» »

Voljatel morebitna konkurenca Telekomu

Voljatel morebitna konkurenca Telekomu

Finance - Na to sem čakal dolgo. Če bo šlo po sreči, bo Telekom dobil konkurenco tudi na področju fiksne telefonije. Za pridobitev licence za operaterja fiksne telefonije se bori nihče drug kot Voljatel. Voljatel je prvo in edino podjetje v Sloveniji doslej, ki je naredilo korak naprej in že zaprosilo za dovoljenje.

Upamo lahko, da bo končno prišlo do censkih vojn tudi na področju fiksne telefonije, kajti stavim da nisem edini, ki mu Telekom gre pošteno na živce (stvar osebne preference --Sergio) >:D.

Mimogrede, Voljatel že v tem mesecu namereva ponuditi internetno telefonijo (VoIP).

27 komentarjev

LojzePek ::

Kdo bo pa kable polagal? Mogoče Kramp d.o.o ?

whatson ::

Tudi to je možno... To bodo verjetno planirali potem, ko/če dobijo dovoljenje...

BustA ::

3 krat HURA za Voljatel !!!
:D :D :D

Simko ::

whatson meni polepsati dan danes :)

||_^_|| ::

končno:))

whatson ::

Simko: me veseli :D

fictionel ::

koncno... upam da bo zdj kj cnj... pa se ksn adsl konkurenca pa tko, pol bo pa supa dupa >:D

dr.J ::

Sanja svinja o koruzi...




Bodo TKjevci že zlobirali tiste modele, ki delijo licence, da je Voljatelu ne bodo dali.





No, mogoče jim jo bodo dali 'posthumno' čez ene dve leti, ko bo Voljatel propadel. Saj jim še % od ustvarjenega prometa ne priznajo!




Beri danes v Delu.

JLP ::

Me prov zanima kulk polen (ali bolje rečeno orjaških debel) bojo dobil pod noge s strani Države/Telekoma/SiOLa. Pa pol k dobijo/če dobijo licenco jim pa tud ne bo mogl ratat brez podpore ljudi. Upejmo da jim bo ratal (Voljatelu namreč).

Boeing ::

ja, a ni čist logično... to z poleni oz. hlodi namreč...
postavite se v kožo telekoma... a bi ravnali drugače ? mislim da ne...
vsekakor pa, da ne bo kdo mislil, da navijam za telekom... bravo voljatel, upam, da vam bo ratal nagnat tale telekom nekam !

GaPe ::

Hail to Voljatel!!!!!

elfin ::

Ja konkurenca mora bit.

MRtwister ::

Upajmo, da res, kable pa bomo ze malce pomagali raznosit ;).

jRk0 ::

Voljatel rox , yeah :D , narod pa bo sigurno podpr voljo, to se verjetno ni za bat, ali pac?

whatson ::

Hm dvomin... primer: dial-up volja je ZASTONJ ... pa je še itak SIOL tisti ki ima največ userjev. :

Brane2 ::

Meni to diši po tem, da bojo ponujali VoIP na brezžičnih linkih, ki jih trenutno intenzivno tržijo...


Vidi, vidi... zgleda da je res... Aaaa, zato so Telekomovci kar naenkrat s full vnemo pocenil impulse (upam, da sploh še ne tolk, kokr jih še bodo)...

Pa še ena čudna stvar. Prej nisem mogu sprosit tist ku*ev ADSL več kot leto, zdej sm pa kr naenkrat fasu pogodbo v čimprejšnji podpis...

To ne bi blo tko čudno, če mi samo teden pred tem tip, ki je tam odgovoren za to ne bi reku, da ni ziher če bom dobil priključek preden pridejo Ameri na mars, zdej pa tole...


Filo ::

.........končo ej slava jim....cheers..hehe

pivmik ::

Voljatel naš odrešenik!!!
Mi te podpiramo 100%!

:)) :)) :)) :)) :))

SLOWWWeb.net ::

Kolk časa se že to ve : . Namreč če si samo pogledal obliko podjetja, bi videli d.d. ne bi šli kar tako registrirat za tisti brezplačen internet dostop in nakupovat drage opreme. Glede na to, da so delinška družba, pa majo verjetno veliko kapitala, saj naj bi jo vodil en američan.

b4d ::

Ja, zdej pa jim SiOL ne bo dau nobenih novih kanalov... Res zakon, da bo nekdo uniču Telekomov monopol, ma jaz osebno še vedno prisegam na Konzerwa'n'štrik telefonijo.

attackiko ::

Ja upam, da ne boste preseneceni, ko se bo Volja odlocila, da hoce imet tud neki dobicka.

ghibly ::

Pripravljen sem plačati razumno ceno za konkurenco in razvoj, kot pa večno trpeti debilske in iskoriščevalske monopolistične finte Telekoma.

Jeebs ::

Telekom smrdi do Pakistana in nazaj! Naj živi Voljatel!:D

Alec999 ::

zivela Volja :)

mene pa sam neki zloo zanima ...
ce bom iz Volja stacionarnega klicu na Telekom stacionarno ...
ce bo cena drazja kokr Volja >> Volja stacionarno (tko kot je pr gsm-ih Mobitel >> Simobil >> Vega drazje kot naprimer Vega>> Vega)

lp,
Alec999

AtaStrumf ::

To bo še zanimivo :D .

Black ::

to si preberte boste vidl kok so trdi in neu... telekom :))

SPOROČILO ZA MEDIJE
Za takojšnjo objavo


Ljubljana, 1. marec - Po sporočilu za medije, ki ga je 27. februarja 2002 poslalo Ministrstvo za informacijsko družbo in se nanaša na znižanje cen zakupljenih vodov, medomrežnega povezavanja in klicnega dostopa do interneta, ima podjetje VOLJATEL nekaj komentarjev.

V sporočilu za javnost MID med drugim sporoča: ťStorjen je bil prvi pomemben korak k usklajevanju in prilagajanju cen telekomunikacijskih storitev stroškovnim načelom in razmerjem med cenami posameznih storitev, ki veljajo v državah Evropske unije. Računamo, da bo znižanje teh cen pomembno izboljšalo poslovne priložnosti ponudnikov telekomunikacijskih storitev, ki uporabljajo zakupljene vode in medmrežno povezovanje.Ť

Dejanska slika pa je nekoliko drugačna: monopol Telekoma Slovenije bo še močnejši kot je bil do sedaj, ostalim ponudnikom internetnih storitev pa bo konkurenčnost na trgu popolnoma onemogočena.

Kar zadeva znižanje cen Telekomovih najetih vodov, je za alternativne ponudnike internet storitev (razen Siola) edina možnost za konkurenčnost na trgu najem vodov pri drugih ponudnikih (to so: kabelski operaterji, ELES in Slovenske Železnice). Telekom svojemu hčerinskemu podjetju namreč omogoča nižje cene svojih vodov, zato je za ostale ponudnike internet storitev uporaba infrastrukture drugih ponudnikov edina rešitev. Končni rezultat tega je, da ostali ponudniki internet storitev pri svojih storitvah končnim uporabnikom ne morejo nuditi enako konkurenčnih cen kot Siol. Napovedano znižanje cen bo ta razkol tako še dodatno povečalo. S tem, da Telekom ne ponuja enakovrednega dostopa do svojega omrežja vsem ponudnikom internet storitev, pa seveda neposredno krši načela zakona o telekomunikacijah. Za ustavitev Telekomovega nekonkurenčnega delovanja regulator do sedaj še ni podvzel nikakršnih dejanj.

Pri t. i. medomrežni povezavi gre za sklenitev pogodb med dvema ali več operaterji za uporabo njihovega omrežja po za to dogovorjeni ceni. Telekomunikacijski promet (tako glasovni kot podatkovni, saj zakon tukaj ne dela razlik) se tako plačuje pri vsakem prenosu. Gre samo za razliko, kdo plača izvedeno storitev. Tako v primeru za prenos podatkov po mreži od operaterja 1 proti operaterju 2, plača za medomrežno povezavo drugi operater, v primeru obratne komunikacije pa prvi. Telekom za medomrežne povezave pri prenašanju podatkov v mrežah ponudnikov internet storitev ne plačuje prometa tem operaterjem. VOLJATEL je naslovil 17. decembra 2001 na Agencijo za telekomunikacije in radiofuzijo (ATR) dopis za obrazložitev omenjenega obračunavanja medomrežne povezave. Odgovora še ni prejel, čeprav je bil za to zakonsko določen rok, ki je že potekel.




Kar zadeva znižanje cen pri dostopu do interneta, je VOLJATEL prvo in edino podjetje v Sloveniji, ki že ponuja model brezplačnega interneta. Pri tem modelu uporabniki mesečne naročnine ne plačujejo več, plačujejo pa le znižane telefonske impulze Telekomu Slovenije. Odkar VOLJATEL ponuja svojo brezplačno storitev, se je nanjo prijavilo več kot 70.000 Slovencev, ki jo uspešno uporablja - zaradi nižjih stroškov pri dostopanju do interneta in njene visoke kakovosti. S slednjo storitivjo VOLJATEL tako predstavlja edino večjo konkurenco Siolovemu dominantnemu položaju. Deset odstotkov znižane cene internetnega impulza je sicer pozitivno dejanje Telekoma, vendar pa je tu skrito prav prej opisano stanje. Telekom bi moral alternativnim ponudnikom internet storitev za promet, ki so jih ustvarili njihovi uporabniki storitve, plačati določene odstotke. V državah Evropske unije se razmerje pri medomrežnih povezavah giblje od 50 do 70 odstotkov.

VOLJATELOVI uporabniki ustvarjajo okoli 35 milijonov minut prometa na mesec, kar je skupaj približno 60 milijonov tolarjev mesečno, ki jih Telekom prejme s plačilom telefonskih računov s strani uporabnikov. Povprečen strošek dostopa do interneta preko klicnega dostopa na uporabnika se je, po tem ko je VOLJATEL ponudil storitev brezplačnega interneta, znižal v primerjavi s Siolovimi cenami za več kot 85 odstotkov za rezidenčne uporabnike in več kot 93 odstotkov za podjetja. 27. novembra 2001 je VOLJATEL naslovil na Agencijo za telekomunikacije prošnjo za dodelitev odločbe o medomrežni povezavi, tako da bi moral Telekom plačati podjetju VOLJATEL odstotke od prometa, ki ga ustvarijo VOLJATELOVI uporabniki. Tudi na to prošnjo VOLJATEL ni prejel odgovora.

Dejstvo, da do odločitve še do danes ni prišlo, predstavlja grožnjo modelu brezplačnega interneta v Sloveniji in jo s tem postavlja daleč pod evropske standarde na področju telekomunikacij. Evropski model medomrežne povezave o delitvi prihodkov so do sedaj že sprejele nekatere države Srednje in Vzhodne Evrope, kot so Češka Republika, Madžarska in Hrvaška. Objava 10 odstotnega popusta pri impulzih za uporabo interneta je zato majhna tolažba za slovenske uporabnike.

V sporočilu za javnost, ki ga je posredoval MID navajajo: ťPosebej nas veseli, da smo se uspeli s Telekomom dogovoriti tudi za 10 odstotno znižanje cen klicnega dostopa do internetnih ponudnikov, tako da so te cene dejansko med najnižjimi v Evropi. Če bodo tudi internetni ponudniki del manjših stroškov za najete vode prenesli v nižje naročnine za uporabo interneta, lahko pričakujemo še dodatno znižanje stroškov klicnega dostopa do interneta.Ť VOLJATEL je mesečno naročnino že znižal na nič.

MRtwister ::

Telekom je zatrota proti Slovencu :>.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Telekom & SiOL : Slovenskim železnicam (internet)

Oddelek: Omrežja in internet
131278 (997) alesrosina
»

Bo VoljaTel prvi konkurent?

Oddelek: Loža
81137 (833) Tomi
»

Telekom Slovenije bo sprožil upravni spor

Oddelek: Novice / Ostale najave
222346 (2346) Fury
»

Slovenija zaostaja!!!

Oddelek: Loža
9800 (554) Neo32
»

ADSL

Oddelek: Omrežja in internet
261510 (1161) Freak

Več podobnih tem