» »

Spam lahko dobite tudi zaradi napake pri pošiljanju e-pošte

Spam lahko dobite tudi zaradi napake pri pošiljanju e-pošte

Slo-Tech - Pred kratkim se je na nas obrnil bralec Slo-Techa, ki se je preko programa Socrates Erasmus prijavil na mednarodno izmenjavo študentov. Kmalu zatem pa je dobil reklamno sporočilo nekega podjetnika, ki se ukvarja z jezikovnimi tečaji, sporočilo pa je bilo poslano vsem Socrates Erasmus študentom. Ker je šlo za komercialno ponudbo, ki s programom izmenjave studentov nima nič skupnega, je bralca seveda zanimalo kje so dobili njegov e-mail.
Po kratkem preverjanju je bilo ugotovljeno, da je pošiljatelj elektronske naslove dobil od svojega prijatelja, ki se je tudi prijavil na izmenjavo študentov. Kje pa jih je dobil on?
Izkazalo se je, da je Služba za mednarodno sodelovanje Univerze v Ljubljani študentom, ki so bili v program sprejeti, po elektronski pošti poslala obvestilo. Vendar pa niso poslali obvestila vsakemu posebej, pač pa vsem skupaj in to na tak način, da so lahko vsi prejemniki videli ostale prejemnike sporočila (vsi prejemniki so bili navedeni pod "To:" in ne pod "Bcc:").
Z malo dobre volje se je stvar uredila in pošiljatelj se je opravičil. Ker ne gre za kakšnega velikega spamerja dogodek verjetno ne bo imel resnejših posledic. Je pa vse skupaj lahko dobro opozorilo kako lahko zaradi napake pri pošiljanju e-pošte, prejemnikom nehote nakopljemo težave.
Da bo treba biti na takšne napake v bodoče bolj pozoren pa kaže primer iz leta 2001, ko je uslužbenec farmacevtskega podjetja Eli Lilly 669 članom spletne strani Prozac.com poslal elektronsko sporočilo na enak način kot v našem primeru in je torej vsak prejemnik lahko videl ostale prejemnike. Kljub temu, da dejanje ni bilo namerno, je leta 2002 ameriški zvezni urad za trgovino FTC proti Eli Lilly resno ukrepal.

6 komentarjev

Apple ::

Hmmm...

glede spama:

ko sem podpisoval z MSom pogodbo o najemu programske opreme, sem navedel svoj mail na siolu, ki ga sploh ne uporabljam - tako ne dobivam nobene pošte na ta naslov, razen SIOLovih računov...

In od takrat sem tarča spama... ;(

Peesmu, dons ni več nobenmu za verjet...

LP, M

CIMEK ::

isto se je zgodilo pri mimovrste.domenca.com... verjetno poznate... prvo sem dobil mail za novo leto se mi zdi in da pač voščijo vesele praznike in podobno, potem pa še nekaj mailov ker je folk odpisal >:D na koncu pa še sporočilo od njih da se opravičujejo za napako in da se to ne bo več zgodilo :D
Prvih sto let imajo ljudje lahko veliko težav, kasneje pa zagotovo manj.

CaqKa ::

jaz itak vsakemu ko pišilja mass maile napišem, da naj v bcc daje naslove. čeprav sem slišal od enega da se tudi takrat da dobit naslove.. a je to res?

Beernarrd ::

Tud mene total razkuri cc, ki ima dve strani dolge navedbe in sem med njimi tudi jaz. Folku težim naj uporablja bcc, pa me majo za paranoika. Najrajš bi jim še jaz poslal kakšen spam. Ja, pa inštitucije so v podnu. Ravno kakšne knjižnice in univerza pošiljajo cc in podobno.
Tud mene zanima, če se da tudi iz bccja dobit naslove.

(mogoče je tole že za novo temo): Pa še to, na siolu dobivam 15 spamov na dan. Dostikrat sploh niso naslovnljeni na moj naslov, pa jih vseen dobim. (so npr. na moj username@siol ipd.) Kako to?

lorenz ::

Ko dobis tako sporocilo potem ves da imas mail pri SIOL-u,


"The message has not been delivered!
It has been classified as unsolicited automatic mass advertising email (spam) by our content filtering systems.
The source server is listed in current databases as an open relay or spam server or the message contains links to spam offers in the internet.
If this happened in error please send your mail again with the following keyword added somewhere to the message body: nospam231
If your emails frequently get misclassified as spam, please contact us at the address below and we will add you to our whitelist of known senders."

si ::

Ta konkreten primer poznam tudi sam. Finta ni samo v spamu tega tipa ampak tudi v tem, da je imel nekdo izmed naslovnikov virus. Posledice so očitne... Moj mail naslov je šel v globalno vas iz koder vsak dan za nagrado prejmem vsaj 5 sporočilc tipa Buy My Enlargment Pump. Ja, kao da jo rabim...;(


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Neprevzem poštne pošiljke

Oddelek: Loža
4910673 (5802) objavi_nateg
»

Radikalna transparentnost po slovensko, del 2

Oddelek: Novice / Zasebnost
146108 (3519) Gregor P
»

"To sporočilo se bo samo uničilo čez pet sekund" (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
5312490 (10115) nevone
»

Socrates erasmus (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
526658 (4923) Gandalfar
»

Pošta Slovenije na spletu objavila seznam "varnih poštnih predalov" (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8316995 (12722) Azrael

Več podobnih tem