge Shanghai.

27 komentarjev

G-Force ::

Ti Arabci pa res ne vejo kam s $$$!!!

Zdajle bom Princu Halilu IVX. pisal mail, da naj še nam postaji progo, čez Koroško!>:D

BTW. O Maglewu je bilo že v ŽITu velik napisanega, je pa več kot očitno, da se bo tole prijelo...430 km/h!!! Še francoski TGV se lahka skrije.

LP.
|P4 3,0HT|1024MB RAM|GA81915P-G|160GB Maxtor SATA|Leadtek 6600GT PCI-E|

Izi ::

Celo pri nas bi to prišlo v upoštev.
Si predstavljate:
Stari, trenutno sem v Kopru, malo počakaj, čez 35 minut pridem v Maribor. :D

35 minut je pa tudi maksimum kolikor bi lahko presedel na tem vlaku po naši mali kokoški pri 430 km/h

Verjetno bi blo tudi cenejše kot z avtom.
Iz Kopra v Mribor ti naš ljubi DARS pobere 9 jurjev, 4 jurje pa daš Petrolu.
Se prav 13 jurjev, če sploh ne upoštevaš obrabe avta. Prideš pa v dveh urah.

Če bi za vlak kasiral enga Cankarja iz Kopra do Maribora. bi se to full splačal.
Mislim da ne bi blo več za 35 minut vožnje.

Okna pa verjetno ne moreš odpirati med vožnjo >:D
Tudi pokrajine verjetno vidiš bolj malo.

Če bi se zgodila kakšna nesreča bi blo pa tudi precej "spektakularno", ko par 100 ton železja pri 430 km/h začne iti po svoje. 8-O
Verjetno bi ostanke pobirali v radiju 10 kilometrov.

BigWhale ::

Ja... Predstavljaj si, da bi se kaka stvar raztrescila pri 900 km/h, priletela na zemljo... Kako bi sele to grozno zgledalo.

... wait a minute! ;>

t-zonaz ::

Ej Mitko a nam pišeš direkt iz kitajske.
A si se že kaj peljal z tem vlakom. Kolk pa so karte za eno furo.

Dej izračunaj nam koliko bi rabil Shanghai-Tmin.
:))
t-zonaz

Poldi112 ::

> Iz Kopra v Mribor ti naš ljubi DARS pobere 9 jurjev

A se s kamionom vozis?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

metalc ::

Glede na to, da Mitja povzema ÖRF, se bolj verjetno nahaja na senčni strani Alp kot v Osrednjem cesarstvu

Izi ::

Oops, Poldi, maš prav :8)
Za primerjavo z vlakom bi pa moral vzeti cestnino za osebni avto.
Iz Kopra do Maribora je cestnina tako 2230 SIT pravjo na DARSovi strani.

20 litrov bencina za 230 km = 4100 SIT + cestnina 2230 SIT = 6330 SIT + 2 uri sedenja v avto

Torej vlak ne bi smel biti dražji od 6 jurjev


BigWhale, meni osebno so nesreče vlakov (v Nemčiji) videti dosti bolj grozno, kot vse avionske nesreče, ki sem jih videl do sedaj.
Pri avionu so vedno vsi mrtvi in vse je zgoreno in črno.
Pri vlaku (videl posnetke 2 nesreč v Nemčiji pri 200 km/h) pa je mrtvih približno polovica, ostali pa so še živi vendar močno razmesarjeni brez nog ali rok vsepovsod kri, nobenega ognja da bi vse to izbrisal kot pri avionih, vse skupaj pa je bilo raztreščeno po precej večji površini kot pri zrušitvi aviona.
Vlak je tudi precej daljši in težji od aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Utk ::

Vlak je že zdej dražji samo od bencina, če gre en sam samcat osebek z avtom (če ni preveč požrešen), tako da tak hiter vlak bi bil komot tudi dost več kot 6 jurjev za čez celo Slovenijo.

Mate ::

Kot je reku nas prfoks na faxu... najebal smo ga :\
Hum?....

BaRtMaN ::

Kaj takega pri nas ni mozno. A se da po ovinkasti cesti peljat z avtom 400 km/h? Se po ravni ne.

Nase zeleznice so zaceli graditi ze v casu Avstro-Ogrske, ko niso imeli v mislih gradnje za hitrost, tako ali tako pa tudi novejse niso kaj boljse, ker imamo kar zajeban relief.

Z-lot ::

I see terrorists smiling :F

Pri nas bo pa nekoč namesto običajne nastala vseslovenska podzemna železnica :P

der_Alte ::

Južna železnica je bila takrat gradben podvig! Pa pometla s precej čudnimi mnenji, češ da vlak ne more v take klance, pa ovinki so bili tudi preostri nekaterim. ;) Največja žalost je pa, da se od AO naprej kaj dosti prog pri nas ni gradilo (izjema proga do Kopra), v "novi Jugovini" so večinoma celo razmontirali proge (Jesenice - Trbiž, Velenje - Dravograd, ...)

Izi pozabljaš še na en problem vlakov: najprej je potrebno prit na postajo in potem s postaje tudi tja kamor si namenjen. Peš žal daleč ne prideš v nekem človeškem času. Prištej torej najmanj še kakšnega tisočaka za "mestni avtobus". Avto je že tako predrag, samo to kar delajo z vlaki, ker je še dražji, je pa že neumnost. Jim pa redki nasedejo, zato so vlaki prazni.

BigWhale ::

Mene je vsakodnevna voznja LJ-MB z vlakom prisla bistveno ceneje kot z avtom. Skupaj z vsemi ostalimi stroski, ki so zraven, mestni avtobus, malica, etc, etc... :) Ce sta v avtu dva cloveka je pa avto ze cenejsi.

Je pa res, da je trajala dalj casa.

EssEncE ::

Še cenej bi blo pa, da bi kr v LJ živel. Pa hitrej tud.

BigWhale ::

Aja? Mislis? Poglej koliko je najemnina za stanovanje, ki ima 70 kvadratov... Dva parkirna mesta in je od centra oddaljeno 5 minut... ;>

der_Alte ::

Bigwhale, karta za vlak je bila cenejša, ker si imel mesečno (ali celo letno - sem že pozabil) s konkretnim popustom, pa z avtom si se vozil skozi cestninske postaje. :D Pozabljaš pa, da si se z avtom peljal do železniške postaje, kjer si sicer imel zastonj parkirišče ;), na drugem koncu si pa uporabil rolerje. LPP je pač drag in bi izničil vse šparanje z vlakom. Sploh, si se pa v slabem vremenu (beri sneg) tudi ti, kar lepo z avtom pripeljal. >:D

BigWhale ::

Hm, ICS, ki je najdrazji, je bila karta 2500 SIT v eno smer. Plus trola 230 SIT (v mb je trola nekaj cenejsa).

5500 SIT okroglo.

Ce gres z avtom po stari cesti, brez cestnin, potem mogoce prides skozi z bencinom. Mogoce.

Rolerje sem pa sicer uporabljal v obe smeri. :P Tudi po dezju in nekajkrat celo po snegu. Z avtom sem sel pa takrat, ko sem spal do sedmih zjutraj in sem zamudil vlak ob 5:50 ;>

Thomas ::

Morte vedet, da neznosen hrup je tisto, kar (tudi) zavira prihod tehle transrapidov. Preveč ropota, zaenkrat.

BaRtMaN ::

En preblisk: Če bodo progo speljali skozi puščavo, IMO obstaja nevarnost, da nanjo nanese pesek, kar ima lahko pri takih hitrostih katastrofalne posledice. Torej bi bilo potrebno progo nekako izolirati, podobno kot tunel? Pa imaš protihrupno zaščito, pa tudi nekajkrat večje stroške.

darkolord ::

Zakaj bi pa pesek imel katastrofalne posledice?

BigWhale ::

Povprecen pesceni vihar namece tko, kak meter, dva peska... :P

darkolord ::

Ja... ?

der_Alte ::

@Bigwhale: ja, s 26 litri goriva, mislim, da pridem tudi jaz v Maribor in nazaj. >:D Seveda je to račun brez krčmarja, ker sem si izračunal koliko tolarjev me stane prevožen kilometer (vključujoč nakup avta, registracija, servisi, izguba vrednosti...) in za tistih 5500 SIT pridem ravno samo do Maribora. Je pa res, da več ko prevozim, cena na kilometer bolj pada. Za hec sem naredil isto z avtom, ki je eno leto pri hiši, kupljen seveda nov. Hehehe... da pridem na isto ceno za kilometer bi moral s svojim imet porabo tam nekje pri 30 litrih na 100 kilometrov. Celo leto. :D Fascinanti so ljudje, ki kupijo novega traktorja, češ da bodo šparali. ;)

barbarpapa1 ::

Zdravo

Thomas, zanimivo je, da transrapidovci trdijo ravno nasprotno, da transrapid pri primerljivih hitrostih povzroča precej manj hrupa, kot tradicionalna tirna vozila. Jim celo verjamem, saj je magnetna levitacija brezkontaktna tehnologija, torej je eliminiran glavni izvor hrupa, ki ga imamo na običajnih tirnih vozilih, to je stik med kolesom in tirnico.

Za kaj več klikni tukaj.

Seveda moram dopustiti možnost, da je to samo propaganda...

Kar se vlakov tiče, se tudi sam vozim na delo z vlakom. Kakorkoli računam, je ceneje kot z avtom, pa še tiste pol ure, ko se peljem, lahko počnem kaj drugega, česar v avtu ne bi mogel. Je pa res, da imam praktično idealne možnosti, saj je moj dom oddaljen od postaje 15min. hoje, delovno mesto pa samo 3min. Bi bil neumen, če ne bi koristil te možnosti....

Pa fajn se vozite....

LP


Jože

Thomas ::

Jože,

Prav mogoče je (in dovolj logično), da maglev ni zelo hrupen. Da sem samo nasedel konkurenci, ki trdi, da zadeva preveč ropota.

AMPAK:

Link.

Ne da je tako hrupen, tako zoprno hrupen, pravijo da je.

Kdo bi vedu, ne da bi obiskal Šaghaj?

BaRtMaN ::

darkolord: In ko se vlak pri taki hitrosti zabije v nanos peska, mu kar nič ni?

Thomas: Bi blo fajn slišat ta posnetek. Je treba upoštevat tudi navajenost na hrup tirnega vlaka in novih hrupov magleva. Ampak to so verjetno upoštevali pri raziskavi.

barbarpapa1 ::

Thomas

Sem se hotel prej razpisati o drugih virih hrupa pri tirnih vozilih, pa nisem imel časa. Sem preletel link, ki si ga dal in mi je jasno, da je zadeva predvsem nadležna. Najverjetneje je vir hrupa elektromagnetni pogon Transrapida, kjer se hitrost najverjetneje regulira s spremembo frekvence napajanja (frekvenčni pretvorniki). Pri tem se napajalna napetost v bistvu "seka" oz. pulznoširinsko modulira, kar obvezno vnaša višje harmonike v napajalno napetost kar ima za posledico izražene magnetostrikcijske pojave v "železu" (Širjenje in krčenje dinamopločevine pod vplivom spremenljivega magnetnega polja), ki se navzven manifestirajo kot zvok (če so spremembe magnetnega polja v slišnem področju). Da bi bile zadeve še dodatno neugodne, je pojav najizrazitejši ob zagonu sistema. To pomeni, da je zadeva najslišnejša ravno ob speljevanju, torej na postaji, ko je veliko ljudi v neposredni bližini vlaka.

Sam si pred nekaj časa zapisal, da se voziš (ali si se vozil) z našo SŽ (Pendolinom, če se ne motim). Zgoraj opisani pojav se lepo sliši pri novih Siemensovih regionalnih elektromotornikih (EMU -> Electric Multiple Unit) tipa "Desiro". Ti vlaki so sicer že tako glasni (Glavni krivec je Liebherrova klimatska naprava), vendar jih ob speljevanju praktično preglasi brenčanje elektromotorjev (najbolj splišno pri prednjem in zadnjem kolesnem podstavku kompozicije, ki sta pogonska). Ta zvok se zniža šele, ko vlak doseže znatno hitrost.

Sam imam podobne izkušnje še iz moje prve firme, ko sem delal na razvoju elektromotorjev. Motor, priključen na frekvenčni pretvornik je bil ob zagonu in niskih hitrostih vedno glasen (brenčanje!), ob priklopu direktno na mrežo, pa tega ni bilo...

Pa da vidimo, kaj bo iz Transrapida...

LP

Jože

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Maglev-tehnologija superlativov (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
917079 (5710) davids5a
»

Kitajska razvija svoj lasten satelitsko navigacijski sistem

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
203835 (2731) strictom
»

Transrapid kot povezovalna os med državami arabskega polotoka

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
273685 (3014) barbarpapa1
»

Tehnologija: najhitrejši vlak

Oddelek: Novice / Diski
234470 (4470) Boeing
»

Vlak na "magnetno-zračni" blazini

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
164337 (4337) Thomas

Več podobnih tem