» »

'Wipe' v Windows XP

'Wipe' v Windows XP

The Register - Nova (Pro) verzija Windowsov XP ponuja tudi t.i. 'wipanje' datotek; za razliko od navadnega 'brisanja', kjer se zgolj zbriše prva črka imena datoteke v FAT tabeli, se pri 'wipanju' ne zbriše le fat vnos, ampak tudi samo datoteko n-krat povozi z naključnim vzorcem enic in ničel.

Neprisotnost te funkcije v dosedanjih Oknih so pridoma izkoristila podjetja, kot recimo Symantec/Norton. No, danes pa se nekateri oglašajo, da je to zelo slabo, saj otežuje delo kriminalistov v iskanju nelegalnih vsebin (v članku se sklicujejo predvsem na pedofilijo). No, isti gospod, ki wipanje označuje za skoraj teroristično dejanje (seveda zgolj posredno), pa kar nekako pozablja, kakšne prednosti uničevanje datotek ima - na primer, za podjetja. Jok.

Kaj mislim? Ja, pač - Ameri. So Okna postala predobra? Klik!

18 komentarjev

g0Run7 ::

uau sploh nisem vedu!

in kako se naredi ta wipe v xp?

Paramedic ::

js niti za encrypt ne vem, kako se naredi.
pa zakaj bi kdo, ki se ne ukvarja s čim nelegalnem wipal disk?

g0Run7 ::

čisto vse sem pregledal pa ne najdem te opcije... pa kje za vraga je??:D

Klemenn ::

[:\]pa nej še kdo reče da ja linux boljši. Linux ni bil, ni in ne bo bil nikoli boljši!!!!!!!!!!! ha
:D:D

BigFoot ::

odvisno za kaj ga uporabljaš. ze ene stvari je boljši linux, ze ene pa Windowsi (XP ali 2K seveda, ostali Winsi so itaq šodr)

DarkWIng ::

Paramedic : encrypt maš pod properties -> advanced
gelde wipe pa du jest ne vem kje so ga najdl...

andrej ::

ne glede kaj MS naredi, vedno se bodo nasli ljudje, ki ga bodo samo kritizirali...




kar pa se tice linux vs. wins je pa BigFoot ze povedal.




kar se tice tega clanka je polna zmesnjava. Na eni strani govorijo o veckratnem prepisovanju datoteke pri brisanju, v bisvu pa originalni clanek govori o enkripciji. Torej, ze w2k so vsebovli enkripcijo s katero si lahko datoteko zasifriral. Po defaultu je obstajal t.i. Recovery Agent (po defaulto je to bil administrator), ki je lahko ekripitrane datoteko odsifriral, ce je blo nujno - recimo ce je uporabnik pozabo geslo, etc...




V XP-jih je to zdaj drugace - NI default RA-ja. To pomeni, da ce uporabnik pozabi svoje geslo potem nihce drug ne more dobit datoteke nazaj....




"


Anderson's concerns stem from the fact that even when data is deleted from a computer it still resides on the hard drive for a period of time. This is known as ambient data. Experts can reconstruct ambient data to recover files and e-mails. Such work was done to produce evidence in the trial of Iran-Contra figure Gen. Oliver North and in the Monica Lewinsky scandal.




Windows XP Professional has a feature called data recovery. By default, that mechanism is turned off, meaning that ambient data is "scrubbed" from the hard drive.


"

andro ::

Linux ma to prednost da je zastojn. Če želiš met net server se ti bo zagotovo bolj splačalo inštalirat linux, kot pa plačevat za velike denarce legalno kopijo windows-ov.

undefined ::

Čas je tudi lahko ogromen denar, in konfiguracija Linuxa (vsaj za začetnike) je vsekakor 100x bolj čas potratna kot NT-ji (2k/XP).

g0Run7 ::

a sem zdej prav razumel, da xp-ji po default-u wipe-ajo fajle, ko jih zbrišeš iz recycle bin - al kaj?

andrej ::

Gomar: preberi si moj post se enkrat!8-O

undefined ::

Bleh. Ta wipe je le ena velika muha, nič drugega. Če ti normalno zbrišeš file (in ga tudi odstraniš iz Recycle Bin), potem se bo že ob naslednjem pisanju novega fajla na to particijo prejšnje izbrisani file uničil, in ga ne bo več mogoče obnoviti.
Naj me kdo popravi, če se slučajno motim. :D

marvin42 ::

IceMan: seveda se motiš. Če bi imel prav, bi bili programi za undelete, ki smo jih poznali v DOS-u in Win3.1 bili popolnoma neuporabni. Tako pa si lahko z nekaj sreče tudi po parih dneh uspešno dobil izbrisano datoteko nazaj, samo prvo črko imena si si zmislu :)

Ziga Dolhar ::

Stvar 'naj bi' LAHKO preživela do 10 prepisov. Reševanje je v takem primeru seveda vprašljivo, MORDA možno kvečjemu v tovarni. :] Ampak - možnost še vedno je...




Na ta račun se je dobil ZELO veliko piratov.

undefined ::

No, povejte mi še ime softwara, ki obnovi tako že večkrat prepisano datoteko... bi rad to sam poskusil. :D

Boky ::

Slisal sem da naj bi slo z EasyRecovery Professional Edition ampak se nisem probal.

simon ::

V linux-u (kot tudi v ostalih unix-ih) z kde okoljem lahko ze kar precej casa oznacis datoteke in potem iz Edit menija izberes Shred, kar je isto kot enkraten wipe.

njok ::

eden izmed takih programov je Tiramisu


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HTC HD7

Oddelek: Pomoč in nasveti
204201 (2940) bobi1992
»

Temeljito brisanje trdih diskov

Oddelek: Informacijska varnost
212121 (1657) zee
»

Svetujte mi program,ki lahko...

Oddelek: Programska oprema
192085 (1588) RedStar
»

Odkrit nov način kraje šifrirnih ključev

Oddelek: Novice / Zasebnost
265946 (4484) poweroff
»

NTFS +/-

Oddelek: Operacijski sistemi
171634 (1451) Loki

Več podobnih tem