» »

Kaj si pa po poklicu? Kiberatlet!

1 2
3
»

G-man ::

BBB ima prav. "Meje mojega jezika so meje mojega sveta," kot je rekel filozof Wittgenstein. Če naletiš na nekaj, kar še nisi videl dotlej imaš probleme s poimenovanjem. In problem sledi:

-Tisti, ki niste zrasli gor z igrami, boste trdili, da kiberšport ni enačiti s športom.

-Tisti, ki ste zrasli gor z igrami, boste trdili obratno.

Spoznali smo, da je beseda šport lahko uporabljena na zelo široko in zato prihaja do temeljnih nesporazumov.

A bi se nekako znali dogovorit, namesto da se kregamo?

nevone ::

Cybersport je odličen izraz, sploh ker se že rahlo prijemlje.

Šport ne pomeni izključno telesno aktivnost, ampak so v marsikateri etablirani šport vključeni elementi igre. Pomoje so za šport značilni tekmovalnost in igra po vnaprej določenih pravilih.

Tako da ... kiberšport bo kar uredu.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

BBB ::

nevone, sem lepo povedal, da je pojasnjevanje, torej utemeljevanje, zakaj je neko dejavnost upravičeno uvrščati v določeno kategorijo, popoln nesmisel - zato ker ima vsak svoja merila, vsak bo pojasnil skladno s svojimi načeli, ki pa so lahko precej drugačna kot pri tebi. Z argumentiranjem svojih nasprotnih stališč boste le polnili tole temo in ne boste prišli do enotne rešitve (prej niti sam nisem bil pozoren na to lastnost). Tu je bolje argumentirati, kako rešiti problem v splošnem, in ne za posamezen pojem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BBB ()

BBB ::

Matev,

so jabolka rumeno-rdeča ali so okrogla? Če so okrogla, lahko mednje štejemo tudi pomaranče, kokose, balin kugle ipd. Če pa so romeno-rdeča, pa papige, rdeče-rumene kamnožerje, kakšna umetniška dela ipd. Ta primer sem navedel zato, ker sem opazil, da imate Slo-techovci radi sadje (ko naredite primerjavo, rečete "ne mešajte hrušk in jabolk" namesto "ne mešajte Windowsev in Linuxa").

Je šport fizična dejavnost, družabnost ali tekmovanje (oz. še kaj tretjega)? To so si povsem različne kategorije, šport pa pri večini ne obsega celotne množice, ki jo ti izrazi obsegajo (ne obsega celotne fizične dejavnosti, ne celotne družabne dejavnosti, niti celotne tekmovalnosti - kje so meje obsega, postavlja vsak sam, to ne piše v nobenem slovarju, ker niti ni možno tega zapisati). Fizična dejavnost je naprimer tudi kopanje jarkov. Pa bo drugi rekel, ne to pa ni šport, ker je poklicna dejavnost. Tretji bo odvrnil, saj je šport lahko tudi poklicna dejavnost itd. Ni ne konca ne kraja.

nevone ::

>Tu je bolje argumentirati, kako rešiti problem v splošnem, in ne za posamezen pojem.

še predobro poznam to filozofijo splošnosti. Z njo ne prideš nikamor. Splošno je taaakoooo široko, da je potem še veliko več možnosti za interpretacije, kot če se malo omejiš.

Pa ti povej splošno rešitev. Potem bomo pa videli, kako jo bo kljub splošnosti (če sploh bo splošna) lahko vsak po svoje interpretiral.

Dejstvo je da obstaja precej velik krog ljudi, ki imajo veselje z računalniškimi igrami. Kot že povedano, imajo tudi etablirani športi elemente igre, zato ne vidim velikega navzkrižja v tem, da se tekmovanju v računalniških igrah tudi reče šport. Beseda kiber pa tudi dobro označuje platformo tekega športa.

In konec koncev, tudi najodmevnejši športni prireditvi se reče olimpijske IGRE.

Sicer pa ti povej drugo rešitev, samo premlevanje, na kakšen način moramo priti do rešitve je neproduktivno. Sicer nas včasih zanese tudi tja, ampak se je treba tudi potrudit pridet ven.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

BBB ::

nevone,

žal nimam prave ideje za rešitev problematike. Zato prosim tiste, ki se je jim porajajo ideje, da jih prispevajo.

To, da ima nekaj elemente nečesa (npr. igra elemente športa), je zopet subjektivno utemeljevanje. To isto ti drug s svojim subjektivnim utemeljevanjem lahko ovrže. In kdo ima potem prav? Tisti, ki najbolj vztraja? Tisti, ki ima avtoriteto? Tisti, ki je v večini?

Se strinjam, da s tem nisem nič konstruktivnega naredil. A zaviram destruktivnost. Konstruktivnost ni v enostranski rešitvi, ki bo zadostila tvojemu pojmovanju. Če že, naj bo to predmet demokratične odločitve, kjer odločitev sprejme večina podobno mislečih. Za krog Slo-techovcev naredi anketo ali je igračarstvo šport ali ne in potem se bodo poraženci morda podredili - morda - zato ker Slo-tech ni nikakršna avtoriteta, ki bi to lahko zapovedala. Sicer pa pusti, da se narod prereka, dokler se jim da (mene že rahlo mineva).

nevone ::

> A zaviram destruktivnost.

Malo dvomim. Če podvomiš v vsak konstrukt z izjavo, da je samo subjektiven, je to že kar malo destruktivno.

Verjamem, da s tvojega zornega kota ne zgleda tako, samo tisti, ki jih ta kiberšport zanima, to lahko tako vidijo.

Da bi pa vsi videli iz enakega zornega kota je pa utopija. Vsaj zaenkrat še. Veliko je že, če se pride do konsenza. In do tega bo med kiberšportniki gotovo prišlo.


o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Poldi112 ::

Osebno sem rasel gor z igrami, pa se mi ne zdi, da bi pasale v sport.

Sem pa ze zjutraj hotel odgovoriti glede lokostrelstva, pa mi ni zneslo. Tako pri lokostrelstvu kot pri mnogih sportih je dejansko velika podobnost med tv ekranom in monitorjem, a razlika med igrico, ki to simulira in dejanskim sportom je pa ogromna. In lokostrelstvo je precej zahteven sport. Ne samo da moras biti precej mocan, rabis tudi dobro ocenjevati razdaljo, upostevati vpliv nagiba terena, ... Tako da enaciti tisto, kar je uveljavljeno kot sport, z nekim naporom pri pritiskanju miske, pac ni na mesto. Vsaj po mojem ne. Nimam pa nic proti, ce se uvede kategorija igralcev. Edino ne vem kako sportno bodo izgledali (cisto posledica koka kole in sedenja:).
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

grga1975 ::

Kaj je šport?
Zame je smučanje šport, samo tisti, ki grejo v nedeljo na Krvavec in se dvakrat dol peljejo, potem pa ob pivu/čajčku poležavajo na soncu do štirih, zame še niso športniki. Tudi tisti, ki grejo dvakrat na teden na fitnes/jogging zame niso športniki, pa čeprav bodo šli enkrat na leto na kakšen vseljudski maraton. Ravno tako niso vsi, ki sedijo za računalnikom in nabijajo špile kiberšportniki, bi se pa ta dejavnost vsekakor definirala kot šport.

Pa še to, mislim da angleški izraz ATHLETE pomeni približno toliko kot naš ŠPORTNIK in ne ATLET.

Uroš.

Dzonson ::

Kriteriji za kategoriziranje sportnikov Republike Slovenije

Zdaj pa sami ocenite ali spada Kiberatlet v zgoraj omenjene kriterije


in kot dodatek trenutna kategorizacija

Osebno me zelo moti prisotnost nekaterih panog, ki po moji oceni komaj (ali sploh ne) dosegajo kriterije.
Naprimer Telemark smucanja, kjer tekmovalci v zadnjih letih dosegajo odlicne rezultate v svetovnem merilu, pa sploh ni na lestvici in zato tudi tekmovalci nimajo status sportnika. Zalostno ja :(

BBB ::

Jaz bi seveda zelo rad videl, da bi uvrstili seks med šport. Sigurno bi večkrat spremljal športne reportaže kot sedaj.

Vesoljc ::

:D
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

alum ::

predlagam novico "sportnik ali ne sportnik">:D

zgleda da vam je kategorizacija sportnika hudo pri srcu...ali pa gre le za obce dobro, da bomo v bodoce vedeli kaj je sport in kaj ne?:\

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: alum ()

Vesoljc ::

zakaj pa je tako teszko sprejeti nekaj kot sport? ker potem vsi ti postanejo sportniki? ko pa si enkrat sportnik...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

nevone ::

... aja to je!

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Grey ::

Ah ja...bom še jst mal začinil tole temo:D .

OK..let me start. Šport je, kot sm vidu na tistem linku zgoraj, skoraj katerakoli dejavnost, ki vključuje ali psihične ali fizične napore. Go in pa Bridge? To so v bistvu družabne igre, tako kot so multiplayer PC igre. Seveda igram manjka realnost, kar pa se bo odpravilo z razvojem tehnologije. SmellBlaster, 3D goggles, VR anyone?

Tuki pa je tudi problem stereotipa PC iger. Če povzamem mateva: "najstniki se nadudlajo igrice do amena, s športom je malo drugače - moraš garati za uspeh". To je značilen stereotip, ki se drži PC iger že skoraj od samega začetka. Vem, da se profesionalni športniki zelo trudijo za svoj uspeh. Ampak, a ste se vprašali, koliko mora presedeti za računalnikom klanski igralec, da bi postal dober, da si pridobi naprimer prvo mesto na svetovnem tekmovanju?
Moje mnenje je, da zelo veliko časa. Ravno tako pa tudi šahist potrebuje veliko časa, da se nauči dobro igrati.

V bistvu bi bilo lepo, če bi profesionalno klansko tekmovanje sprejeli kot šport, ker so se te zadeve že dodobra razvile.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grey ()

Matev ::

A potem bo pa kaj drugače, če bodo tisti, ki igrajo igrice rekli, da so športniki?

športnik gor ali dol

kurling je šport - pa ga noben ne obravnava resno
tudi polo na konjih je šport itd...

pa kaj potem
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ali bo pokojnina čez 40 let? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26119993 (15844) ZLOky
»

Asrock 939 Dual-SATA2 + Socket M2 upgrade (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Matične plošče
658856 (6810) SavoS
»

Prenovljeni iskalnik MSN

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
305354 (4306) OwcA
»

Informacije o stanju bankomatov po Sloveniji

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
303662 (3662) BSD-jas
»

slika no. 1

Oddelek: Slo-Tech
171495 (940) Tomi

Več podobnih tem