» »

Polni dostop do NTFS particij pod Linuxom

Polni dostop do NTFS particij pod Linuxom

Slashdot - Dostop do NTFS particij pod Linuxom je zaradi Microsoftove nepripravljenosti izdati nekaterih informacij o samem NTFS sistemu dodobra okrnjen, tako da imamo načeloma podporo za branje, pisanje pa je malce bolj tvegano. Stvari se v prihodnosti lahko spremenijo, saj, kot poroča Slashdot, že razvijajo prvo brezplačno implementacijo dostopa do NTFS particij v Linuxu, kjer so uporabili ntfs.sys gonilnik iz Windows XP, Wine emulator in ReactOS. Več o tem pa na domači strani projekta.

32 komentarjev

CaqKa ::

krekerji po warez sceni delajo tako štalo izdelovalcem igerc... tale velik linux comuniti pa še nts supporta ne spravi skup... eh.. to mi je malo čudno.

pivmik ::

Bolj mi je čudno da ne naredijo (new)USER-FRIENDLY linux Desktop GUI.

Triljonkrat poskusil linux in vedno so se mi gabili gumbi, okna in ikone.
Upam da bo kaj z FreeDesktop.org in upam da bo tudi kaj s to NTFS podporo.
LP, Gregor GRE^

BigWhale ::

CaqKa:

Primerjava med enim crackerjem, ki nared nek crack za eno igro in med nekim file systemom je traparija. Resnicna traparija. :)

Picnic: Gumbi in okna, so pa popolnoma stvar okusa in navad... ;)

Road Runner ::

nevem no, kokr sm js uporablu (redhat) se mi je zdel GUI kar lep.

back to the subject... niso sposobni nardit NTFS podpore? a windowsi majo ext3 podporo? :)

IMO tisti res zagreti programerji za linux ne rabjo NTFS ker majo itak sam linux na sistemu tko da jim ni ot tok nuja. sam tell me, al je še za kj druzga fajn tale NTFS na linuxu razn če maš linux in winse na enmu kompu?

Neandertalec ::

Ko smo že pri podpori fs, a je komu ratal pod Linuxom montirati particijo od FreeBSD (UFS), men ne znese kljub podpori v kernelu in možnosti mounta ufstype=44bsd

kopernik ::

krekerji po warez sceni delajo tako štalo izdelovalcem igerc... tale velik linux comuniti pa še nts supporta ne spravi skup... eh.. to mi je malo čudno.

Kdo pa rabi ntfs support ? :)) (joke)

minmax ::

CaqKa tale primerjava je pa iz zvite trte za lase privlečen zajec.

poleg vsega drugega, je časovna zahtevnost obeh dejanj takole na oko 1:1000 .

BigWhale ::

RacerD

HA!

ext3 support je bil narejen, ker za ext3 dokumentacija in specifikacije obstajajo! Za NTFS pa ne! ;>

Mal spremeni stvari, se ti ne zdi?

gpg ::

CaqKa:
Ce se resno sprasujes, zakaj linux se nima zanesljive podpore za pisanje v NTFS (mimogrede: ima pa podboro za branje in spreminjanje velikosti NTFS razdelka):
Adding write support will take a long time. NTFS is built like a database. Any changes you make, necessitate making changes in many places, for consistancy. Make a mistake and the filesystem will be damaged, make too many mistakes and the filesystem will be destroyed. Also, the current developers are only working on NTFS as a hobby, during their free time. If you'd like to help, please email me: webmaster@flatcap.org.
http://linux-ntfs.sourceforge.net/

PicNiK:
Verjetno ves, da lahko izgled v veliki meri prilagodis svojemu okusu. Primer:
http://mandrakeprinas.org/clanki/zaslon...

vojvoda ::

Kolikor sem jaz obveščen o zadevi, bo v novem jedru 2.6.* poln dostop iz Linux-a na NTFS (pisanje in branje). Povejte mi prosim, če imam napečne informacije 0:).

Gandalfar ::

vojvoda: napacne informacije imas

trs ::

@neandertalec
Linux mislim, da podpira samo UFS 4.4, kar ni isto kot FreeBSDjev FFS(ceprav sta zelo sorodna filesystema). Sicer pa se vedno ne vem, ce govoris o FFS ali FFS2(FreeBSD 5.0+).

@CaqKa(ne vem ce se pravilno napisal nick)
Linux je pac porostovoljno delo in debugirat kernel driverje je cisto druga zgodba kot debugiranje user procesov. Za slednje imas vsaj debugger... Pa tudi ce izkljucimo to dejstvo, crackanje je ponavadi samo iskanja kode za preverjanje in jo nafilat z NOPi. Reverse engineeranje filesystema je _neprimerno_ vecji podvig.


@all
Sicer pa ena lepa lastnosti linuxa je to, da ce ti kaj ni vsec, lahko se vedno sam popravis!

Asgard ::

na redhat 9 dela zadeva odlicno. Testiral vceri (sam zakaj ne dajo celga paketa de mors se neko saro iskat po netu ;(( ) in dela super ko pac nalozis vse zadeve gor:D

T2 ::

Eh se zmer se najde folk ki kr neki jamra in tarna in sploh misli, da je ves trud vlozen v linux plunc v morje. Sej nihce nobenga ne sili linux uporabljat. Komentarjem glede ubogega GUI se pa itak sam smejem.

delfy ::

heh, tole tule je mal Ÿudno.

Vecina vas kritizira linux. Stvar okusa - ce ti ni vsec, ga ne uporabljaj.

Se par vpraçanj, za tiste, ki linuxa ne marate: Ce pride pri namestitvi programa v winsih do napake - kaj nardite?? NIC, ker ne veste, kaj je povzrocilo napako. Ce se to nardi na linuxu, pac pogledate, kaj je povzrocilo napako in jo popravite.

Ce je linux res tako grd, slab, ... kot ga nekateri smatrajo, zakaj pa potem vecina (3/4) serverjev po svetu laufa z LINUX-om oz. UNIXom?? A so ja Winsi bolsi??

Da ne bo kdo zdaj reku, da winse kritiziram - sploh ne, sej so dobri in user-friendly ker znajo ves hardware najdet sami, sam zanima me, kaj ce Billi nebi placeval programerjem, da programirajo winse in bi oni to delal for fun. No, ze zdaj vcasih rignejo, pa iz neznanega vzroka, kaj bi bilo sele takrat?? Smola, verjetno bi bili sele na 3.1 ali pa mogoce ze blizu 95.

pivmik ::

Eh se zmer se najde folk ki kr neki jamra in tarna in sploh misli, da je ves trud vlozen v linux plunc v morje. Sej nihce nobenga ne sili linux uporabljat. Komentarjem glede ubogega GUI se pa itak sam smejem

Mi tarnamo ker zlivajo reke morje in rezlutat je za končnega uporabnika nikakav.

Itak da si lahko tudi windowse totalno spremeniš s kakim WindowsBlinds, WindowFX itd. Pri linuxu pa je default izgled grd, pa ne mislim samo estetika ampak tudi splošna funkcionalniks in vedenje gumbov ter oken.

Uni RedHati in SuSe ter podobni hočejo bit WinXP style ampak jim zelo slabo "uspeva".

Vecina vas kritizira linux. Stvar okusa - ce ti ni vsec, ga ne uporabljaj.
Sej ga ne. Zato ga pljuvam.
Za brezobrazne in strojne strežnike je linux špica, samo ne mi govorit da je Leenoox primeren za domače uporabnike!
LP, Gregor GRE^

T2 ::

...samo ne mi govorit da je Leenoox primeren za domače uporabnike!

Tega pa nism reku ;)

Kostko ::

samo ne mi govorit da je Leenoox primeren za domače uporabnike! (...) Kdor inštalira Linux za desktop uporabo je mazohist.

jest uporablam gentoo linux doma že približno 2 leti in za nič ne bi zamenjal nazaj na windowse. in ja, uporabljam ga doma - torej desktop/domača uporaba kot tudi na serverju. in ne, nisem mazohist... :\ je pa res, da linux ni primeren za ljudi, ki bi želeli računalnik samo uporabljati, naučili se pa ne bi radi nič. za take ljudi je primerna konzola xbox :D

glede NTFS podpore - problem je v tem, da ni odprtih specifikacij tko, da je driver dost težko razvit, in to je dost težje kot nek bv crack za igrce...

:)
Human stupidity is not convergent, it has no limit!

lorenz ::

Vsem mocno priporocam uporabo MS WINDOWS predvsem na NTFS ,ker je skoraj na vseh sistemih na tem svetu v bistvu je to ind. standard , in ker se ob morebitni napaki file sitem skoraj sam popravi,o hitrosti in varnosti pa tako ni zgubljati besed kaj sele o kompatibilnosti.

In se enkrat mocno priporocam uporabo MS WINDOWS :
(ker so zelo uporabni , zelo preprosti za uporabo , zelo lepi ,neverjetno stabilni in neverjetno zasciteni pred vdori , super lahka instalacija software in hardwarea, tudi po mnogih instaliranih programih dela sistem kot nov, nikoli ne sporocajo cudnih error messageov,)
Vglavnem super super sistem ki ga uporabljajo predvsem profi uporabniki ali pa uporabniki ki nocejo nic vedeti o racunalnikih ampak se zanasajo na lahkotnost uporabe sistema.
Zato pa tudi mocno odsvetujem uporabo LINUXA in tudi misli na morebitne instalacije vam mocno odstvetujem.






Doma G4/OsX10,2 AMD XP/SUSE 8.2
(Do as I tell you, don´t do as I do.)

Piranha ::

Računalnik in sistem kot celota, mora delo olajšat, ti pomagat in ne nasprotno, da uporaba računalnika postane delo.

Torej poanta tega je ta, da je meni vseeno kateri sistem bom uporabil, važno je samo to, s katerim sistemom bom hitreje, boljše in z čimmanj truda naredil svoje delo.

LP

Piranha

moj_nick ::

@lorenz

Tako besedilo se piše kurzivno

:D

Road Runner ::

lorenz se zihr piše gates ;)

redhat posnema windowse? s katerega vidika že? da o tem koga posnemajo winsi sploh nebi :)

pa spreminjanje stilov na linuxu ne mormo čist primerjat z windowsblinds, ker je slednje le hack na sistem, pri prvem pa spreminjamo samo osnovo (AFAIK atleast)

tisti k pravte da računalnik uporablate zato da dela za vs ne pa vi zanga - kdo drug pa mogoč ne, vsi drugačni vsi enakopravni :)

Marjan ::

Lorenz: kaj pa tebe sili v uporabo Linuxa ?

hruske ::

Moje linux namizje:


NTFS is built like a database. Any changes you make, necessitate making changes in many places, for consistancy.


Aja, a zato imajo NTFS ?e vedno tako velko fragmentacijo. :D

darkolord ::

ehm ja se pa vsaj ne zgodi da ko ugasnes pc sred delovanja da ob naslednjem zagonu nic ne dela :D

kockish ::

Hehe, kako ste linux userji smesni, en kaj pripomne cez linux pa se ze usuje 10 komentarjev kako je linux oh in sploh in kako so winsi zanic.

CaqKa ::

@CaqKa(ne vem ce se pravilno napisal nick)
Linux je pac porostovoljno delo in debugirat kernel driverje je cisto druga zgodba kot debugiranje user procesov. Za slednje imas vsaj debugger... Pa tudi ce izkljucimo to dejstvo, crackanje je ponavadi samo iskanja kode za preverjanje in jo nafilat z NOPi. Reverse engineeranje filesystema je _neprimerno_ vecji podvig.

prvi tip, ki je dejanko vedel zakaj je stvari tako... in to je reverse engeniring.
Se par vpraçanj, za tiste, ki linuxa ne marate: Ce pride pri namestitvi programa v winsih do napake - kaj nardite?? NIC, ker ne veste, kaj je povzrocilo napako. Ce se to nardi na linuxu, pac pogledate, kaj je povzrocilo napako in jo popravite

ah ja... bi rad vido mojo mamo ko si z errorjem v winsih nebo znala nič pomagat z onim v linux pa... tisti kiri bo šel iskat take napake... tisti jih bo šel iskat tudi za windowse... za svojo teto vem da si je eno napako winsev napisala na listek ter nato pri pubecih v službi vprašala.. pubeci so šli na ms sajt ter problem hitro rešli...
glede NTFS podpore - problem je v tem, da ni odprtih specifikacij tko, da je driver dost težko razvit, in to je dost težje kot nek bv crack za igrce...
beri prvi navedek ki sem ga dal. pojma nimaš btw.
Računalnik in sistem kot celota, mora delo olajšat, ti pomagat in ne nasprotno, da uporaba računalnika postane delo.

Torej poanta tega je ta, da je meni vseeno kateri sistem bom uporabil, važno je samo to, s katerim sistemom bom hitreje, boljše in z čimmanj truda naredil svoje delo.
LP
Piranha
ja končno... spet en pameten po dugem času.. samo veš tega ljudje ne razumejo... :) ljudje bi pač radi na linuxu špilali igerce ter na winsih poganjali serverčke :)
Hehe, kako ste linux userji smesni, en kaj pripomne cez linux pa se ze usuje 10 komentarjev kako je linux oh in sploh in kako so winsi zanic.

kdaj pa ni bilo tak?

boogoo ::

@Caqka:

Kaj si ti zdaj konkretno povedal na komentarje na tvoj post razen navedkov in debilnih komentarjev nazaj?

BSD-jas ::

Treba bi bilo malo razmisliti o cenzuri pri takih vojnah OS

root ::

Linux bo postal bolj "User frendly" kakor hitro bojo začeli delat kontrole na domačih računalnikih o naloženih legalih programih.
Koliko od vas ki tak zelo zagovarjate winse pa vse od M$ pa ma te stvari tudi legalno kuplene?

kockish ::

Jaz imam legalne windows 2003 standard server. :D :D

CaqKa ::

msdnaa
jaz tui mam xpje...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NTFS zagonski CD

Oddelek: Pomoč in nasveti
5995 (864) StratOS
»

[Linux][Ubuntu] - namestitev

Oddelek: Operacijski sistemi
101781 (1642) aks_!
»

Ne morem zbrisati datoteke v WXP, pliz help!!!

Oddelek: Operacijski sistemi
51060 (1022) ZLOky
»

Let's NTFS

Oddelek: Operacijski sistemi
151142 (1047) BigWhale
»

Prenos datotek med NTFS in ext3 z Red Hat 9.0

Oddelek: Operacijski sistemi
11865 (793) R33D3M33R

Več podobnih tem