» »

Google Wikipediji poklonil dva milijona dolarjev

Google Wikipediji poklonil dva milijona dolarjev

Guardian - Spletna skupnost Wikimedia Foundation, ki skrbi tudi za priljubljeno enciklopedijo Wikipedijo, je zaradi svoje neprofitne narave odvisna od donacij. Vsako leto tako organizirajo veliko akcijo, ko obiskovalce na pasicah na vrhu strani prosijo za kakršnekoli donacije. Poleg podpore uporabnikov jim na pomoč z večjimi zneski priskočijo tudi druge organizacije in podjetja. Google je ta teden prvikrat v zgodovini pomagal Wikipediji, in sicer ji je namenil velikodušna dva milijona dolarjev.

Googlov ustanovitelj Sergey Brin je ob tem dejal, da je Wikipedija eden izmed največjih triumfov interneta. S svojo ogromno zbirko informacij je nepogrešljiv vir za vsakega deskarja na spletu.

Kljub temu še vedno večino prispevkov darujejo navadni uporabniki. Ti so v zadnji akciji, ki se je zaključila januarja, skupno zbrali kar osem milijonov dolarjev, kar je tri četrtine načrtovanih prihodkov za to fiskalno leto.

Gre za lepo gesto in ne nepričakovano, saj Google redno podpira projekte, ki pomagajo uporabnikom. Tak primer je na primer Mozilla in cela vrsta univerzitetnih raziskovalnih projektov. Toda zakaj ravno Wikipedija, se sprašujejo pri Guardianu. Ogromna baza člankov na Wikipediji je namreč spisana na način, ki je prijazen iskalnikom in njihovim pajkom. Tako se med iskalnimi zadetki na vrhu pojavljajo Wikipedijine strani, ki uporabnikom ponudijo informacije, ki jih zanimajo. In kar je dobro za Wikipedijo (donacija to gotovo je), je dobro za Google, saj uporabniki tako dobijo, kar želijo. Ta dva milijona dolarjev sta tako donacija kot investicija.

Podobno je Google sicer podpiral tudi Mozillo Firefox, dokler ni izdal svojega brskalnika Chrome. Takrat je postalo jasno, da tako darežljive podpore Mozilla ne bo več deležna. Še zlasti po novembru 2011, ko se iztečejo obstoječe pogodbe iz predchromovskih časov. K sreči se Wikipediji česa podobnega za zdaj ne gre bati. Google je sicer poskušal s konkurenčnim projektom Knol, ki pa životari.

4 komentarji

r0ker ::

triumfov? seriously?
mogoče kaj več o Knol? prvič slišim

Lion29 ::

r0ker: ja, seriously...


Google je izdal Knol je pred nekaj leti z namenom, da se ustvari bolj verodostojna encikliopedija. Namrec clanke pisejo preverjeni "strokovnjaki" na "svojih" podrocjih. Zraven vsakega clanka je objavljeno ime avtorja. Ne spomnem se kako je glede placila ampak mislim, da so avtorji tudi za clanke nagrajeni..

Zamoje pojme je knol premalo pregleden, po zacetnem pompu nisem zasledil nobene druge oglasne kampanje - tudi med rezultati iskanja na googlu redkokdaj, ce sploh, zasledim knol, da ne govorimo o stevilu clankov, ki je v primerjavi z wikipedijo - mizerno
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Manu ::

Za Knol tud jaz prvič slišim. Sem pa slišal za Citizendium, ki ga je ustanovil soustanovitelj wikipedije in naj bi šlo za bolj kakovostne članke odobrene s strani strokovnjakov. Pa je tud bolj malo člankov.

Drugače pa lepa poteza s strani Googla.

lukaz ::

Na prvem linku Googla ni navedenega, na drugem pa tudi ne najde ničesar?

Edit: Se očitno tu nekaj najde....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lukaz ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Wikipedija je stara 15 let

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
106897 (5679) vostok_1
»

Wikipedija praznuje 10 let

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
216732 (5452) Tear_DR0P
»

Wikipedija zbrala 16 milijonov dolarjev donacij

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3711784 (9459) Jst
»

Wikipedija zbrala šest milijonov dolarjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
518982 (6460) Jst

Več podobnih tem