» »

Spackers - crackerji s "poslanstvom"

Spackers - crackerji s "poslanstvom"

Wired News - Kaj so crackerji, vemo - ljudje, ki z zlobnimi nameni vdirajo v tuje računalnike. Vemo tudi kaj so spammerji. In sedaj smo dobili še spackerse - crackerje, ki sodelujejo s spammerji. In ob tem seveda služijo. Za kaj gre? Wired News je pred tednim dni razkril zgodbo iz Poljske. Poljska skupina krekerjev je namreč začela oglaševati "nevidno in neprebojno gostovanje" strežnikov (invisible bulletproof hosting). Poljaki za 1500 ameriških zelencev ponujajo storitev, ki onemogoči izsleditev strežnika z orodji tipa traceroute in whois. Dodatna "prednost" njihove storitve pa je, da je mogoče ta nevidni strežnik navidezno umestiti na katerikoli strežnik - tudi na strežnik ISPja z najbolj trdo antispam politiko.

Novinarji Wired Magazina so zadevo preiskusili v praksi in priznati je treba, da se zgodba napeto bere. Preko IRC-a so stopili v stik s predstavnikom poljske crackerske skupine Tubulom in ga prosili za demonstracijo nevidnega gostovanja. Tubul jim je poslal naslov spletne strani, ki prodaja Viagro (in se seveda oglašuje preko spam pošte). Novinar Wireda je nato poiskusil izslediti strežnik s pomočjo tracerout-a. Ugotovil je, da je strežnik lociran na kabelskem sistemu podjetja Comcast. Ko pa je traceroute pognal nekaj trenutkov kasneje, je ugotovil, da je strežnik sedaj lociran na ADSLju pri podjetju Verizon!

Tubul je nato v pogovoru povedal, da njegova skupina nadzoruje 450.000 računalnikov - večinoma z nameščenimi Windowsi in hitrimi internetnimi povezavami - okuženih s trojanskimi konji. Na računalnikih je nameščena programska oprema, ki skrbi za preusmerjanje prometa med tisoči ugrabljenimi računalniki, kar onemogoči sledenje. Poleg tega pa Poljaki "upravljajo" še z nekaj DNS sistemi, poleg tega pa so se zaščiti tudi pred možno blokado njihovih DNS sistemov. To pa borcem proti spamu povzroča številne sive lase. Zaskrbljujoče pa je še nekaj. Steve Linford, vodja Spamhaus Project je prepričan, da so s spammerji začeli sodelovati tudi pisci virusov. Menda naj bi bilo kar nekaj indicev o tem, da naj bi bili prva različica virusa Sobig ter virus Fizzer del projekta po katerem naj bi okuženi računalniki postali del spammerskega omrežja. Očitno postaja spam tako velik biznis, da so se začeli z njim ukvarjati tudi resni kriminalci.

17 komentarjev

pingo76 ::

Postavit pred zid in jih pobit! Pa ne z poljskimi kalašniki kar s starimi dobrimi jugoslovanskimi. Že tako je preveč tega.

tha_man ::

Ni mi pa jasno kaj želijo s tem doseči. Če jih bo folk zasovražil do konca, kaj bodo meli od spammanja?
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Opkow ::

Ni mi pa jasno kaj želijo s tem doseči. Če jih bo folk zasovražil do konca, kaj bodo meli od spammanja?

Priti do 10 naivnezev od 100.00 folka, ki bi nasedlo reklami. Da jih vecina folka sovrazi, pa jih itak prav nic ne gane.

Z druge strani... Za spackerse, ki so to skupaj postavli, pa predstavlja tudi neke vrste izziv. Pa ceprav je slab za vecino. ;)

Gorky ::

" Kaj so crackerji vemo - ljudje, ki z zlobnimi nameni vdirajo v tuje računalnike. "

Ni res.

Lp,
Gorky

poweroff ::

An individual who attempts to gain unauthorised access to a computer system. These individuals are often malicious and have many means at their disposal for breaking into a system. The term was coined ca. 1985 by hackers in defence against journalistic misuse of "hacker". - vir je pa http://www.hyperdictionary.com/computin...

Torej so za razliko od hekerjev crackerji zlobni, oboji pa imajo veliko računalniškega znanja...

undefined ::

> Ni mi pa jasno kaj želijo s tem doseči.

Denar. Nihče pa jih osebno ne more sovražit, ker jih osebno nihče ne pozna. :)

smash ::

poljaki carji:D

borchi ::

skupina nadzoruje 450.000 računalnikov - večinoma z nameščenimi Windowsi

sm mislu, da se bo vsaj eden obesil na to vrstico >:D
eh, ja, slo-tech zgublja ostrino :\
l'jga

Tody ::

Em zakaj že ? 450.000 računalnikov pač ni teško imeti priklopi se na #slovenija pa boš takoj dobu tri dcc prošnje za viruse oziroma trojance ki jih folk pol takole izkorišča. Samo čist mejhn % ljudi uničuje rač z trojanci ostali jih zasužnijo za dos attacke in podobno 450.000 rač je ubistvu dost mal če gledaš kolk rač naivnežov je po svetu

borchi ::

:\ mislu sm na zadnjo besedico v vrstici
l'jga

windhunter ::

dej spet cilat na slabo zascito winsov. 450 000 compjutrov sploh ni tok, poleg tega je pa znano, da se non-stop pisejo virusi za win, ne pa za linux, saj so bolj popularni. Mas pac vec tarc. Sploh pa ce si pameten uporabnik, ze kar tezko fases virus ne da bi zato vedu..... Tko da se da zasuznjit compjutre predvsem zaradi neznanja uporabnikov in ne zaradi sistema samega......
Pa se rec, ce ni tko?

BigWhale ::

Gorky, kaj pa je potem res?

swar ::

Sam te poljaki neki pozabljajo da vse kar clovek naredi lahko clovek podre,matr res se bo treba gor zapelat pa unim poljskim geekom samare potalat >:D
Upam da jih dobijo in jih obsodijo na 400 let zapora! >:D

Hellios ::

swar: kake Samare???

zile ::

šamar = klofuta. Trsk trsk, a čutiš >:D

Rumko ::

kwa bi dou da bi se zameril ksnim crackerjem, da bi pol oni njim udrl v racunalnike pa jih malo "popravili" >:D

we can all dream :D

undefined ::

> Gorky, kaj pa je potem res?

Gorky z zlobnimi nameni vdira v tuje računalnike, pa že misli, da ja HACKER. :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gmail - kdo dobi virus ? / Spam brez priponke = virus ?

Oddelek: Omrežja in internet
102660 (2358) JožeHorvat
»

Storm podira rekorde - ponovni naval spama

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
384723 (3178) Jst
»

Večina emailov še vedno spam

Oddelek: Novice / Varnost
354758 (3347) Dragi
»

Aretiran spamer (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
698971 (7562) t00r
»

Zaščita proti spamu: blokirajmo cel kontinent

Oddelek: Novice / Varnost
334368 (2985) Ziga Dolhar

Več podobnih tem