»

Intel Mobile Pentium 4 E z zamudo

X-Bit Labs - Po poročanju Xbit Labs bo Intel zamudil z izdajo mobilnih Pentium 4 E ("Prescott") procesorjev, ki naj bi jih velikan iz Santa Clare trgu ponudil v prvem četrtletju letošnjega leta. Ti 90 nm procesorji bodo tako izšli šele v drugem četrtletju 2004.

Novi procesorji, namenjeni domačim prenosnikom (DTR - Desktop Replacement Laptops), bodo, kot že rečeno, izdelani v 90 nm tehnologiji, opremljeni z 1 MB drugostopenjskega predpomnilnika in 533 MHz sistemskim vodilom. Prvi primerki bodo tiktakali pri frekvenci 2.8, 3.06 in 3.2 GHz, v tretjem in zadnjem četrtletju pa Intel namerava predstaviti še 3.46 in 3.6 GHz različici. Mobile Pentium 4 E 3.73 GHz, ki bi v zadnjem četrtletju 2004 že moral biti na voljo, pa se bo na prodajnih policah pojavil šele v prvem četrtletju 2005.

Ob splavitvi bo za 3.2 GHz Mobile Pentium 4 E procesor potrebno odšteti 294, za 3.06 GHz 234 in za 2.8 GHz različico 202 USD.

4 komentarji

ATI-jevi chipseti

X-Bit Labs - Gotovo vas vsaj nekaj ve, da ima ATI poleg proizvodnje grafičnih čipov v planu še proizvodnjo procesorskih naborov (chipsetov). Svoj prvi nabor bodo predstavili v četrtem četrtletju (Q4) tega leta, imenoval pa se bo A3. Čeprav je ATI svoje zaupne podatke izdal samo izbrancem, pa se tudi tokrat ni mogel ubraniti javnemu razkritju svojih načrtov. Kakšen na bi bil A3? Berite dalje:
A3 lahko teoretično deluje z vodilom Pentiuma 3 ali z Athlonovim vodilom, vendar bo namenjen samo Pentium3 družini (tudi Tualatinom). Vendar pa za razliko od Nvidie, ATI ne bo izdelal obeh veznih čipov, ampak samo Northbridge. Za Southbridge bo uporabljen ALi 1535+ ali SMSC Victory 66, ki bo z Northbridgom povezan preko vodila PCI. A3 bo podpiral pomnilnik PC1600/PC2100 DDR SDRAM, vendar na žalost samo 64 bitnega . Poleg tega, bo v sam nabor vdelan tudi UMA grafičen procesor, ki bo baziral na jedru RV200 (Radeon 2 VE). Če pa vam grafičen čip ne bo všeč, pa boste lahko v AGP režo na plošči vtaknili grafično...

1 komentar

Radeon Mobility

The inquirer - Zadnje čase sem bil precej odsoten, ker sem odšel na "prisilen" dopust. Tega nisem preživel z ležanjem na plaži, ampak kar aktivno - v planinah, kjer sem 5 dni hodil kot zmešan. Posledica: "muskelfiber", da te kap . No, da pa ne bom izpadel kot Trontel, ki kar malce preveč "popestri" (ironija, get it? ) vremensko napoved s svojimi komentarji, se raje preselimo k bistvu - novicam.
Pred kratkim so na področju mobilnih grafičnih pospeševalcev (tistih za prenosnike) kraljevali mobilni S3-jevi Savage4 in ATI-jevi grafični čipi (družina Rage). S prihodom GeForce 2 Go čipa pa se je ta dolgotrajna vladavina prenehala. GeForce 2 Go je dolgo časa ostal eden izmed najboljših, če ne že kar najboljši grafični pospeševalec za prenosnike, sedaj pa je prišlo do manjše krize, saj dosedanjemu kralju po besedah The Inquirerja kar pošteno diha za vrat ATI-jev Radeon Mobility. Ta procesor naj bi prvi uporabil Sony v svojih Vaio prenosnikih. Natančnih podatkov o procesorju še ni, saj je ATI z...

0 komentarjev

VIA in grafika

X-Bit Labs - Že pred par dnevi sem vam govoril o basanju tržišča grafičnih kartic prek vseh meja. Ker pa se VII trg očitno ne zdi dovolj "zabasan", bo še ona vrgla svojo rešitev levom (nam).
Na srečo ne bo šlo še za eno izmed srednje sposobnih grafičnih čipov. VIA se je stvari lotila precej resno. Načte za čip bo izdelal S3 (ki je po prevzemu del VIE). Čipovo kodno ime je Columbia. Čip bo popolnoma podpiral funkcije DirectX 9. Lastnosti bodo podobne tistim, ki jih ima ATI-jev Radeon2 R300. Čipove specifikacije bodo:
  • 4. renderirni cevovodi z po 2. teksturnima enotama na vsakem
  • frekvenca jedra 300MHz
  • podpora 128bit-nemu DDR SDRAM-u
  • podpora DirectX 8/9
  • 0.13 mikronska tehnologija proizvodnje
Torej če seštejete vse novice iz zadnjih dni, pridete do rezultata, da bodo, v bližnji prihodnosti, na tržišču kar štiri grafični čipi in vsaj dvakrat več kartic z njimi. Bazirali bodo torej na: NVIDIA GeForce3 Ultra, ATI R300, STM KYRO III in VIA Columbia. To je za potrošnika zelo dobro, saj bo cena padla. ...

8 komentarjev

Matrox in grafične kartice

X-Bit Labs - Kot verjetno že veste, G800 ne bo izšel. Zaradi stalnega zavlačevanja ga je prehitel razvoj tehnologije. Možnost pa je, da bo G800 kasneje izšel v dvočipni različici. Kaj to pomeni? Da bo kartica imela na sebi dva, namesto enega, G800 čipa. To pa stane. Današnji primer za tako kartico je ATI-jev Rage Furry MAXX, ki tudi po enem letu še vedno premaga GeForce2 MX.
Namesto G800 pa bodo pri Matrox-u izdali okrnjeno različico. Imenovala se bo G550. Njene specifikacije bodo naslednje:
  • frekvenca čipa 200-250MHz
  • dva renderirna cevovoda s po tremi teksturnimi enotami
  • podpora za 128bit-ni DDR SDRAM
  • 360MHz RAMDAC
  • 0.18 tehnologoja izdelave čipa
  • T&L enota, ki podpira Matrox-ovi tehnologiji Matrix Skinning in Displacement Mapping
  • podpora DualHead tehnologiji
Prvi G550 primerki bodo opremljeni z 32MB DDR SDRAM-a, stali pa bodo $150-$200. G550, njegovo prodajno ime bo po vsej verjetnosti Matrox Millennium G550, bo predstavljen v začetku junija. ...

5 komentarjev

Radeon VE dobavljiv

Akiba - Ta novica bo sicer zanimala bolj kakšne poslovneže, ki jih zanima opremljanje delovnih računalnikov v kakšni pisarni, toda vseeno: na Japonskem je že par dni Radeon VE masovno dobavljiv. Kot verjetno že veste, gre za zelo okleščene verzije Radeona s samo enim renderirnim cevovodom in brez T&L enote. Takšna kartica seveda ne more konkurirati svojim močnejšim bratom ali Nvidiinim proizvodom v 3D igrah, toda to navsezadnje niti ni njej namen. ATI jo je namreč namenil kot konkurenco Matroxovim G450 karticam, ki trenutno vladajo na poslovnem področju. Tako se VE ne more pohvaliti z navdušujočimi 3D sposobnostmi, toda ATi ga je opremil z marsikaterim zanimivim bonbončkom: D-Sub izhod, DVI-Out, S-Video Out... Zelo zanimiva je tudi cena kartice: $122-$140 na Japonskem, kjer so cene tako ali tako ponavadi malce višje.

1 komentar

Radeon VE @ AnandTech

AnandTech - Ko smo že pri grafičnih karticah pa poglejmo, kaj dela Nvidiina glavna konkurenca. ATI je nedavno izdal Radeon VE grafične kartice, ki so že v prodaji za okoli s priporočeno ceno $199. Gre za precej oskubljene Radeone, ki so brez T&L enote, imajo le en renderirni cevovod ter le 64 bitno povezavo do pomnilnika. No, eno izmed teh kartic so testirali na AnandTechu, njihove ugotovitve pa si lahko ogledate tukaj.

0 komentarjev

ATI pokazal zobe

več strani - ATI je danes po pričakovanjih najavil mobilnega Radeona oziroma Radeon Mobility. Sicer bi bolj ustrezno ime bilo Radeon VE Mobility, saj je novi čip sestavljen precej bolj podobno Radeonovem slabšem bratu z VE oznako. Tako je Radeon Mobility opremljen samo z enim renderirnim cevovodom ter je brez T&L enote. Kako pa se pol primerja z Nvidiinim GeForce2 Gojem, ki je glavna konkurenca? Zelo dobro, hvala . Najmočnejša stran novega ATIjevega mobilnega čipa je hitra pomnilniška povezava. Tako bodo Radeon Mobility čipi opremljeni z 8-16MB embedded 128 bitnega DDR SDRAMa, medtem ko uporablja GeForce2 Go 64 bitni SDRAM. Seveda ne smemo pozabiti niti na HyperZ tehnologijo in tako je povsem verjetno, da bo Radeon Mobility GeForca2 Go potolkel na celi črti. Še nekaj specifikacij:
  • 200MHz hitrost jedra/pomnilnika,
  • PIXEL TAPESTRY arhitektura,
  • 1 renderirni cevovod s tremi teksturirnimi enotami,
  • 8-16MB embedded DDR SDRAMa na 128 bitnem pomnilniškem vodilu,
  • do 48MB dodatnega zunanjega SDR/DDR DRAMa...

5 komentarjev

ATIjevi načrti

3D Concept - Glede na trenutno stanje na trgu, je edini resen konkurent Nvidii ostal ATI (in mogoče STM). Podjetje, ki so ga že dalj časa pestile velike težave, je sedaj očitno prišlo iz krize in se z novim elanom zagnalo k zmagam. Tako vsaj kažejo njihovi načrti za prihodjne leto, ki so res obetavni:
  • Mobile Radeon:Potem, ko je Nvidia najavila GeForce2 Go in s tem prevzela pobudo na mobilnem tržišču, je ATI seveda moral odgovoriti. Njihov odgovor se imenuje Mobile Radeon oziroma Radeon Mobility. Kako se bo lahko kosal z mobilnim GeForcom bomo šele videli, saj gre v bistvu za izpeljanko Radeona VE, ki ima le en renderirni cevovod in je brez T&L enote. Izid je načrtovan za prvo četrtletje tega leta.
  • R 200: Naslednik Radeona s kodnim imenom Sidewinder nas bo tudi razveselil že v tem četrtletju. Čip bo deloval pri 300MHz, imel bo 4 renderirne cevovode in popolnoma progamibilno in DX 8 kompatibilno T&L enoto.
  • AGP 4x Bridge: Glavni razlog za neuspeh MAXX kartic je bil popolnoma neuporaben Bridge čip,...

1 komentar

Intel in ATI

X-Bit Labs - Ogrožena velikana sta danes najavila sklenitev posebne licenčne pogodbe, s katero sta poravnala medsebojne spore. To bo omogočilo ATIju, da končno začne masovno proizvajati izdelke z RAGE128 čipi (hm, jaz pa sem mislil, da so le-ti že zgodovina ). ATI bo prav tako začel delati na posebnem veznem čipovju z integrirano Radeon grafiko, tako da bodo konkurirali Nvidii na vseh področjih. Seveda je tudi Intel s tem poslom pridobil, saj so dobili dostop do ATIjevih grafičnih in multimedijskih produktov, ki jih bodo vgrajevali v svoje izdelke.

0 komentarjev

S3jev pohod na mobilni trg

3D Concept - Že odkar je S3 najavil svojo vrnitev v grafične vode smo se spraševali kako in kaj. No, na 3D Concept so razkrili, da se bo nekoč slavno podjetje omejilo predvsem na mobilni in integrirani trg, kar je v bistvu bilo pričakovano. Njihov prvi produkt se bo imenoval Paramount, videli pa ga bomo (oziroma ne bomo ) konec tega leta. Čip, izdelan v 0.18 mikronski tehnologiji in pri 150MHz bo imel 64 bitno pomnilniško vodilo, en renderirni cevovod z dvema teksturirnima enotama ter podporo DuoView tehnologiji (podobno DualHeadu in TwinViewu). Drugi čip se bo imenoval Zeotrope, izdelan bo v 0.15 mikronih in bo deloval pri 166MHz+. Imel bo dva renderirna cevovoda s po dvema teksturirnima enotama, podpiral bo T&L in DuoView tehnologijo. Na voljo bo konec tega leta, mogoče celo pozneje.

1 komentar

ATIjevi načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Po šokantni novici, da je Nvidia kupila 3DFX, je za nas toliko bolj pomembno, kaj planira ATI, saj je v bistvu edini resen konkurent Nvidii. Moram priznati, da kanadski velikan vsekakor ne počiva in načrtuje resen naskok na igričarski trg:
  • RV100 (Radeon VE):Gre za ne toliko zanimivo ceneno različico Radeona. Čip je zgrajen v 0.18 mikronski tehnologiji, deluje pri 183MHz, ima samo en renderirni cevovod in je oskubljen T&L podpore. Kartice bodo na voljo februarja 2001.
  • R200:Naslednja generacija Radeonov. Čip bo zgrajen v 0.15 mikronski tehnologiji, deloval bo pri 300MHz, imel pa bo 4 renderirne cevovode. Seveda bo podpiral tudi T&L ter Dual Display. Prvi primerki bodo na voljo februarja prihodnje leto, masovna proizvodnja pa naj bi se začela junija 2001.
  • RV200:Podobno kot pri RV100, gre tukaj za cenejšo različico Radeona2. Imela bo 2 renderirna cevovoda, zgrajena pa bo v 0.15 mikronski tehnologiji. Podpora T&L ne bo vključena. Proizvodnja naj bi se začela julija 2001.
  • R300: Tretja...

0 komentarjev

ATI stavi na MAXX

Gamer's Depot - V Gamer's Depotovem intervjuju je K.Y. Ho, predsednik ATIja odgovarjal na mnoga zanimiva vprašanja, med njimi tudi o MAXX tehnologiji. Podjetje je definitivno še vedno zainteresirano za uporabo le-te, edini problem trenutno je pomanjkanje ustreznega bridge čipa za Radeone. Razvoj na takem čipu trenutno poteka in fantje upajo, da ga bodo dokončali do izida Radeona2. Radeonov MAXX torej ne bomo videli, medtem ko je povsem možno, da bomo deležni Radeona2 MAXX. Upajmo le, da bodo znali spackati tudi ustrezne gonilnike za Win2k, saj je ravno pomanjkanje teh razlog za neslavno smrt prvega MAXXa.

0 komentarjev