» »

AMD Sempron 3100+ se odlično navija!!!

AMD Sempron 3100+ se odlično navija!!!

X-Bit Labs - Natanko dva meseca in pol po prvih opisih Sempronov, smo le dočakali tudi članek o navijanju najhitrejšega in seveda najzanimivejšega med njimi, modela 3100+. Če na hitro ponovimo gre za 1,8 GHz, Socket 754 Newcastle s polovico od 512 kB L2 predpomnilnika izklopljenega, kar mu omogča stabilno delovanje že pri samo 1,4 V napetosti.

Na X-Bit Labs se zavedajo, da gre za najcenejšega predstavnika K8 arhitekture, zato so ga pretestirali na dveh matičnih ploščah. Prva je bila cenejša na VIA K8T800 veznem čipovju temelječa ABIT KV8-MAX3, druga pa nekoliko dražja na nForce 3 250 veznem čipovju temelječa EPoX EP-8KDA3+. Zaradi omejitve viinega K8T800 čipovja (nima PCI/AGP zaklopa) se je Sempronu 3100+ na ABIT-ki zataknilo že pri 9x230 MHz, tako da je bila končna stabilna frekvenca, res da pri privzeti napetosti, 9x229 MHz oz. 2,06 GHz. Pri tem moram omeniti, da je bil pri navijanju uporabljen navaden (P)ATA trdi disk, saj SATA diski pri poviševanju HTT frekvence na tem čipovju odpovedo že pri okoli 220 MHz.

Po teh spodbudnih rezultatih, so z navijanjem nadaljevali na Epox-ki, ki ji zaklop PCI/AGP frekvence ne dela težav in pri 1,5V, ki je sicer privzeta napetost za Athlone 64, a zaradi takorekoč istega jedra ne predstavlja nobenega posebnega bremena niti za Semprona 3100+, dosegli 9x270 MHz oz. 2,43 GHz. Za kaj več so morali potem še nekoliko bolj dvigniti napetost, kar jih je na koncu pripeljalo do 9x280 MHz oz. 2,52 GHz pri še vedno precej nizkih 1,627V. Za ta dosežek ima zasluge tudi spodoben RAM, ki je pri tako visokem HTT-ju, kljub asinhronem delovanju, tekel že pri 229 MHz.

Če sedaj povem še, da bo tej mali zverinici, sicer že sedaj precej nizka cena $120, v kratkem padla na vsega $100 (okoli 30.000 SIT pri nas), potem se verjetno strinjate z mano, da gre za neprekosljiv kos silicija. To so X-Bit Labs potrdili tudi s testi, v katerih je navit Sempron 3100+ v povprečju za okoli 5 %, premagal nekajkrat dražjega Pentiuma 4 3,4 GHz, kot tudi svojega rojaka Athlona 64 3400+ (S754/2,4 GHz/512 kB L2).

Dokazi so tako prepričljivi, da je začel celo, do Socket-a 754 večno skeptični Ed, priporočati Semprona 3100+ kot najboljši nakup v tem prehodnem obdobju, ko čakamo na boljši 90 nm proizvodni proces, DDR2, PCIe matične plošče in grafične kartice ter v končni fazi tudi dvojedrne procesorje.

Kaj naj še rečem? Navali narode [:D]

12 komentarjev

njok ::

Priporocam ^H^H v naslovu.

MEDENA ::

100$ dobiš že OEM ...hehe

nicjasno ::

Mar ni v racunalnistvu vsako obdobje prehodno ?
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

Azrael ::

Jaz ob branju takih opisov, takoj pomislim na teme v forumu z naslovom v stilu: Zakaj moj CPU ne dela na xy GHz, čeprav so ga tam in tam spravili na to frekvenco ?

Običajo se res neka serija procesorjev navija odlično, vendar ni nobene garancije, da bo tudi tisti primerek, ki ga imaš, navijal tako dobro, če se bo sploh pustil naviti. Velja seveda tudi obratno, lahko se zgodi, da boš z nekim CPUjem, ki velja za nenavijaškega, enostavno prišel na visok OC.

Prava loterija. Dokler dotičnega primerka ne preizkusiš in poiščeš njegove meje, ne veš.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

AtaStrumf ::

Ni res! Za marsikateri stepping se zelo dobro ve kaj se lahko do njega pričakuje (ne točno, a nek internval pa že), seveda pa vedno obstaja možnost, da se zezneš in fašeš kako črno ovco. To je pač del navijanja in je tudi zaradi tega tolk zabavno, ko gre tudi tvoj primerek do ali vsaj blizu pričakovanih frekvenc.

lukanium ::

BTW, manjša napaka v novici... jedro Semprona 3100+ ni Newcastle, je le osnovano na njem. Imenuje se pa Paris.

Drugače pa gre res za članek, ki te popolnoma 'zaslini' in pripravi do tega, da bi kar na vrat na nos odrvel do najbližje računalniške trgovine... :D
When a person can no longer laugh at himself,
it is time for others to laugh at him. [Thomas Szasz]

Izi ::

AtaStrumf, odličen članek :D

Manjka samo še zaključek:
... in če pokličete v naslednjih 15. minutah, dobite zraven še majico z napisom SLO-TECH.
:P

AtaStrumf ::

Imenuje se že Paris, samo po moje je to Newcastle z pol L2 cache-a izklopljenega. Ista fora kot je bila z Bartoni in Thortoni.

pizdun ::

ok folk jaz sem tukaj cisto nov in vas najprej lepo pozdravljam
zanima me pa naslednje :
a mi lahko nekdo pove kaksno hlajenje je uporabljal ta proc pri taktu 2.5 GHz

lukanium ::

Pizdun: bi pomagalo, če bi prebral članek...

Kakorkoli... uporabili so navadno zračno hlajenje - Thermaltake Silent Boost K8.
When a person can no longer laugh at himself,
it is time for others to laugh at him. [Thomas Szasz]

SuperK ::

Samo nekaj lahko povem.
Jaz sem svojega Semprona 2800 navil brez da bi kaj drugega spremenil razen FSB-ja rišel na 2160 MHz.
In se segreva z nekim navadnim hladilnikom na max. 55 stopinj.
Plošča pa niti ni neka ful dobra, je le ena brižna PcChips-ova.
Tako da lahko ta procesor samo pohvalim.
LP

Spajky ::

Eh, to je že stara novica (pred novim letom), sem mel ta link na mojem članku o benčanju memorije na moji strani pod komp/benči -updated že zdavnaj; ma hudiča, mi ni padlo na pamet, da bi ga še tle poču kot novico ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Navijanje AMD Sempron 3100+

Oddelek: Navijanje
81185 (1054) Tilk
»

athlon64 VS sempron64 (soc.754)

Oddelek: Kaj kupiti
91154 (986) mtosev
»

AMD Sempron 3100+

Oddelek: Navijanje
51565 (1110) Spajky
»

AMD Sempron 3100+ (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
946567 (3896) Dr_M
»

AMD Sempron je tu

Oddelek: Novice / Procesorji
292908 (2908) Sgt. Lipnikar

Več podobnih tem