»

SUN je za Javo izbral GPL licenco

Slashdot - Sun je danes najavil, da je spremenil licenčno politiko Jave. Tako je od danes naprej Java varovana z licenco GPLv2, kar pomeni, da je sedaj prosta, kot je prosta pravica govora.

Medtem, ko to dejstvo nima velikega vpliva na večino razvijalcev, pa ima ta poteza zelo pozitiven vpliv na uporabnike odprtokodnih operacijskih sistemov, saj bo lahko Java sedaj vključena v pakete, ki so pod licenco GPL (in ostale "free speech" licence).

To je tudi eden večjih, če ne kar največji, prispevkov kode odprtokodni skupnosti. S to potezo Sun želi, da bi tako pospešil razvoj Jave in omogočil lažjo uporabo Jave v odprtokodnih krogih. Poleg tega pa bo Sun še naprej nudil komercialno licenco za Javo, ki bo prišla v poštev za vse izdelovalce programske opreme, ki jim GPL licenca ne ustreza.

Za več informacij: Slashdot.

50 komentarjev

Jake2

Monitor - Kljub skorajda uveljavljenemu prepričanju, da programski jezik java ne omogoča izdelave aplikacij, ki bi delovale s spodobno hitrostjo, je deset let razvoja jave prineslo zavidljive rezultate. O tem priča tudi zgodba nemškega programerja, ki je javno objavljeno kodo igre Quake2 prenesel v javo in predstavil rezultate. Jake2, kot se prenos imenuje, deluje tudi na slabših sistemih s hitrostjo, povsem primerljivo izvirniku, ki je napisan v jeziku C. V resnici je prenesen celotni 3D-pogon, kar ponuja drugim razvijalcem možnost, da ga uporabijo za lastne 3D-igre v javi.

Jake2 se lahko pohvali tudi z javansko tehnologijo neposrednega zagona "web start". Z le enim klikom spletne povezave na povsem nedotaknjen sistem namestimo vse potrebno za igranje: javanski izvajalni sistem (če še ni nameščen), potrebne knjižnice, pogon Jake2 in celo zemljevide izvirne igre, ki so prosto na voljo na strežnikih izvirnega avtorja iger Quake, podjetja id software.

13 komentarjev

Enlightenment se vrača

V znamenju prosojnosti in senc

OSNews - Okenski upravljalnik Enlightenment je uporabnikom Linuxa in drugim Unixu podobnim operacijskim sistemom, predvsem umetnikom in naprednim uporabnikom, dobro poznan, saj slovi kot hiter, lahek a še vedno grafično bogat grafični vmesnik. Žal pa je bila zadnja stabilna različica izdana davnega leta 2000 in nekaj časa se je celo govorilo, da projekt propada. Zdaj pa so nas razvijalci presenetili z izdajo predstavitvene različice knjižnic Enlightenment Foundation Libraries, ki bodo temelj nasledje različice okenskega upravljalnika. In obljubljajo zares veliko. Klik za nekaj slik!

7 komentarjev

IBM in Sun pretita Microsoftu

OSNews - Podjetja z veliko namiznimi računalniki se soočajo s problemom nadgradnje programske opreme, ki je izjemno naporna in zahteva veliko časa. Zato se je že pred leti porodila ideja o zmogljivih strežnikih, ki bi poganjali aplikacije, in lahkih odjemalcih, preko katerih bi uporabniki dostopali do strežnika. Na ta način podjetja z mnogo uporabniki ne bi prihranila le ogromno denarja, ki so ga namenjale za licence programske opreme za osebne računalnike, pač pa tudi čas, ki so ga dotedaj posvečala nadgradnjam in vzdrževanju.

Takšnih poskusov sta se v preteklosti lotevala IBM in Sun, a pri tem nista bila posebej uspešna. Slednji je vnovič poskusil z Java Desktopom, ki ga je izbrala npr. največje irska banka s 7500 osebnimi računalniki. IBM pa bo te dni predstavil Workplace 2, ki ga že preskuša 120 njihovih strank. Sistem bo tekel v brskalnikih, sprva v okoljih Windows in Linux, kasneje pa tudi v Mac OS. Workplace 2 je nekakšna delovna plošča, ki združuje orodja za e-pošto, neposredno...

3 komentarji

Nova Java, njeno in Solarisovo odpiranje in še kaj

OSNews - Medtem ko programerji sveta pričakujejo novo veliko različico Jave, ki se bo imenovala Java 5.0, je Sun izdal vzdrževalno različico trenutne stabilne veje, Java 1.4.2_05. Njen namen je odpravljanje hroščev, podrobnosti pa si lahko preberete v opombah ob izdaji.

Še vedno ni povsem jasno, kako bo Sun ravnal pod pritiski IBM-a in mnogih uporabnikov Jave, da naj odpre njeno izvorno kodo. Sun trdi, da bi v primeru odprianje kode prišlo do fragmentacije in devalvacije platforme, nasprotni tabor pa je prepričan, da je trenutni razvoj prepočasen. Po besedah Andrewa Orlowskega se je na nedavno končani konferenci JavaOne izkazalo, da imata obe strani prav, vendar je Sunovo razmišljanje bolj konstruktivno.

Za razliko od Jave pa ima Sun očitno bistveno drugačen pogled na odpiranje izvorne kode Solarisa. Prav tako na JavaOne je nek predstavnik Suna izjavil, da podjetje ne bo kar čez noč odprlo celotne izvorne kode Unixu podobnega operacijskega sistema, vendar bo odprlo večino le-te,...

3 komentarji

Java in Solaris kmalu odprta ?

Slashdot - ZDnet poroča, da namerava SUN odpreti njihov operacijski sistem Solaris in programsko platformo Java.

Pozivi skupnosti (najbolj znana sta IBM-ov in Eric S. Raymond-ov) so očitno obrodili sadove, saj je SUN po vztrajnem zanikanju prvič napovedal možnost odprtja svojih paradnih produktov. Raghavan Srinivas, višji uslužbenec SUN-a, je dejal, da bo Java odprta "mogoče danes, jutri ali čez dve leti - toda definitivno jo bomo odprli".

Čeprav so mnenja o smotrnosti odprtja Jave deljena, ta poteza SUN-u skoraj ne more škoditi, saj je že tako v rdečih številkah.

9 komentarjev

Apache Geronimo promoviran v uradni projekt ASF-ja

TheServerSide.com - Že lani smo poročali, da je ASF (Apache Software Fundation) začel z razvojem odprtokodnega J2EE aplikacijskega strežnika. Po skoraj letu dni bivanja v t.i. inkubatorju (poseben strežnik ASF-ja, kjer so novi projekti v nekakšni čakalnici) je Geronimo očitno dovolj zrel za status uradnega Apache projekta.

Pomembnejše dobrote iz J2EE sveta, ki jih Geronimo prinaša:

  • EJB (Enterprise JavaBeans) podpora;
  • Java Transaction API ( JTA) - upravljanje s transakcijami;
  • Java Message Service ( JMS) - pošiljanje in sprejemanje sporočil ter njihov nadzor;
  • podpora za postavljanje strežnikov v gruče (clustering);
  • J2EE Management;
  • JavaMail API;
  • Java Activation Framework ( JAF) - ugotavljanje informacije o objektih oz. podatkih nasplošno (tip, podprte metode, ipd.) in
  • podpora za avtentikacijo in avtorizacijo ...

Avtorji projekta trdijo, da bo to prvi odprtokodni J2EE aplikacijski strežnik, ki bo ustrezal vsem zahtevam J2EE specifikacije. Mnogi dvomijo v to trditev, saj je celotna...

0 komentarjev

Sun Java Desktop System 2 na poti

OSNews - Po besedah Curtisa Sasakija, Sunovega podpredsednika za namizne rešitve, bo Sun Microsystems na konferenci Desktop Linux Summit v San Diegu naznanil izid drugega Java Desktop Systema, ki se bo zgodil prvi teden v maju. Najpomembnejše novosti lahko pričakujemo na področju upravljanja sistemov, kar pomeni, da bodo lahko stranke oddaljeno nameščale, nastavljale, nadgrajevale in vzdrževale namizne sisteme. Podrobnosti bodo znane na konferenci, Sun pa je že zdaj ponosen na 21 pogodb, ki jih je sklenil z izdelovalci OEM na področju prodaje izdelkov, ki konkurirajo namiznim rešitvam Microsofota. Klik!

0 komentarjev

Java odslej hitrejša ?

ZDNet - IBM je predstavil namenski procesor za poganjanje javanskih aplikacij z uradnim imenom zSeries Application Assist Processor (zAAP). Namenjen je IBM-ovim velikim računalnikom (mainframe), njegova cena pa je, kot trdijo, dokaj nizka: 125 000 ameriških dolarjev na računalnik. Naj samo omenim dejstvo, da se cena IBM-ovih velikih računalnikov navadno začne pri milijonu zelencev.Java že do sedaj normalno delovala na VelikihRačunalnikih™ VelikegaModrega™, toda namenske strojne opreme zanjo ni bilo. IBM priporoča nakup omenjenega procesorja vsem strankam, saj naj bi se tako na splošno povečala učinkovitost vseh tistih sistemov, na katerih teče Java. Razlog naj bi bil predvsem v razbremenitvi splošno namenskih procesorjev, ki potem skrbijo za druge, nejavanske procese. Splošno znano je, da je Java precej požrešna, saj zahteva veliko sistemskih sredstev za efektivno delovanje.IBM seveda ni pozabil poudariti, da se ta investicija splača v kombinaciji z WebSphere Application Serverjem, ki...

12 komentarjev