»

Linus Torvalds: Linux je glomazen

The Register - Linus Torvalds je na LinuxConu 2009, ki te dni teče v Portlandu v Oregenu spet poskrbel, da je v medijih završalo, saj jim je ponovno vrgel mastno kost v glodanje. Dejal je namreč, da je Linuxovo jedro postalo debelo in veliko (bloated). Na vprašanje, kakšen načrt ima odprtokodna skupnost, se je nasmehnil z besedami, da bi rad rekel, da ga imajo. Kot pravi, Linux ni več na poti k majhnemu, elegantnemu in učinkovitemu jedru, kot je bil pred 15 leti. Z razvojem in večanjem popularnosti postaja jedro veliko in grozljivo. Zatrdil je, da stabilnost ni problem, saj hrošče odkrivajo in odpravljajo tako hitro, kot jih dodajajo, težava je le glomaznost.

Je pa res, da je Linux modularen in da si ga lahko vsak prevede, kakor želi. Tako tisti, ki niso zadovoljni s komercialnimi distribucijami, lahko ustvarijo svojo ali pa uporabijo kakšno specializirano. Denimo uClinux zasedene manj kot 100 KB.

74 komentarjev

20-letnica začetka GNU

Slashdot - 27. septembra 1983 je Richard Stallman poslal v svet oznanilo, da namerava napisati popolni brezplačni nadomestek za UNIX, ki se bo imenoval GNU (GNU NI Unix). K projektu so kmalu pristopili še drugi in tako so se rodila GNU orodja, ki jih ščiti danes dobro znana GPL licenca. Kasneje so programerji povezali GNU orodja z jedrom Linux in rodile so se prve Linux distribucije. Kljub neverjetni uspešnosti Linux jedra pa še vedno razvijajo lastno jedro, imenovano HURD. Marsikatero njihovo orodje najdete tudi v *BSD distribucijah, komercialnih UNIX različicah in na marsikakšnem Windows sistemu.

0 komentarjev

FSF: Mi bi tudi malo!

Vnunet - Hmm, sicer se imam za relativno dobrega poznavalca it-industrijskih razmer, a članek, katerega priklikajoči Klik! najdete nižje, me je prijetno presenetil.

Danes je pač modno govorit "Windows sucks, Linux ruls" oz. nekaj v tem stilu -- pa ne, da bi me to kot sicer skoraj zapriseženega plačnika Billovega telefonskega računa motilo. No, tudi na "Slo-Tech eventu" v Piranu je bila izpostavljena problematika primerjanja 'kvalitete' okenskih in pingvinovih genov, saj 'Windows' dejansko predstavljajo operacijski sistem, medtem ko 'Linux' predstavlja zgolj samo jedro (beri: par mega).

Kakopak, večino hvale sta deležna 'Linux' in ata Smrk, pardon, Linus Torvalds. To pa še malo ni povšeči mnogim vpletenim, vključno z Free Software Foundation -- organizacijo, ki bedi nad politiko GNU (Linux tej služi kot šolski primer). Slednji tako želijo, da bi se v skupnosti in navzven vedno uporabljal naziv 'GNU/Linux', ki je sicer njegov uradni naziv. Namreč, ni pošteno, da vso hvalo požanje Linux,...

3 komentarji

Članek za začetnike v Linuxu

Rated PC - Kar takoj moram priznati, da člankov, kakršnega so spisali na tej strani ne vidimo ravno vsak dan. Na RatedPC so, vsaj za moje pojme, spisali enega izmed najbolj zanimivih člankov o Linuxu sploh. Popolnoma so se ognili raznim suhoparnim napotkom o inštalaciji in najprej razjasnili zakaj je Linux dobro imeti, katere licence bomo srečali v njem, zakaj so pingvini njegov zaščitni znak in kaj je rekel Torvalds, ko je naklepal svojo prvo različico Linux jedra 0.01.
Zanimiv začetek sicer obsežnega članka (21 strani) pa ni edina zanimivost. Avtor se namreč spravi še na številne programe, ki jih dobimo zraven svoje priljubljene distribucije in jih na kratko predstavi neveščemu uporabniku Linuxa, brez katerih si življenja s tem operacijskim sistemom sploh ne moremo predstavljati.

1 komentar

Zlib Microsoftov rabelj?

Linux Weekly News - Pred kratkim so na operacijskem sistemu Linux odkrili varnostno luknjo v knjižici zlib, ki naredi ta operacijski sistem ranljiv na razne napade. To seveda ni nič kritičnega, saj programerji, ki delajo na projektih odprte kode izdajajo popravke dnevno, tako da se za varnost ni treba preveč bati. Bolj problematičen utegne biti položaj za Microsoft, saj se je ugotovilo, da je knjižice zlib "posvojil" tudi redmondski velikan, ki je njeno kodo vključil v nekatere svoje izdelke. Tako naj bi isto varnostno luknjo kot so jo odkrili na Linuxu imeli Micorosoftovi programi Internet Explorer, DirectX, Messenger, Front Page, zbirka programov Office, Windows XP in še nekateri drugi programi. Da smo si na jasnem, koda zliba ni pod okriljem licence GNU, zato jo je lahko Microsoft uporabil brez kršenja zakona. Seveda pa je malce čudno, da si Microsoft sposoja kodo pri Open Source projektih in nato govori, kako so ti projekti škodljivi za razvoj programske opreme. In sposojanje kode iz zliba niti...

3 komentarji

Linux kot desktop OS

Linux Journal - Najprej lep pozdrav vsem. Danes je zagotovo eden izmed pomembnejših dni v mojem življenju, saj bom začel pisati novice za Slo-tech (hja vajenci vedno začnejo pri dnu kajne). No da vam ne bo postalo slabo od mojega nakladanja, pa se vrnimo h konkretnim stvarem. Tukaj je prva novica:

Tokrat sem naletel na zanimivo navico, ki ponuja zanimivo branje. Nič suhopranih testov, dolgih nakladanj, le čisti užitek. Govori namreč o prihodnosti Linuxa kot desktop variante. Gotovo že poznate Linuxovo že skoraj pravljično stabilnost in kup dobrot, ki jih ponuja. Od GNU public licence do tega, da je popolnoma zastonj. Po teh dejstvih sodeč bi lahko sklepali, da se konkurenci ne piše dobro. Pa vendarle se je Linux prijel le v delovnih postajah in visokozmogljivih strežnikih. Zakaj ljudje raje posegajo po konkurenci, kot pa po Linuxu. Odgovor je samo eden: prijaznost do uporabnika. Velika večina ljudi ve, da Linux ni ravno prijazen do novincev. Vse preveč je varnostnih problemov in nastavljanja...

9 komentarjev