» »

ATI-jevi načrti

ATI-jevi načrti

X-Bit Labs - Prvi Radeon 2 primerki z beta silikonom prihajajo in kljub malce mlahavim rezultatom moramo priznati, da bo šlo za odličen čip, ki bo GeForcem 3 povzročil marsikatero preglavico. Seveda je marsikdo že naredil križ čez novega Radeona, ko je videl rezultate, vendar se morate zavedati, da gre tukaj za inženirske primerke, ki se niso nikoli ponašali s kakšno posebno hitrostjo, beta ali raje alfa gonilnike, ter beta silikon, ki še zdaleč ni v končni fazi. Ko bo enkrat ATI izdal polno verzijo čipa ter izpilil gonilnike (ATI je bil že od nekdaj znan po dobrih gonilnikih), bo Radeon postal prava pošast. No, čeprav so inženirski primerki pokazali, kako bo izgledal čip, pa je marsikateri ATI-jev bodoči projekt zavit v tančico skrivnosti.
Za Radeon 2 že vemo, kako bo izgledal in da ga bomo na prodajnih policah zagledali nekje v septembru. Tudi specifikacije RV200, ki bo nekakšna oskubljena različica čipa Radeona 2 in se bo najverjetneje imenovala Radeon 2 VE vemo že skoraj na pamet. Gotovo pa ne veste, kakšne načrte ima ATI za prihodnje dni, tedne, mesece ali celo leta. Po poročanju X-bitov, ATI namerava skupaj z R200 izdelati tudi AGP 4x bridge, ki bo omogočal delovanje dveh grafičnih procesorjev na eni kartici. Tako bomo najverjetneje videli tudi MAXX kartice. Radeon 2 kartice bomo najverjetneje videvali v navezi z 32MB ali 64MB DDR in DualHead tehnologijo. Tudi RV200 čipi, ki so bolj osiromašeni ne bodo nič manj zapostavljeni, saj bo ponudba le-teh malce širša kot pri močnejših bratih - RV200 procesorje bomo videvali v navezi s 16MB, 32MB ali 64MB DDR ter seveda z Dual Head tehnologijo ali brez.
Nekaj je bilo tudi govora o R300, ki pa še vedno buri duhove, saj še ni povsem jasno ali se bo procesor imenoval Radeon 2 Ultra ali kar Radeon 3. Kljub neznanosti imena, pa so se pojavili tudi nekateri uradni, vendar še vedno precej skopi podatki, kako bo ta skupek silikona izgledal: 0.15 mikronska tehnologija, frekvence od 300 MHz naprej, 4 cevovodi in DirectX9 podpora. ATI se je odločil, da bo na R300 izdelal tudi razne izvedenke - RV300 bo malce bolj oskubljena različica R300, RL300 pa bo vsebovala najbolj reven geometrijski procesor, zato bo najverjetneje namenjena poganjanju poslovnih programov. xx300 procesorji bodo ugledali prodajne police v začetku leta 2002
No, če so podatki o xx300 družini kolikor tolikor točni, potem bodo to zagotovo Radeon 3 procesorji. Kar pa se Nvidije tiče: Nvidia se je do skrajnosti zaposlila na različnih projektih, zato bo gotovo prekinila tradicijo izdelovanja novih procesorjev na vsakih 6 mesecev. Zakasnitev smo videli že pri GeForcu 3 in če bo Nvidia nadaljevala s takim tempom, potem jo bo ATI zagotovo povozil s svojimi agresivnimi načrti (pomislite Radeoni 3 že v začetku 2002). Ker pa se napovedovanje prihodnosti v večini primerov pokaže za netočno, bo za potrditev mojih hipotez treba počakati do prve četrtine 2002.

5 komentarjev

JLP ::

Hm a ni R200 = Radeon 8500, RV200 = Radeon 7500?
Pol je pa še Fire GL 8800.
Drgač pa zgleda ful uredu ta Radeon. Za tko beta/alfa zadevo je kr ornk hitr. Pa še 2D ma velik bol k GF3. I like it a lot.

Paramedic ::

Pisuni, dajte si dopovedat: silikon je v joških, SILICIJ pa v procesorjih!
Edino kar ima silikon skupnega s procesorji je, da se angleška beseda za silicij (silicon) izgovori silikon.
:D

slycer ::

Zveni bolj kunštno :))

NoUse4AName ::

upam da nebojo zajebali driverje.

*TV* ::

haha "(ATI je bil že od nekdaj znan po dobrih gonilnikih)"

to pa ni niti pribl. res. ATI nikoli ni bil znan po dobrih gonilnikih. Se se dobro spominjam casov starega Ati rage proja, za katerega so pacali gonilnike za opengl kaki 2 leti pa se ti na koncu niso bili za nobeno rabo. Pa da o razlikah med fps-ji na razlicnih OS sploh ne govorim. Tak da prosim ne govorit o kakih dobrih gonilnikih ker bo folk se kje nasedel.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Flashanje 9800 Pro AIW

Oddelek: Navijanje
6882 (813) VASkO
»

Geforce FX

Oddelek: Strojna oprema
252065 (1556) Soni
»

nVidia buys ATi (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
674170 (3298) Senitel
»

T&L?

Oddelek: Novice / Nova vsebina
371882 (1882) Senitel
»

Informacije o Radeon-u 2

Oddelek: Novice / Grafične kartice
151808 (1808) Jaxx

Več podobnih tem