»

Na Kitajskem internetna telefonija ilegalna

Slo-Tech - Kitajsko Ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo je razglasilo internetno telefonijo (VoIP) na Kitajskem za nelegalno, razen če jo ponuja državno podjetje China Telecom ali China Unicom. S tem Kitajska ščiti monopol obeh paradržavnih podjetij in hkrati reže načine komunikacije, ki bi lahko ušli strogi cenzuri. Uradna razlaga je sicer zaščita tržnega deleža domačih podjetij.

S to odločitvijo bodo storitve, kot sta Skype in UUCall, na Kitajskem prepovedane. To bo tudi precej podražilo telefonijo v tujino, saj stane klic prek stacionarnega omrežja na Japonske iz Kitajske okoli pol evra, medtem ko je te klice Skype ponujal za manj kot deset centov.

26 komentarjev

Tuš kupil Voljatel

Finance - Kot poročajo Finance, je skupina Tuš kupila Voljatel. V Voljatelu nakupa niso ne potrdili in ne zanikali, v Tušu pa so nakup neuradno potrdili. Po nakupu licence Vege (še pomnite tovariši?), so zdaj še kupili ponudnika širokopasovnega dostopa do interneta Voljatel. Cena naj bi bila 15 milijonov evrov.

Obenem so dobili tudi licenco za wimax, kajti Voljatel je 50 % lastnik pojetja Tok telekomunikacije, ki je eden izmed lastnikov licence za wimax. Kot kaže, se nam naslednje leto obeta še bolj zanimivo dogajanje v svetu telekomunikacij.

Ko boste nakupili kruh in ostala živila, vas bodo pri blagajni že čakali paketi za dostop do interneta ...
"Gospod, a bi še en mega interneta?"

22 komentarjev

France Telecom bo odpustil 22.000 zaposlenih

The Register - France Telecom (FT), za Deutsche Telekom drugi največji operater fiksne telefonije v Evropi, bo odpustil med 8 in 10 odstotki svoje delovne sile, kar znaša približno 22.000 zaposlenih, poroča The Register. Razlog za odpust naj bi bili nizki prihodki, katerih vzrok so nizke cene fiksne telefonije in malo fiksnih klicev. V zadnjem četrtletju lanskega leta naj bi bil francoski velikan še pod dodatnim pritiskom zaradi vse večje priljubljenosti internetne telefonije (VoIP).

Kljub ukinitvi 22.000 delovnih mest – večinoma v Franciji – pa naj bi France Telecom do leta 2008 zaposlil 6000 novih delavcev, 10.000 delovnih mest pa reorganiziral. Kot poroča International Herald Tribune, si Didier Lombard, predsednik uprave FT, želi predvsem mlajših ljudi, ki bodo pomladili delovno silo. Lombard je še napovedal, da se bo 40 odstotkov francoskih uporabnikov fiksne telefonije preselilo na VoIP.

France Telecom, bivši državni monopolist, ki ima v lasti mobilnega operaterja Orange in je za China...

12 komentarjev

Deutsche Telekom bo kaznovan

Finance - Evropska komisija bo Nemški Telekom olajšala za 12,6 milijona evrov. Evropska kazen je posledica zlorabe prevladujočega položaja pri internetnem dostopu in razvezi lokalne zanke. S premajhno razliko med ceno za uporabo omrežja in ceno končnemu uporabniku je zaviral prihod konkurentov na trg. Konkurence pa se na vse kriplje brani tudi naš Telekom, ki do danes ni razvezal niti ene lokalne zanke (zakonska obveza za razvezo traja od leta 2001) in tako trgu ne dopušča novih ponudnikov fiksne telefonije. Izvorna novica.

1 komentar

Bomo dočakali konkurenco v fiksni telefoniji?

Finance - Pri Voljatelu se trenutno izgovarjajo na pristojne državne organe, češ da so sedaj na potezi oni. Prihod konkurence na naš telekomunikacijski trg pa po njihovem pogojuje tudi cena medomrežne povezave, ki mora biti pod ceno lokalnega klica. Pri Voljatelu bodo začeli s fiksno mednarodno telefonijo. Dovoljenje za fiksno javno govorno telefonijo imajo sicer že eno leto. Prejšnji mesec je dovoljenje za opravljanje fiksne telefonije dobilo še podjetje Noviscom. Več ...

3 komentarji

Kmalu konkurenca Telekomu

Dnevnik - Dnevnik poroča, da je vlada na včerajšnji seji sklenila, da mora vseh pet javnih podjetij za distribucijo električne energije, Eles kot upravljalec prenosnega omrežja ter Holding Slovenske elektrarne, do konca leta, skupaj ustanoviti novo samostojno podjetje, ki bo izvajalo telekomunikacijske dejavnosti za celoten sistem.

Minister za okolje Kopač je ob tem izjavil, da s tem želijo v državi zagotoviti vzporedno telekomunikacijsko hrbtenico. Seveda Telekom temu nasprotuje, sindikati v Telekomu pa so celo zapisali, je ta odločitev nesmisel brez primere v svetovnem merilu. Po njihovem mnenju namreč vlada podpira krepitev nelojalne konkurence državnih podjetij.

Zanimivo, da tako mnenje zapišejo ravno v Telekomu, ob tem pa pozabljajo na njihove zaplete s ponudniki interneta v Sloveniji in njihov monopolistični položaj ter nelojalno konkurenco. Upam le, da uporabniki telekomunikacijskih storitev ne bomo pozabili njihovega obnašanja in odnosa do strank v preteklosti...

19 komentarjev

Volja

Volja - Samo na kratko, za tiste ki še ne veste ali pa ste pozabili. Vsi, ki za dostop do interneta uporabljate storitev ponudnika Volja, od danes naprej za dostop uporabljate novo številko 088832480, ki je dražja, po zagotovilih vodilnih pri Voljatel d. d. pa še vedno najcenejša. Preverjeno pa (še) deluje stara številka 088932480, zato se je držite kot pijanec plota, dokler še lahko...

6 komentarjev

Voljatel morebitna konkurenca Telekomu

Finance - Na to sem čakal dolgo. Če bo šlo po sreči, bo Telekom dobil konkurenco tudi na področju fiksne telefonije. Za pridobitev licence za operaterja fiksne telefonije se bori nihče drug kot Voljatel. Voljatel je prvo in edino podjetje v Sloveniji doslej, ki je naredilo korak naprej in že zaprosilo za dovoljenje.

Upamo lahko, da bo končno prišlo do censkih vojn tudi na področju fiksne telefonije, kajti stavim da nisem edini, ki mu Telekom gre pošteno na živce (stvar osebne preference --Sergio) >:D.

Mimogrede, Voljatel že v tem mesecu namereva ponuditi internetno telefonijo (VoIP).

27 komentarjev