» »

Longhorn Server: Ne objokujte me

Longhorn Server: Ne objokujte me

Slo-Tech - Kot smo že pisali, strežniške družine Windows Longhorn ne bo -- ta okna bodo obstajala le kot različica za delovne postaje. Gostiteljskim računalom pa bo tako po prihajajočih .Net strežnikih na voljo 'šele' naslednja verzija pod kodnim imenom Blackcomb. Ker pa je na videz mogoče oceniti, da se vračamo nazaj h koreninam (beri: ločeni strežniški in uporabniški sistemi), je majhna analiza na mestu.

Pred časom se je veliko govorilo o združevanju sistemov za domačo uporabo ter strežniško rabo. Tako smo dobili Windows 2000, prvi tovrstni dokaj uspešen poskus, nato pa Windows XP. Tukaj pa nastopi zmeda: pri prvoomenjenih se je celotna serija (4 oz 5) sistemov imenovala "Windows 2000", pri zadnjem pa jih nomenklatura deli na "XP" ter ".Net Server", kar spominja na čase 9x ter NT.

Težavo s(m)o ustvarili z govorjenjem, da se združujeta sistema za domačo in strežniško rabo. Pravzaprav -- kot vidimo sedaj -- bi bilo veliko primerneje omenjati združevanje sistemov za domačo ter produkcijsko (workstation, delovno) rabo, medtem ko strežniški izdelki ostajajo ločena družina, vendar predvsem po dodatnem programju.

Da je temu tako, je razvidno vsakomur, ki je že imel opravka s strežniškimi sistemi -- jedro ostaja skorajda enako, pogled v 'Administrative tools' pa povzroči astmatični napad.

Naj vas torej mišljenje, da so Windowsi .Net 'novejši' od XP različice ne zavede: so strežniška izpeljanka ter jih po vsej verjetnosti ne potrebujete.

Zakaj o tem pišem? Ker mi je nemalo ljudi na ircu zatežilo, da je .Net Enterprise Server fuuuul korak nazaj od XPjev, še zvok da ne dela... Toliko o tem [:D]

7 komentarjev

ragnarock ::

Blackbomb?:D
A ni več Blackcomb?:D
Mogoče pa to nakazuje stabilnost... >:D

p.s.: no offense :D

CaqKa ::

blackbomb je bil že od vsega začetka...
aja komentar na komentar... meni ati control center ne dela v enterprise... in si s tem ne morem nastavit frekvence osvezevanja ki bi bila razlicna od 75hz... to me moti... za zvok se pa sploh zavzel nisem.. a ne misli bit podpore za zvok ali kaj?

ragnarock ::

Kot vem je poimenovano po gorovju.
http://www.whistler-blackcomb.com/

Windows XP SP1 (5.1): 1106 Final
MSN Messenger: 5.0.0540
Windows .NET (5.2): 3714
Longhorn (6.0): 3714
Blackcomb (6.1): No builds

(vir: http://www.msbetas.com/)

andrej ::

seveda zvok dela, samo po defaultu so multipmedijske zadeve izklopljene in jih moras sam vklopit. severji niso za obicajno desktop delo!

andrej ::

Pravzaprav je Blackcomb en smucarski resort, Longhorn pa je en salloon na Blackcombu... sem mel sliko pa je ne najdem...

ragnarock ::

Saj nekaj v zvezi z gorovji. :D

Ziga Dolhar ::

Jaz na tem OSu veselo nažigam CounterStrike ;-) (enkrat na tri mesece... vem, vem... ni temu namenjeno -- ampak dela pa :]).

Zvok (hvala andreju za hint ;)) dela, DirectX je treba omogočit v dxdiag. Deluje pa superca (poganjam gor par strežniških aplikacij). RC1, seveda.

--

Hmm, zanimivo: tole smučišče se odpre čez 14 ur :)))))


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux - Kje se naučiti? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Operacijski sistemi
10117619 (15235) NeMeTko
»

Google ukinja podporo za Internet Explorer 8 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
7424512 (21650) Icematxyz
»

Windows 2003 server standard za delovno postajo - vaše mnenje ?

Oddelek: Operacijski sistemi
91616 (1306) Ziga Dolhar
»

NTswitch - ima kdo ?

Oddelek: Pomoč in nasveti
161425 (1216) CaqKa

Več podobnih tem