»

ReactOS začenja znova

Nemška verzija ReactOS

Slashdot - ReactOS je odprtokodni operacijski sistem, ki je napisan tako, da je binarno združljiv z Windows. Razvoj se je pod tem imenom začel leta 1998, ko so prevzeli poskus FreeWin95, ki je skušal napraviti karseda verno kopijo Windows 95. V več kot desetih letih projekt ni prilezel do stabilne različice - zadnja nosi oznako 0.3.11. Smele načrte je ves čas teplo pomanjkanje razvijalcev, zaradi česar se je vodja Aleksey Bragin odločil, da projekt zažene popolnoma od začetka. Nova implementacije podsistema Win32 se imenuje Arwinss in se močno zgleduje po emulatorju Wine za Linux.

23 komentarjev

Končno Linux podpora za pisanje na NTFS

OSNews - OSNews poroča da so pred nekaj dnevi razvijalci NTFS-3G projekta slovesno spremenili različico svojega gonilnika za NTFS na 1.0 in jo objavili kot prvo stabilno verzijo. Gonilnik je bil že lep čas v beta fazi in je deloval precej zanesljivo. Izdaja prve stabilne različice tako priča, da je modul zrel za uporabo in ga lahko brez tveganja uporabljamo za branje in pisanje Windowsovih NTFS particij iz Linuxa, MacOSa X, FreeBSDja ter celo BeOSa. Zaenkrat še nimajo namenov vključiti modul v kernel.

NTFS-3G ima sicer še nekaj težav, med katere spadajo večja poraba procesorja, določene težave z nastavitvami dovoljenj, kriptiranimi mapami ter s pisanjem v stisnjene mape.

50 komentarjev

BeOS se vrača

Slo-Tech - O operacijskem sistemu BeOS smo na Slo-techu že poročali, saj je po tem, ko so mu napovedali, da bi lahko bil osnova Applovemu Mac OS X, skoraj neslavno propadel.

Da se da tudi priti od mrtvih, se je pokazalo sedaj, saj na /. poročajo, da naj bi se naslednji mesec vrnil kot Zeta OS, izdali pa naj bi ga pri nemškem yellowTabu. Če bo uresničil vse karakteristike, ki jih napovedujejo, med drugim tudi popoln zagon v 15 sekundah, potem zna dobiti marsikaterega uporabnika.

BeOS? Zeta OS!

31 komentarjev

Seznam Linuxovih distribucij Live CD

Slashdot - Če ste se kdaj spraševali, koliko distribucij Linuxa z možnostjo zagona s CD enote obstaja, in ste se se spomnili le na nekatere najbolj uveljavljene, kot sta na primer Knoppix in Mepis, boste ob tej novici verjetno šokirani. Kot namreč poroča Slashdot, so na FrozenTech sestavili seznam vseh distribucij LiveCD, z namenom narediti izbiro kar se da lahko. In izbira je več kot obilna - do zdaj so namreč našli skoraj 100 različnih LiveCD distribucij. Torej, če vam Knoppix in Slo-Tech GNU/Linux (ki ni na seznamu) nista všeč, si le oglejte seznam in se odločite, kakšen bo vaš prvi pogled v svet Linuxa.

9 komentarjev

Nova razvojna različica twoOStwo

OSNews - Navidezni stroj (virtual machine) twoOStwo je tehnologija za Intelovo platformo x86, ki jo je za nemško podjetje NetSys GmBH razvilo rusko podjetje Parallels Ltd. twoOStwo omogoča sočasno uporabo različnih operacijskih sistemov na enem računalniku. Med podprte operacijske sisteme sodijo Windows, Linux, FreeBSD, OS/2 in drugi. Več informacij boste našli na neuradni domači strani, žal pa zaenkrat še ni poročil, kako stabilno se navidezni stroj obnaša. Klik!

3 komentarji

Mandrake rešen?

Slashdot - Francoski distributer Linuxa -- Mandrake, ki je nekaj časa bil krepko v rdečih številkah in je skoraj bankrotiral, se je očitno uspešno rešil pred stečajem. To je verjetno posledica tudi bolj radikalnih ukrepov, kot je na primer oglaševanje v obliki bližnjic med zaznamki in nekaj malih oglasnih sporočil med nameščanjem. Očitno ves trud ni bil zaman.

Kot so objavili na svoji spletni strani v finančnem poročilu, Mandrake od januarja 2003 posluje pozitivno in v tem ali naslednjem četrtletju pričakujejo prvi dobiček. Zaenkrat so zmanjšali izgubo za sedemkrat, stroške za petkrat in petkrat povečali bruto dobiček. Kako bo Mandraku uspevalo v prihodnje ne vemo, a bi bilo vsekakor žalostno videti, če bi ena izmed najbolj razširjenih distribucij izginila. Klik! za vse, ki si želite več informacij in Klik! za stran z nekaj številkami o Mandrakovem finančnem stanju.

2 komentarja

Polni dostop do NTFS particij pod Linuxom

Slashdot - Dostop do NTFS particij pod Linuxom je zaradi Microsoftove nepripravljenosti izdati nekaterih informacij o samem NTFS sistemu dodobra okrnjen, tako da imamo načeloma podporo za branje, pisanje pa je malce bolj tvegano. Stvari se v prihodnosti lahko spremenijo, saj, kot poroča Slashdot, že razvijajo prvo brezplačno implementacijo dostopa do NTFS particij v Linuxu, kjer so uporabili ntfs.sys gonilnik iz Windows XP, Wine emulator in ReactOS. Več o tem pa na domači strani projekta.

32 komentarjev

Ponovna poplava popravkov

Slashdot -

Danes zjutraj nas je zopet pričakal zajeten kupček popravkov za Okna. MS03-043, kot ga imenujejo je napaka v Windows Messenger Service (kar ni isto kot MSN Messenger) in daje napadalcu možnost popolne kontrole (spet?) nad Okni NT, 2000, XP in 2003.

Malimehki priporoča čimprejšnjo posodobitev sistema (tisti, ki tega še niste storili). Prav tako bi bilo morda pametno, da čimprej onemogočite Messenger Service. Najprej Windows Update potem pa Slashdot.

20 komentarjev