» »

Kaj si pa po poklicu? Kiberatlet!

1
2
3

ahac ::

1)
"Cyberathlete" je CPLova blagovna znamka, tako da naj bi se uporabljalo samo, ko govorimo o njih.

2)
Ja, status športnika ne dobi kar vsak, ki igra fuzbal za šolo in tudi kar vsak, k igrce igra ne bi dobil. To je samo za pro gamerje. Torej tiste, ki se z tem poklicno ukvarjajo. Takih pa v Sloveniji ni.
Če bi klane organizirali v športna društva, potem bi bilo pa to že bolj možno.

3)
Fitness je na obveznem dnevnem redu vseh vodilnih korejskih pro teamov. Pa še kaj podobnega.. hoja v gore 1x tedensko, itd..

4) V Koreji obstajajo 3 kabelski TV kanali, ki prenašajo taka tekmovanja v živo.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Matek ::

Razumem vse, ki se strinajte in ne strinjate s tem, da je profesionalno igranje iger šport, ampak prosim, da ne pošiljate žaljivih komentarjev brez vsakršnega argumenta. Hvala.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

G-man ::

Hehe, vidim da ste se že razvneli na eno mojih najljubših računalniških tem. Kiberatletika? Zakaj ne? Saj ima predpono kiber :D Atletika je atletika in kiberatletika je kiberatletika. Ti dve stvari se ne izključujeta med seboj temveč tečeta v dveh vzporednih svetovih. Kiberšport ni šport, niti ni kakšna branža navadnega športa kot je šah (jaz bi še šah prekategoriziral v kiberšport).

Problem je v glediščih realno vs. virtualno (BBB vs. ostali). BBB ima bolj prav, vendar ne popolnoma ravno zaradi svojega zornega kota. Vsi sodelujoči namreč imate isti zorni kot - z gledišča realnega športa.

Naj podam primer paintball-a in Counterstrike-a. Vsi se namreč moramo strinjati, da kiberšportu manjka ena, če ne bistvena od prvin športa, to je zahtevna fizična aktivnost tukajšnje realnosti. Pri obeh igrah so namreč potrebni enaki ali vsaj sorodni miselni napori: taktika, gibanje, ciljanje, streljanje, komunikacija, ipd. Razlika je torej le fizični napor, možganske procedure so pri obeh igrah praktično enake.

Zakaj je kiberšport šport z virtualnega gledišča? Ker ima prav drugo bistveno lastnost dandanašnjega športa - to je tekmovanje. Za tekmovanje pa so potrebne, spretnosti, profesionalnost, vaja, doping/hekanje :(, zmaga, poraz, itd...

Torej, do zdaj vam bi že moralo biti jasno zakaj ima ta šport predpono kiber. Zato ga ni treba opravičevati v okvirih športa kot smo ga poznali do sedaj ampak kot nov fenomen, ki je zrasel na digitalnem zeljniku.

P.S. Kiberšport in šport sta lahko enakovredna, ker zahtevata enako mero profesionalnosti in truda kot vsaka druga stvar, ki jo hočeš naredit 110%.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

NoUse4AName ::

Super. Zdaj mi pa primerjaj šah in računalniške igre ali modeliranje in računalniške igre. Namreč tako šah kot modeliranje sta šport in najbližja primerjava med priznanimi športi, z veliko mlajšo kiberatletiko. Če že primerjaš ne primerjaj jabolke in hruške.

BBB ::

MadManMato,

se oproščam korejskim gledalcem treh TV športnih kanalov, ker sem jih neargumentirano užalil (če koga tako spodobno javno opravičilo užali, mu nisem jaz kriv - bil sem namreč obdolžen užalitve in se opravičujem). Žal tega kar sem napisal drugi ne vidite več, saj MadManMato meni, da je preveč žaljivo. Res pa vsebuje moja izjava impliciten element spodbijanja ahacovega argumenta, ki iz sklopa njegovih točk kot celote želi nakazati, da so moje utemeljitve o izrojenosti formalnega pomena besede šport povsem iz trte izvite.

Morda je problem tudi v podanem linku, ki morda ne spada v ta sklop, vsaj z mojega stališča. Čeprav po besedah drugih ta še kako spada tudi v sklop te novice.

G-man,

naj ima predpono kiber. Vendar potem lahko dodamo predpone vsem tekmovalnostim, naprimer strankam pred volitvami, popagandni-šport itd. Mislim, da sem bil dovolj jasen in nežaljiv. Po svojih moralnih prepričanjih v tej novici do nikogar nisem bilj žaljiv. Tudi tistemu, ki sem rekel, naj glavo uporablja še za kaj drugega kot le za zabavo, mislim, da ni hudo pri srcu, saj so mu verjetno tudi starši ali učiteljica v šoli kdaj rekli, naj misli s svojo glavo (je zgolj dobrohotno priporočilo).

G-man ::

Super. Zdaj mi pa primerjaj šah in računalniške igre ali modeliranje in računalniške igre. Namreč tako šah kot modeliranje sta šport in najbližja primerjava med priznanimi športi, z veliko mlajšo kiberatletiko. Če že primerjaš ne primerjaj jabolke in hruške.

Ah, ta šah sploh ni bistven v tej debati. :\ Saj šport vs. kiberšport je enako kot jabolke vs. hruške, pa ti očnitno ni kapnilo, a?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

NoUse4AName ::

Nikjer nisem omenil izraza kiberšport. Omenil sem kiberatletiko. Ne zato ker mi je všeč ta izraz, vendar je izraz ki se uporablja v tej temi.
Šah je še kako bistven. Za tebe tekmovalno igranje računalniških iger ni šport, vendar tekmovalno igranje šaha je šport. Zdaj mi pa razloži razliko.

BBB ::

NoUse4AName,

ne morem ti razložiti, da je šah šport, ker zame to ni (tudi, če mi pokažeš 500 slovarjev, ki tako zatrjujejo).

ahac ::

Paintball tudi samo imitira realnost. Vojno.
CS jo pač še malo bolj, ampak vseeno rabiš 2 celi roki, da igraš. Z polomljenimi prsti ne gre.

Glede izraza "kiberatlet" se pa pritožite pri Mundozu (ustanovitelju CPL).
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Roadkill ::

Brez veze se zdej kregat glede tega, kako je kaka beseda definirana, in kaj se lepše sliši.
Point je samo v tem, da so tudi špili lahko zelo tekmovalni in je telo malo "lotto faktorja", če je en od tekmovalcev očitno boljši.
Tekmovalnost, jasnost pravil in igralci je pa praktično vse, kar potrebuješ za turnir.
Pa naj bo to šport, kiberšport, ali pa štrudlanje, če hočete.

G-man ::

BBB

Hehe, si poiskal luknjo, ki sem se je bal. Kaj pa naj bo potem, če ne šport? Kiberstreljanjegolobov npr.? Mislim, da je kiberšport čisto dovolj primerna raba besede šport. Saj imamo tudi kibertekmovanja v športnih računalniških igrah. A naj bo to potem kiberšport, CS pa kibertekmovanjevpobijanju? Lahko pa si izmislimo popolnoma novo besedo za dosedanji kiberšport. Ampak, če je lastnost večine iger kot je CS imitira realnost, zakaj ne bi potem tudi si sposojali besed iz realnosti?

NoUse4AName

Kiberšport, kiberatletika, karkoli že. Bom pač uporabil kiberatletiko, če ti je ljubše. Igranje računalniških iger ni šport ampak kiberšport, a ti ni jasno, kaj hočem dopovedati? Je mogoče malce preveč abstraktno? Če bi bilo igranje iger isto kot brcanje žoge na zelenici, potem nobeden niti ne bi pomislil na besedo kiberatletika, ni tako? Ker pa nekateri strogo ločijo dogajanje na kompjutru in v realnosti so si izmislili besedo kiberatletika.

Šah: je problem definicije kaj je navidezno. Če privzameš igro šaha, kjer se na simboličnem/navideznem bojnem polju "žrejo" simbolični/navidezni vojščaki, potem je tudi to kiberatletika (čeprav je kiber izključno rezervirana za računalnik, tu je moj lapsus);) . Šah je tudi igra kot so računalniške, torej je njegova bistvena lastnost, "kot da bi bilo zares" realnost (navideznost). Realnosti so tudi zelo abstraktne in ne-imitirajoče to realnost - tak primer so karte, npr. remi. Igre so samo približki realnosti ali pa še to ne (če gledaš na realnost kot skupek pravil). Bistvena lastnost kiberatletike je, da lahko poteka le skozi računalnik in nikakor drugače. Potemtakem je lahko tudi šak kiberatletična igra in konec koncev imamo tu še Deep Blue-ja, ki je kibernetična zadeva ni tako? Ampak e enkrat, šah ni bistven za ločevanje med kiber in pravo atletiko.

Bah, se mi ne da več... Sem bolan. Tukaj bi se lahko razpisal na dolgo in široko ampak pustimo stat, če vam ni jasno kaj hočem povedat, potem tudi prav...

NoUse4AName ::

BBB: vredu. Pa uporabljaj svoje definicije besed. Jas bom verjel slovarju.
G-man: Ta ločitev (šport/kiberšport) je popolnoma nepomembna in ne vpliva na čisto nič. Izraz kiberatletika mi sploh ni všeč, tako kot mi ni všeč noben izraz z predpono kiber.

G-man ::

Hehe, če ta ločitev ni pomembna, potem lahko mirne duše že jutri greš zahtevat naj ti dajo status športnika v šoli, pa te bojo vprašali, če si tudi ti kakšno gripo fasal :D Ta tvoja izjava pomeni prav to.

Gandalfar ::

Glede na to da imajo igralci go-ja in saha status...

NoUse4AName ::

Niti približno ne pomeni to. Izpeljuješ eno stvar iz druge, med katerima ni direktne povezave.
Ločit računalniške igre na kiberšport ne reši čisto ničesar. Šport in uradno priznan šport sta tudi dve različni stvari.
Tekmovalno igranje rač iger se uvrsti v definicijo športa, tako kot se uvrsti tekmovalno pitje piva. Beseda je definirana zelo široko.

Dzonson ::

Gandalfar: ne pozabi na BRIDGE :P

SebaR ::

MadManMato,
no saj to sem tudi mislil, dokler se ne dokažeš v kateremkoli športu pač ne moreš biti dober športnik in tako je tudi pri igrah kjer vsak uporablja svojo taktiko...

Zame so igre nekaj kjer z veseljem zapravim prosti čas (poleg žuranja) in ne glede na to ali je to multi- ali pa singleplayer. Multiplayer je pač nekaj kjer se primerjaš z sebimi enakimi in to JE šport, zato imamo s kolegi velikokrat LANpartije.
Pomoje bo igranje iger ''uradno'' sprejeto kot šport šele ko bomo šli na olimpijske igre...:8) ;)

Kljub temu ali je to šport ali ne, bom vseeno z enakim veseljem špilal.:D
Povej ti to raje komu brez nog, da bo lahko skakljal po cesti...
:>

cahahopie ::

Besede, besede. :\

Saj mogoče balinanje, igranje snookerja, ni šport. Pa je vseeno na EuroSportu.
Jaz hočem samo doseči publiciteto te zadeve. Da se nekam spredalčka.

Saj če ti zdravnik reče "Daj se ukvarjaj s športom", potem naj bo bolj specifičen, ker ima v glavi drugačno predstavo.
Ali kot šport - pojem oz. neka instanca, ki zadeva vse kar je spredalčkano pod to, ali pa šport kot pojem, ki zadeva gibanje, naprezanje, zdravo življenje.

In ne vem, ter ne razumem, kako si kar naenkrat začel igranje iger enačiti kot tekomvanje v pitju, kot hitrostno spanje.
Zakaj ga ne moreš bolj enačiti z npr. streljanje z zračno puško ali snookerjem ali balinanjem. Kaj potem so tudi ti nič več kot hitrostno pitje piva?
Bolje živ slabič kot mrtev junak!

ahac ::

"Ešport" je bil tudi že menda na ESPN (US športni kanal).
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

BigWhale ::

Najbolje da pogruntate novo besedo!

Glomteck oziroma v slovenscini glomtek. Torej 'tisti, ki se ukvarja z igranjem racunalniskih iger'!

Potem ne bo vec dvoma, kdo je sportnik in kdo ne. Pa vsi boste v soli lahko zaprosili za status glomteka in nihce vam ne bo tezil, ce boste imeli v solski torbi joystick in extra misko.

;>

Matev ::

šaha ne morete primerjati z igranjem računalniških igric
računalniške igrce igrajo najstniki in se jih lahko tako nadudlajo da nima noben za burek
šah je pa nekaj povsem drugega - zahteva miselni napor in ne refleksov in avtomatizma kot igrice ala painkiler in podobne

Gandalfar ::

aha, pri teku pa streljanju z lokom mors pa full mislt?

Matev ::

seveda moraš - moraš uskalditi gibanje telesa, merjenje z napravo in še hitreje ali točneje moraš to izvajati kot sotekmovalec

zakaj pa zdaj biatlon ne bi bil šport?

Gandalfar ::

no sej .. isto kot pri streljanju vesoljcev

NoUse4AName ::

računalniške igrce igrajo najstniki in se jih lahko tako nadudlajo da nima noben za burek
šah je pa nekaj povsem drugega - zahteva miselni napor in ne refleksov in avtomatizma kot igrice ala painkiler in podobne

Ne govorit o stvareh o katerih nimaš pojma.

Vesoljc ::

> se jih lahko tako nadudlajo

vaja dela mojstra pravijo... pa če ma miša ali lok
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Matev ::

najtniki se nadudlajo igrice do amena
s športom je malo drugače - moraš garati za uspeh

Gandalfar ::

a sporntniki se pa ne 'nadudlajo sporta v nulo'?

Matev ::

Ali si kdaj videl mulca, kako igra kako računalniško igrico ali pa športnika ki trenira?

mislim, da je razlika

Chronoboy ::

Matev: zavedaj se, da ne samo otroci igrajo (racunalniske) igre.

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

Matev: si kdaj videl mulca kako se ukvarja s sportom in resnega igralca iger kako jih igra?

Vesoljc ::

garati za uspeh?

glej, sam sem recimo temu amaterski športnik (tukaj mislim na prave športe), razloga za moje prostovoljno švicanje dvakrat na teden sta predvsem dva - telesna aktivnost (stres, zdravje, telo itd...) in pa recimo temu miselna aktivnost (mu podam?, gremo prek boka?, naj skočim v blok?, itd...). če ti dve zadevi definirata šport (kar mislim da), potem je edina razlika med kiberšportom in športom v večji telesni aktivnosti. po drugi strani pa sem tudi recimo temu amaterski kiberšportnik. če se osredotočimo na drugo polovico - mislena aktivnost, očitno res nimaš izkušenj, če praviš da je igračkanje samo en dudl. nič ne rečem, brez prakse ne gre, ampak ko nekrat naletiš na živega sovraga, ali še bolje cel team njih, ti nobeno dudlanje ne pomaga, če se ne boš ustavil in razmislil o naslednji potezi (hint hint, šah?). imho smo eno polovičko definicije pokrili. kaj pa telesna aktivnost? kaj pa to definira? švicanje? povečan srčni utrip? aktivno gibanje telesa? ne vem, ampak ziher se najde kup športov, ki "preživijo" brez nekterih teh definicij...
pač, trenutno smo igračkarji omejeni z bedno tipkovnico in mišem, če paa si dam na bučo VR čelado, v roke dobim virtualno puško, pod noge pa tekoči trak, ali takrat postanem pravi športnik?
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

ripmork ::

sej igranje igric je zanimiva panoga tekmovanja
(in definitivno ni samo za najstnike-čeprav je to največja populacija igračkarjev),ja in tako kot nekdo lahko obvlada Half life ali D3 lahko nekdo obvlada pečenje jajc na oko,pa to še vedno ne bo šport.Igrco se nadrkaš na pamet,nivoje,sobe,sovrage,refleksi se točno prilagodijo vsemu kar se dogaja v igri(in v večini primerov veš kaj se bo zgodilo),šport pa je dosti širši pojem...

Meni je konec koncev vseeno,četudi to postane športna panoga,ampak ko pomislim realno da lahko keyboard-natepača z kvadratastimi očmi in miško v roki primerjaš z športnikom,ki je potreboval leta in leta naporov(fizičnih kot psihičnih),treningov in priprav...:\
sploh ni realne primerjave.

Vesoljcče paa si dam na bučo VR čelado, v roke dobim virtualno puško, pod noge pa tekoči trak, ali takrat postanem pravi športnik?

ne,to je bežanje od realnosti,raje puško na rame,klobase v ruzak pa na pejt zajce lovit v hosto...me prav zanima koliko dobrih VR strelcev bi kaj prida zade v pravem svetul:P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ripmork ()

Sc0ut ::

No, če še pač nekaj rečem o originalni temi, prvi stop v Istanbulu je prestavljen na 24. marec, zaradi močnega sneženja in posledično zaprtega letališča.

www.esreality.com
www.cyberfight.org
.
.
.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Gandalfar ::

ne,to je bežanje od realnosti,raje puško na rame,klobase v ruzak pa na pejt zajce lovit v hosto...me prav zanima koliko dobrih VR strelcev bi kaj prida zade v pravem svetul[:P]


Izmikas se odgovoru. Ali je to potem sport ali ne?

Sc0ut ::

No, po pregledu www.ggl.com sem ugotovil, da so najboljši igralci že v Turčiji in da letališče ni zaprto. Slavni textopisec Carmac že piše o zaroti CPL-a. :D :D
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

ahac ::

Matev: Si kdaj videl poklicnega gamerja pri delu?
(Jaz tudi ne. Najbližje temu je bilo par igralcev z znanega q3 klana pred leti.)

Ampak če si boš kaj prebral o tem boš videl, da ne gre samo za mularijo, ki doma igrajo za zabavo.

V Koreji (pač, ker je tam to najbolj razvito) ima team svojo hišo, kjer imajo vsak svoj PC, fitness, trenerje, točno določen dnevni red (nič žuranja zvečer), vsak teden so na kakšnem tekmovanju. Imajo velike sponzorje. V bistvu ima ponavdi firma, kot je AMD, Samsung, .. svoj team. In ja. So plačani za to.
Na Zahodu je to še malo drugače, ampak vseeno obstajajo resni klani in igralci, ki zaslužijo toliko, da lepo preživijo samo z gamingom.

Do tega ne prideš v par mesecih, ampak tudi po letih igranja iger.
Je pa res, da pri 25 letih si že star gamer. Ampak.. sej v gimnastiki so tudi vse ženske neke mladoletne punce. Pa je šport.

Vi delate napako, ko primerjate srednje dobre amaterske igralce z profesionalnimi športniki.
Primerjajte sosedovega mulca z tistimi, ki za šolo igrajo fuzbal.
In primerjajte poklicnega gamerja (ki jih, kot sem že rekel, pri nas ni) z poklicnim športnikom.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

Matev ::

poklicni igralec igric ni nič drugega kot z steroidi nafilan reklamni piščanec
ki igra zato da nekdo služi z reklamimi ki jih ima tak piščanec na čelu pribite

Gandalfar ::

Matev: in kaj je igralec golfa?

Matev ::

igralci golfa so pa zame navadni travarji ki se fegetsko sprehajajo po travi
mah brezveze
golf je pa res en snobovski šport

ahac ::

Pa vozniki F1?
Pa smučarji?
Pa fuzbalerji?
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Matev ::

čakte no golfa pa res ne morte z športom primerjat
a ste že kdaj videl kakšni ljudje to igrajo
?

da te srat prime

taki snobi, da so te pripravljeni ubit z golimi rokami, če jim na njihovo travco stopiš

Gandalfar ::

Matev: lepo vedet da se da s tabo imet argumentirano debato

ahac ::

LOL.
OK. Ti si svoje dokazal.

Torej.. jaz nisem snob. A sem torej športnik?
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

NoUse4AName ::

Če bi jas bil admin bi banal vsakega, ki začne govorit o stvareh katere so že bile razjasnene. Poleg tistih ki govorijo bedarije brez da bi podali argumente.
Za to pa nisem admin, ker bi imel slo-tech zelo malo memberjev :)

Matev ::

slo-tech bi postal lepo povedano dolgočasen, če bi take kot si ti za admine dal

Gandalfar ::

NoUse4AName: jzt bi takoj glasoval zate

Aggressor ::

O bog, koliko stereotipov... Igričarji so povečini mladoletniki? Niso nikoli bili. Profesionalni igralci ne garajo? Bolj kot marsikateri fizični športnik. Painkiller je dobra in razširjena večigralska igra? Smeh. CPL ga je vzel, ker mu Epic ni hotel plačati za UT2k4, Dreamcatcher pa je rade volje segel v žep.

In ne, igranje iger zame ni šport, ko tudi ne šah, bi pa se strinjal z oznako kiberšport, čeprav bo potrebno na uradno formulacijo še počakati.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Zgodovina sprememb…

BBB ::

Naj za trenutek odloži delo in se posveti moji misli sleherni bralec, ki se je z očmi pripeljal do tega teksta.

V postih vidim same absurde, ki onemogočajo enostavno opredeliti, kaj šport je in kaj ni. Problem je v jeziku, v tem, v katero kategorijo določen pojem spada. Dejansko bi potrebovali jezikovno sodišče, ki bi za vsako novo dejavnost sprejelo primerno kategorijo. Ker pa je možnih kategorij, v katero dejavnst lahko uvrstimo, več, nastane problem. Še večji problem je tudi v miselnosti ljudi (tudi mene), saj si vsak ustari svoj asociativni odnos, čemu je neka stvar bolj podobna. S tem ustvari vsak pri sebi svoj način predalčkanja - kategoriziranje. Vsak na nek pojem gleda s svojega stališča in mu daje pomen v nekem kontekstu. Nekodo na igranje igric gleda kot na zelo čustveno doživljanje (čustveno občutenje zaradi občutenja samega, tako kot pri poslušanju glasbe), drugi na zabijanje časa v nič, tretji na tekmovalnost, četrti na doživljanje nečesa, za kar misli, da je prikrajšan v realnem življenju, peti na družabnost, šesti na psihično sproščanje, sedmi na zabavno iskanje smiselnih vzorcev (pustolovske igre) itd. Vsak zase ve, kakšen ima odnos do igic in v kakšnem kontekstu jih zato obravnava, ko pojem igranja kategorizira. Ker ima drug človek drugačen pogled na isto stvar, jo uvršča v drugačno kategorijo. Za stvari, za katere so ljudje že v preteklosti opredelili, v katero kategorijo spadajo, se večina novorojencev pač sprijazni in jih privzame za takšne kakršne so. Sam dojemam šport kot dejavnost, v kateri je v ospredju fizična dejavnost, zaradi takšne obravnave, pa sem ne sodi šah. Kdor šport jemlje v drugačnem, po možnosti širšem kontekstu, pa lahko zraven zmeče še marsikaj oz. verže ven, kar mu je moteče. Tako so sedaj tudi lepotna tekmovanja dejansko bolj nastopi kot so za Evrovizijo in preverjanje znanja pri Lepo je biti milijonar, kot pa dejansko ocenjevanje lepote - ocenjujejo lepoto izražanja, duhovno lepoto, moralno čistost in podobno, pogled na brhko telo pa skoraj izostane iz obravnave.

Torej, jezik je zelo sporno komunikacijsko sredstvo. Je hudo omejujoč komunikacijski medij. Rabi veliko pravil in gromozanski besedni zaklad, ki je venomer premajhen in izpostavljen maltretiranju, ko je potrebno okarakterizirati nov pojem.Vsak bi ga seveda rad okarakteriziral po lastni presoji, kot ga sam občuti. To vedno pripelje do neskladij in to tem bolj kot so si ljudje različni po navadah in življenskih izkušnjah. Če se okarakterizacijo zabetonira, bo nekaterim prav, drugim pa ne. In ker pojasnevanje, zakaj nek pojem spada v neko kategorijo, obrodi same absurde, s pojasnevanjem ne pridemo daleč - sem dokazal in ste dokazali. In kje je rešitev? Določi se, to je šport in to ni. Eni bojo hepi, drugi pa bodo stežka progutali knedlu, tretju bodo pa brez kakšnih čustev sprejeli to kot dejstvo. Druga rešitev pa je, da se pusti, kot je in vsak sogovorniku razlaga, kaj njemu neka stvar pomeni. To lahko velja za neformalne zadeve, hudič pa je pri formalnih, ko se naprimer zavarovalnica spomni, da bo zavarovalna premija za vsakega, ki se ukvarja s športom 30% nižja (kaj pa imajo pri zavarovalnici pojma, kaj vse spada v šport, razen prepričanja iz statistik, da športniki zaradi bolj zdravega načina življenja v povprečju redkeje zbolijo za dražjimi boleznimi).

Je padalstvo šport?
Je zmajarstvo šport?
Je letenje z jadralnim letalom šport?
Je letenje s "športnim" motornim letalom šport?
Je letenje z vojaškim letalom šport?
Je nekomercialno letenje s 747 šport?
Je letenje s Spaceshuttlom šport?

Kje je meja in zakaj je naka dejavnost šport in drugo ne? Meja je natanko tam, kjer jo postavite sami, lahko tudi na skarjni začetek (nič ni šport) ali skrajni konec (vse je šport).

Predlagajte splošno rešitev problema, kjer bodo v demokratični deželi z njo vsi kolikor toliko zadovoljni.

Matev ::

ja vsekakor znaš zamoriti temo ;(

glede definicije športa... ne mormo si kar zmislit kaj bo in kaj ne bo šport. to je že vse definirano
gre se samo za interpretacijo definicije
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ali bo pokojnina čez 40 let? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26119993 (15844) ZLOky
»

Asrock 939 Dual-SATA2 + Socket M2 upgrade (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Matične plošče
658856 (6810) SavoS
»

Prenovljeni iskalnik MSN

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
305352 (4304) OwcA
»

Informacije o stanju bankomatov po Sloveniji

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
303661 (3661) BSD-jas
»

slika no. 1

Oddelek: Slo-Tech
171494 (939) Tomi

Več podobnih tem