» »

ATIjevi načrti

ATIjevi načrti

3D Concept - Glede na trenutno stanje na trgu, je edini resen konkurent Nvidii ostal ATI (in mogoče STM). Podjetje, ki so ga že dalj časa pestile velike težave, je sedaj očitno prišlo iz krize in se z novim elanom zagnalo k zmagam. Tako vsaj kažejo njihovi načrti za prihodjne leto, ki so res obetavni:
  • Mobile Radeon:Potem, ko je Nvidia najavila GeForce2 Go in s tem prevzela pobudo na mobilnem tržišču, je ATI seveda moral odgovoriti. Njihov odgovor se imenuje Mobile Radeon oziroma Radeon Mobility. Kako se bo lahko kosal z mobilnim GeForcom bomo šele videli, saj gre v bistvu za izpeljanko Radeona VE, ki ima le en renderirni cevovod in je brez T&L enote. Izid je načrtovan za prvo četrtletje tega leta.
  • R 200: Naslednik Radeona s kodnim imenom Sidewinder nas bo tudi razveselil že v tem četrtletju. Čip bo deloval pri 300MHz, imel bo 4 renderirne cevovode in popolnoma progamibilno in DX 8 kompatibilno T&L enoto.
  • AGP 4x Bridge: Glavni razlog za neuspeh MAXX kartic je bil popolnoma neuporaben Bridge čip, ki ga sedaj razvijajo povsem na novo. Razvoj naj bi se končal v tem četrtletju, ATIju pa bo omogočil ponovno izdelavo MAXX kartic (Radeon MAXX?).
  • A2: Po objavi licenčne pogodbe z Intelom izpred parih dni je postalo povsem jasno, da bo ATI začel izdelovati vezna čipovja za Intelove platforme. Zaenkrat še ni znano ali bo A2 namenjen Pentium4 ali Pentium3 procesorjem, zagotovo pa bo imel integrirano Radeon grafiko. Izšel naj bi v drugem četrtletju.
  • A3: V tretjem četrtletju bomo videli A3, naslednik A2 veznega čipovja. A3 bo prav tako imel integrirano Radeon grafiko, poleg tega pa še embedded (integrirani) pomnilnik. Količina še ni znana.
  • R300: Konec leta oziroma v zadnjem četrtletju bomo ugledali R300 oziroma Stinger. Čip bo delal pri 350MHz, ponujal pa naj bi tri krat boljše performanse, kot Sidewinder aka R200. R300 naj bi bil pripravljen za nasledjo generacijo Microsoftovega APIja, DirectX 9.
  • V zadnjem četrtletju bomo ugledali še eno vezno čipovje, o katerem še ni skoraj nič podatkov. Obstaja možnost, da bo podpiralo DDR SDRAM in imelo integrirano R200 grafiko.
Kot vidite, pripravlja ATI resno ofenzivo na skoraj vseh področjih. Le upamo lahko, da bo prišlo do vojne med njim in Nvidio... Zamislite si GeForce3 po 200$ in podobne zadeve. Mljask . Originalni članek z ATIjevimi načrti najdete tukaj.

1 komentar

Zipper ::

Milo se mi stori, ko prebiram ATI-jeve smele nacrte za prihodnost. Njegove obljube (vsaj kar se tice rokov) je potrebno jemati z veliko rezervo. Sam imam z njim zelo slabe izkusnje z gonilniki. Same obljube, potem pa cakas in cakas.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intel Core i7-995X oz. kako upokojiti platformo na vrhuncu

Oddelek: Novice / Procesorji
227990 (6668) Dr_M
»

ATI-jevi načrti

Oddelek: Novice / Grafične kartice
51856 (1856) slycer
»

T&L?

Oddelek: Novice / Nova vsebina
371887 (1887) Senitel
»

VIA in grafika

Oddelek: Novice / Grafične kartice
81709 (1709) g0Run7
»

RADEON vs. GeForce

Oddelek: Kaj kupiti
191353 (1104) Senitel

Več podobnih tem