» »

Sharman Networks proti pankrtom

Sharman Networks proti pankrtom

Slo-Tech - mchaber nas je opozoril na zanimivo dejstvo: če Googlu v isk ponudimo niz, ki razkriva naše sle po programih za p2p spletno izmenjavo, ki so povezani s programom KaZaA, je rezultat -- prečiščen. Tega nepazljiv uporabnik morda sploh ne bi opazil, če nas o tem iskalnik ne bi obvestil:
Upoštevajoč pritožbo, ki smo jo prejeli od organizacije Digital Millennium Copyright Act, smo odstranili 3 rezultatov iz te strani. Če želite, lahko preberete pritožbo DMCA na odstranjene rezultate.
Ogled angleške verzije sporočila na ustnice privabi precej manj nasmeška:
In response to a complaint we received under the Digital Millennium Copyright Act, we have removed 3 result(s) from this page. If you wish, you may read the DMCA complaint for these removed results.
Ogled dokumenta nam razkrije naslednje podrobnosti: Prejel ga je Googlov oddelek za pritožbe o kršitvah zakona DMCA (Clintonova avtorsko-zaščitna zapuščina), v njej pa pravni predstavnik Sharman Networks, lastnika blagovne znamke (in še mnogočesa) KaZaA, zahteva odstranitev 15 spletnih naslovov iz seznama iskalnih zadetkov; pri teh naslovih gre seveda za raznovrstne alternativne kazaa različice, katerih uporabniki so največkrat prikrajšani za (tudi zvočne) oglase in razne koščke vohunogramja (t.i. spyware). Kakopak pa so tovrstni neavtorizirani posegi v programsko opremo nezakoniti.

Ne morem pa presoditi, ali je do neke zanimive pomenske razlike med obema verzijama sporočila prišlo zaradi dejanske nerodnosti pri prevajanju ali pa gre le za posledico mojega slabega poznavanja jezika; Slovenjsko mi želi povedat, da si v povezanem dokumentu lahko preberem razloge za odstranitev; angleško besedilce me obvešča, da lahko odstranjene rezultate v priloženem dokumentu -- vidim. V razmislek!

24 komentarjev

undefined ::

Papaki zabiti ameriški, od kod jim pravica diktirat nekomu, ki se sploh ne nahaja v Ameriki? Google se ne nahaja tam, zakaj jih potem ti admini sploh poslušajo? Naj se držijo na svojem otoku pa dajo že svetu mir.

||_^_|| ::

Ice: to je pa ameriška svoboda:))

undefined ::

Plus tega Google ni kršil NOBENE avtorske pravice zgolj s prikazom rezultatov strani. Google admini so zgleda res en otroc, ko nasedejo na take bedarije.

CaqKa ::

meni pa ni najbolj jasno kak si ziggga tisti angleški del prevede... hmm jaz ga razumem tak kot v slovenščini piše.

AtaStrumf ::

Mah sej oni niso nič boljši ko niso dovolili da gre beseda googlat v slovar. Kreganje in pravdanje za brezveze.

Aja, pa meni se tudi zdi prevod čist cool, čeprav morda za moj specifični slovnični okus ne ravno najbolj posrečen, samo vsak ki se je kdaj resno ukvarjal s prevajanjem ve da to ni tako lahko delo kot se zdi na prvi pogled.

flipflop ::

Popolnoma brezveze,itak nas večina pozna naslov do kazaalite.tk de mene to sploh ne gane,naj se raje brigajo za kaj drugega:\

Fury ::

men tut ni jasn kaj teb ni jasn v ang. delu :)

undefined ::

> Popolnoma brezveze,itak nas večina pozna naslov do kazaalite.tk de mene to sploh ne gane,naj se raje brigajo za kaj drugega

Ne, ni tako brez veze. Ker je veliko vprašanje koliko je še očem prekritega, pa se še o tem ne ve, samo rezultatov ob iskanju ni.;(

flipflop ::

Warez iskati na googlu pač ne obrodi posebnih sadov. Za take stvari so razni forumi,irc,...

Sergio ::

True.

Poleg tega -- mar nima DMCA jurisdikcijo samo v ZDA? Bi nam lahko Googlovi off-shore mirrorji te rezultate servirali?

Ice, imam en tak občutek, da so bili primorani ukrepati.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

undefined ::

> Poleg tega -- mar nima DMCA jurisdikcijo samo v ZDA?

O tem sem govoril.

Sergio ::

Jah, Googlovi serverji so postavljeni v ZDA. Vprašanje tule je le, kdo lahko vloži pritožbo zaradi kršitve DMCA. In -- če niso prvi na vrsti internet ponudniki, ki gostujejo "sporno" programsko opremo, ter ne Google, ki strani le indeksira ter cacheira.

Kot da bi hotel umik vseh 300.000 izvodov Slovenskih Novic, in ne tožit izdajatelja sporne informacije :)

Če DMCA pokriva tudi iskalnike, je to odlično :). Na dan prihaja primerjava s kitajskim Velikim Požarnim Zidom.

Sheesh...
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

undefined ::

Sergio, ravno o tem pa sem govoril v svojem drugem postu tukaj. Si sploh prebral? ;)

perci ::

Iceman: Tvoji posti so vsi enaki. Zakaj bi jih torej bral :\ .

undefined ::

Perci, kaj pa tebe spet boli? >:D :))

Sergio ::

Ice, ne kapiraš. Težava je, da nobeden od naju ne pozna DMCA, da bi vedel, ali Google tukaj pač ni imel izbire. Ravno to me zanima.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Jux ::

Jaz sem mnenja, da se googlu v resnici ni bilo treba pokoriti DMCA, vendar je zaradi težav ki bi jih lahko imel z ameriško administracijo (razne nenapovedane revizije itd...) rajši uklonil DOJ.

Očitno bo treba počasi zamenjati brskalnik, google postaja tako velik, da postaja ogromen koncern, katerega prvi cilj je zaslužiti čimveč denarja. Škoda.

www.teoma.com?
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

poweroff ::

Oja, se je že začelo. Škoda, ker niso imeli toliko jajc, da bi sprožili ustavnopresojo DMCA.

Dogaja se pa točno to, o čemer smo govorili v komentarjih na spam članek. Čedalje več odgovornosti in stroškov z bojem proti kiberkriminalu bodo imeli internet providerji, iskalniki in ostali ponudniki storitev.

pingo76 ::

Ma fuj to. Meni je bil povsem všeč ta "anarhični" internet. Kaj bo pa v prihodnosti? Zgleda, da tako kot v filmu "They live!" če je kdo gledal to čudo od filma.

fizolcek ::

Kakor jez razumem DMCA, ponudnike v neki meri sciti, saj bi postali odgovorni za neko vsebino, ki ni njihova, sele v primeru da se ne bi odzvali na DMCA opozorilo. Recimo en user da na free web streznik nekaj ilegalnega, a bo sedaj lastnik streznika odgovorjal? Po DMCA ne, vsaj ce je vsebino odstranil, ko je bil pravilno opozorjen na krsitev. Google je ocitno prav tako dobil DMCA opozorilo in sploh nima nobene moznosti, kot da ga uposteva, sele potem se pa lahko gre na sodisce hecat, ce mislijo da ni bilo v redu.

tigrr ::

The future is not bright. The future is


^CARRIER LOST

minmax ::

gre za klasicen primer cenzure. žalostno. kje pa drugje kot v 'najbolj svobodni državi pod soncem'

google bi dejansko imel lahko sodne probleme, če bi ugovarjal. Morali bi vložiti denar v to, da bi se branili, pa še lahko bi zgubili, kar jim seveda ne diši in zato se raje uklonijo. Po poti najmanjšega odpora... vendar ... če ste opazili gre po drugi strani za premeten trik... ker iskalnik pove, da nekateri rezultati niso prikazani in da povezavo na stran kjer TE LINKI SO. Kar pomeni, da jih uporabnik naposled lahko vidi in na njih odsurfa. ... Si predstavljate, da bi zdaj google dobiš še en DMCA complaint, da mora prejšnji DMCA complaint odstranit z neta... to bi bilo pa že humoreskno in verjetno bi se proti temu pa boril. (pa še... ker bi moralo biti navedeno kaj je točno problem s prvim, bi lahko objavili tega drugega itd...), skratka fuuny.
Morda google res nima najtrše hrbtenice na svetu, ampak so pa vsaj zelo izvirni pri njenem upogibanju. :)

fizolcek... ja v bistvu jih sciti, ampak ... takšni zakoni v bistvu uvajajo neke vrste preventivno samocenzuro... to pa je za svobodo govora zelo nevarno. kaj ti pomaga, če lahko rečeš karkoli hočeš, če si nihče (od medijev, iskalnikov, ISPjev) ne bo upal tega objavit že zaradi teroetične možnosti, da mu bo potem kdo grozil z DMCA... not good

hokuto ::

Sicer ste se nekaj ustavljali okrog prevoda, pa nihce ni opozoril na napako, ki je pomembna, saj je pomenska, slovnicno je itak slabo (3 rezultatov ?!).
Namrec DMCA ni organizacija, ki bi posiljala pritozbe, ampak le zakon na podlagi katerega so iz Sharman Networks poslali pritozbo Google-u. Drugi del prevoda je ok, kar pa seveda ne velja za novico, ki je se en lep primer popolne neprimernosti DMCA-ja - zakona iz drzave kjer vladata pravo in svoboda... ja predvsem to.

undefined ::

> gre za klasicen primer cenzure. žalostno. kje pa drugje kot v 'najbolj svobodni državi pod soncem'

Ironija pa je to, da se istočasno spotikajo ob cenzure in nepravice tretjih držav sveta in se jih posledično drznejo napasti s svojo vojsko.

> vendar ... če ste opazili gre po drugi strani za premeten trik... ker iskalnik pove, da nekateri rezultati niso prikazani in da povezavo na stran kjer TE LINKI SO.

Opazil sem le linke do novic, ki povedo, da je google moral umakniti linke do kaze. Nisem pa opazil česa drugega kot to. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

POP TV zapira posnetke na Youtube

Oddelek: Omrežja in internet
233010 (1993) andromedar
»

Slepo ljubim DRM, ali o tem, kako je AACS LA junak postala

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
254675 (3299) darkolord
»

Modificiranje Xbox360 ne bo več dovoljeno?

Oddelek: Novice / Konzole
495959 (4038) Bass0
»

Konec KaZaA Lite

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
282846 (2846) blank3

Več podobnih tem