»

Dva nova Xeona

Slo-Tech - Po poročanju eWeek-a naj bi Intel v ponedeljek predstavil dva nova štirijedrna procesorja, Xeona L5320 in L5310. od sedanjih štirijedrnih bratov se bosta omenjeni različici razlikovali po skoraj štirideset odstotkov manjši porabi, saj bo le ta znašala vsega 50 W. Frekvenca Xeona z oznako L5320 znaša 1,86 GHz, medtem ko tiktaka L5310 pri 1,6 GHz, oba pa premoreta 8 MB drugonivojskega predpomnilnika in 1066 MHz FSB. Za model L5320 bo potrebno odšteti 519 ameriških dolarjev, medtem ko bo cena modela L5310 455 ameriških dolarjev.

Več o tem na eWeek.

6 komentarjev

Apache vodi tudi med strežniki SSL

NetCraft - Spletnemu strežniku Apache, ki po tržnem deležu že od nekdaj suvereno vodi na področju spletnih strežnikov, je pred kratkim uspelo prevzeti vodstvo tudi na bolj specializiranem področju. Po Netcraftovih meritvah sodeč, je samo med varnimi strežniki, ki "govorijo" protokol SSL, dosegel 44% delež in s tem za 0,2 odstotni točki prehitel Microdsoftov IIS.

Le ta je sicer že leta 1997 prehitel Netscapov strežnik (ki je bil pionir na tem področju), svoj vrhunec dosegel med letoma 2000 in 2003, ko se je njegov tržni delež sukal okoli polovice, nato pa je postopoma začel izgubljati proti Apachu. Vzrok za prvotno relativno "nepriljubljenost" Apacha (vsaj glede na tržni delež med "navadnimi" strežniki) bi lahko bil v dejstvu, da so se pri Apachejevi različici 1.x zaradi problemov s patenti in z ameriškimi kriptografskimi zakoni dodatki za SSL razvijali kot ločeni projekti, šele ob različici 2.x pa je bil mod_ssl integriran v sam strežnik. Takrat približno je Apachejev delež pričel vztrajno...

8 komentarjev

Google pozna tudi številke kreditnih kartic

Slashdot - Nekateri ljudje se očitno ne zavedajo, da je internet javen prostor in da se vsaka, še tako zakotna spletna stran slej ko prej znajde v iskalnikih. In ker se tega ne zavedajo, včasih na spletnih straneh neprevidno objavijo marsikaj. Ali pa za to "poskrbijo" nesposobni sistemski administratorji.

Pri iskanju takšnih podatkov si lahko potencialni nepridipravi pomagajo z Googlom, o čemer smo že pisali. Na eWeeku pa so tako objavili še en iskalni niz, ki ga lahko vpišete v Google. Če namreč vpišete ustrezen niz bo Google našel kar nekaj dokumentov z številkami kreditnih kartic.

Eden izmed dokumentov vsebuje tudi skoraj 100 strani dolg seznam verjetno ukradenih številk, ki je bil iz originalnega strežnika sicer že umaknjen. Ker pa Google omogoča ogled vsebine dokumenta iz vsebine iskalnikovega pomnilnika, tim. Google cache, so takšni dokumenti žal še kar nekaj časa dosegljivi.

Previdnost torej nikoli ni odveč.

10 komentarjev

Tux

ZDNet - Strežnik Apache je najpopularnejši spletni strežnik na svetu (in na katerem teče tudi slo-tech), to je že vsakomur jasno. Vendar pa Apache ne slovi ravno kot najhitrejši, saj na testih nekateri proizvajalci (hint hint... ) namerno priredijo strežnik tako, da se njihov program izkaže za najučinkovitejšega. No, ker se je Linuxačem zdelo neumno, da zaradi takšnih stvari vedno spušijo na benchmark testih, so se pred časom odločili, da bodo strežnik statičnih spletnih strani vgradili kar v jedro. Stvar se je imenovala khttpd in res je bila hitra, a na žalost tudi kar precejšen 'hack'.
Ko so ugotovili, da se lahko zadeve na ta način resnično zelo zelo pospešijo (ne le za potrebe testov), so se odločili, da napišejo čisto vzoren strežnik, ki bi vsaj delno deloval v jedru (s tem se izogneš preklapljanju procesov, kopiranju med kernel in user pomnilnikom ampak to so tehnikalije). Skratka napisali so Tux, njegova druga različica pa je po testu v reviji eWeek res od vraga. Škoda je le, ker si...

6 komentarjev

Tribes 2

Slashdot - Na Linuksih sicer ne teče pretirano veliko iger, a mala firmica Loki games se vztrajno trudi, da bi tudi Linuxačem prinesla čimveč zabave. Zadnja stvar, ki so jo spacali in sportali (skupaj z Dynamixom) je Tribes 2. Review si lahko preberete na MaximumLinux.org. Menda lahko Tribes 2 postane multiplayerski prvenec leta, sicer pa imajo vedno zadnjo besedo igralci...

2 komentarja

Apache 1.3.20

Apache - Prejšnji mesec je največjo rast internetnih strežnikov zabeležil Microsoftov IIS. Ta mesec pa ima največjo rast Apache web strežnik. Trenutno stanje med web strežniki je takšno: 62.55% Apache, 20.64% Microsoft IIS in 6.27% Sun-Netscape iPlanet. Apache pa je danes izdal novo verzijo Apache web strežnika, ki nosi oznako 1.3.20 in popravlja nekatere največje hrošče in mu dodaja nekaj novih zmožnosti.

9 komentarjev

Linux je premagal Windowse v benchmark testih

ZDNet - Kakor vidite po naslovu je Linux zmagal na TCP-H benchmark testu in s tem prehitel Windows 2000. Do sedaj je na TCP-H testih prevladoval operacijski sistem Windows 2000 v kombinaciji z Microsoft SQL 2000 serverjem. Po najnovejših rezultatih pa ga je v 100GB kategoriji premagal Linux na računalniku SGI 1450 z Linux jedrom 2.4.3 in z bazo podatkov IBM DB2 7.2, katere predviden izid je 8. junij 2001. TPC je neprofitna organizacija, ki se ukvarja ravno s temi zadevami. Kratica imena pa pomeni "Transaction Processing Performance Council".

4 komentarji