» »

Prihodnost Zemlje je svetlejša

Prihodnost Zemlje je svetlejša

Slashdot - Po odzivu na novico Ali se SETI seli na Luno mislim, da marsikaterega izmed vas zanima tudi vesoljska tematika. Zato sem sklenil, da bom med svoje novice o računalništvu včasih vgradil kakšno zanimivost iz tega z računalniki ne ravno najbolj povezanega področja. Tokrat sem se odločil, da vam poročam o novici, kako naj bi Sonce v prihodnjih nekaj milijardah zaradi širjenja pogoltnilo Zemljo. To je bil do nedavnega zakon o prihodnosti Zemlje, potem pa so astrofiziki na Sussex University odkrili napako v računu. Po njihovih podatkih znanstveniki pri prvotnem računanju niso upoštevali dejstva, da bo Sonce z večanjem postopoma izgubljalo prvotno gravitacijsko silo. Sonce naj bi zaenkrat imelo dovolj materiala za jedrske reakcije še približno 7.5 milijarde let. Približno 7.7 milijarde let od sedaj pa se bo povečalo za 120 krat in pogoltnilo planeta Merkur in Venero. Zemlja se bo po izračunih obdržala. Kljub obetavnim napovedim, pa bo življenje približno 5.7 milijarde let od danes naprej postalo nemogoče, saj se bo Zemljina površina preveč segrela. Kaj pa se bo dogajalo s Soncem po 7.7 milijarde let? Po nekaterih podatkih naj bi se nato skrčilo v belo pritlikavko, Zemlja pa bi postala leden planet, na kateremu ne bi bilo več pogojev za življenje.
Kljub vsemu ne smemo pozabiti, da gre samo za predvidevanja, saj napovedovanje prihodnosti zaenkrat vsebuje še vedno preveč neznank. Več o vsem tem si lahko preberete tukaj.

Dobro, če pa Zemlje ne bo uničilo Sonce, kdo jo bo potem? Trenutno so najbolj nevarni sovražniki asteroidi, ki se vedno znova vse preradi približajo našemu ljubemu planetu. Tokrat nas je 300 meterski orjak zgrešil za dobrih 800 000 kilometrov, kar se sicer sliši veliko, vendar pa za razdalje, ki smo jih vajeni, ko začnemo govoriti o vesolju, to sploh ni tako daleč. Poročanja o asteroidu najdete tukaj.

12 komentarjev

||_^_|| ::

zdej bom pa lepš spal:)))
zanimive stvari

Boeing ::

trenutno so naš največji sovražnik jedrske bojne glave in pa preveč razgreti politiki... ne pa vesolje... !

R0K ::

...itaq ja...tako kot je rekel boeing....
...drgače pa kaj se mi sploh sekirama za rad tega ?? da nas bo zej se kaj strah, kar pa mamo neskončno malo možnosti da bomo takrat še živeli (time machine - mejbi - sometimes) ...

.ker itaq lahko vsako sekundo kakšne hud fanatik spusti kako "bombico" na staro celino in pol smo pa dobesedno v pizdi....
...me prav zanima kdaj bo Euro nabavu takšno zaščito proti bombam in letalnski napdamo (ne spomnim se točno kak se reče tistem) k so zej "pokrili" čez celi ZDA ...

RookY ::

No ja...asteroid že ne more uničiti zemlje, kvečjemu življenje...pa še to zelo težko.
Vsekakor pa ne bi bilo več gužve :)

LojzePek ::

Ne vem kak ste lahko tako brezbrižni pri tej stvari. Mal ti pa da mislit, kake probleme bojo imeli naši potomci. Upam da do takrat bo svetovno prvenstvo v nogometu tud pr nas.

DaDo ::

Potem bo pa treba nabaviti kakšen dober ventilator.

CaqKa ::

brezbrizni smo zaradi tega ker kar se bo zgodilo in se ima za zgodit se bo itak zgodilo... pa četudi bi lahko vplivali na to, mi kot slovenija ali pa kot posameznik ne moreš kaj dosti prispevati (sploh pa ne fint kot so jih prikazovali v armagedonu)

SI_J ::

CaqKa: to me spominja na vic o Petrletu, ki mu je bog 3x poslal gasilce v pomoc.

Politiki z bombami so nevarni cloveku ali narodu, clovestvu pa bolj grozijo asteroidi.
Se 100 let nazaj bi asteroid unicil zivljenje, zdajsnja tehnologija nam pa daje vsaj kancek upanja.

blank3_ ::

oh ja.... ST

Jeronimo ::

slycer: pred približno 2 meseci je bil v Delu - priloga znanost in razvoj objavljen članek v katerem je bilo obrazloženo, da bo zemlja zaradi sončne aktivnosti izgubila ozračje čez približno 500 milijonov let. Res je da bo sonce pogoltnilo zemljo šele takrat ko si zapisal, neugodna bo za življenje pa že mnogo prej .....

OldSkul ::

Mise bomo do takret odselil že na drug planet!>:D

Mate ::

500 x 10^6 let... moje zivljenje pa predstavlja 0,0000002% tega se prav da bo potrebnih se priblizno 4 ali 5 milijonov cloveskih generacij. Zdej mi pa povejte kolk generacij je trajal razvoj cloveka od recimo bakterij naprej. Mislm da dost manj... In ce pol to primerjamo, bomo mi, oziroma nasi potomci ze cist drugacni... kdo ve, morda bodo imeli 2 para rok, pa na vsaki roki 25 prstov (za vsako tipko enga)... ok pretiravam, samo zarad tega si je zaenkrat totalno brezveze belt glavo. Takrat bomo ze dalec stran... ali pa nas sploh ne bo vec.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Veliki filter vključitev mitohondrijev v prokariontsko celico? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7714975 (13129) Okapi
»

Odkrit prvi skalnati eksoplanet (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
21415412 (11260) Thomas
»

Vesolje še ne bo umrlo v Big Ripu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
212630 (2630) Thomas
»

Izvenzemeljsko življenje in inteligenca - Da ali Ne ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
10810529 (8717) BigWhale
»

Kolikšna bo zemeljsko leto čez nekaj miljard let?

Oddelek: Znanost in tehnologija
342478 (1828) Thomas

Več podobnih tem