» »

Kaj si pa po poklicu? Kiberatlet!

Kaj si pa po poklicu? Kiberatlet!

Slo-Tech - "Spet se igraš?"
Kolikokrat ste to slišali? [:|]

Pa ste pomislili, da iz tega naredite pravcato kariero, v stilu svetovno znanih igralcev nogometa, košarke ali golfa, ki služijo mastne denarce? Kot kaže, se nam ponujajo konkretne možnosti prav za to!

CPL (Cyberathlete Professional League) je organizacija, ki poskuša dvigniti igračkanje na raven profesionalnega športa. Njeni začetki segajo v leto 1997, letos pa nam ponujajo nekaj novega, velikega -- svetovno turnejo, katere skupni sklad je celih 1.000.000 amerških zelencev (glavni sponzor je Nvidia). Turneja bo potekala po devetih državah (pri nas jih še ne bo, zanekrat [;)]), tekmovanja pa se bodo odvijala vsak mesec (nagradni sklad za posamezno državo je $50.000, prvo mesto pa vam prinese 15 tisočakov). Prva država na sporedu je Turčija (to niti ni tako daleč ...), dogodek pa se prične ta četrtek. Kaj se bo pa igralo porečete? Painkiller ena na ena.

Se vidimo junija v Nemčiji?

116 komentarjev

«
1
2 3

nuclear ::

turčija je teroristično nevarna... namest d dajo v slovenijo dajo države polne dinamita.
Corsair 750D - VI Hero - i5 4670k - Corsair Dominator 32GB - 1080Ti - EVO 500GB
- Sabrent 1TB nVME - Corsair AX860i - Ducky Shine 3 Brown

Tic ::

Jst mam dinamit doma.
persona civitas ;>

Sc0ut ::

Me res zanima ce bo Vo0-ju uspelo zmagat, al je pa zyz ze ful napredoval. No ja, bomo vidli, konkurenca je v pk-ju sedaj kr velika.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Gandalfar ::

si preprican da ni glavni sponzor intel?

Tic ::

Intel je.
persona civitas ;>

NoUse4AName ::

Vsi največji kandidati za zmago so bivši q3 igralci. Se vidi za kateri špil je treba največ skill-a :P.
Res upam da bo zmagal Vo0. Zelo prijazen človek brez ogromnega ega in blazno dober igralec.

ripmork ::

OK če je zanimanje zakaj pa ne,sam da je pa drkanje miške pa tipkovnice(oprostite volana) uradno šport je pa največja bedarija kar sem jih kdaj slišal v svojem življenju
-no,če odštejem tisto kar je Jadranka Juras rekla pred leti na nekem festivalu,da nas je slovence lahko sram ko tako grdo zanemarjamo domače popevkarje in da bi morali biti ponosni nanje ker jih je velik in so kvalitetni:P ;(

cahahopie ::

Hmmm... čas da začnem trenirati. Sicer bi moral že pri 5 letih, no upam, da bom uspel najeti dobrega trenerja.:D

Kok še je to prnas medijsko in občedružbeno na podno. Kriza! Če rečeš da igraš igrce, vsak pomisli na igralne avtomate,
zabušantstvo, otročarijo, nedoraslost. Pr nas je prvak v tej franži, kren kmet, na kakem Švedskem pa je pri Športnih novicah.

Kje živimo.
Bolje živ slabič kot mrtev junak!

Zgodovina sprememb…

NoUse4AName ::

OK če je zanimanje zakaj pa ne,sam da je pa drkanje miške pa tipkovnice(oprostite volana) uradno šport je pa največja bedarija kar sem jih kdaj slišal v svojem življenju

Pa je, točno tako kot je pomikanje nekih lesenih figuric po leseni plošči, tako kot sestavljanje modelov letal, tako kot je brcanje žoge po travi, itd. Najdi mi kriterij, ki uvršča te dejavnosti v šport in izključuje igranje računalniških iger. Če je to "največja bedarija kar si jih kdaj slišal v svojem življenju", bi morala biti ta naloga trivialna.

Tac20 ::

Kje so painkiller najdl

Matek ::

Bayte, Painkiller je dobro zastavljena igra kar se tiče multiplayer načina in je trenutno ena najbolj igranih novejših iger.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Vesoljc ::

mate prav...

nvidia ni glavna, je pa zraven 8-)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

NoUse4AName ::

MadManMato: niti približno. PK igralcev je manj kot q2 igralcev, kar je delček tega koliko igralcev ima q3, kar pa je delček tega koliko igralcev ima counter-strike. CPL je izbral PK ker niso imeli izbire. Originalno so mislili doom3 vzet, vendar id nima namena popravit multiplayer.
Poleg tega je bil PK multiplayer katastrofa ob izidu, da so zadevo naredili vsaj malo igralno so potrebovali dolgo časa. Trenutno še vedno nima niti linux serverja.

cahahopie ::

RIMPMORK: Ja, mr. pametni, kaj pa je pri vožnji formule 1 tako športnega? Je potrebno veliko kondicije? Je potrebno imet natrenirane kite?
Je treba pazit, da se ti kakšna kita ne strga? O.k. priznam, da je tukaj velik riziko. Ampak prav tako, kot v F1, pri igraš potrebuješ veliko zbranosti, refleksov, motoričnih sposobnosti. Vozniki F1 se ukvarjajo s postranskim športom, da ostanejo v mentalni pripravljenosti, saj veste - "zdrav duh, v zdravem telesu", pa da ga morda kak krč ne zadane, ko preveč na plin drži. Prav tako vsak resen igralec iger, se vsaj malce fizično ali bi se moral fizično pripravljati. To, ali pa velike doze kafeta.:D

No, če pa to ne ustreze kriterijem, potem pa se zavedajte da tudi šah spada med šport. O.k. seveda, da tole govorim iz glave, ampak kolikor se spomnem so včasih še pri Športu govorili tudi o šahu.
Ja, ok al pa tole. A je snooker kaj bolj telesno zahtevnejši kot igranje igerc? Pa ga lahko nonstop gledaš na EuroSportu. Potem, a je streljanje s zračno puško tudi kaj bolj fizično zahtevnejše od igranja iger. Mislim, da ne. Za oboje potrebuješ veliko zbranosti, natančnosti. Ali pa balinanje.:D Ali pa tist šport, ko nek okrogel likalnik oz. utež spuščajo po ledu, pol pa babnce z neko metlo spredi pučejo teren.

Saj profi igranje Kvake ali UT, ni nespametno streljanje vse popvprek. Prav zanima me koliko vas je takšnih, ki znate uspešno odigrati deathmatch z Instagibom ali pa, ki znate pametno in taktično uporabljati orožja, ne pa, da se držite vedno istih pozicij in orožij v platah.
Priznam, da sam nisem bogve kaj Cyber-športnik, ampak to je lahko šport!
Bolje živ slabič kot mrtev junak!

cahahopie ::

PainKiller je tak kot Serius Sam zelo dober andrenalistični kick ass v singel playerju. Verjetno pa v Multi ni. Vsaj Sam ni bogve kaj. Saj ena na ena še zdaleč ni tisto, ko te napade 100 bikov, 200 koz, 300 žab, 300 brezglavcev, 50 robotov, 100 ....
Bolje živ slabič kot mrtev junak!

Sc0ut ::

Pk res nima nekak dosti igralcev( All seeing eye kaže 46 serverjev, igralcev 47/182 trenutno), Ampak cplu kaj drugega res ni ostalo, kot pa da je vzel ta špil, saj mogoče se bo zdaj porihtal, 1.61 patch je kr obsežen, ima tudi nove mape, pa kolko vem je netkoda tudi zrihtana, to je bila največja težava. Sam še online nism probal, ker nimam originala. So pa orožja dost podobna Quaku, muvanje pa je malo čudno, ampak ful hitro, zato igra ta špil tui dosti cpma igralcev. V glavnem, zanimivo bo gledat demote iz world tura. Škoda da še nimajo programa kot je gtv za prenos iger v živo.

Aja, v Rusiji lahko pro gamerji dobijo status športnika.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sc0ut ()

Vesoljc ::

live radio prenos naj bi bil :\
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Mirko5 ::

cahahopie:
kaj pa je pri vožnji formule 1 tako športnega? Je potrebno veliko kondicije?

Da, potrebno je precej kondicije. Ocitno nisi se resneje vozil avta, oziroma nisi se bil dalj casa na visoki ravni zbranosti. Skoda.

Microsoft ::

Heh, tistala primerjava z F1 je legendarna, ja!:P

Pa ne zastopim, kaj vidite v tem Q3. Men je to ena izmet bolj bednih iger, kar sem jih igral. Dosti rajsi igram kralja. Res!

Zakaj ne dajo kdaj kakega BF 1942 za igrat?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Tic ::

Aja, v Rusiji lahko pro gamerji dobijo status športnika.


Ohhh, kaj bi dal da bi bilo to v Sloveniji...
persona civitas ;>

Roadkill ::

Mirko... po napeti 3urni tekmi wolfensteina si tudi prešvican in se treseš od adrenalina in živčne napetosti. :)

Vesoljc ::

sej poleg uradnega naj bi potekalo tudi nekaj neuradnih tekmovanj v Day of defeat, War3
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Alexius Heristalski ::

cahahopie: Saj se ne rabiš hvalit s svojim neznanjem o F1.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Mirko5 ::

Roadkill:

Jaz sem samo povedal svoje. Nisem delal primerjav. Nikjer nisem napisal nic o igrah.

BBB ::

Tekmovanja, pa kakršnakoli že so, so zanimiva takrat, ko pritegnejo medijsko pozornost. Če to privabi gledalce, privabi tudi sponzorje in kaj hitro postane to neka zelo zaželena in odobravana dejavnost. Ali gre za šport ali ne, je pomemno natanko nič.

Če kdo smatra igranje igric za šport, ker se našvica zaradi besnega pritiskanja tipk in divje vožnje z miško, potem jaz športam med spanjem, ker razgibavam pljuča.

NoUse4AName ::

Če kdo smatra igranje igric za šport, ker se našvica zaradi besnega pritiskanja tipk in divje vožnje z miško, potem jaz športam med spanjem, ker razgibavam pljuča.

Predlagam da odpreš slovar in si pogledaš kaj piše pod "šport".

Tac20 ::

quake 3 arena je eden najbolj zastavljenih spilov, ta spil je odfuk, zdej smo neki dni spilal ut s kolegi pa se sploh ne more primerjat, men osebno, prevec komplicirajo un je simpl in hud, ceprav je star ze ornk par let, respekt mu dejte:8)

SebaR ::

kak bi mi blo lepo če bi imel status športnika ki igra igre :D
pri spraševanju bi preprosto rekel: ''veste gospa profesorica sem včeraj ceeeel dan špilal HL2 in me zato danes ne morete vprašat!">:D :D

Glede F1 pa tole: za kondicijo vozniki trenirajo RAVNO TOLIKO kot najhitrejši tekači na svetu drugače bi pri tisti vročini na asfaltu 100% dehidrirali!!!

...se že veselim svetovnega prvenstva...>:D
Povej ti to raje komu brez nog, da bo lahko skakljal po cesti...
:>

Matek ::

SebaR, tu se ne gre za tak stil igranja, da nabijaš špile sam al pa na kakem public serverju multiplayer. Gre za dejansko tekmovalno igranje in isto kot moraš predložit uspehe svojega fuzbal kluba in število treningov, moraš tu predložit kdaj maš matche s klanom, kaj si dosegu itd...
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Littleman ::

Ja če bi mel v slo možnost dobit statos športnika-igralec igric bi blo veselo na šolah pa še večina fantov bi mela status in nekaj malega deklet. Bil bi to en velik smeh. Kot je nekdo reku da morš predstavt plan treninga pa uspehe itd. Ja predstaviš jih in se za ca. 50% se zmotš in ti dajo status. Sej vem kako je to. Tm piše igra na reprezentačni ravni in se mu odbri status. Kaj je v resnici 90% folka k ma status je lenuhov k sploh ne hod na trening ampak so v dobrih odnosih z nekim klubom trenerjem in vodstvom( al pa z vodstvom sploh ne) in na tak način dobijo potrdila o treningu lažnih uspehih...
... tko da o statusih bi se dal pogovarjat še ure in ure...
... Sam še vedno komaj čakam dan ko bo pri nas status športnika-igralec iger... :)

antonija ::

Ce majo lahk sahisti pa go igralci status sportnika v slo, pol bi ga lahk tud gejmerji mel... Nobenmu nebi skode delal, sam mamice bi ble ponosne ker so sineti in hcerke sportniki.:D

A.J.A.: To velja za status sportnika ki ti ga dodeli drzava (oz. obcina), za status sportnika v soli se je pa treba malo bolj potrudit pa kdaj zmagat na kaksnem tekmovanju, pol pa nej majo "solske" statuse...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

Microsoft ::

Pa kiberatlet je zgreseno. Kvecjemu bi lahko bilo kibersportnik.

Ker atlet ne gre glih skupaj z 16 urnemu sedenju, buljenju v en ekran, sm pa tja pa se kako tipko pritisnes. Pa boh ne daj, da bi bila mis MX500 kak gram pretezka. Vse utezi ven!>:D


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

HeMan ::

Ma kakšen BF, če se jim že CS očitno ne splača met. Teamske igre so drage, ker morjo cel team nagradit, pri 1na1 pa samo enega igralca. Da ne omenimo števila računalnikov ki jih rabijo za teamske igre.

cahahopie ::

Okey ... ddd ... pol pač nič ne vem o F1.
Sj, jz vsak dan tečem 15 km, pol pa v savno, pa na benđ, da par kil zgubim, da sem zvečer spet fit za moj sedež, da mi rit dol ne zleze, ko
do petih zjutri zmažem 3 kile čokolade pa ravno toliko čipsa ob nabijanju Kvake.
Pa naj še kdo reče če to ni šport.

Sj bi mogl tud za pro igralce iger uvedit obvezno telovadbo.

Btw. veste, da je blo v "kvazi" športni oddaji "High Five" tudi predstavljeno - Špukanje v daljavo?!
He... če pol špilanje iger ni šport....
Bolje živ slabič kot mrtev junak!

Microsoft ::

Pa, dober, naj bo sport. Samo ne pa kiberatletika al pa kat tazga!

Iz enga slovarja:
atlet - borilec, rokoborec (pri Grkih in Rimljanih poklicni borec, tekmovalec na javnih igrah); kdor goji atletiko; hrust, korenjak, telesno krepko razviz clovek


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Grey ::

Strinjam se, da bi morali timske PC igre uvrstit v šport. Ne strinjam se pa z imenom za to - kiberatlet. Kvečjemu kiberšport(cybersport). Tuki pač ni poudarek na fizični kondiciji, ampak na kondiciji posameznikove koncentracije in znanja. Tko kokr pri šahu al pa pri formuli.
Statusi so pa že tko zgrešeni. Zarad tega(statusov) bi po moje moral preuredit sistemšolanja.

Vesoljc ::

jaz tukaj vidim samo problem I/O naprav, nič drugega
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Dzonson ::

Aja, v Rusiji lahko pro gamerji dobijo status športnika.


Ohhh, kaj bi dal da bi bilo to v Sloveniji...

hja pri nas imajo status sportnika zato igralci Bridg-a in pa GO

res zalostno

alum ::

cahahopie...primerjava s formulo pa ja bla bosa ja:\

me zanima kdaj bo lingo postal sport (ce ze ni>:D )

BigWhale ::

Lahko bi nardil tudi kako 'talent' tekmovanje v multiplayer Simsih ;>

BBB ::

Grey:
Strinjam se, da bi morali timske PC igre uvrstit v šport. Ne strinjam se pa z imenom za to - kiberatlet. Kvečjemu kiberšport(cybersport). Tuki pač ni poudarek na fizični kondiciji, ampak na kondiciji posameznikove koncentracije in znanja. Tko kokr pri šahu al pa pri formuli.

Po tvojem je vsak, ki v timu razmišlja na šihtu ali v šoli ali pa ko s staro mamo bere knjige ali z njo rešuje križanke, športnik? Po tvoje je šport vsaka skupinska aktivnost, ki zahteva človeški napor, kakršenkoli pač že. Kot veš, ne rabiš skupine, tečeš lahko tudi sam. Če sam rešuješ križanke in temu namenjaš psihičen napor, pa tudi nisi športnik, čeprav moraš napenjati tudi prstne mišice, premikati oči, držati roko in telo v želeni drži (da dihanja, bitja srca in ostalih mehanskih funkcij telesa ne omenjam). Enako je pri računalniških igrah. Ne moreš enačiti spošne aktivnosti človeka s športom, ker to ni sinonim.

NoUse4AName ::

Še enkrat ti rečem, odpri slovar in poglej kaj piše pod šport.

antonija ::

Iz SSKJja:


"športnik" -a m (o)

kdor goji šport


"šport" -a m (o)

1. po ustaljenih pravilih izvajana telesna
dejavnost za krepitev telesne
zmogljivosti, tekmovanje, razvedrilo

2. ekspr. zabava, razvedrilo
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Thomas ::

Seveda, da je to ravno tako šport. Ni samo balinanje in šahiranje, je tudi risantanc in polo in tako naprej. Kar ljudi zanima, s čemer se ljudje rekreirajo. Vse to. Naj cveti tisoč cvetov, ane?

Vesoljc ::

ja sej, kdaj postanes sportnik?

ko te posadijo v roke volan ter te posedejo v simlator dirkalnega avta?
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

BBB ::

NoUse4AName,

če imaš v mislih slovensko-slovenski knjižni slovar, se lahko nasmehnem in prepišem (ne me j* zaradi kakšnih avtorskih pravic):

1. po ustaljenih pravilih izvajana telesna dejavnost za krepitev telesne zmogljivosti, tekmovanje, razvedrilo: gojiti šport; poškodovati se pri športu; odlikovati se v športu; plavanje je njegov najljubši šport / kolesarski, konjeniški, letalski šport; razvedrilni, tekmovalni športi; vrhunski šport; zimski šport • publ. tekmovali so ljubitelji belega športa smučarji * šport. borilni športi boks, rokoborba, sabljanje; hitrostni športi pri katerih se uspeh meri po doseženem času; olimpijski športi ki so po olimpijskih pravilih sprejeti v seznam športov za olimpijske igre; mojster športa v nekaterih vzhodnoevropskih državah častni naslov za zaslužne športne tekmovalce, strokovnjake in organizatorje

2. ekspr. zabava, razvedrilo: pili so, jedli in plesali ter pri tem športu vztrajali celo noč; fotografiranje je drag šport / prevajati za šport

Če je tebi to edino merilo tako kot zakon o cestno prometnih predpisih, potem je reševanje križank prav tako šport - je razvedrilo in po tej definiciji šport. Tudi gledanje televizije v zleknjenem položaju s pivom v roki je potem šport. Potem pa res ni problem dodeljevanja statusa športnikom, saj je po tej definiciji športnik praktično vsak. In naj še kakšen dohtar reče, da je ukvarjanje s športom zdravo. Marsikomu je v razvedrilo tudi nažiranje in popivanje do onemoglosti oz. pijanosti. Probaj dopovedati policaju, da si se cel večer le ukvarjal s športom, ko ti bo vzel vozniško dovoljenje, potem ko boš napihal 1 promil. Daj v svoje razmišljanje vnesi malce več smiselnosti in se ne opiraj na vsako bedarijo dobesedno kot pijanec plota. Besede se v pogovornem jeziku namreč velikokrat uporablja v prenesenem pomenu, precejkrat za izražanje sarkazma. Vendar pa pri pogovoru o statusu športnikov, tekmovanjih in podobnih rečeh, ki imajo formalno ozadje, ne moreš uporabljati besede v prenesenem pomenu. Novica se nanaša na zelo formalno zadevo, na profesionalizacijo igračarstva kot kategorijo športa. Zato ti v tem primeru ta slovar ne bo dal pravega formalnega odgovora, kaj šport sploh je.

NoUse4AName ::

po ustaljenih pravilih izvajana telesna dejavnost za krepitev telesne zmogljivosti, tekmovanje, razvedrilo

Tvojim neumnim primerom manjka prvi del. Ko nekdo govori o športu se skoraj vedno nanaša na prvo definicijo, pod katero spada tudi tekmovalno igranje računalniških iger.

BBB ::

NoUse4AName,

tudi vsako tekmovanje ni stvar športa. Tekmovanje, kdo lahko spije več piva, ali kdo lahko najdlje neprekinjeno spi, ni stvar športa. Sem ti rekel, da se ne zanašaj na definicijo iz slovarja kot pijanec plota. Uporabljaj svojo glavo še za kaj drugega, kot le za zabavo. Seveda pa nimam nič proti igranju igric.

NoUse4AName ::

Ja seveda. Najboljše da si začnemo vsi po svoje razlagat pomene besed. To bo zabaven svet. Tako se ne bo nikoli noben motil, ker vsak govori svoj jezik in v svoji različici ima prav.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ali bo pokojnina čez 40 let? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26119965 (15816) ZLOky
»

Asrock 939 Dual-SATA2 + Socket M2 upgrade (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Matične plošče
658841 (6795) SavoS
»

Prenovljeni iskalnik MSN

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
305349 (4301) OwcA
»

Informacije o stanju bankomatov po Sloveniji

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
303655 (3655) BSD-jas
»

slika no. 1

Oddelek: Slo-Tech
171494 (939) Tomi

Več podobnih tem