» »

Milijon člankov v Wikipedii

Milijon člankov v Wikipedii

Slashdot -

The Wikimedia Foundation, ki poleg odprte in brezplačne enciklopedije Wikipedia skrbi za še nekaj podobnih projektov, naprimer večjezični slovar Wiktionary, zbirko brezplačnih knjig Wikibooks, zbirko znanih citatov Wikiquote in Wikisource, je objavila, da je Wikipedia presegla milijon člankov.

Wikipedia, ki je začela delovati januarja 2001, je trenutno največja in najhitreje rastoča enciklopedija na svetu s članki v več kot 100 jezikih. Dnevno je dodanih 2.500 člankov, vsaj desetkrat toliko pa jih je dopolnjenih. S takšnim tempom se bo število člankov podvojilo že spomladi. Slashdot.

Ste vedeli, da je transsibirska železnica dolga 9.288,2 km in prečka osem časovnih pasov?

22 komentarjev

minmax ::

Heh, ... Slovenski verziji ne kaže ne vem kako dobro...

kopernik ::

Wikipedia je eden izmed najbolj izjemnih projektov ... imho, seveda:)
Mislim, da se lahko komot postavi ob bok velikanom tipa google.

mathjazz ::

@minmax:

Vsaka čast ljudem, ki se trudijo. BUT, tu bi moral svoje postoriti MID. Na nek način to že počenja, s sedanjimi razpisi, ampak če bi objavil prav specializiran razpis za Wikipedio oz. Wikipedijo, kjer bi izbral najboljšo ekipo (na podlagi referenc recimo), ki bi bila sposobna prevajati enciklopedijo, bi s tem naredil veliko dobrega dela. Zase, za prevajalce, za šolarje in tiste Slovence, ki jih nisem omenil.
www.getfirefox.com

Marjan ::

Se strinjam s kopernikom.

Kaj je lepšega kot skoncentrirano znanje človeške civilizacije na dosegu klika?!

BigWhale ::

Ste vedeli, da je transsibirska železnica dolga 9.288,2 km in prečka osem časovnih pasov?

No, jaz sem bil preprican, da je dolga ene 9000km... :P


Wiki je cool. :)

BSD-jas ::

Milijon člankov je v vseh Wikipedijah skupaj. Za povprečnega Kranjskega Janeza, ki mu poleg slovenščine pridejo v poštev še angleščina, nemščina, španščina, francoščina, hrvaščina, srbščina, makedonščina, bosanščina, bolgarščina, ruščina, ukrajinščina, češčina, slovaščina in poljščina, je to skupno "le" nekaj več od pol milijona ob predpostavki, da preusmeritve in "škrbine" (ustrezno označeni nedokončani članki) ne štejejo. Sicer smo pa s čez 6000 članki takoj za "velikimi" in šišamo vse primerljivo "majhne" jezike.

pivmik ::

Wikipedia je res zakon, čudno da sem jo "vzel za res" šele pred kratkim. Čeprav sem jo poznal že nekaj časa.
Več reklame bi rabila, recimo v FireFoxu/Operi WikiSearch, pa tako nasplošno v forumih bi mogli večkrat omenjat wikipedio.

Najde se članke o ShareReactorju, Goatse, Pwned, 1337 language, ... res kvaliteten vir informacij. Priporočam vsem ki je še ne poznate.
LP, Gregor GRE^

pivmik ::

Predlagam, da učenci morajo pri urah računalništva ustvariti ali prevest en slovenski članek v WikiPediji. Namesto pisat bednih seminarskih.
Temo pa si sami izberejo kar jih najbolj zanima s čim se največ ukarjajo/poznajo.
LP, Gregor GRE^

Thomas ::

mlamat ::

Priznam, da je Wikipedia super stvar, do sedaj. Skrbi me samo to o čemer je pisal George Orwell v svojem romanu 1984. V sobah sedijo ljudje ... ki spreminjajo arhivske časopise in zgodovinske resnice glede na dnevno politiko ... torej včeraj smo bili v vojni z Oceanijo, jutri nikoli nismo bili v vojni z Oceanijo. Kaj bo ko se bo Wikipedi zgodil coup de etat ?... elektronske informacije je dosti lažje manipulirati kot pa sežgati in na novo napisati vse časopise... :)

mathjazz ::

Za Firefox obstaja extention za iskanje po Wikipedii, tako kot je po defaultu integriran za Google, ebay, Amazon.com ...
www.getfirefox.com

cahahopie ::

Morm rečt da je zadeva prav kunštna.
Sem jo stestiral (pred mesecom) z iskanjem imen vseh, ki imajo kakšno zvezo s Diskretnimi strukturami (matematika) (teh asocialnih posebnežev je v mojih zapiskih kar 15). No,.. izkazala se je da pozna le Eulerja, a je o njem bil spisan pravcat esej. Seveda so še polj Bool, Abel, Kruskal, Prim, Hedetniem, Ford-Fulkens... itd itd... sem jo že naredo, ne rabim več znat.... :D .
No pa tud o Kanadi sem dosti zvedel in tudi angleški članek o Sloveniji je bil kar precejšen.
Pa zvedel sem marsikaj o npr. Lužiških Srbih, pa kakšen tat je Bill Gates, pa 101 statističen podatek.
Res skoraj vse kar ti pride na pamet. Le, .... nekam se mi zdi, da tematski sklopi niso enakomerno popoljneni.
Bolje živ slabič kot mrtev junak!

darkolord ::

Za Opero pa itak ne rabis extensiona :D

BTW, kdo pa zagotavlja točnost podatkov, ki so gor?

minmax ::

keber ::

Res dobra tale wikipedia. Razpored člankov po tematskih sklopih je jasen. Tisti s humanističnimi znanostmi, ki jih največ manjka, so še najmanj dovzetni za računalniške zadeve. Glede znanosti in tehnike, skoraj ni da ni.

Glede slovenščine: v kakih računalniških ali pa prevajalskih krožkih, fakultetah, srednjih šolah, bi recimo bila ena od domačih nalog prevod poljubnega članka iz wikipedie v slovenščino. Verjetno bi se slovenski nabor kar precej povečal. Slovenci večinoma sploh ne vedo za wikipedio, večina tistih, ki pa ve, pa spet ne ve, kako lahko je dodajati nove članke. Sicer imam pa tudi jaz namen kaj prevesti.

ali3n ::

tudi mene zanima, (če) kdo preverja vnešene podatke?
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

mlamat ::

Wikipedia: Give an infinite number of monkeys an infinite number of typewriters and they will eventually produce prose the likes of Shakespeare.

Ja jasno da preverjajo, če ne bi itak blo zanič... imajo posebne komisije, ki so izvoljene in ki ponavadi sprejmejo kompromisne predloge... jst sem objavil nekaj angleških člankov ... in so mi tipi najmanj 4 pri vsakem popravili besedilo, da je ustrezalo vzorcu in dodali nekaj stvari... moram povedati da so zelo dosledni ... in da je vse na zelo visokem slovničnem nivoju... imajo tudi tipe, ki odstranjuejejo vandalizme... poglejta kakšno stran pod "PAGE HISTORY" in boste videli rc vandalism ... so tudi strani, ki so zaščitene pred preminjanjem kot npr. George Bush


"Recent research by a team from IBM found that most vandalism suffered by Wikipedia had been repaired within five minutes. That's fast: 'We were surprised at how often we found vandalism, and then surprised again at how fast it was fixed,' says Martin]Wattenberg, a researcher in the IBM TJ Watson Research Center, in Cambridge, Mass." [7]

M.B. ::

Nekje bi moral obstajati razumljiv slovenski članek. Kako napišemo/prevedemo svoj prvi članek v Wikipedijo. Zato ker jaz sem kr nekaj časa rabil, da sem ugotovil, kako prevajaš članke. Za dopolnjevat še gre, kako narediš novega vem, ampak kako ga imenovat in vse to še ne vem. Pa kako označiš pa to. Tisti članki o prevodu bi se mogli prevest v slovenščino in pa prva stran.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

minmax ::

heh, slo-techerji bi lahko podvojil količino slovenskih člankov v wikipediji v enem dnevu... let's see some action

Daedalus ::

Lahko bi organizirali kako S-T wiki ekipo. V kolikor bi bilo zanimanje, seveda. Določiš teme, zbereš ene par člankov, jih ustrezno popraviš/lektoriraš in objaviš. Me zanima, kaj poreče vodstvo na tole...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Gandalfar ::

Da imamo ze dovolj dela s superaktivno prevajalsko skupino.

moj_nick ::

Mogoče bo pa večim ljudem všeč prevajanje člankov kot pa duhamorno prevajanje kratkih stringov v .po datotekah ;)
110111001001010001010000


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PIC programator

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
255781 (626) MadMax
»

PIC komunikacija

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
132069 (1778) maticm
»

Novosti iz spletnih skupnosti Xbox360

Oddelek: Novice / Konzole
153915 (3143) BigWhale
»

Wikipedia s 300.000 članki

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
225099 (5099) keber
»

Wikipedia že pri 200.000 člankih

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
83946 (3946) Thomas

Več podobnih tem