»

Vizualizacija kakovosti znanstvenih člankov

Produkcija kemijskih člankov v Evropi

Slashdot - Odraz kakovosti znanstvenraziskovalnega dela so članki, objavljeni v strokovnih revijah. Za ocenjevanje kakovosti pa ni pomembno le število objavljenih člankov, ampak tudi kakovost revij (faktor vpliva, ki meri povprečje, kolikokrat so članki v reviji citirani) in število citiranj člankov posamezne raziskovalne skupine, fakultete ali univerze. Lutz Bornmann iz Münchna in Loet Leydesdorff iz Amsterdama sta v svojem članku primerjala, katera mesta na svetu producirajo največ in najbolj kakovostne članke.

V ta namen sta iz Web of Science pridobila podatke o 10 odstotkih najbolj citiranih člankov s področja kemije, fizike in psihologije. Zbrane podatke sta obdelala z računalnikom, pri čemer...

21 komentarjev

Wikipedija pripravlja knjige

HotHardware - Wikipedija je dandanes nedvomno eno izmed pomembnejših spletnih mest, saj je prava zakladnica znanja in informacij, tudi če le-te niso popolnoma pravilne. K popularnosti nedvomno veliko pripomore tudi enostavno iskanje po zbirki informacij in znotraj članka, kar seveda ne velja za papirnate enciklopedije z njihovimi kazali.

A če je spletna Wikipedija dodobra konkurirala (in premagala) papirnate izdaje, se jim zdaj pridružuje. Hčerinsko podjetje, PediaPress, bo namreč prodajalo knjige, v katerih bodo natisnjeni članki z angleške Wikipedije, ki vsebuje prek 3 milijone člankov. Možnost naročila se nahaja v levem meniju ob članku, skupaj z opcijo prenosa datoteke PDF oz. možnostjo tiskanja članka. Sprva bodo ponujali le knjige z mehko...

0 komentarjev

Google Wikipediji poklonil dva milijona dolarjev

Guardian - Spletna skupnost Wikimedia Foundation, ki skrbi tudi za priljubljeno enciklopedijo Wikipedijo, je zaradi svoje neprofitne narave odvisna od donacij. Vsako leto tako organizirajo veliko akcijo, ko obiskovalce na pasicah na vrhu strani prosijo za kakršnekoli donacije. Poleg podpore uporabnikov jim na pomoč z večjimi zneski priskočijo tudi druge organizacije in podjetja. Google je ta teden prvikrat v zgodovini pomagal Wikipediji, in sicer ji je namenil velikodušna dva milijona dolarjev.

Googlov ustanovitelj Sergey Brin je ob tem dejal, da je Wikipedija eden izmed največjih triumfov interneta. S svojo ogromno zbirko informacij je nepogrešljiv vir za vsakega deskarja na spletu.

Kljub temu še vedno večino prispevkov darujejo navadni uporabniki. Ti so v zadnji akciji, ki se je zaključila januarja, skupno zbrali kar osem milijonov dolarjev, kar je tri četrtine načrtovanih prihodkov za to fiskalno leto.

Gre za lepo gesto in ne nepričakovano, saj Google redno podpira projekte, ki pomagajo...

4 komentarji

Wikipedia v slikah

IBM - Včeraj smo pisali o tem, da obsega Wikipedia že milijon člankov. Razvoj vsebine skozi čas je za nekoga, ki ga spremlja od daleč, težko predstavljiv, zato so pred časom v IBM-u naredili grafično predstavitev nekaterih izbranih članov, da bi ponazorili, kako poteka proces urejanja in spreminjanja različic. Poleg lepih slik stran vsebuje tudi dobre ideje, kako vizualizirati velike količine podatkov.

11 komentarjev

Milijon člankov v Wikipedii

Slashdot -

The Wikimedia Foundation, ki poleg odprte in brezplačne enciklopedije Wikipedia skrbi za še nekaj podobnih projektov, naprimer večjezični slovar Wiktionary, zbirko brezplačnih knjig Wikibooks, zbirko znanih citatov Wikiquote in Wikisource, je objavila, da je Wikipedia presegla milijon člankov.

Wikipedia, ki je začela delovati januarja 2001, je trenutno največja in najhitreje rastoča enciklopedija na svetu s članki v več kot 100 jezikih. Dnevno je dodanih 2.500 člankov, vsaj desetkrat toliko pa jih je dopolnjenih. S takšnim tempom se bo število člankov podvojilo že spomladi. Slashdot.

Ste vedeli, da je transsibirska železnica dolga 9.288,2 km in prečka osem časovnih pasov?

22 komentarjev

Wikipedia s 300.000 članki

Slashdot -

Gotovo marsikdo izmed vas pozna Wikipedio, neprofitni projekt, ki teče že tri leta in želi s programsko opremo WikiWiki sestaviti največjo prostodostopno enciklopedijo. Prostodostopno zato, ker je ves tekst pod licenco GNU (podobno kot Linux). Od marca 2002 deluje tudi v slovenščini.

Kot poroča Slashdot so presegli mejo 300.000 člankov, v katerih je 90,1 milijona besed. Za primerjavo povejmo, da Encyclopaedia Britannica vsebuje 85.000 člankov s 55 milijoni besed. Mejo 200.000 člankov je Wikipedia presegla letošnjega februarja.

Ste vedeli, da je Trboveljski dimnik s 364 metri najvišji evropski dimnik?

22 komentarjev

Wikipedia že pri 200.000 člankih

Slashdot - Kot poroča Slashdot, je različica proste (njena vsebina je zaščitena z licenco GNU Free Documentation License) spletne enciklopedije Wikipedia v angleškem jeziku v 3 letih obstoja dobila že dvestotisoči članek, pri čemer velja poudariti, da se je število člankov v zadnjem letu podvojilo.

Jubilejni članek nas pouči o trenerju angleškega moštva Sheffield United Neilu Warnocku. Ker gre z naraščanjem obsega pričakovati tudi porast obiska, bodo v kratkem povečali zmogljivost strani z 9 dodatnimi strežniki, ki jih bo kajpada poganjal Linux. Na voljo je tudi inačica Wikipedie v slovenščini, ki v tem trenutku premore 3632 člankov, zadnji nam pove nekaj o francoskem matematiku, fiziku in filozofu d'Alembertu.

Enciklopedistom iskreno čestitamo in obenem vabimo nove "pisune", da pomagajo zmanjšati razliko do inačice v angleščini.

8 komentarjev