» »

EPIC-ov poziv k zaščiti WHOIS baze

EPIC-ov poziv k zaščiti WHOIS baze

Slo-Tech - V naslednjem tednu bo imela ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and
Numbers, ki skrbi za upravljanje globalnega domenskega sistema) srečanje, na katerem bodo razpravljali o WHOIS bazi, v kateri so shranjene informacije o veljavnosti domen, o njihovih lastnikih in DNS strežnikih.
Organizacija EPIC (Electronic Privacy Information Center) pa opozarja, da bi lahko imela ta razprava pomembne posledice na zasebnost, civilne svoboščine ter svobodo izražanja na internetu. Problem je namreč v tem, da so podatki iz WHOIS baze javno (in globalno) dostopni vsem. Tako spammerjem, kriminalcem ter državnim organom totalitarnih režimov. EPIC opozarja, da se zaradi tega lahko lastniki domen znajdejo pod različnimi pritiski ter dodajajo, da lastniki domen upravičeno pričakujejo zaščito njihove zasebnosti in posledično svobode izražanja. Člani EPICa so zato na predsednika ICANN-a Paul Twomeya naslovili pismo, v katerem ga pozivajo naj ICANN za WHOIS bazo zagotovi visoko stopnjo zaščite zasebnosti, ki bo temeljila na mednarodno sprejetih standardih. EPIC želi, da se od lastnikov domen ne bi zbiralo podatkov na podlagi katerih bi lastnik domene lahko postal žrtev goljufije, viktimizacije ali političnega preganjanja.
Celoten poziv v angleškem jeziku si lahko preberete tukaj (oziroma v forumu) in če se z njim strinjate, lahko do 26. oktobra Cedricu Laurantu iz EPIC-a pošljete svojo podporo v kateri navedite svoje ime, e-mail naslov ter (opcijsko) organizacijo ki jo predstavljate.

2 komentarja

Matri[X] ::

Se čist strinjam in podpiram EPIC.

pivmik ::

Ja, je bil že skrajni čas v tem razcvetu spama in RIAA tožb.
Ampak preventiva je boljša ko kurativa.
LP, Gregor GRE^


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ICANN želi omejiti anonimno registracijo domen

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
129376 (6653) Pithlit
»

Kmalu tudi na slo.tech

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
377907 (5056) ender
»

Lastniki domen?

Oddelek: Omrežja in internet
104021 (3799) Bakunin
»

Izsledljivost preko IP-ja

Oddelek: Omrežja in internet
193901 (3432) PaJo
»

Poziv za zaščito Whois baze

Oddelek: Omrežja in internet
63640 (652) Bakunin

Več podobnih tem