» »

FSF: Mi bi tudi malo!

FSF: Mi bi tudi malo!

Vnunet - Hmm, sicer se imam za relativno dobrega poznavalca it-industrijskih razmer, a članek, katerega priklikajoči Klik! najdete nižje, me je prijetno presenetil.

Danes je pač modno govorit "Windows sucks, Linux ruls" oz. nekaj v tem stilu -- pa ne, da bi me to kot sicer skoraj zapriseženega plačnika Billovega telefonskega računa motilo. No, tudi na "Slo-Tech eventu" v Piranu je bila izpostavljena problematika primerjanja 'kvalitete' okenskih in pingvinovih genov, saj 'Windows' dejansko predstavljajo operacijski sistem, medtem ko 'Linux' predstavlja zgolj samo jedro (beri: par mega).

Kakopak, večino hvale sta deležna 'Linux' in ata Smrk, pardon, Linus Torvalds. To pa še malo ni povšeči mnogim vpletenim, vključno z Free Software Foundation -- organizacijo, ki bedi nad politiko GNU (Linux tej služi kot šolski primer). Slednji tako želijo, da bi se v skupnosti in navzven vedno uporabljal naziv 'GNU/Linux', ki je sicer njegov uradni naziv. Namreč, ni pošteno, da vso hvalo požanje Linux, medtem ko levji delež prispevajo ostali programerji in tajnice ter celotna GNU skupnost. Klik priporočen.

3 komentarji

matic ::

Ja sam kaj ko je GNU/Linux ze prevec za izgovorjavo.. Linux je krajse... Ce pa ze reces samo GNU je pa treba vsakemu se celo zgodbico razlozit.. [:\]

bf4ed ::

Prej bi se to spomnili!
:D

Brane2 ::

To je že stara stvar. FSF se daje z razvojniki kernela na to temo že stoletja. Če se prav spomnim, je FSF hotel:

- ime GNU/Linux
- da bi bila stvar pod GPL licenco, se pravi da se je v praksi ne bi dalo prodajati.

Velik del razvoja jedra je vzpodbujen iz komercialnih potreb strank, zato so ga kernelovci odpikali. Lep primer pravilnosti njihove odločitve je Hurd, ki je med drugim GNU kernel.
"Komercialni" kernel je pri verziji 2.4.20pre8, da ne govorimo o development "next generation" verziji, Hurd pa je nekje daleč zadaj.

Če se je Richard Stallman do sedaj omehčal, in bi rad samo omembo v imenu, bi mu tu dal prav, če pa hoče spet težit s tem da je edino GPL licenca dovoljena v raju, panaj se gre solit.

Kokr se spomnim, ne gre tu samo za Linusa ampak imajo o tem marsikaj za reč tudi drugi razvijalci kernela..


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux-Začetnik (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
9928826 (26101) 5er-->
»

Zaradi odprte kode ob službo (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20254422 (49675) BigWhale
»

Mandriva preživela, izšla nova verzija

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
3913161 (11332) Icematxyz
»

Google opušča Windows (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
13029160 (24780) denial
»

Linuxov tržni delež dosegel odstotek (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
23616508 (11711) BlueRunner

Več podobnih tem