» »

SUN je za Javo izbral GPL licenco

SUN je za Javo izbral GPL licenco

Slashdot - Sun je danes najavil, da je spremenil licenčno politiko Jave. Tako je od danes naprej Java varovana z licenco GPLv2, kar pomeni, da je sedaj prosta, kot je prosta pravica govora.

Medtem, ko to dejstvo nima velikega vpliva na večino razvijalcev, pa ima ta poteza zelo pozitiven vpliv na uporabnike odprtokodnih operacijskih sistemov, saj bo lahko Java sedaj vključena v pakete, ki so pod licenco GPL (in ostale "free speech" licence).

To je tudi eden večjih, če ne kar največji, prispevkov kode odprtokodni skupnosti. S to potezo Sun želi, da bi tako pospešil razvoj Jave in omogočil lažjo uporabo Jave v odprtokodnih krogih. Poleg tega pa bo Sun še naprej nudil komercialno licenco za Javo, ki bo prišla v poštev za vse izdelovalce programske opreme, ki jim GPL licenca ne ustreza.

Za več informacij: Slashdot.

50 komentarjev

«
1
2

Jaka83 ::

Juhuu, vriskam od veselja! Bravo SUN, zdej more sam še Macromedia odpret Flash in Flash Player, pa smo že skor zmagal.

Roadkill ::

Nekako je bilo iz novice scenzurirano naslednje, kar po moji presoji definitivno paše zraven:

"It's interesting that Novell suggests Mono is encumbered by patent problems just a week before we free Java," said Phipps. "The timing couldn't be better."

Ker namiguje, da je bil tole med drugim tudi odgovor na nedavno povezavo Microsofta in Novella, kar lahko preberemo tukaj.

Bottom line pa je, da ta spremema za večino končnih uporabnikov pomeni le, da jim ob inštalaciji jave ne bo potrebno klikniti na "I Agree". :)
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

balocom ::

Tale je pa direkt...
...mau te v stol zabije>:D
Lepo to, upam da bo tak tredn šel naprej...
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

minmax ::

če bi Sun tole naredil že pred 5 leti - potem bi verjetno bil landscape danes precej drugačen. Tako pa je realnost, da je .NET na osvajalskem pohodu in je precej bolj prijazen kot Java za programirat. Da o superiornosti MS razvojnih orodij ne govorimo... Java je sicer še vedno prevladujoča na mobile trgu, a tudi tam jo PocketPC hitro lovi... Skratka kolesje, ki melje vse pred sabo, se je začelo vrteti, bomo videli ali lahko Sun najde čarobno formulo.

No, vsekakor boost za javo. Super, zdaj ko je zaradi prejšnje licenčne politike Mono nastal in je spet razklana situacija...

kopernik ::

Uh, minmax, tvoj komentar je pa čisti BS. Superiornost orodij ? A živimo na istem planetu ?

jlpktnst ::

.net 1.1 in 2.0 nekompatibilno iirc :P in podobne bedarije...

sploh nimam želje da bi spoznal msjeve platforme. preveč zavezujoče. upam da bo možno tudi službo staknit tako da ne bo treba microsofta drmat (težka)

zdej pa k stvari - zakaj morajo met prejšnjo licenco sicer ne razumem... vseskup bi dali pod LGPL ali kako drugo podobno licenco ki omogoča linkanje v komercialne zaprte programe. ali kje je tu fora?

Roadkill ::

minimax: Pozabljaš na enterprise trg, kjer je java na zavidljivem položaju.
Da ne začnemo o tem, kaj ima IBM skrito v rokavu in pripravljeno za naslednje leto. Glede na to, je edino logično, da je MS naredil ta deal z Novellom in po mojem mnenju pospešeno dela na linux verziji MS Offica.
Ü

Roadkill ::

jlpktnst: sem malo pomankljivo povzel novico. Preberi si jo natančneje.
Piše, da so dali javo pod GPL licenco + "classpath exception", kar pomeni, da je licenca GPL, tudi če linkaš na komercialne classe.
Ü

Looooooka ::

bog ne daj da flash player odprejo.
ne bo noben browser vec safe.

MrStein ::

varovana z licenco GPLv2

Eh ? GPL od-varuje. (nasprotno od varovanja)
Neverjetno kak slabo je poznavanje licenc ...

Roadkill:
Bottom line pa je, da ta spremema za večino končnih uporabnikov pomeni le, da jim ob inštalaciji jave ne bo potrebno klikniti na "I Agree". :)

Zakaj ne ? Saj ima večina GPL programov "I Agree". :P

(ja, vem da je pravno gledano bedarija, ampak razloži jim ti to ...)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

MrStein ::

V novici piše
... Java Platform Standard Edition (Java SE) software, used for desktop applications, are being released immediately under GPLv2.

Na download strani pa ne duha ne sluha o GPL.

A lahko kdo to razloži ?
Katere verzije so pod GPL ? Kje ? Kdaj ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

poweroff ::

Kaj naj rečem - super!

Zadeva bo
Linux dekstop uporabnikom prinesla marsikatero prednost, debianovci bomo lahko imeli paketer dohodnina.deb v uradnih repositoryih. :D

Ampak pomisleki Minmaxa so na mestu. Dejansko bo treba odpreti dve fronti: razvoj orodij za enostavno razvijanje Java aplikacij. Tukaj se bo morala potruditi industrija in OS skupnost. In politika: .NET pomeni zaklep na eno platformo, torej se postavi (politična) zahteva po multiplatform razvoju. Tukaj bo pomagala EU.
sudo poweroff

CWIZO ::

jlpktnst: kako lahko govoriš o neki zadevi, če sam praviš da nimaš želje, da bi jo sploh spoznal? Ne buč prodajat ;)

kopernik: jep. Ti lahko še tako smrdi, ampak Visual Studio je eden najboljši (najbrž kar najbolših) IDEjev na tem planetu ;)
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

krho ::

Borlandov BDS je ql.
BTW, tisti, ki jamrate nad IDE v Javi, kaj je narobe s Eclipse?
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

joebanana ::

Jupiii ta novica mi je polepšala dan;) Kar tak naprej sonček:D

3p ::

Matthai: .NET je še najbolj "odprta" platforma, ki smo je deležni od Microsofta (po pogojem, da ne uporabljaš recimo managed c++ in podobnih fint). Vse skupaj je standardizirano, Imaš Shared Source CLI, Mono... Najbrž vse to, ravno ker se je MS zavedel, da je Java v prednosti (ki pa jo je zdaj Sun precej zapravil z oklevanjem)...
Me pa zanima, kako bo MS odgovoril na GPL Javo in kaj se bo zgodilo z Javo (kot jezikom - koliko bo kreganja okoli novih zmožnosti proti enostavnosti)...

kopernik ::

cwizo,
orodij za Javo je malo morje, IDE je le eno orodje, ki ga programer potrebuje. Poleg tega imaš za Javo kar nekaj _zastonj_ zelo dobrih razvojnih okolij. Frameworkov je tudi ogormno, tudi za področja, za katera v .NET okolju še slišali niso.

Glede visual studia pa ne bom dosti komentiral, ker ga že kaki dve leti nisem pogledal, tako da ne vem koliko je šel naprej. Vsekakor pa še kar čakam, da bodo imeli IDE-ji v ostalih jezikih tako močne editorje kot jih imajo tisti za Javo (Eclipse, IntelliJ). V refactoringu je bil VisualStudio pred leti daleč, daleč za IDE-ji v Javi. Sedaj je najbrž manj razlik (tudi ne zanikam, da je VS na določenih področjih najbrž res najboljši), kar pa ne vzdrži minmaxove izjave.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

64202 ::

> .NET je še najbolj "odprta" platforma

Ne več, MS je nekaj meglen glede patentov nad velikimi kosi API-ja. GPL zahteva, da nimaš omejitev glede patentov. Plus, kaj je MSjev ekvivalent temule: The Java Community Process(SM) Program - JSRs: Java Specification Requests - List of all JSRs
I am NaN, I am a free man!

Roadkill ::

varovana z licenco GPLv2


Eh ? GPL od-varuje. (nasprotno od varovanja)
Neverjetno kak slabo je poznavanje licenc ...


Daj se spotikaj ob neke nepomembnosti. Al se norca delaš, al ti kaj ni jasno.
Programska oprema je VAROVANA z licenco. Drugače ne moreš tega povedat. Kaj pa določa licenca (omejitve, ali prostosi) pa sploh ni vsebina tega stavka.
Poleg tega pa GPL licenca varuje. Varuje, da ne bi kdo tvoj produkt izdal pod kako drugo licenco - zagotavlja, da bodo vse nadaljne inačice GPL.

GPL poznam dovolj, da o tem lahko povzamem novico.
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

Fizikalko ::

MinMax, povej mi MS konkurenta (na .NET področju) IBM-ovemu orodju Rational Application Developer 6 (na Java področju). Da vidimo. Skratka - nakladaš, da se kar kadi.

thezerox ::

Se pridružujem mnenju roadkilla, praktično gledano gre za varovanje. Ne drži, da ima večina vsi GPL programov I agree.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: thezerox ()

3p ::

64202: napisal sem "najbolj odprta platforma *** ki smo je deležni od Microsofta ***".
Fizikalko: Kaj konkretno (katera funkcionalnost) od Rational Application Developerja?
kopernik: Refactoring je v VS2005 končno soliden (več pa ne, za nameček pa ni podprt v c++).

Fizikalko ::

Uhh, polno tega. Najbolj pa navdušijo stranske zadeve (ne le Java editor) integracija z bazami podatkov, odlična podpora xml-u, generator DB beanov, delo z JSF strukturami,...

64202 ::

3p: soree, sem drugače razumel stavek

A zna kdo razložit, kaj pomeni zdaj ta zadeva, če:
a) pohekam jvm in zalimam vse skupaj (jvm+libs) s svojim programom ter objavim
b) pohekam kak class iz knjižnice in zalimam vse skupaj s svojim programom ter objavim

Je treba dat izvorno kodo svojega programa ven v primeru a ali b?
I am NaN, I am a free man!

kopernik ::

Rational ima dobro podprt UML. Res dobro. Res pa je, da 90% developerjev UMLja niti ne povoha (ne glede na jezik/platformo).

Fizikalko ::

Ja, saj res, pozabil omenit. IBM je naredil odlično potezo, ko je kupil firmo Rational. In seveda dodal vmesnike za design.

3p ::

kopernik, fizikalko: premalo vem o javanskih IDEjih, da bi lahko primerjal "feature by feature" (sploh ker si lahko zelo različne stvari predstavljaš pod "dobra podpora") ampak VS2005 ima marsikaj. Integracija za bazami, podporo XML, "risanje" spletnih strani skupaj s kontrolami (ekvivalentno risanju form), ima razredne diagrame ipd...

Quikee ::

Integracija za bazami, podporo XML, "risanje" spletnih strani skupaj s kontrolami (ekvivalentno risanju form), ima razredne diagrame ipd...

Kaj pa možnost modeliranja - izgradnje svojega meta-modela in kasneje iz njega svojega modela, na podlagi katerega se pol koda generira - torej nekaj takega kot je Eclipse Modeling Framework? =)

3p ::

Quikee: V vs2005 so komaj začeli s tem. Razredni diagram zna prikazat za obstoječo kodo, pa editiraš ga lahko, pa objekte si lahko na "object test benchu" narediš pa se malo igraš z njimi (ti pokaže še pokritost, ki so jo z igračkanjem dosegel)... Kaj več pa mogoče v VS2009. :))

BigWhale ::

Stein,

> Eh ? GPL od-varuje. (nasprotno od varovanja)
> Neverjetno kak slabo je poznavanje licenc ...

V bistvu si ti, tisti, ki ne pozna licenc. GPL prav dobro varuje, uporabnika in programsko opremo. Skratka, nakladas.

kopernik ::

Saj se sploh ne gre za to, da bi sedaj primerjali feature by feature. Le smešno se mi zdi, da folk zaradi neznanja (uporabe IDE-ja) kar ožigosa VS za nekaj najboljšega na tem svetu samo (ali predvsem) zato, ker dobi razvijalec vse servirano na pladnju (wizardi, fancy gui builder). Pri open-source zadevah (npr. Eclipse, NetBeans) se je pač potrebno malo potruditi, da jih spraviš na dober nivo (s plugini)... če ti to ne ustreza plačaš za IBM rational developer ali IntelliJ IDEA, ki sta že out-of-the-box hudi zverini.

Torej, kdo od .NETovcev uporablja za profesionalno razvijanje aplikacij kaj drugega kot VisualStudio ? Koliko vas uporablja frameworke, knjižnice, build orodja, ipd., ki _niso_ prišla iz Redmonda ? Najbrž zelo malo, kar potrjuje moje prepričanje da je dostopnost oz. razširjenost orodij za Java okolje mnogo boljša kot za .NET okolje.

Evo, dost nakladanja.

CWIZO ::

In kaj je narobe s tem, da imaš že vse "prinešeno na pladnju". Zakaj bi izgubljal čas s tem, da bi po netu iskal razne plugine, ki bi mi omogočal tisto kar je v VSju že vgrajeno?

In zraven VSja dobiš v bistvu vse kar rabiš za razvoj in sam še nisem nikoli začutil potrebe po kakšnem third party orodju, razen mogoče za kak dissasembler.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

kopernik ::

Nič ni s tem narobe. Prav popolnoma nič. Narobe je to, da se reče, da so orodja za .NET superiorna, ker je Java znana ravno po tem, da imaš na tone knjižnic, frameworkov, strežnikov, builderjev, IDEjev/pluginov in še ne vem česa. Po možnosti vse open-source.

3p ::

kopernik: "razširjenost orodij za Java okolje mnogo boljša kot za .NET okolje".
Vsekakor (in mislim, da nihče pri zdravi pameti ne bo trdil drugače).

WhiteAngel ::

Ali sem edini razvijalec, ki misli, da je odvisnost le in samo od M$ okolja največji minus za .NET?

Osebno nikoli ne bi začel razvoja resne aplikacije v .NETu, ker ne vem, kaj se bo zgodilo čez 5, 10, 20 let. Okolja ne bom mogel enostavno zamenjati, podpora delovanja aplikacije čez n-let je vseeno vprašljiva, sam .NET framework je zaprt - tudi, če bi hotel kaj, ne morem nič. Je .NET z VS samo igrača za M$ fane?

3p ::

WhiteAngel: "odvisnost le in samo od M$ okolja največji minus za .NET"
Bi to malo bolj razložil?

64202 ::

To je čisto tehničen/praktičen pomislek - če imaš zaprt framework in bo nek bug nekje notri, si za popravek odvisen od proizvajalca, najverjetneje boš moral pač naresti ugly workaround. Pa tudi če ni nek zaresen bug, ampak ti samo nekaj ne paše ali vidiš izboljšavo, si pač popraviš. A niste tega še nikoli počeli? Maš c++ pa miljarde odprtih portable knjižnic, ravno tako še cel kup drugih jezikov (perl, python, ...). Zdaj pa še java, fajn. In zakaj bi se vezal ravno na winse? Saj kar nekaj ljudi uporablja mace ali pa linux (skrajno popularen na serverjih!).
I am NaN, I am a free man!

Fizikalko ::

Seveda je tu govora o manjših sistemih. Na mainframe-ih .net zaradi vezanosti na MS. Java pa laufa povsod, pa magari na Z/os.

3p ::

.NET-a res ni kot listja in jave (in ni tako preizkušen v praksi), ampak odkod vam ideja o vezanosti na MS? Kaj pa Mono in dotGNU?

MrStein ::

Roadkill, to sem mislil za konec, ampak bom rajši začel s tem. Če kupim tank, potem pa na levi strani odtranim oklep, sem tank s tem "zavaroval" ? A moje početje "varuje" tank ? Po moje ne.

Podobno z GPL. Ti si rekel "GPL licenca varuje. Varuje, da ne bi kdo tvoj produkt izdal pod kako drugo licenco". Ne. Pred tem varuje zakon. GPL, podobno kot jaz v zgodbici zgoraj, delno odstrani to varovanje.

Še pred čim GPL varuje, po tvojem ?

Licenca že sama po sebi pomeni "dovoljenje". Ne pa "prepoved" ali "varovanje". Če dovolim vstop vsem, ki so oblečeno rumeno, sem s tem nekako "zavaroval" stanovanje ? Nisem, prej obratno. Če bi vsi imeli dostop, jaz pa bi izdal "X" (izraz "dovoljene" pač ni na mestu, ker nič ne dovoljuje), ki prepoveduje vstop vsem, razen Francu in Micki, pa bi res zavaroval stanovanje.

(ja, GPL sem prebral. Že večkrat. FAQ tudi. In celo zakone o avtorskih pravicah)


Sicer pa to ni tak pomembno. Pomembno je "Kje je omenjeni java z GPL ???".
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

Glede IDE:
Eclipse rulz, VS sux.

Oziroma :
VS6.0 je podn.
VS 2003 je mogoče malo boljši. Z dodatki mogoče primerljiv z Eclipse.
VS 2005 ne poznam.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

64202 ::

> Kaj pa Mono in dotGNU?

mono - forsira svoj api stack naprej (gtk#, ...), večji del ms .net apija fali ali je še hroščat/nov/nepreizkušen. tudi sam vm je še bolj švohn glede hitrosti in stabilnosti, kolikor je brati. se mi zdi varno reči, da je še daleč celotna zadeva od c++ in jave. nisem sicer uporabljal mono za resne stvari, sem samo tak vtis dobil*.

dotGNU - ne poznam, da bi kdo to uporabljal...?

* za oris: pred kratkim sem bral o problemih, ki jih imajo razvijalci projekta beagle - recimo, mono je leakal ram pri sproščanju threadov (ali nekaj takega)
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

3p ::

64202: se strinjam, alternativna orodja so še zelena... Za .GNU ne vem, kdo ga uporablja in tudi ne spremljam kako zadeva napreduje, ima pa vsaj Windows.forms implementiran podobno kot swing v javi (z "nule").

thezerox ::

No, bom pojasnil nekaj pravnih vprašanj, da ni vse tako enostavno, kot (morda) zgleda na prvi pogled:

primerjati tank kot stvar in program kot avtorsko delo je neumestno. različna izhodišča. Ko enkrat kupiš tank (pridobiš lastninsko pravico na njem), lahko z njim delaš, kar se ti zljubi (dobesedno; seveda s svojim dejanjem ne smeš "motiti" drugih).

pri programih in avtorskih delih nasploh pa je situacija drugačna. avtor dela ima monopol, kar za tretje pomeni, da je uporaba tega dela prepovedana, razen ko je izrecno dovoljeno. Dovoli lahko zakon ali pogodba (sodna odločba je za naš primer marinalnega pomena).

Konkretno za GPL: če ne bi bilo GPL, torej pogodbe, tretji ne bi smel delati tega, kar mu omogoča GPL. Avtor pa je varovan (tudi) z GPL, ker ta določa pogoje, pod katerimi lahko program uporabljaš. Ker pa si kršil pogoje, dejanj iz GPL ne moreš opravljati. Tukaj pa vstopi seveda zakon, ki pravi, da treji brez licence (to je tisti, ki krši GPL) krši avtorjevo avtorsko pravico. Tako da delno drži sklep, da te varuje zakon.

noraguta ::

štajn vs je star kot zemlja , je pa z verzijo 4 postavu zgled in standard po kateremu so narejeni praktično vsi novejši ideji. je bila pa 6ka za svoj čas odlično okolje in še sedaj kar se cja tiče ni podn razvojno okolje zastarelo ampak za silo uporabno.

sicer pa kar se tiče naprednosti orodij , nikjer v javi nisem videl ,da bi mi omogočala pisanje učinkovitih in razumljivih metakonstruktov nad jezikom. bog nedaj še , da bi med debugiranjem lahko samo metapretvorbo dobil v obliku tooltipa. ravno tako je z statičnim tipiziranjem v kombinaciji z type inferencingom in intellisensom. vse to je v vs 2005 z nemerle extensionom mogoče. v javi kolikor sem videl ničesar podobnega. plus tega je debugiranje native - managed aplikacij pod vs jem dokaj dobro rešeno ampak daleč od prefekcije , pri eklipsu pa sploh ne.

sun je preprosto potisnil MS v .NET z svojimi tožbami in odpiranje platforme je dobrodošlo a na žaloste malo pozno. to bi se moralo dogoditi najmanj 8 let nazaj. sedaj imamo spet dva tekmeca in jebeno krpanje sistemov ne pa standarda.

delam sicer z obema platformama silom prilike , ampak če bi izbiral bi zavoljo enostavnosti uporabe izbral .NET.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

kopernik ::

Noraguta, povej mi, koliko javanskih IDEjev si sploh preizkusil ?

Glede meta programiranja ... za annotatione ali pa AOP si že slišal ?

kopernik ::

Hotel sem samo dodati, če se ti gre za moč oz. ekspresivnost jezika, si poglej funkcionalne jezike, npr. Lisp ali Haskell. Z njimi lahko delaš mnogo zanimivih stvari.

noraguta ::

hvlala kopernik da me napotuješ na kunkcijske jezike , mogoče sem zadeve tudi sam srečal in simpl cros pltform ide spisal tudi sam. samo lisp in haskel sta dokaj omejena glede frameworkov. nazadnje prej sem preizkušal prototip eklisice , sedaj delam tako znjo kot za določene dele tudi z netbeansom,. debugiranje celotne optimizacije vezane na platformo je pian in the arse. celo mono develop se zdi napreden okrog tega. pa da ne bo pomote odprtje javine kode se mi zdi da bo prineslo ravno napredek pri integraciji debugerjev, mozno , da nove resitve so samo ne en ne drugi "java ide" mi ne ponujata debuga celotnega stacka(mogoče ga ampak na hitro nisem našel).


aop pa je ako zastopim koncept injection na runtime side. nikakor pa transformacija nad sintakso in sintagmo jezika , ali oporekaš temu ?AST != byte code vsaj tukaj upam da se strinjava, in med semantiko in konkretno realizacijo v native kodei je še nekaj korakov.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

kopernik ::

Povej točno kaj te pri debugiranju omejuje ? Česa ne moreš narediti, kar bi sicer po tvoje moralo biti možno ?

Z določenimi pomisleki glede JVM sem seznanjen, nikoli pa se nisem ukvarjal z byte-code manipulacijo, ki je sicer možna in se je določeni ljudje poslužujejo (glej npr. rife). Se strinjam s tabo, da se z odprtjem kode obetajo odločnejši koraki tudi v to smer.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google migrira Android na OpenJDK

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
145912 (3984) Qushaak
»

Oracle ekspresno pobrisal blog nekdanjega Sunovca, ki je govoril v prid Googlu

Oddelek: Novice / Tožbe
105846 (4834) BlueRunner
»

IBM utegne prevzeti Sun

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
445520 (2967) Bistri007
»

Java bo letos postala odprtokodna

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
255887 (4476) Vlady
»

SUN je za Javo izbral GPL licenco (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
507147 (5715) darkolord

Več podobnih tem