» »

OGG Vorbis RC3 izšel

OGG Vorbis RC3 izšel

Slo-Tech - Potrebovali so veliko več časa kot so napovedovali, toda to je najboljša verzija OGG Vorbis-a doslej. RC3 vsebuje pomembne izboljšave v kvaliteti, ima nove kontrole nad bitratom in je korak bliže končni izdaji 1.0.

Zdaj vsebuje poleg že znanih VBR nastavitev še veliko novih. Kvaliteto je zdaj možno nastaviti od 0-10 po korakih .0000001... Zraven tega -b za ABR (povprečen bitrate) -M (za maximalni bitrate) -m (za minimalni bitrate). S tem lahko celo emulirate CBR (konstanten bitrate v okviru vsakih dveh sekund). Bitrate management deluje samo za stereo 44.1kHz 16bit datoteke. VBR nastavitve pa so sicer optimirane za 44.1 Khz, vendar "prebavijo" tudi druge frekvence.

Razvoj Win32 build sistema se je vlekel zelo dolgo, ampak je zato mnogo boljši. Razvoj zdaj poteka na RC4, kjer bo optimizacija še za 22.05 kHz, itd, bitrate management za vse vhodne frekvence in še boljša kvaliteta nižjih bitratov (čeprav je že v RC3 zelo napredna)

Izvorno kodo, plug-in-e (za WinAMP, Sonique, FreeAMP ter XMMS), ter ostale bonbončke si lahko poberete na www.vorbis.com


hvala Rajku Jeršiču za novico

7 komentarjev

tha_man ::

OGG je kul >:D

darh ::

hmm.. ne vem no.. jest mam ehm.. zlooo velik mp3jev... pa bi mogu ogg bit reees ful boljsi da bi zamenju...

JLP ::

Sej iz MP3 v OGG je res mal brezveze pretvarjat an. Sploh če so MP3ji zakodirani z LAMEom. Če pa na nov kodiraš je pa že kr mal vredn razmislt. Čeprov mislm da zaenkrat je MP3 še vseen bl dodelan. Ampak počas bo pa tud OGG hud. Sej thnološk je kr dost bol k pa MP3.

elfin ::

OGG je dosti bolj "hud" kot mp3 po kvaliteti.
Pretvarjat iz mp3 v OGG (transcoding) je pa res brezveze in odsvetujem in "prepovedujem"!!!

LP, Rajko

roscha ::

Ni vse samo v kvaliteti kodiranja. OGG format je poplnoma free GNU/GPL licenca, medtem ko ima za mp3 format avtorske pravice Thomson. In od kar je mp3 postal de facto standard za kompresijo zvoka, so se odločili iz svojega patenta tudi kaj iztržiti. Nekateri pa pač ne marajo(mo) plačljivih stvari, če obstajajo vsaj tako dobre povsem free. Se pa popolnoma strinjam da je konverzija mp3->ogg nesmiselna.

tha_man ::

roscha, tako je! Jaz samo še čakam da izdajo končno različico OGG-ja in d ga podpre še kak player (da bom vedel da je 'siguren' ), potem pa kar odpišem mp3. Prekodiravat je pa res nesmiselno.


minmax ::

kakor pravi JPL, če ripate iz cdja se že pošteno splača razmisliti o oggju... po sicer amaterskih blind testih se je ogg presenetljivo dobro odrezal

konverzija mp3->ogg je čista neumnost

jkar se pa playerjev tiče.. praktično za vse playerje obstjaajo plugini... razen za iTunes.. ampak tukaj kakor vem itak ni nobenga uporabnika Maca... :)



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bitna hitrost zvoka

Oddelek: Pomoč in nasveti
413959 (2663) XLapse
»

Pretvorba mp3 v cd kvaliteto

Oddelek: Zvok in slika
459357 (3564) kuall
»

Full hd video - čim manjša datoteka

Oddelek: Pomoč in nasveti
201293 (939) m0LN4r
»

Apple domnevno razmišlja o 24-bitnih avdio datotekah na iTunes (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
7215249 (13270) Pyr0Beast
»

Ali cujete razliko med MP3 in med cd-jem?

Oddelek: Zvok in slika
333279 (2617) Tr0n

Več podobnih tem