» »

[Linux][Ubuntu] - namestitev

[Linux][Ubuntu] - namestitev

Zigi15 ::

Se odločim, da bom probal Ubuntu 6.10. V redu. Se odločim, da je z live cdja prepočasi. Se odločim inštalirat na disk. OK. Namestitev se zažene, pridem v ubuntu, zaženem namestitev, izpolnim vse podatke, ko pa pride do reparticiranja diska pa problem: če izberem, naj sam naredi novo particijo in se zabode v prazno mesto stare, vse zmrzne, se ne premakne pol ure. Grem delat celo stvar z možnostjo "ročno". OK, naredim, kar je treba, zmanjšam particijo winsa, na prazen prostor dodam novo za linux, potrdim in potem... WAS UNABLE TO RESIZE PARTITION. In noče in noče. Mal pogledam, kva je s to particijo, in edino, kar mi pade v oči je, MOUNTED: NO al nekaj podobnega. A se komu kaj sanja kaj bi bilo in kako naj to popravim? A naj probam prit do ukazne vrstice in napisat mnt /dev/hda1 (al kakorkoli je že oznaka prve particije).
  • spremenilo: CCfly ()

CCfly ::

Previdevam da imaš na tej particiji že nameščene Windowse ?
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Zigi15 ::

Tako je. Skoraj cel disk je particija z winsi. 7 MB od 250 GB pa je nedoločenega prostora. Jaz hočem to particijo z winsi zmanjšati (Na 200 GB), tako da zajamem nekaj praznega prostora (na tej particiji imam zasedenih samo 30 GB) in ta prazni prostor pretvorit v novo particijo za linux (z datotečnim sistemom ntfs, da jo bo tudi windows znal brati).

CCfly ::

Sprememba velikosti NTFS particije je IMHO z odprtokodnimi orodji nemogoča naloga, s kakšnim Partition Magicom pa le nevarno opravilo. Če si resnično želiš ustvariti dual boot, potem naredi backup svojih podatkov in poizkusi s slednjim ali pa na novo razparticioniraj disk, če ti nova namestitev windowsov ne predstavlja prevelikega napora.

Seveda pa lahko Linux preizkušaš v VMware-u, če te malenkost počasnejše izvajanje ne moti.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Highlag ::

Torej Linux uporablja svoje datotečne sisteme. Na NTFS particijo ga lahko naložiš le preko kakšnega virtualnega PC softwera.

Lahko pa Linux dostopa do NTFS particij.

Linux boš najlažje naložil na prazno particijo. Če imaš možnost s kakšnim programom za particioniranje naredi 30GB (je dovolj) novo particijo. Ob namestitvi izberi to prazno particijo. Namestitev ti jo bo razdelila na tri dele in namestila Ubuntu.

Do diskov, ki so pod okriljem Oken boš lahko dostopal direktno iz Ubuntuja, obratno pa tudi gre s pomočjo programčka Explorer2FS.
Never trust a computer you can't throw out a window

bluefish ::

priporočam ti tudi, da pred zmanjševanjem prostora Windowsom opraviš Defrag.

Zigi15 ::

A to je Symantec Partition Magic al Power Quest Partition Magic al čisto nekaj tretjega...

CCfly ::

Symantec je kupil podjetje PowerQues, tako da ni razlike (ja to je ta pravi PM).
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Zigi15 ::

Vse ok, samo še vedno mi ne gre v glavo, zakaj je inštalacijski program za Ubuntu narejen tako, da se navidez vse to da delat (pazi, IMA GUMBE RESIZE/MOVE PARTITION, NEW PARTITION itd.) Zakaj so se sploh spravil to delat, če ne dela?:\

Zigi15 ::

Drugač pa hvala za pomoč!:D

aks_! ::

Samo za info, jaz sem z GParted (urejevalnik particij za GNOME), ki je - če me spomin ne vara - uporabljen tudi v namestitvenem programu, uspešno zmanjšal velikost primarne particije z NTFS. Vendar pa je lahko to tvegano početje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows 7 namestitev brez izgube podatkov

Oddelek: Operacijski sistemi
233228 (2842) zile
»

Disk Cloning - ghost image (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
537175 (5595) thebaloh
»

Ne igrajte se s particijami!

Oddelek: Operacijski sistemi
282620 (1792) drejc
»

[Windows] Kako odstraniti Linux particijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
627917 (7001) buneech
»

Noob wants to install Linux :)

Oddelek: Operacijski sistemi
211784 (1396) CCfly

Več podobnih tem