» »

Alkimisti vračajo udarec

Alkimisti vračajo udarec

Umetno ustvarjeni diamanti obljubljajo revolucijo med polprevodniki

vir: Wired News
Wired News - Od nekdaj je človek sanjaril o spreminjanju oglja v drage kamne ali kovine. Ampak, zakaj se ustaviti pri zlatu, ko so na voljo še veliko več vredni elementi, na primer ogljik? A ne kar katerikoli ogljik, temveč najboljši prijatelji nežnejšega spola -- diamanti?

Pravzaprav je stvar nemarno preprosta, takorekoč vsakdo z nekoliko bolje opremljeno delavnico bi lahko to počel. Vzamete opilek diamanta, nekaj grafita ali česa podobno ogljikastega, ju podvržete 50.000 atmosferam in par tisoč stopinjam, hip, hip, strašni trik, pred vami se svetlika čisto pravi diamant. Preprosto kajne? No, prav tega se je lotila skupina znanstvenikov iz Floride. Kar jih ločuje od minulih tovrstnih poskusov, ki nikakor niso zanseljivo obrodili želenih sadov, vsaj ne cenje kot po "naravni" poti, je, da jim je uspelo. Ta dosežek sam po sebi niti ne bi bil tako pretresljiv, če ne bi poceni pridobljeni diamanti odpirali neslutenih možnosti na področju polprevodnikov. Kot verjetno že veste, se današnji procesorji prav nemarno grejejo in nič ne kaže, da bi jih srečala pamet v bljižni prihodnosti. Poleg "prijetno" tople okolice to prinaša še en bolj pereč problem. Namreč vztrajno se približujemo temperaturam, pri katerih se silicij utekočini, kar na noben način ne pripomore k dobrobitu tranzistorja. Diamantom po drugi strani ne grozijo takšni tragični konci, še več, so najboljši naravni toplotni prevodniki -- lastnost, ki nikakor ni za odmet. Do nedavnega je bila že samo misel na uporabo diamantov pregrešna, glede na najnovejše dosežke pa se to kar na enkrat zdi logičen naslednji korak v našem neumornem boju z Moorom.

A s tem preprek še ni konec. Diamant je sam po sebi zelo dober izolator, zato mu je potrebno dodati še nek drug elment, da ustvarimo polprevodnik. Edini, ki zagotovi zadostno prevodnost je bor, a kaj, ko je to le polovična, akoravno pozitivna, rešitev. Poleg pozitivnega naboja (p-tip poprevodnika) potrebujemo seveda še negativnega (n-tip), na tem mestu pa se stvari nekoliko zakomplicirajo. Mati narava nas žal pusti na cedilu. Ampak nič ne de, na pomoč ji je priskočila francosko-izraelska naveza znanstvenikov, ki je razvila postopek, s katerim obrnemo naboj bora. Sonce se nam vnovič nasmiha skozi oblake.

Tako, kulise so postavljene, samo še primadona Intel se mora prikotaliti na oder in izpljuniti diamanten procesor (kot da že sedaj niso dovolj dragi).

P.S. še kakšno leto ali dve in že bomo posegali po ArticDiamond termalni pasti [:D]

69 komentarjev

«
1
2

moj_nick ::

kul - greš u štacuno po kilo diamanta 8-)

mrTwelveTrees ::

še kakšno leto ali dve in že bomo posegali po ArticDiamond termalni pasti

ne verjamem, da tako hitro...

upirna ::

O, koliko keša bomo privarčeval!!!:D

NoUse4AName ::

Mah to je se leta in leta dalec. Izdelovalci procesorjev imajo se tehnologije za boljse temperature procesorjev (pred prejsnji zzz), ki ne temeljijo na nekaj cisto novem in preiskusenem. Pot iz laboratorija v tovarne je zelo dolga.
Prednost diamantov je visoka temperaturna vzdrzljivost. Vse lepo in prav, ampak povej mi, tudi ce to pride v racunalnike, kdo bo hotel imeti v svoji sobi nekaj ki se segreje na par sto stopinj?
Pa ce imas procesor, ki deluje pri tako visokih temperaturah, bos moral tudi vse drugo imeti iz diamantov, ker bi procesor vse okoli sebe stopil.

Uporabnik ::

in kakšen nick maš na financah owca

aja pa še...
Diamond is an inherent insulator - it doesn't conduct electricity.
...termalne paste glih ne bojo delal iz diamantov

tisti dodatki, da prevaja so samo za to, da lak narediš polprevodnik

Jackal ::

Potem vsaj ne bo kakih dilem s krušenjem jeder procesorjev. ;)
Walking the way is something completely different than imagining the way.

OwcA ::

@Uporabnik:
in kakšen nick maš na financah owca
Trdiš, da je to "ukradena" novica?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

CaqKa ::

najprej pišeš da so zelo dober toplotni prevodnik kasneje pa pišeš da so tudi pravtako dober izolator... kak gre to skupaj? vem da je prvič toplotno drugič pa električno... pa vseeno? kak gre to skup?

Stallone ::

Zanimivo8-)

OwcA ::

@Uporabnik:
Diamond is an inherent insulator - it doesn't conduct electricity.
...termalne paste glih ne bojo delal iz diamantov

Saj piše, da je električen izolator (ne toplotni), lastnost, ki je celo zaželjeno pri termalni pasti. :\

@CaqKa:
najprej pišeš da so zelo dober toplotni prevodnik kasneje pa pišeš da so tudi pravtako dober izolator... kak gre to skupaj? vem da je prvič toplotno drugič pa električno... pa vseeno? kak gre to skup?

Saj toplotna in električna prevodnost nista povezani. Vsaka je posledica drugih lastnosti zgradbe molekule.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Z-lot ::

Owca - hitro izvedi lakturo tega članka, ker je poln napak... a se ne reče alkemiji bolj pravilno alkimija (torej z i-jem)?

Z-lot ::

OK, nekdo je ravnokar poprawil :)

Red_Mamba ::

pa kr na začetku si se že mal zaj., alkimisti so poizkušali dobiti zlato iz svinca ne iz ogljika. Ogljik je le mal predaleč v periodnem sistemu od zlata

OwcA ::

Namenoma je uporabljeno oglje (ne ogljik kot element), ker se s tem bolj navezujem na preostanek sestavka.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Jeebs ::

50.000 atmosfer??? >:D LOL, rajši ne vprašam, kako to naredijo. :\
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Thomas ::

Novica je uredu. Zelo uredu. Eni se usajate brezveze.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TESKAn ::

Če ne drugega bomo lahko videli procesorje z diamantnim heatsprederjem ter hladilnike z diamantnim dnom. In če ti dve zadevci že v tovarni pobrusijo, da sta gladki k špegu - potem nam ne bo več treba packat z termalno pasto:).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Thomas ::

Da je diamant najboljši substrat od vseh snovi, je kar zelo verjetno. Še dobro, da ga je (ogljika) v Osončju (in v Soncu) za nakaj Jupitrov.


:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tomi ::

Z-lot: kdo le je takoj videl in popravil napako>:D
metrodusa.blogspot.com

]Fusion[ ::

Ni ze Rusom pred nekaj cajta uspelo nardit umetne diamante in druge drage kamne? Sn neki na TV-ju vido.
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

Azrael ::

Lepo, da so odkrili še snov za n nečistočo. Ostalo : umetni diamanti in bor kot snov za p polprevodnik sta znani že dolgo, samo potem se je razvoj ustavil, ker ni bilo še ustrezne snovi za izdelavo n polprevodnika. Drugače pa ima diamant, vsaj na papirju še boljše lastnosti, kot silicij, samo bomo videli, kaj bo prinesla praktična uporaba odkritja.
BTW: Umetni diamanti so večinoma črni in se na veliko uporabljajo pri različnih rezilnih orodjih.
Še o izrazu nečistoča. Kot je že bilo povedano čist diamant ali silicij je el. izolator. Z dodatkom neke določene nečistoče pa se spremeni v polprevodnik tipa p ali n (odvisno od dodatka), mora pa biti delež nečistoče zelo majhen in enakomerno razporejen, par atomov v celem polprevodniku, drugače stvar ne dela ali pa ni uporabna (preveliki padci napetosti na spoju, počasen odziv itd). Navadna dioda je tako sestavljena iz spoja p in n polprevodnika, tranzistor (bipolarni) pa iz spoja treh polprevodnikov: p-n-p ali n-p-n.
Nekoč je bil Slo-tech.

Vice ::

Saj vem da je brez veze samo če se že usajamo >:D >:D, kaj hudiča nobeden ne vidi napake v prvem stavku in da zlato tam nima kaj iskati???

Thomas ::

Kar se tiče umetne proizvodnje diamantov, je bil najbolj velikopotezen nek Rus, ki je hotel kar sprožati atomske bombe v premogovniku in potem pobirati diamante.

Kdo bi vedu, če bi uspelo. Pa kdo bi mu hodu po kostanj v žerjavico?!

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vice ::

Pa kaj ni problem tukaj (umetni diamanti) ravno preveč zakompliciran in drag postopek, ki naj bi mnoge v svojih časih tudi odvračal.

Brane2 ::

Hehe. Ruska specialiteta: diamanti, ki svetijo v temi... >:D

Se eno vpra?anjce. Zmeraj so me nekako prepricevali, da diamant prevaja el tok.
Zdaj pa pravijo, da ga ne. Kaj je torej res ?

Ali je mogoce misljeno, da naravni diamant prevaja elektriko zaradi primesi ?

Kar se ustvarjanja diamantov ti?e, o tem smo pisali ze pred leti. Ze takrat so na veliko oglasevali, da bo nova metoda prinesla diamante, boljse od naravnih, pa tudi bistveno cenejse.

IIRC je slo za gretje diamantnega semena v z ogljikom nasiceni atmosferi (CO2 ?), diamant so greli z laserjem na temperaturo, ravno dovolj visoki, da se je ogljik iz atmosfere kristaliziral na semenu. Pri tem so izkoriscali dejstvo, da ogljik vpija svetlobo. Zarek je bil tako mocan, da ni dovoljeval kristalizacije crnega ogljika (ki je takoj vpil vpadlo svetlobo in se segrel nad vrelisce in odparel nazaj v plin) na semenu, temvec samo prozornega diamanta.

Kaj je zdaj s tem ? :\

Thomas ::

Čisti diamant naj bi bil električni izolator in toplotni prevodnik.

Kako je s proizvodnjo diamantov v laboratoriju, bi bila pa zdrava skepsa kar še umestna. Po mojem.

Če bi jih začeli graditi atom po atom - to bi pa bilo nekaj. Da bi recimo nanašali hote C12 in C13 atome, kot bi hoteli. Ves na net uploadan info kar ga imamo na komaj viden diamantek.



:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

ustranjno - vstrajno :)

vasquez ::

Cool. Ko pa procesor odsluži svoje, ga podarim punci za rojstni dan. :P

pivmik ::

ustranjno - vstrajno - vztrajno
LP, Gregor GRE^

undefined ::

Več glav več ve. :))

Blue22 ::

kdu bo zdejj reku da se bodo amdji pregreval, aaaa?8-O
kurc kne vem kaj bi napisu

frenk ::

AMD-ji se nkol niso pregreval...no ja tistim cepcem so se k niso znal poskrbet za odvajanje toplote:D

undefined ::

Ti že veš, ko si delal na servisu, ane? Jest ti pa povem, da so se prvi TBirdi kar pošteno pregrevali.

frenk ::

iceman: mal poglej kva sm jest napisal za tremi pikicami

Aggressor ::

Umetna "pridelava" diamantov je že zelo sofisticirana in ločevanje originalov od umetnih je danes že zelo draga industrija - nizozemski trgovci z diamanti trošijo milijone evrov za laboratorije, v katerih razvijajo metode za ločevanje "pravih" od "nepravih". Po mojem mnenju je le še vprašanje časa...

Thomas ::

Moralno gledano - ločevanje med enako dobrimi "naravnimi" in "umetnimi" diamanti ni upravičeno. Zakaj bi štelo karkoli mimo kvalitete in cene?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

DMouse ::

Naravni diamanti so tako dragoceni ravno zato, ker jih je težko najti. Če bomo diamante delali po tekočem traku, bodo izgubili "skoraj" vso vrednost...

frenk ::

hrabrimisek: ne bojo, ker bo izdelava veliko koštala:D...že zdej je silicij dražji od zlata zaradi izdelave

blabla ::

Diamanti niso dragi zato, ker so redki, ampak zaradi monopola.

Uporabnik ::

owca: ne vem kje vidiš da sem napisal da je ukraden.. sam sem članek prebral še preden je bil objavljen link tukaj, ... ob tem pa me je zanimal še kakšen nick maš na financah

drugače pa je članek eden redkih, ki sem jih z zadovoljsvom prebral do konca (za razliko od nekih testov,...)

tist z prevodnostjo sm pa seveda zabluzil (sicer sem imel prav, sam ne glede toplotne... očitno sem mal prehitr (prepočas?) mislil)

|SNap| ::

Če bi jih začeli graditi atom po atom - to bi pa bilo nekaj. Da bi recimo nanašali hote C12 in C13 atome, kot bi hoteli. Ves na net uploadan info kar ga imamo na komaj viden diamantek.

tok'ra v stargate uporabljajo kristale za shranjevanje podatkov :)

Freelancer ::

Kaj zej teli eno toplo vodo tu odkrivajo :) Kaj pa ruski diamanti?

Thomas ::

Boljš če bi vsaj prebal, preden si svojo modro pripombo na svitlo dal!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

> no ja tistim cepcem so se k niso znal poskrbet za odvajanje toplote

Uporabniki pa ravno nočejo vsi se ubadat z nameščanjem vodnega hlajenja in podobnega sranja, ampak procesor vstaviš z default priloženim fanom in more da dela! Tko je blo in je še zmeri pri Intelu.

flipflop ::

Pri AMD-ju ni nič drugače. Men se zdi,da folk mal preveč zija kaj se godi s kišto. Pol pa vidi,da ma proc višjo temperaturo od sosedovega,pa hop v štacuno po pumpe,šlaufe,bloke,... Al pa na forum pa težit kok se AMD greje. Drgač pa tudi AMD ne bo prilagal zraven venta ki ne more dobro hladit proca. Če pa majo določeni osebki dost $$ za 3200+,pa GB 7NNXP (al kaj je že),pa za 2x 1GB rama,pa majo mnde še dost dnara da si še nov ohišje kupjo,ne pa da zadevo tlačijo v mini tower,po možnosti še z dvema CDRW-jema,brez dodatnih ventov,kišto pa zapreoj v omaro.

Sploh pa ni res da moraš imet vodno hlajenje,da je AMD "hladen", vodno imajo povečini sam tisti k navijajo al pa hočejo bit več od soseda. Za 5k ziher že dobiš ne preglasen vent k dobro hladi.

undefined ::

> Pri AMD-ju ni nič drugače. Men se zdi,da folk mal preveč zija kaj se godi s kišto. Pol pa vidi,da ma proc višjo temperaturo od sosedovega,pa hop v štacuno po pumpe,šlaufe,bloke,...

Ko vidiš Tbird laufat pri 60°C idle, se bi tud ti malo zamislil. In več kot 3/4 proizvodnje je blo takih.

flipflop ::

Tudi Intel je imel svoje polome,... Če pa že omenjaš thunderbirde,bratov Thunderbird 1333 MHz,v kotu pod mizo,z Volcanom II,po par ur igranja iger ni presegel 50 stopinj. Pa ne starih AMD-jev primerjat z novimi Inteli.

undefined ::

> Tudi Intel je imel svoje polome,...

Nikoli nisem videl temperature Intela pri idle nad 30°C. Kateregakoli modela, P2, 3 ali 4.

> Če pa že omenjaš thunderbirde,bratov Thunderbird 1333 MHz,v kotu pod mizo,z Volcanom II,po par ur igranja iger ni presegel 50 stopinj.

No, v labu, na mizi, odprta kišta (u bistvu izven kište celo), je dosegel TB 1.4GHz lepih 60°C. Temperatura je bila gledana v BIOSu, kar pomeni da je bil procesor povsem idle. :)

der_Alte ::

IceMan: ko si v BIOS setupu procesor ni idle al je pa sam na mojih platah cudno. temperatura v BIOS setupu kar zraste, kot pa je recimo bila prej, ko je bil se nalozen OS. zgleda je keyboard polling zlo zahtevno opravilo :)
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gdo ve kaj več??? Procesorji na diamantni osnovi

Oddelek: Znanost in tehnologija
91899 (1728) Grey
»

"Ubijalec Linuxa"

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
92406 (2406) BigWhale
»

Kraljeva vrnitev - fotorealizem

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
152126 (2126) zile
»

Wired predstavlja mode ohišij

Oddelek: Novice / Modifikacije
101957 (1957) Dr.SmaSh
»

Odprta koda tudi na zasedanje vlade

Oddelek: Loža
342195 (1696) BigWhale

Več podobnih tem