» »

Primerjava med rusko, ameriško in evropsko gps navigacijo

Primerjava med rusko, ameriško in evropsko gps navigacijo

nero ::

Zanimajo me prednosti/slabosti med načini delovanja naštetih gps sistemov.
Če veste za kak dobr link, ker jaz ga ne najdem, kjer je primerjalno opisano.

Hvala

neoto ::

A ne gre tuki za eno omrežje po celem svetu, ki ga nadzoruje ameriška vojska??

Thomas ::

Evropska je še na papirjih. Ruska je pa še bolj wishware.

Ampak morda bodo le kaj naredili in bo dobro, morda celo najboljše.

Trenutno pa ni nič.

sivi01 ::

Živjo!

GPS sistem je le eden in ta je ameriški.
Rusi imajo sistem GLONASS
Evropejci pa gradimo sistem GALILEO

lp
Sivi

Keyser Soze ::

GPS(Navstar), Glonass, Galileo.

V glavnem. Ne. Ne nadzirajo vsega američani.:D Kvečjemu tistega GPS.

sivi01 ::

Naj še dodam da so američani pred nedavnim zagrozili, da bodo sestrelili evropske navigacijske satelite, če bodo imeli občutek, da ogrožajo njihovo varnost. Bojijo se namreč kitajcev, ki bodo po dosedanjem dogovoru uporabljali evropski sistem. Z ruskim sistemom si pa ne moreš kaj dosti pomagati, ker ni dokončan, primanjkuje tudi denarja za vzdrževanje.

lp
Sivi

Keyser Soze ::

Ah, Američani spet ene purice špilajo. Kje si pa upajo sestrelit satelite. Pa da tvegajo da jih preostali zradirajo z Zemlje.:D Ne ga srat no. Da se ne bo kdo smejal. Smo jih že preživeli v časih MADa in mrzlih spopadov.

KAr se tiče Galilea. Lepo napreduje in naj bi bil v operativni rabi leta 2008. Pa ni samo Kitajska pristopila k temu projektu. Tudi Izrael je že pristavil svoj lonček.

Glonass pa... Malo bolje malo slabše. Pač odvisno od časov in razmer v financah. Je pa operativen.

P.S.: Si poskusil na Wikipedii. Tam se tudi najde kdaj kakšne pametne podatke.

sivi01 ::

Novice so pač novice. O ameriškem strahu pred sistemom GALILEO si preberite tole:
The Australian ...

""They made it clear that they would attempt what they called reversible action, but, if necessary, they would use irreversible action," the official was quoted as saying."

lp
Sivi

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sivi01 ()

Keyser Soze ::

Že, že so napisali. A še vedno ne spremeni dejstva, da je to dejstvo smešno. Ne se ozirat na takšne traparije.

keber ::

Mislim, da je za sestrelitev satelitov toliko množnosti kot je možnosti za vojno med Ameriko in dotičnimi državami (Kitajsko, Indijo ali pa Evropo) - torej malo. Če pa že pride do tega, se mi zdi, da bo to še najmanjša škoda, se bolj potem bojim kakih bolj resnih "sestrelitev". Ampak, upajmo na pamet med vladarji.:\

Thomas ::

Na pamet med vladarji lahko kar upamo. Na pamet med posterji pa že bolj težko. Seveda to niti slučajno ne leti na kebra, ker njegov post je (celo zelo) pameten.

GPS je danes zanimiv, jutri lahko pride na Zemljo. Namreč podobno kot je GSM mreža prekosila Iridium, preden je ta sploh zaživel, se lahko zgodi tudi z Galilejem. Če bo neka EU kopija USA GPSa v orbiti 2012, je to precej nepomembna stvar. Takojšnja ground alternativa, na podlagi GSM omrežij, bi pa bil dober EU izziv USA.

Tuki se je treba fajtat!

Kryx ::

Kakšna pa je lahko natančnost lociranje na podlagi GSM omrežja? 0:)

Thomas ::

Po moje je nekako takšna, kot je bila svoje čase pri GPSu. Sej v tem je hec, da izboljšajo.

Zadovoljni pa ne bomo, dokler bo slabše od tistega, kar dopušča Heisenbergov zakon.

BigWhale ::

Statisticno gledano... Ali je vec moznosti, da ti crkne satelit, ki sluzi za navigacijo ali pa neka GSM antena.

Kako bos z GSM antenami pokril Atlantik in podobne stvari? In omogocil navigacijo letalom, ki so na 10km visine?

Tole je najbrz najvecja sibka tocka takega navigacijskega sistema.

sivi01 ::

Hehe, ma ne vi z GSM navigacijo. OK, verjetno se bo dalo marsikaj narediti z lokacijskimi storitvami omrezja GSM, zagotovo pa ne bos mogel voditi letalskega prometa ali navigirati ladjo s tem, kar pa bo GALILEO omogocal. GSM navigacija te bo verjetno lahko pripeljala do najblizje picerije v mestu, drugace pa je na podezelju, kjer so GSM bazne postaje zelo poredko posejane.

No v glavnem z GSM navigacijo se ne mores it vojne ;)

lp
Sivi

BigWhale ::

Ne jemljite GSMa dobesedo ampak pac samo kot ground based navigacijo... :)

Moja vprasanja oziroma dvomi se vedno obstajajo... :)

Azrael ::

Način pomorske navigacije brez uporabe GPS satelitov (kot je namignil BW), samo s pomočjo radijskih svetilnikov se imenuje Loran.

Pa še malo branja o pomorski navigaciji, Tukaj; klikniti je potrebno Marine Navigation

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

rfmw ::

Galileo sistem že sedaj zelooooo zamuja. Na eni konferenci sem od načrtovalca nekega sklopa za satelite izvedel, da še pojma nima, kako bo zadevo načrtoval8-O . Torej, če še celotnih načrtov nimajo, kaj šele da bi bil sistem operativen čez okoli 5 let. No way...;)
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

Yohan del Sud ::

Kakšna pa je lahko natančnost lociranje na podlagi GSM omrežja?


Odvisno od vremenskih razmer in kakovosti aparata o 0,5 m do neskončno m. Ob jasnem vremenu običajno en m. To za civile. Variante od ameriške voske so še bolj natančne.
www.strancar.com

Kryx ::

Ampak to si najbrž mislil za (ameriški) GPS? Me je pa zanimalo tudi za GSM, ko ga je Thomas omenjal.
:\

LuiIII ::

Yohan, tvoji podatki veljajo za GPS in ne za GSM. Vojska ZDA ima sicer na voljo bolj natančni kodi (signala), ki po mojem morda dosegata 0.5m a finta je bolj v tem, da ti kodi omogočata enako natančnost v realnem času in predvsem v gibanju (letala, vodene rakete,...)

Lui

Thomas ::

In the USA, mobile location to an accuracy of 125 metres is mandatory. In the EU, it is 2008.

Cambridge Positioning Systems' new Cursor Matrix will let mobile network operators use existing base stations and handsets to allow a subscriber's position to be pinpointed with an accuracy of down to 50 meters.

KEYWORDS: Google, znat, poiskat

Kryx ::

Še vedno me zanimajo trenutne čisto praktične možnosti. 125m GPS/ZDA je torej standard, ki mora biti zagotovljen v vsakih okoliščinah in povsod. A tisti Cambridge Cursor Matrix s 50 metri je mišljeno v najboljšem ali najslabšem primeru? (ker meni je napisano dvoumno).

Po lastnih izkušnjah pa vem, da GPS deluje pri nas z etrex-om približno na 5 metrov natančno (jasno nebo), v hosti recimo pa izgubi signal.
0:)

Yohan del Sud ::

Se opravičujem. Imam preveč opravka s kraticami v RL. :O

GSM natančnost lociranja je res nekako v okvirjih Thomasovega posta. Bi pa dejal da je precej odvisna od različnih dejavnikov: gostota postaj, njihova lokacija, razdrapanost terena, vremenski pogoji, motilne naprave, atomske eksplozije >:D

GPS pa po mojih izkušnjah 1m na jasen dan. Vsaj na dlančnikih s primerno opremo. Testiral to zadevo izdatno, ker jih tudi prodajam. Če koga zanima insiderski podatek o cenah, je najcenejša (minimalna) varianta za vsesplošno uporabo (beri: navzkrižno rabo po potrebi z čemerkoliže) in kolikor toliko normalno delo trenutno WinCE ali več dlančnik z 32rama ali več in CF režo s CF GPS kartico (all in one rešitve so dražje). Odvisno ali kupuješ rabljeno ali ne je to 50000-100000 SIT. Softvare posebej seveda.
www.strancar.com

Thomas ::

Po moje bi se GSM natančnost lahko zvečala za faktor 100 ali 1000 brez nepremostljivih težav.

Sej to je tipična Evropska rešitev, ki se je že enkrat izkazala. Ameriški projekt Motorola Iridium je pokleknil pred pragmatičnim zemeljskim GSM sistemom, ki je vzniknil predvsem v Evropi.

Zdaj bi lahko bilo podobno, gre za zelo analogno zadevo. Evropa včasih vseeno je uspešnejša od Amerike.

Čeprav redko in bo verjetno natančna GSM lokacija prišla iz Južne Koreje. Samsung.

madviper ::

Američani se najbolj bojijo zato, ker je Galileo velik bolj natančnejši za civilno uporabo, kot njihov GPS za vojaško. Torej jih skrbi, da bi to stvar začeli uporabljat nasprotniki (beri "predvsem teroristi") za napade in določanje lokacij :D ! Blo je že debate, o tem, da bi zmanjšali natančnost sistemu, amapk ne vem kako so se progajanja iztekla.

Kar se pa tiče ruskega sistema: Zelo natančen, ko dela, seveda je robusten, vendar slabo pokrit, najuporabnejša funkcija pa je trdi reset (beri "vrži v tla>:D ")!
Dela, ko ga nucaš, ko pa si v škripcih, pa zataji, ampak te vseeno reši zadnjo sekundo. Klasika! Rusi so velik boljši pri razvoju tehnologije od Američanov, vendar imajo velike finančne težave (ne da ne morejo plačat znanstvenikov, ampak ni dnarja za nujno potrebno opremo). Oni ne poznajo luksuza kot zahodnjaški znanstveniki:\ !

Najboljši bo seveda Evropski sistem, če ga bojo zgradili do konca, seveda, brez vmešavanja Amerike :D !!!

Komaj čakam>:D >:D >:D !!!
I'd like to do something crazy!

Yohan del Sud ::

Ok, tudi jaz bi rad testiral Galileo Positioning System (al kva že bo) v CF obliki (za česar testiranje in ocenjevanje naj bi bil tatamata tu okoli). Ampak tega ni še. Tako da ne bom pretirano solzav na tem mestu.

Rusov tudi še nisem preučeval, ampak dvomim da se da kaj tržnega pridobit od njih v tem trenutku.

Ampak Yohan napoveduje eno največjih splošnih industrijskih in trgovskih rasti ravno v tem segmentu. Razlog: veliko idej, tudi zelo uporabnih, tudi dobičkonosnih. Tu ne gre za hud prenos informacij (ok z natačnostjo je vedno večji) ampak načeloma se je izkazalo da zadeva deluje.

Primeri:

Imaš slabo orientacijo: NP, čip pod kožo.

Ti ukradoje avto: NP, čip pod blatnik (ali kamorkoli že).

Te vara žena: NP, čipek v moderc.

Zvoni GSM (euro ali us) in ga ne najdeš v neredu: NP stelit ga določi pol metra natančno (če imaš drugo podobno napravo).

Zgubiš psa... ITD...
www.strancar.com

Thomas ::

Se zelo strinjam. Tole se bo razcvetelo na ene 100+ področjih. Samo trenutno je še nekoliko ... nevsakdanje.

Recimo, rad bi vedel kje JE vlak ki ga čakam. Ne kje bi moral biti. Vsaki napravi svoj "GPS" in "IP" ... potem se pa igramo.

Vesoljc ::

> potem se pa igramo.

no ja, igranje skrivalnic nekako zgubi pomen 8-)

bi mi pa tale digitalna oreintacija zelo pasala... tolk manj kilometrov bi delal :\
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

nero ::

Mi lahk en pove, zakaj sateliti za satelitsko navigacijo ne morejo biti geostacionarni, zakaj se vrtijo okoli zemelj? :\

Thomas ::

Ker je do gostacionarne orbite svetlobno desetinko sekunde. To je že kar delay, ki bi vplival na natančnost merjenja gibajočih se predmetov. Sploh, ker je treba potem delati še traingulacijo, se reče da se morajo zmeniti trije sateliti med sabo ...

Boljš bi blo na Zemlji.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

sivi01 ::

Iz geostacionarne orbite sateliti zagotovo ne bi mogli pokriti vse zemljine površine, ... no, sploh zadeva izgubi smisel, a ne?

Rusija in Indija bosta soinvestirale v novih 18 satelitov za sistem GLONASS in ga s tem obnovile in izboljšale, to sem prebral pred nekaj dnevi, ko najdem spet link ga prilepim.

lp
Sivi

Thomas ::

Pod 81° N in nad 81° S geostacionarni sateliti vidijo vse. Eden vidi 42% Zemlje naenkrat.

Težava je pa tudi ta, da rabiš 10000 krat močnejši signal, kot do nizkoorbitalnih satelitov.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

pingec ::

Hmm, zakaj pa je sosolc mel nek dlancnik (nism vidu v zivo) z gps podporo in mu je kazal na kateri ulici v mestu se nahaja? (natančnost tam 10m)?
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

Thomas ::

Jah zakaj pa ne? Sej GPS deluje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

nero ::

Thomas pol ta tvoja izjava glede geostacionarnost zihr drži?

Mogoče ve kdo kje bi lahko dobu mal več informacij o sistemu Galileo (za orbitalno periodo, vrsta kode, sporočanje orbitalnih podatkov, št. nosilnih frekvenc, ...)?
Jaz ne najdem teh informacij.

Hvala

Thomas ::

Trust me!

Sicer pa GPS mora pridet večinsko na Zemljo. Če je še kakšna dodatna postaja na satelitu ali celo na Luni, okay. Ampak ... get real! Zemeljsko omrežje bi lahko bilo bolj natančno. Hitrost svetlobe je absolutno omejevalni dejavnik.

Tanker na morju, ki se relativno pozicionira na eno frugo ladjo, na podmorski kabel, na čez leteči avion in na nek svetilnik, je lahko bistveno natančneje določen, kot bi bil na tisoče kilometrov oddaljene satelite.

Seveda, tektonika plošč je dinamična spremenljivka znotraj takega sistema.

Radiosignal, dobre ure in software - to je ključ. Satelit je ponavadi imanentno predaleč, včasih pa tudi pomembna komponenta.

Treba razmišljat s frišno glavo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

> Satelit je ponavadi imanentno predaleč

Predalec, predalec za kaksno natancnost? 50m? Za vse kar je bolj natancno imajo pa radarje, za se blizje (1m od pomola recimo) pa laserske ali pa ultrazvocne merilce oddaljenosti.

No, zemeljska mreza bi prisla prav ampak dokler imamo to, dajmo jo izkoristit.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropski navigacijski sistem Galileo začel obratovati

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3312403 (6303) MrStein
»

Kitajska verzija GPS-a Beidou začela delovanje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3610004 (7905) McHusch
»

GPS? Njet!!!

Oddelek: Novice / Zasebnost
289460 (7908) nekikr
»

Kitajska gradi svoj GPS (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
519581 (7062) Jst
»

Ruska GPS alternativa tik pred izidom (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1108909 (8684) Poldi112

Več podobnih tem