»

Google pirate potiska v ozadje

Vir: Pixabay

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Google je že leta pod pritiski avtorskih organizacij, da bi njegov iskalnik prenehal prikazovati zadetke spletnih strani, ki kršijo avtorske pravice. Podjetje je nato delno popustilo leta 2014, ko so svoje algoritme predelali tako, da so zmanjšali prikazovanje piratskih strani. Pri tem so se oprli na število zahtevkov, ki so jih za posamezno stran prejeli po ameriškem zakonu, znanem pod imenom DMCA oz. Digital Millennium Copyright Act. Več kot je bilo zahtevkov, nižje je bila taka domena rangirana v iskalnih zadetkih.

Zdaj so pri Torrentfreak zbrali nekaj rezultatov tega početja. Doslej je bilo na ta način degradiranih kakih 65.000 spletnih strani, zahtevki, ki so jih prejeli pri Googlu, pa so se...

53 komentarjev

Programski patenti proti P2P

Slashdot - Po poročanju Slashdota naj bi podjetje Altnet grozilo ostalim P2P-podjetjem s programskimi patenti, med drugim tudi patentom za <i>hash tabelo</i>.

Seveda gre za tipičen poiskus uničenja konkurence s pomočjo programskih patentov, pred čemer svarijo številni zagovorniki odprte kode. Le da tokrat na udaru niso odprtokodni programi, pač pa P2P-omrežja.

Altnet (podjetje je bilo včasih znano pod imenom Brilliant P2P) je sicer podjetje, ki je v program KaZaA vključilo spyware b3d Projector, v poročilu ameriški Komisiji za vrednostne papirje in denarni trg 1. aprila 2002 pa je zapisalo, da je njihov namen uporabiti računalnike vključene v P2P-omrežja (na katere so skupaj s programom KaZaA uporabniki namestili spyware) za omrežne storitve, porazdeljeno hranjenje podatkov in porazdeljeno procesiranje.

Kljub svoji brezplačnosti je P2P za nekatere očitno dober posel. Tako dober, da hočejo konkurente uničiti na vse načine. Morda pa tudi ni več daleč čas, ko boto te in podobne patente...

27 komentarjev

Kazaa in Bollywood

ZDNet - Pri Sharman Networks so v četrek najavili, da bodo omogočili prenos filma Bollywoodske produkcije, s svojim "peer-to-peer" programom Kazaa. Gre za Hindujski film Supari, ki si ga bodo uporabniki lahko ogledali za 2,99 avstralskega dolarja. Glasba iz filma oz. posamezne skladbe pa bodo na voljo za 90 centov, medtem ko bodo filmski izvlečki - prikolice in posnetki s snemanja - dosegljivi zastonj. Producenti filma bodo denar dobil vsakokrat, ko bo film dodan v javno dostopne datoteke ali kupljen s pomočjo programa Kazaa. Klik!

4 komentarji

Sharman Networks proti pankrtom

Slo-Tech - mchaber nas je opozoril na zanimivo dejstvo: če Googlu v isk ponudimo niz, ki razkriva naše sle po programih za p2p spletno izmenjavo, ki so povezani s programom KaZaA, je rezultat -- prečiščen. Tega nepazljiv uporabnik morda sploh ne bi opazil, če nas o tem iskalnik ne bi obvestil:
Upoštevajoč pritožbo, ki smo jo prejeli od organizacije Digital Millennium Copyright Act, smo odstranili 3 rezultatov iz te strani. Če želite, lahko preberete pritožbo DMCA na odstranjene rezultate.
Ogled angleške verzije sporočila na ustnice privabi precej manj nasmeška:
In response to a complaint we received under the Digital Millennium Copyright Act, we have removed 3 result(s) from this page. If you wish, you may read the DMCA complaint for these removed results.
Ogled dokumenta nam razkrije naslednje podrobnosti: Prejel ga je Googlov oddelek za pritožbe o kršitvah zakona DMCA (Clintonova avtorsko-zaščitna zapuščina), v njej pa pravni predstavnik Sharman Networks, lastnika blagovne znamke (in...

24 komentarjev

Sem nam obeta ukinitev regij?

The inquirer - Kot vam je verjetno jasno, so ob nastopu DVD-ja kot medija takoj na oblasti planili filmski lobiji in zavarovali svoje interese. Iz tega so nastale tako nepriljubljene regije, ki še vedno mučijo ali pa vsaj nervirajo uporabnike.

Da je tega dovolj, se je odločila skupina Electronic Frontier Foundation, ki je ameriškemu kongresu predlagala spremembo Digital Millennium Copyright Act ali DMCA po domače, poroča Inquirer. Sicer gre za ureditev na ameriškem področju, ki pa lahko sproži podobne procese po svetu.

Tako so kot nerazumno navedli uporabo regij, kar posledično pomeni, da naj bi se te ukinile, poleg tega pa naj bi imel kupec možnost preskoka reklam na medijih. Kaj pa se bo iz tega izcimilo, bomo še videli..

4 komentarji

DMCA: Ljudstvo se punta

Slo-Tech - Digital Millenium Copyright Act, klintonovska zapuščina na področju 'računalniške' zakonodaje, se ima na sodišču soočiti z ljudstvom, ki jim tako restriktivna politika ni niti najmanj povšeči.

'American Civil Liberties Union' (združenje interesov ameriških svoboščin? [:D]) se namreč v imenu Benjamina Edelmana poteguje za pravno dovoljenje, da bi slednji lahko raziskal nekatere malomarnosti v programu, ki s(k)rbi za neoporečnost računal v knjižnjicah in šolah. Benjaminu avtorji namreč preprečujejo dostop do seznama blokiranih strani, pobudniki pa se sklicujejo na prvi amandma ameriške ustave (Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech,.... pa sej znate že na pamet iz filmov!) -- pod težo tega je Kongres pred časom tudi samo omejevanje dostopa do vsebin označil za neustavnega!...

0 komentarjev

RIAA versus Sharman Networks

Australian IT - Ameriško sodišče je dovolilo Zvezi Potrošnikov, ups, Recording Industry Association of America, da formalnega lastnika omrežja KaZaA doda v paket z drugimi servisi (Morpheus, Grokster...) v drugi pravni zadevi. Klik!

V avstralskem Sharmanu še niso prejeli odločbe; slednji prav tako vztrajajo pri predhodni sodbi, da upravitelj omrežja ne more biti odgovoren za zlorabo sistema iz strani uporabnikov. Prav tako pa se -- podobno kot v primeru podjetja Elcomsoft -- pojavlja vprašanje jurisdikcije: tako Elcomsoft kot Sharman Networks nista ameriški podjetji, ampak rusko oz. avstralsko.

2 komentarja

Hekerska stran offline

Vnunet - O Ericu Corleyu ter 2600 Magazine sem že pisal: na strani je bilo mogoče dobiti Kliketke™ do raznovrstnih orodij, med drugim takih, ki so omogočala gledanje DVD filmovja na sistemu Linux. Sodišče se je na podlagi DMCA (Clintonova digitalo-zakonska zapuščina) odločilo, da mora stran zapreti, Eric pa se kljub predhodnim napovedim ne bo odločil za pritožbo. Klik!

0 komentarjev

Crkot Morhpeusa: zarota?

Slo-Tech - Verjetno vas je nemalo, ki ste opazili, da Morpheus 'ne dela' več. Razlog temu naj bi bila nadgradnja omrežja KaZaA, katerega so pred prevzemom s strani mističnega podjetja Sharman Networks upravljali avtorji samega pogona FastTrack, ki poleg omenjenih omrežij poganja tudi Groksterja.

Zakaj je temu tako, pa ni ravno jasno. Ali zaradi lenobe programerjev Morpheusa, ki se niso zmigali ter izdali popravka; ali pa je ravno ta popravek omrežja oz. odjemalca KaZaA sporen, saj naj ne bi naredil nič drugega, kot spremenil ono besedilo o avtorskih pravicah ter -- blokiral dostop drugih odjemalcev? Kakorkoli, o tem so na The Register spisali novico, bralec model pa nas je opozoril na dotični članek.

6 komentarjev

SDMI

Slashdot - Po tem, ko je znanstveniku iz Princetona RIAA grozila, da ga bo tožila v kolikor razkrije svojo dognanja o šibkostih v njihovemu novemu 'protipiratskemu' standardu zapisa glasbe SDMI (Secure Digital Music Initiative), je bila celotna študija vendarle predstavljena na Usenix konferenci o varnosti. O štoriji poroča tudi CNN, bolj podrobno pa Newsforge.
Posledice zakona DMCA je tako čutiti na vedno več področjih. Varen ni nihče, ki se upa spregovoriti o zaščitah, ki si jih izmišljujejo RIAA in druščina. Nekaj podobnega DMCA naj bi kmalu sprejela tudi Kanada. Kdo bo naslednji Dimitrij?

0 komentarjev

DMCA za začetnike

Linux Today - Verjetno nimajo vsi dovolj časa za podrobno spremljanje ameriškega zakona DMCA (Digital Millenium Copyright Act) in razlogov zakaj se je ruski programer Dimitrij Sklyarov ob obisku v ZDA znašel v zaporu. Za vse te je Lawrence Lessing v NY Timesu napisal članek, ki razlaga ozadje DMCAja in njegove krute posledice.
O Dimitrijevem primeru smo že pisali tule in o protestih zoper ravnanje FBIja ter pravosodja tule, seveda pa bomo poročali še naprej. To bo morda eden ključnih precedensov, ki bodo narekovali kakšen in kako svoboden bo računalniški svet prihodnosti.
Prišel je čas za hekerje, cyberpunkerjie in ostale mrežne oblike življenja, da se zbudijo. Freedom is not free.

3 komentarji