»

Matična plošča Asus P6T7 Supercomputer

Asus P6T7 Supercomputer

Slo-Tech - Še ena izmed mnogih Asusovih plošč, ki pa tokrat ni samo še en model iz množice, saj prinaša, sicer dokaj nišno, a vseeno zelo uporabno lastnost - 7 PCIe x16 rež. Od teh so 4 čistokrvne, povezane s 16 stezami, 3 pa z le osmimi. Namen tega razloži beseda v imenu plošče, Supercomputer. S prihodom DX 10 grafičnih kartic sta tako nVidia kot ATi namreč prešla na Unified Shader arhitekturo, ki ni več uporabna zgolj za izrisovanje 3D slik, temveč je popolnoma sposobna običajnega preračunavanja podatkov. Sprva so GPGPU oz. računanje z grafičnim čipom s pridom izkoristili Folding @ Home in ostali podobni projekti, kjer se uporablja distribucijsko računanje, danes se...

29 komentarjev

Glasba prihodnosti je premešana

Wired News - Leander Kahney je napisal odličen prispevek o novih vzorcih poslušanja glasbe, ki izhajajo iz ogromnih glasbenih zbirk. Medtem ko so v starih časih naši starši položili ploščo na gramofon in jo poslušali od začetka do konca in pri tem uživali tudi v samem vrstnem redu glasbenih komadov, danes temu ni tako. Tisočev MP3-datotek, ki se najdejo na raznih iPodih ter seveda trdih diskih, ne moremo poslušati na klasičen način - od začetka do konca. Zato marsikdo prepusti izbiro kar računalniku, ki po naključnem vzorcu izbira skladbe. Pogosto je to tudi edini način, da odkrijemo redke glasbene bisere, ki bi sicer postali neopaženi. Obstaja pa tudi alternativni pogled na to navado, ki pravi, da takšen pristop k poslušanju najbolj ustreza t. i. MTV-generaciji, ki se težko osredotoči na posamezno stvar za dlje časa.

Kaj pa vi? Poslušate glasbo od začetka do konca, naključno ali pa si raje prižgete kar radio?

12 komentarjev

Omejitev širokopasovnega interneta

The Register - Ponudnik širokopasovnega interneta NTL:home, ki poteka po mogočnih optičnih povezavah, o katerih mi lahko samo sanjamo (in se slinimo), je svojim uporabnikom omejil promet na 1 GB enic in ničel na dan. Čeprav to pomeni, da lahko na dan prenesejo do 200 MP3jev, 650 kratkih filmčkov, 10.000 slik ali okoli 100 obsežnih programov, se je našel osebek, ki temu nasprotuje. Njegove proteste lahko preberete tukaj, celotno novičko pa tukaj. Pa veliko zabave ob branju.

20 komentarjev

"To je moja domena!"

The Register - Na, pa smo tam: še Britanci so ga začel biksat. Vladna agencija "Driver and Vehicle Licensing Agency" (pristojna za izdajanje in administracijo vozniških dovoljenj) je vložila zahtevek na WIPO naj jim dodeli domeno dvla.com, ki jo uporablja podjetje iz Pensilvanije.

Zahteva je bila zavrnjena, prislužili pa so si tudi nekaj ostrih pogledov. Njihov glavni argument je bil, da so registrirali blagovno znamko "DVLA", medtem ko naj bi bil DVL Automation, podjetje ki trenutno uporablja zaželeno domeno, upravičen zgolj do domene DVL.com. Pristojni na organizaciji WIPO se s tem nikakor ne strinjajo ter zanikajo pravico lastnika blagovne znamke po prevzemu domene. Povrhu vsega so zahtevek označili za poskus zlorabe zakona, ki razrešuje tovrstna navzkrižja interesov.

5 komentarjev

Xbox modchip

vir: XBox
XBox - Honkonška firma lik sang je izdala več "mod" čipov za Microsoftov xbox.

Xbox Mod čip ne bo zmožen samo predvajanja/igranja lastnih varnostnih kopij in raznih vnosov, ampak bo odprl tudi čisto novo poglavje pri izdelavi konzol. Xbox-ova arhitektura in nabor temelji na arhitekturi osebnih računalnikov, DivX predvajalnikih, VCD predvajalnikih, pa tudi Linux bo možno poganjati na xbox-u.

Tisti, ki bi hoteli presnemavati filme, naj uporabljajo Xtender.

Kopiranje DVD-jev bo zanimivo z Messiah X (MX), ki pa je trenutno še v povojih.

Neox kot prvi najavljeni uradni mod čip pa bo ostal samo govorica.

Več informacij : tukaj

5 komentarjev

'Wipe' v Windows XP

The Register - Nova (Pro) verzija Windowsov XP ponuja tudi t.i. 'wipanje' datotek; za razliko od navadnega 'brisanja', kjer se zgolj zbriše prva črka imena datoteke v FAT tabeli, se pri 'wipanju' ne zbriše le fat vnos, ampak tudi samo datoteko n-krat povozi z naključnim vzorcem enic in ničel.

Neprisotnost te funkcije v dosedanjih Oknih so pridoma izkoristila podjetja, kot recimo Symantec/Norton. No, danes pa se nekateri oglašajo, da je to zelo slabo, saj otežuje delo kriminalistov v iskanju nelegalnih vsebin (v članku se sklicujejo predvsem na pedofilijo). No, isti gospod, ki wipanje označuje za skoraj teroristično dejanje (seveda zgolj posredno), pa kar nekako pozablja, kakšne prednosti uničevanje datotek ima - na primer, za podjetja. Jok.

Kaj mislim? Ja, pač - Ameri. So Okna postala predobra? Klik!

18 komentarjev